O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
Tema je zaključana

Re: Cavrljanje o dojenju (razna pitanja)

27 lip 2014, 13:41

Bok!
Nova sam na ovom forumu. u zadnjih par dana sam tu procitala masu informacija o dojenju.
Nasa situacija je da ne dobiva na kilazi.
Gita je rodena 24.4. sa 3620g.
Kuci isle 28.4. sa 3320g.
Prvi tjedan dosli na 3440g.
I od tada problemi. Nikako ta kilaza rasti.
S mjesec dana dosli tek do 3660g
A sad s dva na 3880g.
Cicu odmah prihvatila i lijepo papa. Nije pospana beba da samo spava. Nije imala zuticu. Ne place poslije cicanja.
Dojila na zahtjev. Kad su poceli problemi s kilazom forsiram i obje cice u jednom podoju. Ali kad se ona napapa nema sanse nagovoriti za jos.
Kod pedijatrice bili vec s dva tjedna i ona prati kilazu. Po njoj je s malom sve ok. Zivahna je i dobro napreduje. Na njoj se ne vidi da nesto fali osim kad se je stavi na vagu.
Zadnje smo bili u utorak s tocno 2 mjeseca i narucila nas je za tjedan dana. U tih tjedan dana rekla davati AD poslije cicanja. Ali ona nece. Uspijela tek jucer u dva puta joj uvaliti flasicu pa je pojela nesto malo iz nje.
Cicamo sad strogo na max. 3 sata. Mlijeka ima, ona papa,ali kg nikako gore. Luda sam više. Pogotovo sto imam majku blizu koja je stara skola i stalno kvoca da kaj se uopce zezam s dojenjem, da je mlijeko preslabo,....
Bilo kakav savjet, prijedlog, iskustvo je dobrodoslo.
Sorry na poduzem postu

27 lip 2014, 14:24

Nisi napisala da li svaki dan ima i koliko puta stolicu i da li su pelene zapišane. Ako su pelene sve popišane, onda količinski dovoljno pojede. Kakva je bila s kakanjem u prvih 6 tjedana života?

Ja bih obavezno tražila da se napravi kks i pretraga urina, možda neka prikrivena infekcija ili anemija sprečava veći dobitak na težini.

Po opisanom možda joj bude previše pednjeg, manje kaloričnog mlijeka, ona se u biti napije "juhe" iz obje dojke, a "gušće (i kaloričnije) varivo" ne popije. No to bi se vidjelo i po stolicama, jer bi onda rijetko kakala.

Da li si sigurna da guta dok doji? Gutanje se skuži po tome da kad primi dojku, spusti bradicu da povuče mlijeko, pa ju na trenutak tako zadrži dolje, pa pusti, pa opet (kao kad bi ti pokušala na slamčicu dobiti što veće gutljaje). Jer ako je puno na dojci, a neefektivno sisa, onda opet ne može dobiti potrebne kalorije.

27 lip 2014, 14:49

Pokusaj da je na jednu dojku stavljas za sve podoje u okviru dva-tri sata (kad vidis da definitivno nema nista, predjete na drugu). Tako bi trebala dobiti viseg masnog mleka.

Dobro je da ste pod kontrolom lekara i bilo bi dobro proveriti da nema neke skrivene infekcije.

Daj joj na svaki kme.

Opisi nam koliko podoja imate, koliki je razmak, da li siki nocu...

27 lip 2014, 18:22

Pelene popisane dosta. Mijenjam barem 7 i to su pune.
Kaka sada jednom na dan koji put svaki drugi. Ali onda napuni pelenu do vrha. U pocetku je bilo po 4/5 dnevno.
Idemo opet u utorak pa ce vadit krv i urin.
Cujem ju da guta pa mislim da onda ne vuce na prazno.
U pocetku sam unutar 2-3 sata forsala jednu cicu.
Pa sam probala u jednom hranjenju mijenjat obje po 3-4 puta. Procitala da je to nekom pomoglo da dode do masnijeg mlijeka.
U poc. sam dojila kako je trazila. Bilo je razmaka po 3 sata, po 4 sata ali i po 1 sat. Ako bi je pustila odspavala bi noc i 6 sati. Sad pazim da ne prede 3 sata izmedu. Papa po noci oko 21 pa oko 24, pa oko 3 pa 6.
Kako znati jel dosla do masnog mlijeka?

27 lip 2014, 18:26

I kako znati da je stvarno sita?
Meni ona po nicemu ne izgleda da ostane gladna.

27 lip 2014, 23:30

Ovako na prvu mi zvuči kao da je sve ok što se tiče dojenja. Između ostalog je redovita stolica znak da beba dolazi do masnijeg mlijeka. Kao i osjećaj da je dojka sasvim prazna (al to može biti varljivo).

Imate i po noći ok podoje. Probaj preko dana nuditi na svaka 2h. A i unutar toga na svako plakanje, ako želi.

28 lip 2014, 08:29

ja isto imam pitanje :mrgreen
dijete mi je počelo cmoktati i mljackati dok doji. zadni možda tjedan - 10 dana odkako je to počela raditi. sve odzvanja :lol
a dobro vuče. i fino dugo cica i lijepo guta. samo mi se čini da se ovako naguta ekstra zraka.
nemam uopće ideje kako, ako ikako da to "utišam"

29 lip 2014, 09:31

Jesi provjerila da nema soor? Mom J se to dogodilo kad ga je imao. Rjesili terapijom.

29 lip 2014, 15:00

prvo sto sam pomislila. no, nemamo nista od simptoma. ni ona a ni ja.

29 lip 2014, 16:47

ako nije soor, i nije neispravan polozaj onda je mozda velika navala mlijeka pa se "bori" (narocito ako vise mljacka u pocetku, ali moze biti i citav podoj)
uglavnom, proci ce ;)
i cestitam, tek sad vidim :buket

03 srp 2014, 13:58

I Ema je imala tu fazu. Ja ludila, pa gledam jel ima soor, pa otkačim i ponovno namještam... Na kraju prišlo samo od sebe...

03 srp 2014, 17:26

Jel smijem pomiješati i dati u istom obroku moje izdojeno i adaptirano mlijeko (hipp pre combiotik)?

03 srp 2014, 18:21

Danijela ovdje je odgovor. Načelno se može i nije štetno, ali je šteta izdojenog jer nepopijenu mješavinu moraš baciti.
Zato je bolje najprije dati izdojeno a onda posebno adaptirano. Izdojeno mlijeko može stajati u frižideru, a smućkano adaptirano se baca ako se ne popije.

http://www.babycenter.com/404_can-i-mix-breast-milk-and-formula_8883.bc

03 srp 2014, 18:32

Istina, šteta je, pogotovo jer ga jako malo imam.
Hvala na odgovoru!

05 srp 2014, 20:40

I mi smo imali fazu s coktanjem koja je sama od sebe prošla!

10 srp 2014, 15:17

Bok mamice, nova sam ovdje odnosno samo sam malo pisala na pelenama, ali vas zato duuugo čitam još od trudnoće, pogotovo cure s proljetnih bebica jer sam i sama u toj fazi :) . Vidim da dosta toga znate, imate iskustva i rado pomažete, pa možda možete i meni udijeliti koji savjet, da poboljšam svoje dojenje :) .

Dakle ovako...unaprijed se ispričavam na dugačkom postu, ja drugačije ne znam pisati jer uvijek želim što bolje objasniti :lol

Bebica je sad stara 5 tjedana. Još u rodilištu smo krivo startali, koliko god sam ja ranije čitala o dojenju, informirala se i ''znala teoriju'', sve je to palo u vodu kad je trebalo provesti u djelo. Dakle prvih par stavljanja bebe na dojku, očito krivi položaj, preplitiki (jako male grudi i bilo mi je teško namjestiti pogotovo ovu još manju), rezultat- ragade već prvi dan. Bebač doslovce čim se rodio je već pokazivao instinkt za sisanjem, trpao je ruke u usta u sisao ih čim su mi ga dali u rađaoni. I zaista je pokazivao želju za sisanjem. Međutim kad su vidjele moje ragade, sestre/doktori su davali razne savjete (poludjela sam od 100 različitih da ne kažem suprotnih savjeta), a najviše me uplašio komentar jedne starije sestre, da nek napravim sad 2-3 dana pauzu sa stavljanjem na dojku, jer onda kad mi mlijeko dođe tek onda neću moći dojiti. Beba vuče kao luda, a meni mlijeko došlo tek nakon 4 dana. Znala sam da je u teoriji to normalno, ali cimericama je već 2. dan došlo i kapalo mlijeko. Ja jedva mogla mahnitim stiskanjem dobiti kap kolostruma. Sve skupa rezultiralo je time da je beba već prvu noć dobila dohranu u rodilištu, i tako još par puta (najčešće noću) u rodilištu, a danju sam ga stavljala na prsa iako ne dovoljno, pogotovo ne ovu oštećeniju bradavicu.

Doma smo išli 4. dan. Nisam napisala, bebač rođen u 41. tjednu, 3340 g i 52 cm, sve ok. Otpusna težina 3100 g. Doma smo također počeli brljajući s bočicom. Istina, minimalno, ali ipak dovoljno da dojenje ne napreduje. Količine su zaista bile male, ali dovoljne da on zaspi. Primjerice, 50 ml prije spavanja. Pošto sam silno htjela dojiti i uvijek sanjala o tome da jede samo moje mlijeko prvih 6 mjeseci, naravno da sam bila razočarana samom sobom. Ragade su srećom prošle brzo, mazala svojim mlijekom, tu i tamo mašću, hodala golih sisa itd. Cijele dane je visio na sisi, navečer malo adaptiranog...Kojeg sam se počela rješavati malo po malo, jaaaako postepeno. Doslovno smanjila za 10 ml, pa za dva dana još 10 ml... dok ga se nismo skroz riješili :joy

Znači on je već 3 i pol tjedna samo na mojem mlijeku, adaptirano smo izbacili 12. dan života (znam, mogli smo i bez toga, ali sad- što je, tu je). E sad........ ovo je bio samo uvod, sad kreće prava stvar i moje nedoumice :hahaha

Cijelo vrijeme su njemu pelene ok, popišana skoro svaka, pokakana recimo svaka druga, oko 4 dnevno (na početku je bilo i više, čim bi jeo). Stolica smeđe-žuta s puno onih bijelih zrnaca. Bilo je u tekućih više i manje, i pjenušavih, ma raznih, ali patronažna reče da je to sve ok. Povratnu težinu je povratio s točno 2 tjedna, a na pregledu s točno mjesec dana je na vaganju dobio 750 g i samo 1 cm. Dakle imao je 3850 g i 53 cm. Malo me iznenadilo samo 1 cm, jer čitam da dobiju po barem 3,4 pa i 7 cm u prvom mjesecu. No na pregledu to nisu komentirali pa se ne opterećujem. Prirast isto, čitam da je 750 g skroz normalno, ali opet vaše bebe sve dobivaju preko kile, pa neki čak i do 2 kg. No ni to me ne brine jer sestra kaže da je bitno da dobiva. Ajde sreća da imam pedijatricu koja ne skače čim beba dobije manje i ne uvaljuje dohranu odmah. Ja ga svejedno planiram doma malo izvagati recimo svakih 10 dana. Pogotovo što sad putujemo na more i nema nas sve do njegove kontrole s 3 mjeseca, dakle preskačemo kontrolu s 2 mjeseca, rekla pedica da nema veze.

Osim pelena i prirasta, što još reći... on je sve u svemu jako dobra beba, ne mogu se požaliti... ima sad već periode kad može malo u gledati okolo, zabaviti se, naravno kratko... ALI....!

Dakle on danju stalno visi na sisi. Ne mogu reći ni koliko podoja dnevno imamo ni koliko traju, jer često bi se to moglo uobličiti na par veeeelilih podoja cijeli dan. Što on radi, on plače i zahtijeva sisu. Ja mu dam, i onda većinom to izgleda kroz dan tako da on malo posisa, pa zaspi. Pa se probudi za 5-10 minuta pa opet traži, pa malo kao posisa pa odmah zaspi. Razbuđivanje ne pali, jer sam se od starta zeznula da ga mazim non stop pa tako i dok jede, i naravno sad kad ga je pomazim po licu/uhu/svejedno, da on ne trza i ne budi ga to.

Znači tu je problem što ja apsolutno ništa drugo u danu ne mogu napraviti. Mora ga netko nosati da pojedem i otuširam se. Drugo nema šanse da si ja mogu u danu organizirati. Sve je to ok i nije mi i teško znam da je još jako mali. Ali pitam se je li to zbog toga što je još tako mali, ili on tako misli jesti po malo cijeli dan i kasnije? Jer onda je to već problem, pa ne mogu cijeli dan biti u pidžami sa sisom vani i tako godinu dana. Ima on u danu momenata kad i zaspi na malo duže, ili recimo možemo otići u šetnju u kolicima, i spavat će bome dugo, nažalost to bude predvečer, tad mu paše zaspat. Ali većinom on nema ''obroke'' i ''podoje'' nego jede non stop po malo. Dojim ga na zahtjev, ali sad su mi počeli iz okoline sugerirati da mu probam malo napraviti razmak između jela. I iskreno mislim da je to pametno. Jer on ne stigne ni ogladniti kad jede non stop pomalo. Možda je čak malo i lijen? Jer vidim ogromnu razliku kako jede po noći (budi se 2 puta po noći za jelo). To baš bude pola sata sisanja pravog, najede se i spava dalje. A danju... hm, mislim da bih definitivno trebala neki razmak, barem sat vremena da on ne jede. I da ne kunja pomalo svakih 10 minuta. Je li moguće utjecati na to, odnosno ima li nade da je to samo faza dok je ovako mali? Kad čitam mame koje imaju bebe ove starosti, pa se žale što im beba jede svaka 2-3 sata, i to po pola sata, neke čak i 10 minuta... ajme da je meni tako kratki, ali efikasan podoj, i takav razmak, potpisala bih odmah :dada .

Znači mislite li da je to samo faza (iako on tako radi od rođenja) odnosno da će se razmaci možda spontano povećati, i mogu li ja kako utjecati na to? Inače, skok u razvoju smo imali mislim s točno 3 tjedna (2 dana je doslovno bio stalno na sisi, i više nego inače, i bio nervozniji). Tako da ovo nije pitanje skoka jer je to tako uobičajeno, jesti cijeli dan po malo. Sad očekujem skok sa 6 tjedana vidjet ćemo kako će to proći.

Imam ja još more pitanja ali za prvi put, već je pregolemi post, pa ako možete prokomentirati ovo ''cijeli dan bih po malo papao''. Pa ću vas onda udaviti sa ''tehničkim'' pitanjima izmjene doji, pražnjenju itd. Jer i time razbijam glavu itekako.

P.S. evo beba kako bi pokazala da zločesta mama laže i izmišlja, baš sad spava već preko sat vremena, a ja u nevjerici čekam i ne usudim se otići pod tuš :mrgreen .

10 srp 2014, 15:36

Stvarno dugacak post :mrgreen
Prvo pitanje, je li nudis istu cicu unutar sat-dva? kako bi dohvatio ono masnije mlijeko?
Kako po noci doji? Koliko imate nocnih podoja?

10 srp 2014, 15:36

Ponasa se sasvim normalno i pusti ga da siki kad god zeli. Razmaci ce se spontano produzavati. Nece trajati zauvek kako ti sad izgleda. Ja sam vise stizala sa drugim koristeci maramu.

10 srp 2014, 18:10

Ajme, da dugačak post, da samo znaš... nisam još ni pola pitanja pisala ali bilo me sram u isti post natrpati još što :mrgreen

E pa upravo to je moje drugo pitanje, u vezi tih izmjeni dojke... ja se stvarno striktno držim toga da nudim istu kroz minimalno 2 sata... ne znam koliko je to zapravo pametno, jer možda ga tako maltretiram bezveze, pa možda sisa u prazno ne znam..ja njemu dajem nekad i puuuno podoja zaredom na istoj, s obzirom koliko puta u kratkom roku traži... stvarno sam puno čitala o tom ispražnjivanju dojke, mijenjanju strana, i ne znam više kako da radim na kraju. Problem je što ja nemam pojma kad on nju ''isprazni''. Znam da nikad ne može biti potpuno prazna, ali kad se on i najede ajmo reć, odnosno duže vrijeme jede, aktivno guta, pa ju sam ispusti i nastavi spavati, ja opet ne bih rekla da je prazna. Zato jer kao prvo, uvijek mogu iz ove jedne, veće, štrcnuti još nakon što on završi. A ne smatram da imam nešto puno mlijeka, ne mogu ni izdojiti više od nekih 40-ak ml najviše. Druga stvar zašto mislim da se ne prazne dobro, jer nikad mi nisu mekane skroz. Smekšaju se one nakon dugo sisanja, nisu napete više, ali uvijek kad stišćem osjetim veća ili manja tvrda područja. Probala sam to razbijati, ali ništa, uvijek je tu. Jesu li to zastojne kvrge? Jer mene to ne boli, samo je tvrdo i kvrgavo.

Tako da nisam sigurna može li on zapravo to izvući dobro? Pogotovo što se te ploče/kvrge najčešće rade na gornjoj strani, iznad, i s vanjske strane bradavice. A ja znam dojiti samo u dva položaja, naležećki, i radim na sjedećem položaju dok mi je u naručju. Možda se zbog tih položaja neravnomjerno prazne?

Uglavnom ja pojma nemam kad bih mu ponudila drugu, osim što striktno gledam na sat. Znači ta jedna veća, izgleda kao da se nikad ne isprazni, uvijek iz nje štrcne još, po tome bih ga trebala pol dana držat na toj. A druga pak mu nije omiljena, jer je puno manja (i prije je bila) pa je i manje mlijeka, brže postane nezadovoljan na njoj (zapravo vrlo brzo kad prođe ''let down'', još malo povuče i onda se ljuti), sve skupa vremenski vrlo kratko traje. Ali ja forsiram i nju koliko god mogu... Ta je možda i malo zaštopanija jer nju kad stisnem, puno teže štrcne.

Eto s jedne strane mi se čini da ih isprazni prebrzo, jer brzo prestaje aktivno sisat a ja ga mučim i inzistiram da bude na istoj 2 sata. A s druge strane što se tvrdoće tiče i štrcanja, kao da ih nikad ne isprazni, odnosno tu veću dojku.

Njegovo sisanje izgleda ovako: vrlo bezo nakon što ga stavim, postigne se ''let down''. Prije to nisam osjećala, ali sad osjetim istovremeno u obje dojke kao probadanje lagano, i tad se mijenja ritam sisanja odnosno počinje gutati. Nema onako duge pauze između gutljaja, kao na onom filmiću ''very good drinking'', ali guta-pokreti su sporiji i čujem gutljaje. To traje ovisno o dojci, ne boljoj malo duže, recimo do 5 min, na slabijoj kraće, jedva koju minutu. Nakon toga on još malo sisa, bez gutanja. Što to znači, da nema više? Ili ipak ima ali ja ne skužim da možda i tad malo pije? Onda je scenarij da ili zaspi, pa se otkopča, i za par minuta se budi i hoće još (pa tako ukrug), ili ostane budan ali se naljuti (to uglavnom na toj slabijoj dojci, pa reži, trza glavom, rasteže ju, pljuje pa uzima opet... Što to sve znači? Da li je to vrijeme da mu dam drugu?

Ja se ispričavam što ovako dugo i zbrčkano pišem :oops: , ali pokušavam detaljno objasniti da bolje skužite... Stvarno sam oduvijek htjela silno dojiti, i sretna sam što smo uspjeli nakon lošeg početka, ali me strah da ne radim dobro i da ne dođe tren kad će to doći do izražaja i zeznuti cijelo dojenje. Strah me da dijete ostaje gladno ako predugo dajem istu dojku, a isto tako me strah i da ne dobije dovoljno jačeg mlijeka ako ih mijenjam. Kad ne znam procijeniti :(

Aha noćno dojenje, pa to je puno bolja priča, pretpostavljam zbog dulje pauze pa ogladni bolje. Znači on zaspi (nakon cijelovečernjeg sisanja) u ponoć najranije. Onda se budi recimo oko 3-4. Jede, najčešće samo jednu dajem, presvučem ga ako treba, to traje pol sata do sat. Onda spava dalje još recimo 2 sata. Onda opet jede. Ali ta hranjenja su čini mi se bolja, jer baš jede s ciljem da se najede, puno dulje sisa i više guta.

P.S. Vjerojatno nema veze, ali imam male dojke inače, pa možda zato mu treba tako često? Evo sad je urlao kao od gladi, ja ga prištekam na ''novu'' dojku, ovu bolju, veću. I lijepo uhvati, malo sisanja, pa nakon možda pol minute i manje, krene let down i gutanje. Trajalo je oko 5 minuta. Nakon toga je još možda minutu sisao i zaspao. Znači li to sad da mu je dosta, da se najeo? Pa će se ubrzo probudit i ''opet ogladnit''. Ili nije ni završio, pa mu nisam smjela dopustit da zaspi nego inzistirat da siše još?

10 srp 2014, 22:27

Sad sam naišla na ovo i pročitala, možda je u tome rješenje mojih dilema, odnosno da znači da i nije baš bitno ovo čime ja razbijam glavu? Tu tvrde da je na kraju krajeva bitna količina mlijeka koju beba u danu posisa, ako sisa često, a nije bitno koliko se dugo daje koja dojka. Evo link, što vi mislite?

http://www.lllhrvatska.org/index.php/hr ... eg-mlijeka

11 srp 2014, 11:17

tekst je dobar, vama zaista dobro ide, beba je dobila i po tezini i u cm koliko treba, samo nastavite tako :up
normalno je da non stop sisa, jos je mala beba, naravno da je to faza i proci ce,
ove kvrge masiraj za vrijeme dojenja, a nudi jednu dok se ne buni, kada pocne odbijati dojku onda idi na drugu
probaj se opustiti i uzivajte

11 srp 2014, 13:44

Hvala :) ma sad vidim da sam se previše slijepo držala tih minimalno 2 sata da dajem istu (nekad i više, možda čak do 3 sata forsirala) baš iz straha da ga neće dopasti to jače mlijeko, a pošto ionako nije neki bucko previše me to opterećivalo. A ovaj tekst me sad malo spustio na zemlju jer mi dosta logično zvuči. I da, činjenica je da mu u toj manjoj dojci nema toliko mlijeka kao u drugoj i počne se na njoj jako brzo ljutiti, a ja budala inzistirala dok ne prođe 2 sata :ajme

Što se tiče masaže za vrijeme dojenja, malo mi je to teško izvest jer imam stvarno male dojke (ta lijeva pogotovo) pa nemam što masirat dok on jede :hahaha malo napravim par puta kompresiju i to upali da on još bar 2-3 put proguta.

Ako sam dobro shvatila, barem iz njegovog ponašanja i sisanja: beba dakle većinu mlijeka dobije za vrijeme ''let downa''? A nakon toga tek nešto malo? Jer tako mi se kod mene čini, guta intezivno u to vrijeme tih par minuta, a nakon toga uz silno sisanje uspije tek koji gutljaj navući. E sad je li tad već mlijeka ''nema'' ili je on malo lijen pa mu se ne da, ili još nije dovoljno jak da izvuče... ne znam. Znam da kad ja stisnem, izlaze još barem kapljice, a iz jače dojke i štrca.

Jedino što nemam nikakve sumnje, je to da imam mlijeka (kako su mi već neki komentirali s obzirom da beba stalno hoće sisati). Imam ga sigurno, jer kad on zaspi sa sisom, pa se otkopča, mlijeko mu malo curi van iz usta.

Malo off, ali imate li kakav prijedlog od onih silnih marama/nosiljka/slingova čega sve već ne postoji, što bi preporučili da može i ovako mala beba i da može poslužiti i za nosanje i za dojenje?

11 srp 2014, 16:28

Da te utješim-na prvom mjerenju kod pedijatrice s mjesec dana moj je sinko bio jedan cm kraći nego na porodu. Kako? Glavica mu je bila otečena od poroda pa kad je sve sjelo na mjesto,ispalo je da je kraći. Po odjeći sam vidjela da se ipak izduzio. ;)

11 srp 2014, 16:35

du, to sam i ja htjela reci. moja prva kad se rodila izgledala joj je glava kao jaje, već kad sam ju dobila u sobu - bila je to mala okruglica. tako da - osim porođajne težine, i centimetri padaju!

Emmalia - nadam se da ćeš dalje suvereno nastaviti s dojenjem. za marame potraži malo po temi nošenje i nosiljke (sling, marama, mei tai ...) III.dio

i naravno, pridruži nam se na generacijskom :zivili

11 srp 2014, 18:51

Emmalia upravo tvoje dileme sam i ja dijelila s prvim sinom i zbog mog inzistiranja na satu slabije je dobio na težini nego je mogao. Kod druge i treće bebe sam slušala instinkt i njihove signale, ako odbijaju i nevoljko drže u ustima jednu dojku, vrijeme je za drugu. I s prvim samnakon nekih mjesec i pol, dva, prešla na tu taktiku, čak sam dojila jedno vrijeme switch nursing, tada je maleni krenuo bujati.

Najbitnije ti je pratiti popišane i pokakane pelene, a to kod vas štima. Sad dalje će biti "fino ugađanje" kako bi optimirali stvari, ti njega bolje razumiješ, dojke su se već uhodale u svoju funkciju, i biti će sve lakše.

Čestitke na povratku na isključivo dojenje! Mnogima dodavanje bočice tako rano znači skori kraj dojenja. Sad samo strpljivo, slušaj njegove znakove i vjerujem da će dobar početak dobiti još bolji nastavak!

12 srp 2014, 11:33

Hvala vam jos jednom, i na savjetima i na podrsci!
Mislim da sam stvarno pretjerala s tim gledanjem na sat, jer on zaista puno brze prestane sisat i postane nezadovoljan na ovoj manjoj dojci, i glupo je od mene sto ga forsiram i maltretiram da ostane na njoj jednako dugo dok ne prodje 2 sata, kad ona ocito radi slabije :/

Diami, reci mi samo pliz kako si tocno provodila switch nursing, odnosno nakon koliko otprilike vremena mijenjam stranu, nakon 5 minuta, 2 minute? Ili ne gledam vremenski nego kad pocne slabije sisat?? I koliko puta najmanje da promjenim strane, da ne bude premalo puta panda stvarno ne pojede u tom slucaju samo ono lagano mlijeko.

12 srp 2014, 13:10

i nas je spasio switch nursing, tj. cure s foruma koje su mi to uopće rekle da postoji :luv
moja cura je isto u početku malo dobivala,a sisala je često i imala je tu foru da bi razmjerno brzo tražila promjenu dojke, tj. kad bi malo posisala na jednoj jednostavno bi pustila i negodovala, ali ako bi je odmah prebacila na drugu opet bi sisala. tako da sam ja stalno kao nešto forsirala da suže sisa na jednoj i da je kod svakog sljedećg podoja stavljam opet na tu istu, ali kad sam skužila da možei upravo suprotno, jednostavno smo opuštenije radile isto što i do tada i malo po malo je krenulo ;)

dakle ja nisam gledala na sat, nego kad bi ona počela negodovat na jednojs trani, ponudila bi joj i drugu i znam da je bilo bitno da onda to napravim nekoliko puta, tj. da ne bude samo jednom jedna i jednom druga nego barem tri puta tako vamo-tamo!

evo sad ima 14 mjeseci i i dalje je stalno prebacujem, nikad ona ne posisa samo jednu stranu, osim ako je došla samo malo gucnut i pomazit se, pa to obavi na jedoj strani i onda skoči, siđe s kauča i ode :lol

12 srp 2014, 22:07

Preporuka je prebaciti kad počne samo "dudlat", a ako se koristi ta tehnika preporuka je prebaciti bar tri puta na svaku stranu tijekom jednog podoja.

Switch nurse. Switch sides 3 or more times during each feeding, every time that baby falls asleep, switches to “comfort” sucking, or loses interest. Use each side at least twice per feeding. Use breast compression to keep baby feeding longer. For good instructions on how to do this, see Dr. Jack Newman’s Protocol to manage breastmilk intake. This can be particularly helpful for sleepy or distractible babies.

Općenito ima jako zgodnih informacija ovdje
http://kellymom.com/bf/got-milk/supply- ... ow-supply/

Ne želim reći da imaš malo mlijeka, nego je stranica općenito puna informacija i savjeta. :dada

Ja sam sad nakon trećeg došla do zaključka da stvarno vrijedi ona da je svaki par mama-beba jedinstven. Moji su svi troje imali zajedničkih elemenata, ali i razlika. Evo recimo sad Ema je najbrže od svih tražila mijenjanje strana, i sad još uvijek traži. I drugo dvoje gotovo nikad ne bi izdržali dva sata na istoj dojci bez negodovanja. Isto tako nisu sve dojke iste. Mogu manje dojke imati veći kapacitet ili veće dojke manji, kako god, ono što pomaže je pratiti signale bebe i osigurati se praćenjem popišanih i pokakanih pelena.

12 srp 2014, 22:18

E da, nemoj se sekirati što si do sad radila nešto ovako ili onako, pa je li to sad ispalo dobro ili krivo. :hug Dojenje je s jedne strane "prirodno", ali kao i mngoe druge stvari to je vještina koju treba savladati.

Ono što se broji je tvoja volja i trud da uspijete s dojenjem i to će vas dovesti do željenog cilja. :dada Svi problemi koji idu uz to spadaju u učenje, a i iz "grešaka" se uči.

12 srp 2014, 22:53

Puuuno hvala cure :hug malo sam istrazivala i stare teme u kojima ste spominjale switch nursing, zanimljivo je... svakako cu probati s tim, uz to da prebacujem barem 3 puta da budem sigurnija da pojede i masnijeg. Ono sto cu svakako trebalo biti uz ovaj nacin, je da on poveca ukupnu kolicinu popijenog mlijeka po podoju, tako mi je barem logicno... a s obzirom na onaj tekst koji sam linkala, to je i bitno, kolicina ukupna.

Popodne sam pocela ovo provoditi pa cemo vidjet kroz par dana kako se cini, valjda se i dojke trebaju naviknuti posto su dosad imale sasvim suprotan sistem. Zasad me malo razocarava njegova uspavanost, odnosno ne stignem ja tako brzo promijeniti koliko on brzo zadrijema :roll i ono ne trza, ne da se razbudit, okrecem ga, dizem... ma kakvi. Jednostavno moram cekat da on odmori svojih 5-10-15 minuta, ili koliko vec.. i onda dati drugu. I tako ukrug. Pa nam je podoj trajao hmmm duuuugooo :)

Ali probat cemo mozda bude bolje. A sto se tice dudlanja, hm ako ja dobro razlikujem, onda je njemu dudlanje sve osim let downa??
Tema je zaključana