Sada je: 01 svi 2026, 07:32.

Duzina podoja

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Duzina podoja

PostPostao/la kriss » 17 kol 2006, 12:09

Od pre tri dana Adrianovi podoji ne traju duze od desetak minuta. Ja ne znam da li mu je toliko dovoljno. Ranije su mu o
oci trajali po pola sata (ali je sisao preko silikonske
adavice-duga prica), a kako sam mu to ukinula o
oci su se skratili i sad ne mogu da procenim da li je sit. Onda mu dajem da sisa svaki cas (znam da to nije do
o,ali imam fobiju da je gladan), stolica mu je zuta sa malo prosarono-zelenim, lepo spava, raspolozen je...Jako mi je stalo do toga da on SAMO sisa i ne zelim da mu dajem neko adaptirano mleko. Sa dohranom jos nismo poceli.<
>Kako da znam da li mu je dosta to sto posisa?<
> <i></i>
ADRIAN 05.03.2006.
kriss
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: Duzina podoja

PostPostao/la eli » 17 kol 2006, 12:25

zdrava petomjesečna beba ima i te kako dovoljno snage da se u deset minuta do
o najede. vjerojatno je uzrok kraćeg sisanja to što se više ne mora mučiti preko silikonskih
adavica.<
>Quote:Kako da znam da li mu je dosta to sto posisa?<
>ako je dijete raspoloženo, živahno, piški dovoljno (kao i do sada), normalno napreduje na težini (ne trebaš ga vagati, na oko vidiš da ne mršavi)...<
>uvjerena sam da nemaš razloga za
igu ili uvođenje adaptiranog, a i dohrana može čekati. <i></i>
eli
Sveta krava

PostPostao/la kriss » 18 kol 2006, 08:41

Najvise me buni to sto se Adrian budi nocu na dva-tri sata (a ni to do sada nije radio) i naravno sisa. To je jedini nacin da ga ponovo uspavam.Uvek kada sisa i drema podoj traje duze nego obicno. Ne verujem da se budi zbog gladi (jer danju ja njega forsiram da jede), stolica ja sve zelenija, meni izgleda kao da je on u nekoj fazi kada nece da jede <
> <i></i>
ADRIAN 05.03.2006.
kriss
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la leomama3 » 18 kol 2006, 14:08

inace sto je beba veca i snaznija podoj se skracuje,mi smo sa 40 minuta vec na 20min,a posto spava po 3-4 sata,onda je i sit .hranim ga na zahtjev,a nocu spava(jednom se budi).stariji kad je poceo se cesce buditi nocu,ja sam pocela dohranjivati s kasicama,obicno rucak i vecera u kombinaciji s dojenjem.nismi imali problema <
>stolica ce ti pozeleniti i kad dode u doticaj sa zrakom,recimo ako ga ne presvuces odmah kak se ukakio,nego pricekas iz nekog razloga(spava,doji ili nemas ga gdje skinuti itd). Antonija-11.06.'00.<
><
>Vedran-17.04´02.<
>Andrej-15.07.'06.<i></i>
slika slika
leomama3
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ziza01 » 19 kol 2006, 11:30

Roko je kao malecki (do 6 mjeseci) navecer dojio i do sat vremena ali je potom spavao cijelu noc. Sa sest mjeseci su izasli zubici i otada se budi 2-5 puta nocu ovisi kako kad a i podoji su mu se skratili na 10 - 20 minuta, a ponekad i krace. Ja mu dajem da doji na zahtjev i sve je OK. <
>Zelenilo u stolici nije nuzno znak gladi, ako je beba vedra i vesela i ima dovoljan
oj mokrih pelena sve je u redu. Roko je imao duuuugo vremena zelenu stolicu i sve je bilo do
o. <i></i>
Dino 28.09.2001.
Roko 23.10.2005.
ziza01
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la kriss » 19 kol 2006, 21:42

Nesto mislim da i Adriana muce zubici. Verovatno zbog toga slabije jede (recimo, lepo pocne da sisa i onda se samo od jednom rasplace ), a nekako mi je logicno da se zbog toga budi nocu. Da ne spominjem kako menja raspolozenja i kako nekada zna da bude jako razdrazljiv (a ja pomislim da je gladan). Sto se zelene stolice tice, nije to kod njega prvi put. Kao da im je sklon, vec nekoliko puta se desavalo da bude zeleno, to traje i po dve nedelje, a Adrian do
o napreduje. U pocetku sam ga vodila kod lekara, radili su mu analize i sve je bilo do
o . A moram da kazem kako se divim vama koje dojite svoju decu na zahtev, imam osecaj kada bih i ja tako, Adrian nikada ne bi jeo...<
> <i></i>
ADRIAN 05.03.2006.
kriss
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Barbi » 19 kol 2006, 22:38

Quote:lepo spava, raspolozen je... <
>Ovo ti je najbolji pokazatelj da je sve u redu. <
><
>Što se noćnih buđenja tiče, ista stvar se događala s mojim Patrikom u toj dobi. Počeo se buditi sve češće, to se nije promijenilo ni kasnije uvođenjem kruće hrane tako da sigurno nije bila glad u pitanju. Počeo je spavati bez noćnih buđenja tek s godinu i pol.<
><
>Ne želim te plašiti, svaka je beba drugačija i ne mora uopće značiti da će s vama tako biti. <
><
> P. 10.06.2002. i F. 23.05.2006.<
><
><
><i></i>
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la melita » 21 kol 2006, 09:57

Zitini podoji oduvijek su trajali satima, a patronažna sestra uvjeravala me da to nije do
o jer dijete ne vuče pravilno pa će ostati gladno i da podoj mora trajati najviše pet minuta - sve iza toga je igra! Usprkos tome, Zitica je lijepo napredovala pa mi se čini da bi moglo biti da već i kod dojenja na vidjelo izlaze prve karakterne crte mališana - konkretni, marljivi tipovi koji na
zaka odrade svoje i idu dalje svojim poslom i oni koji vole odugovlačiti, u svemu su spori, vjerojatno će jednoga dana svugdje kasniti.... E, jesam za
ijala!!!! <
>Zapravo sam ti htjela reći da ne
ineš i da tvoja bebica sigurno papa koliko joj treba, jer da je gladna plakala bi ko gladna godina!!<
><
> <i></i>
žuti pojas prvi dan :sumo
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la kriss » 21 kol 2006, 21:32

Adrianu je izbio prvi zub i pretpostavljam da je zbog toga malo gnjavio sa jelom. I dalje je isto. Po danu sisa maksimalno desetak minuta (na 2,5-3 sata), a nocu, dok drema podoj moze da traje i duplo duze. Ne znam kako da regulisemo te dnevne podoje, zar nije vreme da ukinemo jedan dnevni? Da sisa na 4 sata?<
> <i></i>
ADRIAN 05.03.2006.
kriss
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eli73 » 21 kol 2006, 21:56

ne. majčino mlijeko je toliko
zo probavljivo da su vaši razmaci između podoja puno veći od prosječnih. petomjesečna beba je velika i njoj treba puno mlijeka za rast, a i beba već stalno mrda, diže i baca nogice, okreće se, a sve to zahtjeva dodatne kalorije.<
>ovo nije ništa znanstveno, već samo moje mišljenje. nikad ne bi pustila bebu mlađu od godinu dana da bude bez jesti više od tri sata. <
>umjesto povećanja razmaka između podoja, za par mjeseci će kašice zamijeniti po cijeli podoj. <i></i>
eli73
Samo sam naišla
Samo sam naišla

dužina podoja

PostPostao/la melita » 21 kol 2006, 22:14

Neka me netko, molim vas, instruira (Eli, ti ćeš znati) zašto bi trebalo regulirati podoje. Mislim, ja nikad nisam Ziti odbijala cicu, jednostavno kad je tražila - dobila je. Napredovala je normalno, stolice su bile normalne, sve normalno... Ne kužim <i></i>
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: dužina podoja

PostPostao/la eli73 » 21 kol 2006, 22:23

možda se žena vraća na posao ili ima neke obaveze zbog kojih neće moći stalno biti sa njime? <
>za takve promjene svatko se priprema kako zna. npr. ja sam se vratila na posao kad je mala imala 7mj. zato sam krenula sa žlicom kad je imala 5,5. kriva taktika. dohrana nam nije nikako išla sve dok nisam otišla na posao. znači, tu je razvlačenje razmaka između podoja sa 2 na 4,5h rezultiralo njenim prihvaćanjem žlice.<
><
>možda je neki drugi razlog zašto mama želi produžiti razmake. <i></i>
eli73
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la melita » 22 kol 2006, 07:35

Ma, to mi je jasno! Kad počnemo raditi cica više nije glavni izvor papice, ali u slučaju da je mama doma s bebicom i ne ide nikuda - treba li onda regulirati podoje? To pitam zato što sam u nekoliko navrata znala pročitati da mame čije su bebice stare nekoliko tjedana već
inu jer bebice jedu prečesto ili previše, pogotovo noću. Zanima me - jesam li ja pogriješila, odnosna bespotrebno razmazila Zitu time što joj dopuštam da još uvijek doji kad god želi, danju i noću (osim kad sam na poslu)?<
><
> <i></i>
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la eli73 » 22 kol 2006, 08:24

nisi pogriješila. ali sve smo mi različite, imamo drukčije životne ritmove.<
>neke mame se već nakon par mjeseci vrate svojim hobijima, bebu koja jako često sisa ne možeš pustiti ni dok odeš na kavu. ne kažem da se bebe trebaju puštati bez sise kako se mami učini, već da ritam hranjenja olakšava organizaciju dana. jako. <
>beba stara par tjedana ne može jesti previše ili prečesto. ako postoje kakvi takvi razmaci između podoja mama može biti sretna. pogotovo što se noći tiče. nisam probala, ali mora biti jako iscrpljujuće kada beba cijelu noć provede sa sisom u ustima. <i></i>
eli73
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Krumpirić » 22 kol 2006, 08:59

da budem gruba,pa zasto imamo porodiljni dopust<
> <
>ja se apsolutno slazem s melitom,cemu pokusat uvest red malenoj bebici,ako nije bas neka nuzda..mislim da vise mama to radi jer im je neka baba/svekrva/stara patronazna napunila glavu da bebica treba imat red,nego jer nemogu dojit na zahtjev.<
>nemora svaki put bebak jest,pa i cicanje iz utjehe ima smisla i svrhe,nece se bebos prejest.a nekad ce i vise cicat,cisto da poveca proizvodnju,jer mu vise treba u narednom razdoblju..ma znam da sve nase mame dojilice ovde to znaju,pa nema smisla da padamo pod utjecaje..<
>beba se nece prejest,nit ce joj falit,ako joj se svaki put lijepo ponudi cika. <
>je,iscrpljujuce je sa sisom u ustima cijelu noc,uzas.<
>ok je pokusat to promijenit sada,kad je beba vec velika (ko moja ili melitina),ali mijenjat to malenoj bebici,to mi se cini pretesko,za mamu,a pogotovo za bebu.svaka mama nocosisalice nauci to nekako "odradit" u polusnu <i></i>
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la melita » 22 kol 2006, 09:27

Quote:svaka mama nocosisalice nauci to nekako "odradit" u polusnu<
><
>Joj, Krumpiriću, mam mi se spava kad se sjetim. A najbolja fora je to što sam se malo prije čula s mm-om i on kaže kako si je ribica odćorila do pola devet. Pravi sanak ju ulovi tek kad ja ustanem i počnem se spremati za posao.<
><
> <i></i>
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mamaDEA » 22 kol 2006, 13:23

To noćno cikenje je u kasnijoj dobi najmanje zbog gladi. Moj Jakov se volio maziti, umiriti, bio žedan... i nikad mu to nisam uskraćivala. Što se tiče razmaka među podojima -nema pravila. Kad je bio jako mali cikio je svakih sat, sat i pol, dva. Kasnije se razvuklo to vrijeme na dva, dva i pol sata i onda se nakon nekog vremena opet skratilo. <
>Ali ja se uopće nisam opterećivala. Normalno se razvijao, dobivao na kilaži, bio vesel i spavao ko torba.<
>Dobio je ciku kad je god htio.<
>Što se tiče dužine podoja, istina, ko što netko već reče, da 5- mjesečna beba ima već toliko snage da pocica sve što mu treba u 10 min. Malo je to neobično prihvatiti jer još donedavna je bilo malo bespomoćno stvorenje koje si morao stimulirati za
adicu ili iza uha da ciki jer bi se pre
zo umorilo.<
>Sve je, ali baš sve je normalno dok se dijete normalno razvija, spava, ne plače i dobiva na kilaži.<
> <
>Jakov<
>24/04/03<i></i>
mamaDEA
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.