18 svi 2008, 14:09
zasto ne zitaricama za dorucak
, a zasto da protenima
zasto ne vocu nakon obroka, nego uvijek kao zasebni obrok
zasto ne mlijeku
i veselim se svima koji ce ovdje pisati.. treba mi i ideja za obroke i organizaciju i xx.
18 svi 2008, 14:43
18 svi 2008, 15:01

, iskljucivo iscijedjeni sok od narance kao napitak (nista cola, nista nezdravi napitci...), iskljucivo suho voce i slicne stvarcice za grickanje...i tako, u tom tonu...19 svi 2008, 23:36
zasto ne vocu nakon obroka,
20 svi 2008, 12:24
zasto ne vocu nakon obroka
20 svi 2008, 15:38
Narančasti amarant, Domaći kruh s paštetom, Tofu kajganu, Doručak za sladokusce te cjeloviti doručak za posebne prilike.
Zdrav i snažan doručak osnažuje naše tijelo za dnevne obveze koje su pred nama, a s obzirom na to da je vrlo važan za ravnotežu razine šećera u krvi, možemo reći da je upravo doručak naš najvažniji obrok u danu.
05 lip 2008, 12:05
VRATITE NAM KRAFNE
Program zdrave prehrane za osnovnoškolce doživljava propast; zdravu hranu odbija 40 posto učenika
Djeca odbijaju hranu sa 'zdravih' jelovnika
Autor Petra Maretić Žonja
Od uvođenja novih jelovnika u osnovne škole prošlo je više od četiri mjeseca, a đaci se još nisu naviknuli na “zdrave zalogaje”.
Iz dana u dan baca se sve više hrane, a mnogi roditelji, svjesni da tako bacaju i novac, djeci više ne žele plaćati prehranu.
Hrana u smeću
– U posljednja tri mjeseca mliječni obrok ne želi više uzimati čak 40 posto učenika od petog do osmog razreda. Onima mlađima, u boravku, roditelji i dalje plaćaju sva tri obroka jer u školi provode veći dio dana, točnije do 17 sati pa nešto moraju jesti – kaže Miroljub Udiljak, ravnatelj OŠ “Nikola Tesla” koja dostavlja hranu u čak 15 škola na području Trešnjevke.
U svakoj, kaže, hrana završava u smeću, a đaci za odmora trče u trgovinu ili od kuće nose sendviče sa zimskom salamom i majonezom. Integralna su im peciva i graham kruh bezukusni, a ne mogu se naviknuti ni na zobene pahuljice s medom i ječam na mlijeku, kolač “spiralu” punjen jabukama te tamno pecivo punjeno čokoladom.
Ne jedu ni ribu, posebice papaline, a ni juha od rajčica nije im “sjela”. “Plaču” za hrenovkama i paštetom, a za povratak cedevite i deserta “cao-cao” u OŠ Rudeš pisali su i peticiju. – I mi ćemo pokrenuti svoju peticiju jer nam već mjesecima daju za piće samo vodu i mlijeko, pa po sok moram ići u trgovinu. A onda viču na nas što izlazimo iz škole i pretrčavamo preko ceste – ljuti se Sara, učenica osmog razreda OŠ “Nikola Tesla”.
Njezinoj kolegici Nikolini najviše smeta to što je hrana bljutava i suha i što im daju malo kruha pa i ona svakog dana ode u trgovinu po nešto masnije i slanije. Da uvođenje zdrave hrane zapravo “ide na ruku” trgovcima priznaju i ravnatelji.
– Ja znam da oni trče u trgovinu i grizu pizze i sendviče preko odmora, ali ne možemo im to zabraniti. Hranu u školi ne žele jesti, a zaključavati ulazna vrata ne želimo da ne bi i kod nas došlo do revolucije – žali se ravnatelj jedne zagrebačke osnovne škole.
No, na kritike ravnatelja i đaka u zagrebačkom se Gradskom uredu za obrazovanje ne obaziru jer, napominju, ne namjeravaju odustati od zdrave hrane.
Plaše se bankrota
Ravnatelji se ljute zbog toga, pogotovo zato što od uvođenja novih jelovnika, koji su skuplji, Grad nije povisio izdvajanja za subvencije, pa im, kažu, prijeti bankrot. Jer cijene obroka su preniske.
Primjerice, djeca mliječni obrok plate tri kune, a od grada za nj škole dobiju još kunu. A svaka škola za mliječni obrok potroši barem šest kuna. No, u Gradu tvrde da će do kraja ovoga mjeseca, nakon što od svih škola dobiju financijske izvještaje, znati koliko su novi jelovnici skuplji od starih. Dokažu li škole gubitke, povećat će im i subvencije.
No bez obzira na novac, hrana će se i dalje bacati jer mijenjanje prehrambenih navika nije lagan, a ni brz proces. I vrlo je vjerojatno da će file morskog psa, integralnu rižu ili pak ječmenu kašu s guštom jesti tek neke buduće generacije, točnije one koje sada to isto jedu u zagrebačkim vrtićima kojima je grad zdravu prehranu uveo lani.
05 lip 2008, 14:13
13 lip 2008, 13:29
...
:banana
16 lip 2008, 11:01
) dio sam počela primjenjivati, uglavnom doručak, i izbjegavanje nekih namirnice (nisam bila ni svjesna gdje se sve krije šećer), i promjene se već uočavaju. Nije neki tamanitelj bombona, ali voli čokoladu i moje dijete je (7 godina staro) gospođi koja mu je ponudila čokoladu reklo ne bi, hvala.
. Super surađuje.17 lip 2008, 10:45
17 lip 2008, 10:54
17 lip 2008, 11:16
. kod bake uvijek dobiju cokoladicu, kiki bombon, torticu... (i baka mi to uvijek prijavi popodne kad dodjem s posla da im je dala), a kod mene dobiju - brusnice, bajame, orahe, ljesnjake, suho voce....i oni to stvarno vole jesti.
(nek me moderatorice razuvjere, ali ja to brojim pod mlijecni obrok
(vidim da druga djeca nose lovu i kupuju svasta, no, moj nije taj tip, samo mu je divljanje na pameti
)
17 lip 2008, 11:47

) jedan red čokolade, šnita ili pingu. lud je za corny čokoladicama.17 lip 2008, 12:16
17 lip 2008, 13:28
), ali vidim da puno stvari krivo radim
ili, u dobroj varijanti, ponovo nesto od ovoga iz tjedna.
I kako kuhate jecam? Ja kad ga radim za rucak nekad mu treba i po sat vremena da se skuha, pa mi to i nije neka varijanta za ujutro 
17 lip 2008, 13:54
)17 lip 2008, 14:33
18 lip 2008, 12:28
18 lip 2008, 13:18
) je bljak!18 lip 2008, 20:55
- u stavovima oko prehrane skolarca najbliza sam odgovorima koje je ponudila Mjeseceva Zraka dajuci nekako najkompletniji odgovor, sintetizirajuci znanja iz vise knjiga. uglavnom, probaj vidjeti kako je ona odgovorila na moja pitanja, mozda ti pomogne... (to ti je na ovoj istoj stranici).18 lip 2008, 21:22
21 kol 2008, 10:10
21 kol 2008, 10:44
21 kol 2008, 11:03
21 kol 2008, 12:24
21 kol 2008, 12:36
21 kol 2008, 12:42
21 kol 2008, 12:43
21 kol 2008, 13:12