O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
04 kol 2010, 08:31
može pitanje u vezi bundeve...koju od ovih bundeva šestomjesečna beba može papati? za hokkaido znam, već se pisalo o tome i o butternut bundevi. a što je sa ostalima?
vrste bundeva
04 kol 2010, 09:23
ja uvijek spremam samo te dvije, hokaido i butternut, ostale ne poznajem
04 kol 2010, 10:02
moj odbija voce, al hoce povrce.
04 kol 2010, 10:48
išla sam osobno do vrta da vidim što to svekrva ima od bundeva i ispalo je da imao običnu uljnu bundevu (prva na onom popisu).
e sad mene svi ukučani uvjeravaju da se ta bundeva jede zelena (kao što i piše u onom opisu) ali nekako me strah. svi me gledaju čudno i misle da nisam normalna, da je to sasvim normalna bundeva i da joj mogu to dat bez problema.
mrđi...i moja više voli povrće...mislim da joj voće ne paše zbog teksture (pogotovo kruška)
04 kol 2010, 11:06
Ina, da te pitam nesto.
Znas onu butternut squash za koju sam te davno pitala. Ne mogu je vise naci narezanu pa cu morati sama cistiti.
E, pitanje glasi: je li je bolje odmah cijelu ocistiti ili da gulim i cistim samo dio koji cu upotrijebiti? I koliko dugo onda moze stajati?
hvala!
04 kol 2010, 13:15
ovako
ja ju držim do tri dana u frižideru i svaki put odrežem onoliko koliko mi treba za obrok pa taj komad ogulim. ostatak zamotam prozirnom folijom i spremim, ali u principu uzimam onoliku koliku možemo potrošiti u dva puta (kod mojih su ove godine malo veće od krušaka

)
04 kol 2010, 13:54
Hvala ti. Tako sam nekako i mislila, da rezem koliko mi treba, ali ovdje su po ducanima bas dosta velike i nema sanse da je u tri dana pojedemo.
Mogu li ja nju smrznuti?
04 kol 2010, 14:55
Može se smrznuti. Ja sam je blanširala prije smrzavanja, a nedavno sam naišla na informaciju da nije potrebno

.
04 kol 2010, 21:00
ja sam je smrzavala bez blanširanja, negdje sam našla da ne treba. koristili smo je više dana.
tin ju je obožavao.
04 kol 2010, 21:28
ni ja nisam blanširala već samo narezala na kocke
05 kol 2010, 00:41
odlicno, hvala, cure!
07 kol 2010, 10:52
Cure, jedno pitanje.
Bila sam u prodavnici organske hrane gdje se prodaju i Biovega proizvodi i kupila amarant. Ja sam očekivala da će to biti u nekoj ambalaži kao i većina drugih stvari (one kese sa zelenom naljepnicom), ali je bio na mjeru pa se vadi po potrebi, tako da mi je malo proradio crv u glavi, jer nemam nikakvu deklaraciju gdje piše odakle je, koliki je rok trajanja itd, a ja tuka nisam pitala. Da li se i kod vas tako prodaje, ili u ambalaži?
07 kol 2010, 14:14
ja sam nalazila samo u ambalaži.
rok trajanja mu je bio oko 6 mj.
08 kol 2010, 23:06
jel mogu negdje nabavit svjezu korabicu? zadnjih tjedana jedva da je igdje ima (pretpostavljam da vise nije sezona), a ako i nadjem, uvijek je stara (zestoka i vlaknasta) i redovno zavrsi u smecu

a dijete je bas voli.
09 kol 2010, 08:27
jučer sam vidjela u mercatoru i izgledala mi je odlično
12 kol 2010, 19:23
ja korabicu kupila u Tomija. i skuhala. i dijete smazalo zajedno s tikvicom.
inace nemamo problema sa povrcem, jedemo sve.
12 kol 2010, 20:48
Htjela bih poceti dohranu po Ininom dnevniku.
Ali ovdje u Ugandi sam malo ogranicena sto se tice namirnica, pa tako mogu naci samo smedju i divlju rizu pomijesanu - da li je to OK?
13 kol 2010, 10:44
Za početak dohrane ipak je najbolja bijela riža, najprobavljivija je. Nemaš ni običnu Uncle Bens ili tako neku, skroz najobičniju bijelu rižu?
13 kol 2010, 19:07
Ima, ima obicna riza - basmati i jos neka cudnovatog naziva i ruznog pakovanja koju izbjegavam

.
Znaci obicna.
Puno hvala!
13 kol 2010, 20:09
Onda super.

Probaj tu ružnu koju izbjegavaš sebi skuhati, pa vidi.
Integralno tijesto, brašno, riža itd. jesu zdraviji, ali male bebe mogu napuhnuti. Mi smo u početku kombinirali, malo ovog, malo onog, a potom, kad su se već više kretali i više trošili, postepeno prešli na manje-više sve integralno.
16 kol 2010, 15:38
vec jako dugo hocu sve iscitat ali nemam vremena pa da upitam: imamo jedan nemljecni obrok za rucak. djecak pojede svoju malu posudicu cca 3 dcl tikvice/mrkvice/kuhane jabuke/riza/proso/koraba/palenta. ne dodajem u to vise svog mlijeka.
jel mu rano dodavat jos jedan npr. vocni obrok kroz jutro il poslijepodne?
16 kol 2010, 16:32
Mrđi čitaš mi misli, evo mi već neko vrijeme jedemo skoro 200g kombinacije povrće-voće-žitarice u raznim kombinacijama, a čitala sam da ako ide nakon oko 2mj možemo krenuti s drugim obrokom. Molim da i mene usmjerite na neki topic o tome kako započeti 2 obrok, našla sam samo dvije teme o drugom obroku gdje se već duže postavljaju pitanja i nema nekog uvoda. Hvala!
16 kol 2010, 17:23
drugi obrok se uvodi kada je prvi potpuno usvojen (beba ne trazi sisati barem 2 sata nakon) i kada ste na tom jednom obroku 1,5-2 mjeseca. U pravilu se sad razdvoji voce i povrce, dakle jedan ce obrok biti voce s zitaricama, drugi povrce s mesom. Povrce je u glavnom u vrijeme rucka, a voce moze biti kao dorucak, kao prijepodnevna uzina ili poslijepodnevna uzina. Ovisi koji termin bebi, a i majci zbog pripreme/dojenja najvise pase.
16 kol 2010, 19:42
hvala tanja, kao i uvijek brz i potpun odgovor!
16 kol 2010, 21:10
kod nas je situacija slijedeca. on podoji pa za cca pola sata pojede pripremljeno povrce/zitarice i zaspi.
nakon 2 sata se probudi i onda doji dalje.
18 kol 2010, 15:22
Je li neko davao na početku dohrane Ledovu baby mrkvu (smrznutu)? Meni se to čini OK, s obzirom da nemam domaću, osim onu s pjace ili iz prodavnice za koju ne znam kako je gajena i čime je tretirana.
Inače, od kad smo započeli dohranu počela sam da nudim i vodu (do tad sam samo dojila), ali vodu još ne prihvata ni poslije 20 dana pokušaja. Savjet?
18 kol 2010, 21:53
Ja bih radije dala Hipovu, ona je organska

a sto se vode tice, kod nas je isti slucaj, tek je ovih dana pocela stvarno piti vodu, inace je samo pljuvala i igrala se sa casom za vodu. Ja sam smatrala da je to ok, da je trebala vodu ona bi pila, samo sam pratila stolice, nisu bile tvrde i ok
19 kol 2010, 07:24
Ja bi bar na početku isto ipak dala Hipp ili babylove, iz organskog uzgoja, ako nemate domaće.
19 kol 2010, 17:25
I ja glasam za hipp za početak. A kasnije sam ja znala iskoristiti smrznuto povrće, kad nisam mogla nabaviti domaće ili ako mi u dućanu nije izgledalo ok. Smrznuto se ipak smrzava što prije nakon branja, a ono po dućanima nekad jako dugo stoji odnosno putuje do dućana.
Što se vode tiče, Karlo je počeo piti znantnije količine tek nakon nekih 3, 4 mjeseca dohrane, a tek oko godine dana bi popio deci dnevno recimo. A on je uvijek i uz dohranu puno dojio, tako da se nisam brinula.
19 kol 2010, 21:27
koji komad teletine da kupim za nju?