O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
Tema je zaključana

Re: PRVA MRKVICA - topic za početnike

13 ožu 2010, 12:15

A miša mu, napisala poveći post i nestade.... Uh, ajmo jovo nanovo...

Rokica osobno mislim da ti to nije premali prirast za tu dob, možda nešto malo niži od prosjeka, ali premali nije. Pored toga, savjet pedijatrice je možda i "zastarjeo" jer se danas zna da većina kombinacija početku dohrane ne dosiže kaloričnu vrijednost majčinog ili adaptiranog mlijeka - posebno čisto viće ili povrće. Eli ti je super već savjetovala uvedite žitarice (riža, palenta, eventualno proso) i to mu miješaj s već isprobanim namirnicama tipa voće ili povrće, tako ćeš u istoj količini dobivati kaloričniju hranu.

Ovisno koliko još dojite možeš raditi kompresije tijekom podoja da Roko dobije više masnijeg mliejka, a što se tiče adaptiranog provjeriti odgovara li mu količina.

Možeš si napraviti njegovu krivulju rasta i dobivanja na težini, pa usporediti okvirno s ovom tablicom rasta. No to je samo okvirno jer svako dijete prati svoju krivulju koja je ovisna prije svega i o genetskim faktorima. Ovisno kakve ste ti i tvoj muž građe, i Roko može biti mršaviji ili jači.

Također možeš vidjeti po ovoj tablici prirasta težine da je 500g u toj dobi kako je sad Roko čisto ok prirast:
slika

Svakako ne bih naglo uvodila puno obroka i puno namirnica u kratkom roku jer mu to može i poremetiti probavu, a može mu i smanjiti prirast ako ne bi dovoljno papao, što bi bio kontraefekt.

Držim fige!

13 ožu 2010, 21:35

curke fala vam, poceli ima dva dana sa smedom rizom, pa cu lagano u to dodavat jabuku, mrkvu... e nisam ni rekla da je roko roden sa 3200, 48 dug, sa 6 miseci ima 67 cm i 7 kg. zadrzat cu se ja na jednom obroku i lagano sa njim..... :D

13 ožu 2010, 21:45

e da, ped rekla da mu vec i jogurt dajem- ma koji jogurt ditetu od sest miseci! jos jednom fala za savjete

16 ožu 2010, 23:50

Ja trebam savjet. Polako se spremam početi sa dohranom, savjetovala sam se sa patronažnom i pedijatricom i obje su mi rekle da počnem prvo prilagodbu sa sokićima od jabuke, banane ili kruške koje malo razrjedim s vodom, a onda 2 dan da joj dam koncentrirani.
Sad mene zanima ima li to smisla i jeli netko tako započinjao dohranu.

16 ožu 2010, 23:53

Beba ti je tek 4 mjeseca stara, imas jos vremena za dohranu. Jesi li pročitala brošuru? Jesi li pročitala dnevnik uvođenja namirnica?

17 ožu 2010, 08:17

Janja je napisao/la:da počnem prvo prilagodbu sa sokićima od jabuke, banane ili kruške koje malo razrjedim s vodom, a onda 2 dan da joj dam koncentrirani.
Sad mene zanima ima li to smisla i jeli netko tako započinjao dohranu.

Mislim da to nema puno smisla i da je nepotrebno, ali i da ne moze skoditi.
I ja sam to negdje bila procitala pa sam dan prije prve jabuke pokusala dati malo razrjedjenog soka od jabuke,
ali Jelena je to ispljunula. I vecinu ostale hrane je gurala jezikom van prvih ca. tjedan dana.
Izgleda da joj je bilo malo prerano... Ali uskoro je super prihvatila dohranu.

17 ožu 2010, 08:23

I ja imam jos jedno pitanje.
Mislim da sam negdje na staroj prvoj mrkvici procitala da su neke od vas dale bijelu ribu prije nego meso
pa me zanima kada ste pocele s ribom? S 8 mj. kao sto pise u tablici ili mozda vec sa 7, kad se obicno pocinje s mesom?
Pitam jer mogu nabaviti kvalitetniju ribu nego piletinu ili puretinu.

17 ožu 2010, 09:43

Znam da je rano, ali sam htjela kad napuni 5 mj početi eto sa sokićem, a sa pravom dohranom kad navrši 6 mj.
Znači Ana ti si dala mali razrjeđenog soka. Možeš mi reć šta si joj dala za prvi obrok dohrane, voće?

17 ožu 2010, 09:48

razrijeđeni sok nema nikakvu svrhu, pravo bogatstvo voća je i u vlaknima..npr. Neće škodit nešto sad, naravno. Ali ali, dijete bi trebalo učiti (barem dok je malo i pod kontrolom :lol ) da žeđ utažuje vodom, a ne ničim slatkim. :dunno Nemaš nikakve koristi od toga,stvarno, ne trebaš se mučiti. :dunno

17 ožu 2010, 09:52

Ana2010 je napisao/la:I ja imam jos jedno pitanje.
Mislim da sam negdje na staroj prvoj mrkvici procitala da su neke od vas dale bijelu ribu prije nego meso
pa me zanima kada ste pocele s ribom? S 8 mj. kao sto pise u tablici ili mozda vec sa 7, kad se obicno pocinje s mesom?
Pitam jer mogu nabaviti kvalitetniju ribu nego piletinu ili puretinu.

Mi smo krenuli s ribom... Ali kad je bilo vrijeme za ribu, prema tablici...
Ima na pocetku toliko namirnica koje moze prema tablici probati tako da nam se nije zurilo...

17 ožu 2010, 11:11

ThinkPink, hvala na odgovoru. Ja bih joj htjela davati meso ili ribu jer joj fali malo zeljeza,
a zeljezo iz mesa i ribe (hem zeljezo) je bolje iskoristivo od onog iz namirnica biljnog porijekla.
Sada ima 7 mj. i zapravo smo jucer vec krenuli s piletinom.

Janja, samo jednom sam joj probala dati malo razrj. soka i to neuspjesno.
Redoslijed nije bitan. Moze se poceti bilo s vocem, bilo s povrcem ili zitaricama.
Ja sam namirnice uvodila ovim redom: jabuka, riža (raskuhana i pasirana ili miksana), mrkva, kruška, palenta (kukuruzna krupica), amaranth, bundeva, proso, crveni luk.
Vecinu namirnica sam davala 4-5 dana za redom, a minimum je 3 dana.
Uglavnom bih dala 2 dana (nekad i samo 1) neku namirnicu samu, a onda bih je mijesala s drugom vec poznatom hranom.
Ponekad stavim i malo maslinovog ulja.

17 ožu 2010, 23:54

Da ja sam napisala sta mii je patronažna objasnila, ni meni nema puno smisla ali :dunno . Rekla je prvo razrjeđeni pa koncentrirani da se navikne na okus i da vidimo hoće li biti al. reakcija. I tek kad to savladamo onda da krenemo na kašice.

19 ožu 2010, 00:23

kad se mogu dati jetrice?

19 ožu 2010, 13:22

odgovorila na Drugom obroku

19 ožu 2010, 22:43

jes, tenkjuri veliku mačku.

20 ožu 2010, 22:50

Treba li davati prvi obrok uvijek u približno vrijeme ili dok su probavanja to i nije toliko bitno.
Jedan OT - Zanima me zapravo koliko to pomicanje može utjecati na dojenje (ponuda-potražnja) :conf

20 ožu 2010, 22:55

dok samo proba, neće utjecati na ništa, kad počne jesti smanjit će se ponuda

20 ožu 2010, 23:19

Znam da je rano, ali sam htjela kad napuni 5 mj početi eto sa sokićem, a sa pravom dohranom kad navrši 6 mj.

i sokić spada pod dohranu. ja sam sa pet mjeseci znala joj protrljati usnice jabukom ili kruškom da se navikne na druge okuse. oduševljenje. kad sam krenula sa dohranom prvih mjesec i po bila je - katastrofa. vjerujem da ni sokići ne pomažu navikavanju na okuse. zato bolje čekati da napuni šest mjeseci.

21 ožu 2010, 15:33

Hvala eli na savjetu. :kiss

31 ožu 2010, 10:20

Koliko je dugo potrebno kuhati bundevu?

31 ožu 2010, 10:25

Ja sam je prema JBP kuhala 10 min...dosta brzo omekani..

31 ožu 2010, 21:28

vedi je napisao/la:Koliko je dugo potrebno kuhati bundevu?

ovisi kakva je. ja sam je pekla. kuhac dok ne omeksa.
*
rezime nasoj dohrani ;)
(kako sutra putujem i necu imati net da se konsultiram)
u ova nepuna 2 mjeseca od kad smo poceli dohranu J ni jednom nije pojeo cjeli obrok. ako mu se nesto svidja (bundeva, luk, proso, mrkva+luk+amarant, riza i luk) pojede mozda oko 5-6 zlicica, nekad manje, nekad vise. Ako mu se nesto ne svidja (banana, kruska, jabuka) pojede u dobrim danima mozda 1 zlicica, mozda pola. nekad samo promirise i zatvori usta. vodu pije na casicu za rakiju bez problema. nakon obroka posisa sve. jede negdje prijepodneva, tako smo tempirali, kada ustane.
sada, sem batata i korabu (koji nisu maticni za nase podneblje) probao je sve namirnice 1 skupine.
nije javio alergiju (brinem jer sam ja alergicar).
od 7mj smo probali samo bananu.
pitanje je kako dalje?
1. sve dok ne usvoji jedan obrok da mu dam samo jednom da jede? tako? i mogu namirnice i od 8 mj?
2. kako davati meso? ja ne jedem, pa zato pitam? imacu domace pilece meso, kako da mu dam i dali da mu dam?

ne brinem zbog dohranu, on ljepo napreduje, samo zelim se informirati.

31 ožu 2010, 21:46

i jos ovo, imam zamrznute visnje - nespricane, domace. dali mogu da mu ih dam i kako?

01 tra 2010, 00:13

imam i ja pitanje, mislila sam za 10 tak dana krenuti na drugi obrok i mislila sam da to bude vocni obrok, e sad zanima me dali je to malo ili da kombiniram voce i zitarice? Zasad`smo usvojili jabuka, kruska, mrkva, smeda riza, amaranth, proso, palenta, bundeva. Nas raspored je ovakav
9 bocica
12 kasica -zitarica sa vocem ili povrcem- oko190-200g
15-16`bocica
20 sati bocica i jos dva nocna hranjenja
Dali da taj drugi obrok uvedem oko15-16 sati?
HVALA PUNO UNAPRID :D

01 tra 2010, 00:58

1. sve dok ne usvoji jedan obrok da mu dam samo jednom da jede? tako? i mogu namirnice i od 8 mj?
2. kako davati meso? ja ne jedem, pa zato pitam? imacu domace pilece meso, kako da mu dam i dali da mu dam?

Arkana, mozes mu nuditi i dva puta dnevno. Jedan obrok voce, drugi povrce. I cekati da mu se dogodi klik. Je li on gladan kad mu dajes dohranu?
Meso skuhas skupa s povrcem i smiksas.
Za visnje ne znam, mi to ne jedemo. Mozes ih dodati bilo kakvoj zitnoj kasici. Ili s npr. drugim vocem.

ROKICA, jako vam je velik razmak izmedju bocice u 15 i one u 20.sati. Ako si si zamislila da ti rucak bude u 12 onda tada daj povrce ili povrce+zitarice. Pa u 15 uzinu. Mozes i obrnuto.

01 tra 2010, 08:52

Arkana, koliko od doji? I dalje jako često? Ja sam kod E. primjetila da baš mora biti gladna da jede žlicom, ako ju to jutro češće hranim, onda mi slabo jede, ako napravim pauzu od dojenja bar sat i pol, pojede dobro.

01 tra 2010, 09:07

Vedi on doji kada pozeli, ;) ponekad na petnaesetak minuta, ponekad na sat. zato sam mu pocela davati dohranu kad se probudi nakon spavanja jer je tada gladan. probala sam i izmedju dva podoja. isto. kad mu se nesto svidja pojede malo, kad ne onda nista. i naravno nakon takozvanog obroka decko uredno sve posisa.
hvala Tanja :kiss

05 tra 2010, 20:40

Po tablici dohrane, luk ide od 6 mj., da li to podrazumijeva i mladi luk? Da li se koristi cijeli ili za početak samo bijeli dio?

05 tra 2010, 20:42

za početak bijeli dio, ali isključivo kuhan

05 tra 2010, 21:00

Hvala Ina66 :)
Tema je zaključana