O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
Odgovori

Re: DRUGI OBROK - topic za napredne početnike

12 ožu 2013, 12:06

Mislim da sve ide iza godine.

12 ožu 2013, 12:09

Mi smo na trećem obroku, spadamo li ovdje ili?

12 ožu 2013, 20:23

može ovdje!
izvolite :liza

18 ožu 2013, 15:13

Hvala na odgovoru, liv.

20 ožu 2013, 20:10

Mojih par pitanja vjerojatno pokrivaju širu temu, ali jedan od glavnih problema nam je ipak drugi obrok pa ću pokušati ovdje...
M ima 9 mjeseci i još se uvijek mučimo s dohranom (kad smo počeli sve je djelovalo ok, sve je voljela probati i uvijek bi pojela par žličica). Ne znam jel ima neke veze to što još nema zubiće (čini mi se da su joj trenutno u fazi izlaženja), ali nikako ne uspijeva pojesti više od 100ml (i to tek tu i tamo ). Uglavnom kad joj ponudim oko 10, 11, a ne ranije. To me još i ne bi tako mučilo, ali u zadnje vrijeme imam problema s ubacivanjem drugog obroka. S obzirom da ide rano spavati (18.30, 19), a drugi obrok gotovo uopće ne prihvaća prije 17 ne znam da li je ok da joj ga tada dam?
A i svaki drugi savjet kako je potaknuti da više jede je dobrodošao :/

20 ožu 2013, 20:40

100 ml je skroz ok
kad je nama prvi obrok bio oko 10-11, drugi obrok nam je bio u 14. prvi obrok marenda, drugi ručak

22 ožu 2013, 20:41

Ma, bilo bi i meni ok, ali to se dogodilo tek 4-5 puta u ova 3 mjeseca. Prosjek nam je 10ak žličica.
Pokušala sam i ja sličan raspored, ali M ne može bez cicanja između dva obroka (nakon ovog oko 11, to znači da cica oko 14-15) pa sljedeći dolazi na red najranije oko 17.
Danas ponovo katastrofa dan - 5 žličica i od 15 cicanje svaka dva sata :( .
Nadam se da će joj narasti zubići prije 1. rođendana jer mi se čini da je to bar djelomično uzrok problema (ili se bar tako tješim)...

22 ožu 2013, 20:51

nama sendvič hranjenje (dohrana, cica, dohrana) nije bilo problem, tj nakon toga bi jeo, npr u 10 marenda u 12 cicanje u 14-15 obrok

22 ožu 2013, 20:52

da probaš ponudit dohranu u 9 pa onda cicanje pa onda ručak?
meni je stariji prvi obrok znao imat oko 9, pa cicanje pa ručak oko 13

23 ožu 2013, 21:06

Ma, imam osjećaj da joj svaki drugi dan paše nešto drugo... :dunno Pokušat ću onda organizirati neki čvršći raspored i ozbiljno ga se držati. Sad nam se često sve zna poremetiti čim odemo van na duže ili M pomakne buđenje/spavanje, a joj se pokušam prilagoditi.
Hvala na savjetima :mah , javim kako nam ide za par dana.

23 ožu 2013, 21:29

probaj imat ne toliko raspored koliko rutinu tipa: ustajanje, igranje pa nakon šetnje maredna, pa spavanje pa ručak, tako da ona se navikne da bez obzira na sat nakon npr šetnje jede a nakon spavanja ruča. organiziraj kako god vama paše.
teško je nekad napravit rutinu, dignu se u 8 umjesto u 9 i sve se poremeti, pa bi možda nešto ovog tipa moglo pomoći. onda nije važno jer marenda u 10 ili 11, već da zna da je nakon nečeg.

24 ožu 2013, 12:11

Kod nas je isto rutina bolje prošla sa starijima i bolje prolazi s najmlađom nego to štopanje na sat.

24 ožu 2013, 12:40

kod starije sam imala rutinu, s I se trudim, nekad malo pobrkamo.

isto,kašice-dojenje i tako ispadne da jede svaka 2 sata.

28 ožu 2013, 09:39

Ma, i ja sam zapravo mislila na rutinu, a ne štopanje na sat...
Evo, zadnjih par dana situacija je puno bolja. 100g je uglavnom pravilo a ne više iznimka :) . A i drugi obrok smo nekako uspjele rasporediti. Doduše, mislim da pomaže što smo zahvaljujući ovom snijegu puno više doma. Vidjet ćemo kako će sve ići jednom kad ponovo krenemo u višesatne izlaske...

28 ožu 2013, 11:42

Ponesi hranu vani

04 tra 2013, 22:04

Ja uvijek nosim vani . Sa starijom sam cak tnala sve smiksati i u staklenku hippa pa bi pojela vani i to s gustom.

S cim radite crvenu lecu? Imam kupin u dm pa bi kupila.
Moja jede sve sto dam i to mi je super nakon starije koja uvijek brljavi.

04 tra 2013, 22:16

radim sve sa svim. što imam doma skuham. danas je npr jeo cvjetaču s rižom.
tako da leću ubaci s čim god ti paše

09 tra 2013, 12:58

Imamo usvojena dva obroka dohrane i zanima me koliko često (koliko puta tjedno ) dajete meso uz povrće?

Ja ne skuham meso baš uz svaki obrok povrća, dajem ga recimo 5-6 puta tjedno.

09 tra 2013, 13:14

možeš ovako jedan dan: mesni ručak, drugi povrtni, treći riblji, četvrti mahunarke i u krug. ako inače nemate u svom jelovniku tako često mahunarke, onda meso, povrce, riba u krug...

09 tra 2013, 14:03

Hvala mrs. E,

M. će sutra napuniti devet mjeseci, pa mahunarke još nismo ni uveli, ali ću imati raspored na umu.

I muku mučim s bijelom ribom, jer ne znam gdje se kod nas uopće može nabaviti kvalitetna bijela riba koja nije iz uzgoja? Živimo u Bjelovaru.

U obzir dolazi u našim uvjetima samo zamrznuta čini mi se, ili nisam u pravu? Ali koliko god sam gledala, nigdje nisam našla da piše za neku ribu da nije iz uzgoja.

Gdje vi iz kontinentalne Hrvatske i iz manjih mjesta nabavljate ribu za bebe?

10 tra 2013, 11:20

da probam ovdje pitati - zašto na svim žitaricama od hippa piše da se doda žličica ulja repice? Radim ih sa vodom (neke žitarice za dobro jutro, pa zobena kaša, pa i 3 korn od babylove isto to piše). Jel to neophodno?

10 tra 2013, 11:36

mi nismo, ali ti možeš i žlicu maslinovog dodati.

10 tra 2013, 12:03

hvala ;), ja isto nisam ništa stavljala a mogla bi probati sa maslinovim

14 tra 2013, 17:28

To je zbog poboljšanja omjera u kašici ugljikohidrata, bjelančevina i masti. Plus što određena ulja (hladno prešana, nerafinirana - repičino, maslinovo, laneno) imaju bogatstvo omega masnih kiselina i nezasićenih masnih kiselina, pa su dobre za razvoj organizma u intenzivnom rastu. :)

17 tra 2013, 22:21

Nema me dugo, ne stignem. Uveli smo treci obrok i to par dana ranije jogurt i super ga je prihvatila.
U njega stavim quinoa popies ili amarath popies jedno pola sata da omeksaju i bude super.
Pojede od 150-180 ( jogurt ima 190)

Danju smo na 2-3 dojenja, kakokad jer smo cesto vani.
Jela je neki dan domaci kelj ( s korabom) i sve ok. Imamo 3 dana do 10mj alikad sam vec dobila frisko ubran probala a i vidim da ta mala jede sve .
Eh da, i kruh. Nasla sam neki crni domaci bez aditiva. Obozava ga.... :lol

Meni je to sok nakon starije koja je uvijek nesto meljavila bezveze ... ali neka, bas sam sretna. :mah

18 tra 2013, 06:44

super Kalrita, sigurno je ogrlomno olakšanje kad dobro papa.

super i za dojenje! izvrsno!

nove namirnice se i dalje uvode postepeno kao i u početku dohrane.

+izbrisala sam ti dva dupla posta :mah

18 tra 2013, 13:24

eastwodda, slala sam s moba a stalno mi javljalo da nije poslano.zezao internet. kasnije sam baš pomislila da može biti dupli.
sorry

za par dana se spremam dati joj žumanjac. malo čekamo.davala bi joj s brokulom jer ima malo tvrđu stolicu zadnjih dana pa sam danas na sistematskom s pedijatricom pričala o tome i rekla je što više povrća. inače joj kuham 2 dana teletina /piletina, 2 dana riba (uvijek ima povrća) i ostalo povrće s žitaricama.

čini mi se da su joj popies pomogle, jutros je kakala normalnu stolicu.

23 tra 2013, 19:56

Matilda je počela slabije jesti povrće, koje mi je u početku najbolje prihvatila. :/ . Pojede doduše kako koji dan ali mislim još uvijek dovoljno, nekad odbije i jednostavno neće. Razmišljam da se probam vratiti na one varijante koje sam joj slagala sa šest mjeseci.

Voće koje mjesec dana nije htjela ni probati sad je in.

23 tra 2013, 20:22

jesi probala dati kuhano povrće na komadiće da sama jede? kod nas to pali

23 tra 2013, 21:27

To može proći do neke mjere. Baš sam danas isprobavala. Nisam joj složila kašicu za žlicu, nego sam joj mrkvu i celer dala da sama uzima komadiće, a ja sam joj davala komadiće oslića. Kasnije sam joj dala i komadiće oslića da sama uzima. Pojela je možda pola od obroka koji inače pojede i to bez žitarica, pa sam joj dala još mlijeka i to je htjela.
I smije odjednom imati ispred sebe samo jedan komadić hrane, pa kad njega pojede, onda dalje, inače sve mete pred sobom. :lol
Odgovori