Sada je: 01 svi 2026, 14:39.

Prva mrkvica - topic za apsolutne početnike

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

PostPostao/la mamashnita od noje » 09 stu 2006, 13:13

jesam ja :mrgreen:
i sirnicu narezanu također :)
kuhanu mrkvicu možeš dati.
kuhani krumpir na kockice.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Duga » 10 stu 2006, 08:25

Semixx je napisao/la:Mahanje svima :mah

Kad se uvodi crvena leca?? Malom je 8,5 mjeseci i osim voca jede mrkvu, krompir, karfiol, brokoli, rizu, pilece bijelo meso, teletinu...sve u obliku kasice/guste supice. Bundevu sam probala dati i sav se jezi na nju. Sta bi mogla sljedece uvesti??? Malo sam ostala bez ideja .....

HVALA!
:3srca

Možeš mu dati tikvice, korabice...ako imaš gdje mladih mahuna (moja curica ju je jela, a obzirom da mahunarke znaju napuhavati , njoj je bilo ok...sada ih jede kao "finger food" :mrgreen:)...Mislim da imaš sasvim dovoljno namirnica koje si već uvela za kombiniranje jer je on još malen i ne trebaš se opterećivati da mu je ishrana jednolična (jedino ako si voljna uvesti mu i bijelu morsku ribu, ali ja sam čekala 11 mjeseci, po Tablici dohrane mislim da se već može).
Kako si pripremila bundevu?!
Crvena leća je po meni mahunarka u rangu graška koji se daje s devet mjeseci i priča je slična kao i s mladim mahunama...ja sam mladi grašak davala (nama je bilo super jer se sve poklopilo da bude mlado i svježe povrće), a mnogi roditelji odgađaju zbog napuhavanja...ni s mladim graškom nismo imali takvih problemčića. :mah
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la kriss » 10 stu 2006, 09:51

Ja sam bundevu pekla u rerni, Adrian je obozava!
ADRIAN 05.03.2006.
kriss
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Duga » 10 stu 2006, 11:03

Bitno je izabrati pravu vrstu bundeve i onda još da i ona sama po sebi bude ok i :papica - bebe (i veliki) uživaju
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la tanjabb » 10 stu 2006, 14:10

Pricekaj jos malo s lecom. Iako od lece prvo ide crvena, ona se skroooooz raskuha. Cikla za sok (u sokovnik) ide sirova, a za kasicu kuhana. Kuha se u komadu, pa kasnije oguli i nareze.
Finger food: svo kuhano povrce koje je mekano, npr. mrkva, cvjetaca, mahune... ili npr jako mekana kruska, jabuka ne, niti bi davala zrno kukuruza, to mu moze lako pobjeci tamo gdje ne smije.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la mika » 10 stu 2006, 19:35

....uz ovo što su nabrojale tanja, duga, mama...noje ja sam davala (i još dajem) i keksiće na komadiće i kravlji sir
MEDENJACIC No 1 - 12.01.2006.
MEDENJACIC No 2 - 25.11.2010.
mika
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Semixx » 11 stu 2006, 21:31

Duga- hvala!!!! :hug
Na tikvicu sam skroz zaboravila. Sutra odmah pravimo sa palentom. Nadam se da cemo se svidjeti.
Smijem li staviti malo svjezeg kravljeg sira ili kiselog vrhnja?

Kriss - ja nisam pekla u rerni, nego sam je kuhala. Izgleda da sam pogrijesila. Koliko vidim bebe vise vole pecenu bundevu iz rerne.

Ribu sam jednom probala (oslica) i nije nikako isao, pa sam kontala pokusati opet poslije uvodjenja tikvice.

Hvala jos jednom.
:bye
Semixx
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Ina66 » 12 stu 2006, 00:39

semixx - kad kuhaš bundevu, kuhaj ju u što manje vode - tek da pokrije - i narezanu na manje komadiće. ako ste probali proso, možeš dodati proso i kuhati zajedno, ali pazi da ti ne ostane bez vode - možeš po malo dolijevati.
nemoj dodavati ni sir ni vrhnje, još ti je prerano za to.
u tikvicu s palentom možeš dodati malo maslinovog ulja, cca pola žličice
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Semixx » 12 stu 2006, 22:29

Ina66 - tnx!!

Ja sam alergicna na masline i maslinovo ulje, pa ne bih da bas kuham s njim. A alergiju sam dobila u 21. godine i nikad mi nece biti jasno zasto. :dunno
Semixx
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Ina66 » 12 stu 2006, 22:50

onda napravi malo rjeđe da je bebi lakše gutati. kasnije u takve obroke s palentom možeš dodavati maslac ili svježi sir ili vrhnje, ali to vam je za sada sve prerano
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la jami » 12 stu 2006, 23:37

a jel smiju s 9 mjeseci onaj slatki krumpir (mislim da se zove batata) , kupila sam jucer na severovom standu

moja nece bas voce, jedino hipp kolko tolko prode, al ovo kaj ja napravi, a tak fine slatke jabuke i kruskice nece i nece, probala sam skuhati, zakamuflirati s bananom, pa stavila malo voca i puno zitarica i nice i nece, a nekak mi se bas ne da da svaki dan jede taj hipp :roll:

kad se pocnu dodavati keksici , recimo petit beure ili neki drugi , mozda bi joj se tak voce vise dopalo, mislim da sam za ovu stariju kupovala neke milupine kekse, al se vise ne sjecam kad sam s tim krenula
jami
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Ina66 » 12 stu 2006, 23:58

pogledaj ovdje. imaš recepte i linkove
http://www.kkuhar.com/forum/display_topic_threads.asp?ForumID=4&TopicID=91&PagePosition=1

ja ga kuham kao i obični krumpir i meni se sviđa. MMu je presladak. mislim da ga možeš dati bebi
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Duga » 13 stu 2006, 08:26

Semixx (evo, ja opet o bundevama :mrgreen:).
Moja curica je u početku jela gotovu kašicu od Bebivite (piše: s tikvicama, ali to su ove žute bundeve kojih sad ima), a sad jede "meso" pečenih bundeva i krem juhe i super joj je (ali ona ima sad 14 mjeseci).
Na tvom mjestu, ja bih ispekla bundevu i kad se prohladi umiješala bih adaptiranog (odnosno, mlijeka koje beba pije) do željene gustoće (znaš, ja idem logikom, ako mi sad jede krem juhu s malo slatkog vrhnja, zašto manjoj bebi ne napraviti neku varijaciju), ali i dalje ponavljam, sreće je naići nafinu slatku bundevu čije "meso" nakon pečenja bude kao "meso" kuhanog kestena (a bundeve su - račanke i boja im je zelenkasta :mrgreen: )

Jasmina01, jel tvoja beba ne želi svježe voće, samo malo da "nagrecaš" metalnom žličicom ili neće voćne kašice koje joj nudiš?
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la kriss » 13 stu 2006, 12:14

I mi imamo problem sa vocem. Nikako nece. Desilo se par puta da je pojeo skuvanu krusku, ali sveze nece nista. Banane ni da pogleda. A, nece ni kupovne kasice. Povrce jede bez problema. :dunno
ADRIAN 05.03.2006.
kriss
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la jami » 14 stu 2006, 01:04

ja svojoj naribam jabuku i/ili krusku ili smiksam, ili skuham pa zdrobim vilicom, probala sam sve moguce kombinacije, samo jabuku, puno jabuke malo kruske, samo krusku, dodala malo banane pa mao vise, pa kuhala, pa sa rizom, zgancima, pahuljicama, al ne odustajm, svako jutro joj bar malo naribam i dam, danas je cak i nekaj popala, al desi joj se tu i tamo da me iznenadi, probala sam joj dati naver, jer sam mislila da joj mozda ne pase ujutro, al nije ni to

ina, hvala na linku, za sad sam samo procitala pocetak, nije los taj batat ;-)
jami
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la vragec » 15 stu 2006, 23:24

:juhu evo i nas na ovom pdf-u ;-)

Krajem tjedna krecemo sa dohranom.
Procitala sam cijeli ovaj topic (za pocetnike) i nisam nasla sa cime poceti dohranu, pa cu ja postaviti pitanjce. Ne mojte se ljutiti ak ipak ponavljam :gigl

Daklem....dobila sam par jabucica iz tatinog vrta (nespricane) i voljela bih krenuti sa njima.
Imate li kakve savjete jos dodatne, jel trebam u jabuku jos stavljati mozda nekakve pahuljice tipa rizine :dunno

Nisam bas neka streberica, pa se nisam mozda na vrijeme raspitala :oops: jer mi se nekako ne prelazi jos na dohranu, jer je mami, a vjerujem i Lari lijepo na ciki pa mi to sve teze pada :ne a opet se nekako i veselim tom show programu kad krenemo :lol

Svaki savjet je dobrodosao.....hvala unaprijed.
vragec
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Ina66 » 15 stu 2006, 23:57

vragec - ovo je već četvrti ili peti dio. mame se samo uključuju kad im dođe vrijeme za dohranu
tebi treba Prva mrkvica - next generation part 1, ali je izgleda nestao u selidbi :dunno

ako si odlučila krenuti s voćem, jabuka je OK
kupi si u bio&bio dućanu ribež za đumbir (mali, bijeli porculanski) i naribaj joj malo jabuke na njega. ne moraš dodavati ništa jer bi to značilo u startu uvođenje dviju namirnica. svaka se namirnica daje 3-5 dana da se vidi moguća alegijska reakcija. tablicu dohrane ćemo staviti ovih dana, a možeš slobodno pratiti onu iz knjižice Moja prva godina (uz neke iznimke)

i svakako bih ti preporučila da otvoriš topic Brošura o dohrani (imaš link na brošuru u prvom postu). tamo imaš istu tablicu i dosta savjeta i recepata za početnike
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la vragec » 16 stu 2006, 00:05

:dunno ja sam shvatila po nazivu topica da je za mene iliti pocetnike :conf

No, kako god bilo hvala na odgovoru :up
vragec
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Ina66 » 16 stu 2006, 00:38

pa ovo i je topic za početnike - za postavljanje pitanja i razmjenjivanje iskustava, a prvi dio Prve mrkvice... je bio jako dobar i dosta se detaljno pisalo
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Barbi » 20 stu 2006, 00:26

Jao i mi tu stižemo za pet dana. :shock:

Ja kupila u bio&bio:
- rižine pahuljice
- kukuruzno brašno

Dobila od prijatelja vreću samoizraslih nešpricanih jabuka.

Nemam pojma šta da sa svim time započnem. :conf

Uopćeee mi seee neeee da na dohranuuuuuuu, buaaaa. :cry:
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la Ina66 » 20 stu 2006, 01:37

aj ne kukaj, vidit ćeš da će Frida bit jedna fina cura koja lipo papa ;) :kiss
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Duga » 20 stu 2006, 08:20

Barbi je napisao/la:...- rižine pahuljice...

Jučer sam vidjela u Getrou rižine pahuljice - izgledaju kao kuglice...zanima me je li to netko koristi (jedino što sam na brzinu pročitala je da su bez šećera i nalaze se na odjelu dietetskih proizvoda)...kakvog su okusa, jesu li topive jer me malo frka pošto su to baš kuglice...
Barbi, pretpostavljam da ti pod rižinim pahuljicama podrazumijevaš one što su onako kao u listićima (kao što su razna Lina...)
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Ina66 » 20 stu 2006, 10:07

Duga - to su ti rižine kuglice (rice poppies) i jako dobro se tope, bolje od pahuljica (rice flakes), mi smo ih počeli kasnije koristiti uglavnom za zagustiti voćne kašice (naribano voće + riža)
ima i proso poppies
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Duga » 20 stu 2006, 10:15

Ina, jel to znači da i te rižine kuglice i prosene kuglice (mislim da sam ove vidjela u dm-u; od Alnature) mogu koristiti tako da ih samo prelijem mlijekom uz npr. dodatak voća...to bi mi možda riješilo "problem" doručka jer mi curica Lina ne jede (tj. i ono malo što pojede keksolina zadnjih par dana, a prije toga Čokolina - ima problema sa stolicom, a i nije neki ljubitelj tih Lina...), a corn-flakes od Alnature je neki "žilav" jer nikako ne može prožvakati, više se muči i uspije samo malo pojesti jer ima četeri zuba i bolne desni.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Ina66 » 20 stu 2006, 10:43

slobodno - mi naše uzimamo u bio&bio, ne sjećam se da sam ih vidila u dm-u
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Barbi » 28 stu 2006, 20:57

Ove rižine pahuljice koje sam ja kupila su u listićima ali to nisu onako tanki listići kao kod Lina npr. već deblji i tvrđi i trebaju se baš raskuhati a ne samo preliti nečim.
Kupila sam ih u Bio&Bio.
S njima smo počeli, kuhala sam te pahuljice u vodi cca 20 minuta. Smiješno mi je što koliko god malo pahuljica stavila one se tako raskuhaju da bude stvarno dosta kaše, mislim da će mi vrećica trajati par godina.:lol
Frida ih je super prihvatila, pogotovo sam začuđena time što je htjela jesti iako smjesa nije bila skroz glatka već je bilo i vlakana i sitnih, iako mekanih komadića. Nije se bunila niti zagrcavala već je fino klopala i tu i tamo ispljunula koji krupniji komadić. :3srca
Treći dan je pojela onako baš fino.
Danas smo probali kašicu od mrkvice (Hipp, nije mi se dalo ići do Bio&Bio po mrkvu), pojela je par žlica ali nije bila preoduševljena. Vidjet ćemo sutra.
Nemam pojma šta ću treće????
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la Ina66 » 28 stu 2006, 21:48

kombiniraj rižu i mrkvu nakon par dana mrkve, a onda odi do Severa po jabuke (dogovori se s pernatom ;))

kad apsolvirate jabuku (ma, ne moraš ići tim redom kako ja pišem :)), možeš probati bundevu - njima je još uvijek sezona i bebe ju dobro prihvaćaju (također ju možeš nabaviti kod Severa)

i možeš me :tel ako osjetiš potrebu :mrgreen:
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la tanjabb » 29 stu 2006, 00:21

Te krupnije rizine pahuljice iz Bio&Bio su njami i meni, bas imaju finu teksturu kad se skuhaju i puno vise okusa kao one u prahu od Milupe.
Bravo Frida :juhu
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Barbi » 29 stu 2006, 10:10

Ina :kiss zvat ću te svakako.
Jabuke imam već na balkonu, ali ne od Severa već od mojih frendova koji imaju vikendicu u nedođiji bez struje i vode i par stabala jabuka koje tamo rastu. Nema u blizini ni ceste, niti bilo kakvog pesticida. :)

Moram ići samo kupiti onaj porculanski ribež.

Nego daj mi reci, CicaBg je spominjala na proljetnicama da misli malenoj peći jabuku u pećnici što mi se učinilo kao dobra ideja, šta ti i tanja mislite?
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la Ina66 » 29 stu 2006, 10:13

bi li ti pekla jednu jabuku u pećnici? ja ne bi ;)
vjeruj mi na riječ, s onim ribežom dobiješ savršenu kašicu
Ina66
kuhinjska fly lady

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.