Sada je: 01 svi 2026, 08:55.

dojenje i dodatna tekućina prvih 6 mjeseci

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

dojenje i dodatna tekućina prvih 6 mjeseci

PostPostao/la kruna » 14 lip 2002, 20:38

Ne stignem pregledati stare teme pa bih molila za pripomoć.. naime stalno mi svi govore da je mali sigurno žedan, a osobito kad dođe do krize da doji po sat vremena i više i jedva zaspe i onda mi se opet probudi za sat vremena i opet cica i to onako navlači žestoko (zato sam ja bila uvjerena da nemam dosta mlijeka jer je tako žvakao i ljutio se i navlačio da sam bila očajna) Šta da radim ? Da li da mu po preporuci dam vode na žličicu ili bočicu, Bebi bibi čaja ili ništa ( ja bih treće najrađe jer me strah svih onih priča da koliko druge tekućine popije toliko će manje mlijeka i onda će se manje i stvarati i tu se stvori začarani krug u koji ja ne želim upasti i užasno me strah da ne donesem krivu odluku..) jer on jako do
o napreduje,a kad nema krize (koje su obično u rano jutro od nekih 7 do 11 ili navečer od nekih 17 do 20) papa u razmacima od 2,5 do 6 sati..isto me strah i da neće htjeti cicu poslije bočice...molim iskusne za pomoć i savjet <i></i>
kruna
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: Pitanjce:čaj, voda ili ništa??

PostPostao/la † RLmama » 14 lip 2002, 20:58

kruna, oprosti ne znam, koliki ti je mali? Ja svojima nisam davala ništa osim sike prvih šest mjeseci. Josip mi je treći bebač i već 4 mjeseca isključivo i samo doji. Mene isto napadaju da je žedan, no ne bih rekla da jest. I mene zanimaju komentari drugih mama. <i></i>
Show must go on...
† RLmama
Quatrrrromama

PostPostao/la vuva stari nick » 14 lip 2002, 21:22

Ako vam moje iskustvo može išta pomoći, ja glasam za ništa. naime za svo vrijeme dojenja pod pretpostavkom da u igri nije bila nikakva druga nadohrana, Niki nisam davala nikakvu drugu tekućinu i to po sugestijama patronažne i pedijatra. Oni nekako načelno zastupaju stav da dok je dijete isključivo na cici, ne treba nikavu drugu tekućinu, jer sve potrebe namiruje mlijekom.<
>pošto sad nastupaju vrućine, možda bi ipak malo trebalo odstupiti od tog stava, (iako ja nisam) ali onda glasam za vodu, prokuhanu (ako je beba jako mala.)<
> <i></i>
vuva stari nick
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la djecakovamama » 14 lip 2002, 22:38

Ja svom sinu nisam davala nista dok nije napunio 6 mjeseci, samo sam ga dojila. <
>I ljetna je beba, jucer je napunio godinu, i "izdrzao" je cijelo proslo ljeto samo sa dojenjem. Osim sto je izdrzao, fino je i napredovao <
> <i></i>
Life is not about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain!

slika

slika
djecakovamama
pošla ALFAkoka u dućan

PostPostao/la Kolberg » 14 lip 2002, 23:38

ja isto sam za nista. moj toni visio na meni non stop prvih mjesec dana i svi su pricali da je on gladan (a dobio je kilu)..pa dosta tada i povracao- ali naprosto on ima veliki nagon za sisanjem i tek se smirio kad sam mu sa 1,5 mjeseca uvela dudu. moje dijete (a imas i primijer kod škorpionke) skoro uopce nije spavalo tako da nemoj se time opterecivati. ako bog da ja isto namijeravam do 6 mjeseca nista da mu ne dajem osim cice. drz se i nedaj se <
><
>mika <i></i>
Veliki 2002 i mali 2009
veselo kupanje
Kolberg
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Maja » 15 lip 2002, 13:11

nista, sto je i preporuka WHO i unicef-a.<
>za primjer, zene u nekim tropskim klimama koje samo doje, na mjestima gdje voda nije za pice i nije ju preporucljivo davati pa djeca nisu zedna. <
><
>po ljeti ce vjerojatno svi vise htjeti sisati (cak i "veliki", kao sto je moj Jan) i onda ih stavite na prsa, oni popiju malo prvog mlijeka (koje je rjedje i sluzi bas zedji) i nisu zedni.<
>ja bih se isto bojala ovog zacaranog kruga. <i></i>
Maja

PostPostao/la † RLmama » 15 lip 2002, 13:17

Baš sam pisala dolje Danieli kako Josip samo povuče malo mlijeka iz cike i to je to... kao da je žedan i pije.<
>Baš Majo što si ti gore napisala.<
> <i></i>
Show must go on...
† RLmama
Quatrrrromama

PostPostao/la JednaMama » 15 lip 2002, 13:18

ja isto nisam dodavala nista (do 4,5 mjeseca kad smo poceli po malo kasice i sokice). isto su svi govorili da malo caja, malo vode, ali nisam slusala.<
>mislim da mu od zlicicu - dvije prokuhane vode nece biti nista (mi smo zimski, pa ne znam kako ide ljeti), ali ja bih na tvom mjestu stedljivo s svim osim s mlijekom. <i></i>
JednaMama
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Yamasaki Jelena » 15 lip 2002, 18:20

I ovdje su savjetovali malo cajica, sokica...no i mi nista ...samo dojenje do privikavanja na okuse tj. pripreme za dohranu, a sad kad ce mu jos malo 8 mj...po malo bancha caj ili zeleni caj...sve nezasladjeno i razrijedjeno <i></i>
Yamasaki Jelena
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Pitanjce:&egrave;aj, voda ili ništa??

PostPostao/la eli » 15 lip 2002, 19:05

samo, pazi da ti piješ dovoljno tekućine <i></i>
eli
Sveta krava

Re: Pitanjce:&egrave;aj, voda ili ništa??

PostPostao/la MarijanaST » 15 lip 2002, 23:23

Ja sam isto sad bila u slicnoj dilemi (bili smo u posjeti muzevoj rodbini koji su me dva dana filali savjetima: daj mu vode, caja i sl.) I malo sam priznajem pocela razmisljati dali da ih poslusam i sad sam sretna sto nisam. Ante je sad 5,5 mjeseci i iskljucivo je dojena beba i nastavit cemo tako. Dakle bez ista. Mlijeko ima sve. <
>Upravo sam procitala na news grupi: Da je Bog htio da djeca piju caj, iz jedne cice bi islo mlijeko a iz druge caj <i></i>
MarijanaST
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: MarijanaST

PostPostao/la JednaMama » 16 lip 2002, 12:37

<i></i>
JednaMama
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: MarijanaST

PostPostao/la natasha32 » 16 lip 2002, 13:31

<
><
>super!<
><
>hanna isto do 6 mjeseci nije pila (ni jela ) nista osim sise, a i otkad smo poceli s dohranom nekako smo slabo koristili napitke. u zadnje vrijeme (9 mjeseci) popije (sama iz case - nisam se stigla pohvaliti!!!) onaj tamni sok od Hippa par gutljaja, i na didakticku casu pomalo vode, to zapravo vise glodje zbog zubica ali eto, da kazem da i vode jednom dnevno uzme <
><
>dakle, stvarno ne treba nista tako maloj bebi, ono sto je Maja napisala je apsolutno tocno <i></i>
natasha32
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re:

PostPostao/la Sanja » 16 lip 2002, 15:57

E ja sam nažalost popustila pritiscima okoline - zbilja su bili nepodnošljivi od samog ulaska u kuću nakon bolnice.<
>Uplitali su se u sve, od toga imam li dovoljno mlijeka, kako ga dojim, koliko i da ne govorim dalje.<
>Budući da je beba imala jake grčeve - kolike, nagovorili su me da mu dam čaja od komorača i prokuhane vodice od kimla. Pedijatrica mi je govorila da ništa ne dajem, a patronažna je zagovarala čaj, tako da sam ja popustila pritiscima i bebi davala čaja. Doduše ne u enormnim količinama, ali sam uvijek imala u pričuvi ako zatreba cca 50-100 ml kad idemo u duge šetnje u slučaju da on počne jako plakati, a ja nisam u situaciji da dojim zbog; prometa, puno ljudi, nema nigdje klupe i sl...)<
>Tada mu dajem par gutljaja čaja, pa dudu varalicu i šprint
zo doma...<
>Svojima tupim da nije potrebno davati ništa, ali nema koristi. Još mi i muž počeo zagovarati davanje čaja, jer sad su počele vrućine i djete je žedno i kako ne vidim da mu je vruće i da se znoji...i tako sve redom... <i></i>
Sanja

re

PostPostao/la ninagk » 17 lip 2002, 17:11

Sanja otpirliti ih sve! Mene Igorovi svaki dan maltretiraju sa čajevima, vodama i pričama "još malo pa će 4 mjeseca pa može sve papati", a ja na sve ništa ne odgovaram. Uopće im ništa ne objašnjavam, i ne odgovaram na glupa pitanja pa do rasprave ne može ni doći. Tek toliko da ne bude neugodna situacija, na neko glupo pitanje odgovorim još glupljim, npr. "zato što me tako volja, nemam nekog razloga, čista obijest", ili "nemamo love ovako je najjeftinije", "bočice su skupe" i slične idiotarije. Nakon toga najčešće zašute.<
><
>Cure ne dajte se smesti, samo vi možete odlučiti šta ćete napraviti. <i></i>
Covjeku zapravo nije potrebna Nobelova nagrada, vec ljubav. Sto mislite, kako se postaje Nobelovac? Putem zudnje za ljubavlju, eto kako. Ta je zudnja toliko snazna da covjek neprestano radi i naposlijetku dobije Nobelovu nagradu. To je utjesna nagrada. Vazna je ljubav.
Dr. George Wald, dobitnik Nobelove nagrade
ninagk
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: re

PostPostao/la ana21 » 17 lip 2002, 23:19

Pipo je 4,5 mjeseca i povremeno mu (zadnjih mjesec i nesto) dam malo caja. Tocnije kada god negdje idemo na duze nosim ga sa sobom i ako se rasplace a kao sto je vec netko gore napisao nije prilika za dojenje dam mu malo caja do doma ili prve klupice. Nasa pedijatrica nije protiv caja vec dapace, vec na prvoj kontroli mi je rekla da mu mogu malo dati da ga smirim. Ja ipak nisam. A vjerojatno mu ne bi ni davala nista ali on ne place kao vecina djece po malo nego nakon 5 s tako vristi da se to ne moze slusati <i></i>
ana21

Hvala na savjetima

PostPostao/la kruna » 20 lip 2002, 12:23

Hvala cure na
zim odgovorima ali moram reći da sam u međuvremenu na žalost popustila i dala mu malo vodice na žličicu.. naime živimo u malom stančiću koji ima samo južnu stranu i kad se to zapeče svima trima nam curi znoj..on jadan može zaspati samo gol golcat u pamučnoj peleni zamotan i tako tužno plače od vrućine da sam morala, a i pedijatar je rekao da mu zbog dehidracije moram dati malo vode jer je opasnije da dehidrira nego da malo bude gladan, jer nadoknadit će on cicanjem proizvodnju mlijeka.. ja mu moram vjerovat jer sam sva jadna sama s njim po cijeli dan u toj maloj rupici od stana a mali crkava i tužno plače jos više nego ja od vrućine..još nemam više ni komp doma tako da vam dalje ne pricam kako živim bez vaše podrške.. skoro nikako i jedva čekam svaki slobodni tren da odjurim do nečijeg kompa i na forum po savjete..inače Filip ima mjesec dana i napredna je beba.. <i></i>
kruna
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: Hvala na savjetima

PostPostao/la natasha32 » 21 lip 2002, 18:01

ajoj <
><
>a parkic? setnjica? odes u goste kod prijatelja koji su na sjevernoj strani? - tako su meni u studentskom domu dolazili oni ciji su prozori popodne bili u suncu , nisam prvo ni skuzila sto mi se povecao drustveni zivot <
><
>bez sale, stvarno mi je zao sto vam je tako.... <i></i>
natasha32
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: Hvala na savjetima

PostPostao/la JednaMama » 21 lip 2002, 21:03

i ja sam sada duji pocela davati vode i soka na bocicu. dosta se znoji, a ima vec preko 6 mjeseci i krenili smo s nadohranom malo ozbiljnije. danas je popio skoro 1dl vode. poslije toga mi se cini da je normalno jeo. <i></i>
JednaMama
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Da li dati vode?

PostPostao/la magda74 » 25 lip 2007, 00:19

Evo, teoretski, (a i praktično) mislim da znam dosta o dojenju. Znam sve o ponudi, potražnji, mlijeku koje se prilagođava potrebama bebe, rijetko na početku za žeđ itd.
Isključivo dojim. Međutim po ovim vrućinama sam ipak mojoj curici dala malo vode (na špricu) jer mi se čini da joj je vruće, da je nezadovoljna i teško ju umirim. Uvjerena sam da nije gladna jer ponekad neće sisati, samo se igra. Tada joj dam malo vode 10-20 ml. Teško je reći da li ona to želi kad ne vuče na dudu nego samo proguta što joj istisnem.
Što mislite mogu li kad su ovakve vrućine biti žedni???
Sina sam isključivo dojila i do šest mj. mu nisam davala ništa drugo, ali nije bilo ljeto kad je bio beba.
Zmaj 18.08.2004.
Poletarka 06.03.2007.
magda74
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ivana7997 » 25 lip 2007, 00:48

ne. ako ti se cini da je zedna, dakle ako manje mokri itd, malo cesce mijenjaj dojku da dodje do vise onog prvog, vodenog mlijeka
ivana7997
Abundija

PostPostao/la teutonija » 25 lip 2007, 00:59

Klara je bila ljetna beba i to ljeto 2003.je bilo pakleno, al nisam joj davala vode nit sam primjetila da joj fali. :dunno
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la Ejla » 25 lip 2007, 01:10

I ja sam imala ljetnu bebu i ništa nisam davala cijelo ljeto, samo je sisao. Vjeruj mi, stvarno im ne treba!
Petra 1993.
Zvonimir 1995.
Vjekoslav 2004.
Ejla
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Stefanova_mama » 25 lip 2007, 01:59

Ako joj fontanela nije ulegnuta i usnice joj nisu suve (kod malih beba one se brzo osuse i kao naboraju kad su zedne) ona nije zedna. Svaki put kad pomislis da je zedna daj joj siku.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la eli » 25 lip 2007, 09:14

ne. da je žedna, prihvatila bi sisu.
moja je jesenja beba i cijelo sljedeće ljeto gotovo ništa nije pila iako je već lijepo jela. zdrava beba uz dojenje na zahtjev ne može dehidrirati.
eli
Sveta krava

PostPostao/la tajci » 25 lip 2007, 09:52

Moj stariji je isto tako kasno proljetna beba i nisam mu davala ništa osim sike.
tajci
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la lastavica » 25 lip 2007, 15:00

i moja curka je bila ljetna beba, nisam joj davala vodu, iskljucivo je dojila :bye
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la kriss » 25 lip 2007, 21:12

I mi isto- sest meseci samo dojenje, ni kap vode (a proslo leto je isto bilo pakleno).
ADRIAN 05.03.2006.
kriss
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la magda74 » 26 lip 2007, 10:21

Hvala cure na iskustvima. Neću ni ja više davati, valjda ne može biti žedna, možda joj je samo vruće pa je nervozna.
Zmaj 18.08.2004.
Poletarka 06.03.2007.
magda74
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la bubamarka » 26 lip 2007, 11:13

ja ne mogu reći je li dobro dati malo vode ili ne , ali ću iznijeti samo svoje iskustvo:
rodila sam 11.07. isključivo dojila 5,5 mj. i nisam nikad dala ni kap vode
Dorotea 11.07.04.
Mihael 17.11.07.
bubamarka
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Sljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.