Sada je: 01 svi 2026, 06:16.

Dojenje u javnosti

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: Dojenje u javnosti

PostPostao/la sany » 13 srp 2012, 21:36

Suncokret je napisao/la:Po meni bi trebalo nekako educirati trudnice o dojenju, tipa da se uz svaku trudničku knjižicu dobije dvd o dojenju.

ne tako davno su se lomila koplja oko toga kako je edukacija o dojenju preagresivna ;) no, ocito je i potrebna
dvd se u splitu recimo, moze dobiti na predavanjima ili vjezbama za trudnice pri klubu trudnica i roditelja split

sto se tice dojenja u javnosti, sigurno postoje primjeri koje odlaze u krajnost, ali mi se ipak cini kako se radi o manjem postotku
sany
la plus jolie petite aux yeux bleus

PostPostao/la travka » 15 srp 2012, 19:27

Mamashnita - karikatura baš pogađa bit! :hahaha
Klarita - ja sam prvorotkinja i čini mi se da jedna takva cimerica :kiss pomaže bolje od svih knjižica i CD-ova (imala sam i ja Rodinu brošuru, i posuđivala je kasnije drugim mamama, stvarno koristi, ali teorija je teorija...). Ja ću vječno ostati zahvalna sestri Andrei na Merkuru - da mi nije bilo njezine masaže, završila bih vjerojatno s upalom, a onda...... neću ni misliti.
A što se tiče teme: da, dojim u javnosti, kako je Mamashnita lijepo formulirala "kad god, gdje god, pred kim god". Nisam mislila da će biti tako (više sam računala na ono "pa pokrit ćemo se malo"), ali čim smo prvi put izašli iz kuće, došli smo i u situaciju "mama, vadi". I tako je i ostalo. Jedino ne volim kad se on uznemiri pa se ne može odlučiti bi li sisao ili ne, nego ispušta bradavicu i gleda okolo. Dok siše, nemam problema. I draže su mi majice koje odignem, od košulja na raskopčavanje u kojima se zbilja osjećam gola. Po šoping-centrima uglavnom ipak biram one prostorije za mame i bebe (sve znam kako je gdje: u Avenue Mallu imaju drvenu stolicu, bolje je izabrati neki kutak u kafiću, u West Gate mi se sviđa, u Areni nekad trešti glazba, u Estu imaju čak i mikrovalnu, za mame s bočicama, ako treba pogrijati, i ima prostora za više mama), pa usput odradimo i presvlačenje, a obično je i tiše.
Problema u javnosti nisam imala, samo sam jednom pomislila da će ih biti kad mi je u parku prišao neki muškarac, očito pripit (a ja s djetetom na prsima ne mogu šmugnut, brrrrr!), al taj je samo htio reći kako je moj mališ sad sretan kao nikad više u životu (bla, bla, bla... bila sam sretna što je samo to!).
Edit: tipfeleri (brzopletost!)
travka
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la erina » 18 srp 2012, 15:41

Dojili smo svugdje, i park, i kafić i plaža i auto, gdje prigusti cika se vadi. Sa starijom sam isto ali mi je bilo više nelagodno tijekom dojenja nego sada. Naravno diskretno pokrivene, ne volim biti na izvol'te i nisam nikada imala nikakvih neugodnih pogleda, komentara ili slično.
N 02/07

S 04/12
erina
B.Sc. Cicologije

PostPostao/la Mater » 29 srp 2012, 22:20

evo baš dana sam bila na plaži i najnormalnije sam podojila svoje gladno dijete, u kafiću ne dojim jer tamo ne idem s djecom zbog pušenja, biram mjesta koja više pašu njima nego meni(more,šetnja po otvorenom, parkići), i na svim tim mjestima najnormalnije dojim, i uopće me nije briga što će neko misliti ako me vidi (pokrijem se pelenom preko ramena),smatram da je ljepše vidit mene di dojim svoje dijete nego nekoga di npr. puši.
Mater
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la noah » 29 srp 2012, 23:50

I mi spadamo u krug kojima je normalno dojenje u javnosti. Uvijek nastojim prije negoli negdje idemo podojiti i nahraniti dijete no često puta se dogodi da se poklopi da mora jesti kad smo negdje i normalno da ću djete nahraniti ili podojiti ma gdje bili. Stvarno mi je nebitno što tko misli o tome,nek ima svoje mišljenje,a ja svom djetetu imam pravo dati majčino mlijeko. pa zar nismo sisavci? Dojenje je samo uobičajan čin hranjenja djetata, a to što netko sisu doživljava samo na drugi način je sasvim njegov problem,kad nije o vrijednosti dojenja dovoljno educiran. Meni je prekrasno vidjeti sve veći broj dojilja bilo gdje, i nek nas je sve više. Svijest o dojenju mi je ko dar sa neba i mislim da je odoista prelijepo što imamo mogućnosti hraniti dijete na najednostavniji način ma gdje bili. :srca
N 18.08.2011.
T 23.01.2008.
Naše dvije zvijezde doputovale sa nebeskog svoda u mamino i tatino srce...
noah
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la erina » 30 srp 2012, 12:40

Mater je napisao/la: u kafiću ne dojim jer tamo ne idem s djecom zbog pušenja, biram mjesta koja više pašu njima nego meni(more,šetnja po otvorenom, parkići), i na svim tim mjestima najnormalnije dojim, i uopće me nije briga što će neko misliti ako me vidi (pokrijem se pelenom preko ramena),smatram da je ljepše vidit mene di dojim svoje dijete nego nekoga di npr. puši.

Pa normalno da neću u zadimljen kafić ići s djetetom, mislila sam da se to podrazumjeva. :dunno Konkretno ja sam mislila na kafiće s otvorenim terasama ili koja imaju dječje igralište gdje se starija djeca mogu igrati a mame ih imati pred očima i opustiti se uz kavicu.
N 02/07

S 04/12
erina
B.Sc. Cicologije

PostPostao/la Misericordia » 20 kol 2012, 13:35

Nedavno sam preko FB-a naručila maramu za dojenje - s dostavom me koštala 165kn, ali me spasila ! Trebala sam je naručiti čim sam izašla iz rodilišta, umjesto da se mučim sa pašminom, u koju bismo se redovito zapetljale prilikom dojenja u javnosti (a bilo mi je puno teže vidjeti što se događa pod pašminom - ova marama ima ušiveni plastični obruč zbog kojeg uvijek imam otvoren pogled u ''unutrašnjost'').
I tako, kupila ja maramu koja je dovoljno duga i široka da zakrije i bebu, moj trbuh i poprsje, i još sam pazila da ne odaberem neku bijele ili bež boje (da ne bude providna) nego smeđu, ali se dojenje u javnosti svejedno pretvara u ''situaciju''.
Naime, primijetila sam da je onima s kojima sam u društvu (na kavi i sl.) uvijek vidno neugodno kad krenem dojiti, bez obzira što se zakrijem maramom. Zapravo, čim izvadim maramu i stavim je oko vrata, krene meškoljenje :roll
A dok stavljam bebu na cicu (sve pod maramom, naravno) svi odvraćaju pogled i vidi se da im je neugodno.
Što bi bilo da vadim cicu ''na izvol'te''?
Nedavno sam bila kod svekra i svekrve. Sjedim ja na terasi s MMom, mala se počne meškoljiti, a ja kažem da mi se ne da sada penjati na kat i zatvarati se u sobu (u kojoj je 40 stupnjeva) i da ću je podojiti na terasi, pod maramom. MM bilo neugodno, kaže on meni ''pa ajde u ovu sobu'' ( u prizemlju ; u kojoj je također 40 stupnjeva). Ja ga gledam i kažem da neću, da nisam kupila maramu da bih se i dalje zatvarala u sobe. Ipak mu je i dalje bilo neugodno pa me zamolio da bar idem na kauč u dnevnu sobu, jer mu je na terasi bio otac...

Inače, sa dojenjem pod maramom je lako ljeti, dok sam samo u jednoj majici ili košulji, ali kako će to izgledati zimi (kad na sebi budem imala 3 sloja odjeće) nemam pojma ... Isto tako, mislim da će marama uskoro biti skoro pa beskorisna, jer maloj smeta biti ispod nje, pa je ručicama grabi, nateže i sklanja od sebe, tako da me nerijetko i otkrije :oops: Kad bude malo veća, cijelu će strgnuti :p
Misericordia
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Mala Bornica » 22 kol 2012, 09:15

Valjda ja imam srecu pa nikom ne smeta kad dojim. Sada kad se vrti i sve mu je zanimljivo imam pri ruci krpico kojom pokrijem sisu kad on zvjera naokolo. Mada vec dugo nisam dojila vani, a i doma s e cesce dojim samo za uspavljivanje (najcesce bezuspjesno...).
B, 2001.
E, 2002.
D, 2011.
Mala Bornica
Sunčeko

Prethodna

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.