O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
Odgovori

Jeli porodjaj povezan sa dojenjem?

Rodila sam na carski i nisam (sasvim malo) dojila
2
4%
Rodila sam na carski i dojila sam najmanje 6 mjeseci
15
28%
Rodila sam vaginalno i nisam (sasvim malo) dojila
4
8%
Rodila sam vaginalno i dojila sam najmanje 6 mjeseci
31
58%
Nesto sasvim drugo
1
2%

Ukupno glasova : 53

Re: Dileme oko dojenja

10 stu 2008, 23:01

Ina66 je napisao/la:Daria - za njene grčiće pij ti čaj od koromača, a možeš i rooibos.
kad ju uhvate grčevi, nosi ju potrbuške na podlaktici. tako je MM smirivao naše cure.

i drago mi je što si odlučila ne davati adaptirano :)

Dakle, ovo ću samo potpisati :)

11 stu 2008, 10:48

dosla sam se pohvaliti. za dva tjedna 520 gr. Pedijatrica prezadovoljna. Ja takodje. Hvala Eli, Ina, Ivana i Vipica. Puno ste mi pomogli. :3srca

11 stu 2008, 12:15

pljesak za janu i sanju :party

11 stu 2008, 12:58

Bravo Jana i Sanja :kiss

znate da virkam ;)

11 stu 2008, 13:49

:bye :bye :bye

JAKO mi je drago!

11 stu 2008, 14:51

sanja i jana :kiss

11 stu 2008, 15:44

i meni je drago, ali nisam odusevljena, jer sam znala da ce tako biti :mrgreen:

12 pro 2008, 11:28

cure jel nama preprano za drugi skok u razvoju? Ova dva dana je non stop na prsa i malo je vise placljiva? Pocne cicati, pa nakon sto doji nekoliko minuta ispljune cicu sa takvim gadjenjem da se mislim uvrediti :xgrin . Tada je prebacim na drugu i pocne cicati sa izrazom - eee to je to.. ali nakon par minuta opet joj se ne svidi, pa je vratim na prvu. I tako svakih pola sata. :dunno

e jos nesto sam htjela pitati. Beba ima laku anemiju, ali pedijatrica nece joj nista dodavati od preprata, ni njoj ni meni. Sta mogu uraditi da to resimo?

12 pro 2008, 11:38

ja ne vjerujem u te skokove u razvoju na 3/6 ili bilo kakvu brojku. ima dana kada beba više traži sisu, ima dana kad joj se više spava, ima dana kad je raspoloženija, kad manje. sve je to ok. doji na zahtjev i ne kompliciraj. ;)

što se anemije tiče, premala je da bi se to zanemarilo. jednom anemična beba ostat će takva sve dok iz neke druge namirnice ne dobije dovoljno željeza. nažalost, samo dojenje ovu dijagnozu popraviti neće. odi po drugi savjet.

12 pro 2008, 11:48

hvala ti. Krajem mjeseca opet kontroliramo krvnu sliku, pa tada cu valjda pametnija biti. Ja se ustvari bojim da ako je opet losa krvna slika da mi ne preporuca (mada dosad je bila apsolutno prodojenja) nekakvu dohranu (tipa mrkve ili slicno).

12 pro 2008, 11:55

kapljice željeza se obično daju dojenoj bebi. neki doktori nedonoščadi daju i preventivno, a tvoja je cura rođena na granici.

12 pro 2008, 14:33

e dobro je znati.. pa cu to i traziti. :xmah

26 pro 2008, 13:06

Opet nije dobila na kilazi koliko bismo zeljeli. Za jedan mjesec dobila je 500 gr. Moja pedijatrica nije bila zadovoljna, mrmljala sebi u bradu da joj nije jasno. Ispitivala me o dojenju. kaze super izgleda, trebala bi dobiti bar jos 200 grama :dunno kaze ovo je period debljanja, nakon toga ide sve manje i manje. U jednom trenutku mi kaze - mozda ipak trebamo pokusati sa adaptiranom i otisla kod nje u plakar da mi da jednu kutiju. Ja maltene placljivim glasom - ali ja stvarno imam puno mlijeka! na sto je ona rekla da je onda stvarno tuzno da uvodimo adaptirano i da cemo tu odluku donjeti za dva tjedna, kada budemo opet isli na vaganje.
Ja stvarno neznam dali da brinem. Mozda to sto je bila malo bolesna pa zbog toga malo izgubila.. pojma nemam.

26 pro 2008, 16:25

nemam ti što pametno napisati.
znam da si luda od brige jer je nedovoljno dobivanje na težini i moj najveći strah :hug
držim fige da je to zbog toga što je bila bolesna i da će slijedeće vaganje biti bolje.

:kiss

26 pro 2008, 17:50

jana je dobila normalno, ali je bilo za očekivati da će malo više "povući" jer je vaš početak bio dosta loš.

prehlada je sigurno utjecala na sisanje. ipak je teže disala i nije imala snage izvući cijeli obrok.
po meni nije frka da bi trebalo uvoditi adaptirano, ali nije još vrijeme za se opustiti, već se držati strogih pravila - unutar dva do tri sata jednu sisu, pred kraj podoja kompresije, po danu ne raditi razmake veće od dva sata, po noći od tri, ako stigneš izdajati se nadohranjuj je izdojenim.

26 pro 2008, 19:09

sanjo :hug
glavu gore i pročitaj opet elin post - i ja vjerujem da je manji dobitak na težini zbog prehlade

26 pro 2008, 19:20

hvala vam na potpori. :klanja

26 pro 2008, 19:28

i da dodam - imaš razumnu pedijatricu :)

24 sij 2009, 16:00

cure pre 5 dana sam pocela sa nekom dijetom i izgubila jednu kilu. Nista posebno za moju kilazu. ali imam osecaj da mi se smanjila kolicina mlijeka. Jana je dojila pre sat ipo, a ja sada pokusala izdojiti. Iz jedne nista, iz druge 10 ml :( Jeli moguce da je to od dijete, ili (ko i bezbroj puta dosada) ja sama sebi trazim izgovor zasto bi odlozila dijetu.
p.s. hmm mozda je ovo pitanje za psihijatra :D

24 sij 2009, 16:57

meni je ginekolog rekao da dok dojim nikakve dijete ne dolaze u obzir :dunno

24 sij 2009, 17:19

SanjaMK je napisao/la:cure pre 5 dana sam pocela sa nekom dijetom i izgubila jednu kilu. Nista posebno za moju kilazu. ali imam osecaj da mi se smanjila kolicina mlijeka. Jana je dojila pre sat ipo, a ja sada pokusala izdojiti. Iz jedne nista, iz druge 10 ml :( Jeli moguce da je to od dijete, ili (ko i bezbroj puta dosada) ja sama sebi trazim izgovor zasto bi odlozila dijetu.
p.s. hmm mozda je ovo pitanje za psihijatra :D

ma kakve dijete dok dojiš?!!!

ne trebaš tražit izgovor, imaš jedan sasvim valjani :mrgreen:

ma, šalu na stranu, zbilja, nije vrijeme za mršavljenje, a ako se želiš pobrinut da se ne debljaš više, izbaci brzu, prženu hranu, slatko i grickalice. a jedi više mesa, voća i povrća, tako ne možeš pogriješit, i ti i Jana ćete imat sve što vam treba.

24 sij 2009, 17:50

dijeta kao DIJETA ili dijeta u smislu izbacivanja viška obroka, slatkog i sl?

24 sij 2009, 18:14

ne jedem dorucak, pa onda tri dana pilece, pa tri dana ribu...

24 sij 2009, 20:18

to je za mene dijeta. trebaš doručkovati i jesti raznovrsno. može pilence, može riba ali i sve što ide pride :naughty

24 sij 2009, 20:35

Sanja, ja sam inace tip osobe kome je dorucak oduvijek nocna mora. Mene tako mrrrrrzi jesti ujutru da je to nevidjeno!! Pa tako ako se probudim recimo u 8, dorucak mi je tek oko 12h. Ipak, sebe sam naterala da obavezno nakon budjenja popijem jednu casu soka od cedjene narance s malo meda, zeleni caj i nesto od voca. Tako ipak nisam praznog stomaka, a nisam ni pretovarila zeludac i unela sam neke vitamine u sebe. A i onda mi i taj dorucak oko 12h bude lagan - kriska hleba sa sirom ili zitarice s mlijekom.
Ako zelis "dijetu", smanji slatkise.
Opet, mislim da mlijeko ne moze tek tako nestati posle 5 dana dijete - uz dijetu vise pati tvoj organizam nego sto ce mlijeko nestati ili izgubiti na kvaliteti.
:hug

24 sij 2009, 21:04

sanja, ne unosiš dovoljno ugljikohidrata, a od takve dijete, pa još bez doručka dovodi do povećanja "acetona", tj. njemu sličnih spojeva. ne bi me čudilo da ti je mlijeko izgubilo dobar okus i da jana ne vuče sa jednakim guštima.
ako hoćeš dijetu, uzmi onu koja se preporuča kod gestacijskog dijabetesa.
ili jedi normalne namirnice u normalnim omjerima samo manja količina te smanjim mast i izbaci slatkiše. sve ostalo je "opasno" dok ti je beba isključivo ili pretežno na sisi.

25 sij 2009, 15:11

a da plus ubacim puno voca, mozda i zitarke? Ne bi slabila jakim intenzitetom, ali da bar telo pripremim za prave dijete za dva meseca.
znaci moze se i okus promeniti. To uopce nisam znala.

26 sij 2009, 11:01

nista, odlucila sam samo malo smanjiti hranu. Slatkise i kruh sam izbacila. ako slucajno se prekine dojenje, necu taj teret da razmisljam da sam zbog dijete ja kriva. debela sam vec 34 godine, pa mogu jos dva mjeseca :)
Kako se priblizava cetvrtak, tako me hvata panika. Dan za vaganje. Sta ako opet nije dobila koliko treba. Onda se bojim da ce pedijatrica to nece tolerirati i da ce preporuciti ili adaptirano ili ranu dohranu. Ali za ova tri tjedna ako je jana dobila vise od 250 zanemericu njene preporuke i dojicemo jos mjesec dana, pa sa 5,5 bi eventualno uvela malo raniju dohranu. Jel to u redu?

29 sij 2009, 11:13

Bili smo na vaganju. U redu je :) Za tri tjedna dobila 500 grama i 4 cm. Ipak jos uvijek je blago anemicna, pa dobili smo zeljezo - sirup. Kako sam i mislila preporucila je da krenemo sa dohranom, ja rekla kao ok i to je to:)

29 sij 2009, 11:21

bravo jana, bravo sanja :srca
Odgovori