Sada je: 01 svi 2026, 07:32.

dojenje i posao

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

dojenje i posao

PostPostao/la mamaKristina » 26 ruj 2006, 14:24

maleni ima 10mj i jako puno traži dojenje,iako je prihvatio i dohranu.bočicu uopće neće,nema šanse.noći su naročito teške,prikopčan skoro cijelu noć.a ja uskoro moram na posao,neće me bit po 6h dnevno.strah me da mi se ne upale dojke-imate li kakav savjet?i što mislite,je li moguće da bez frke preživi tih 6h bez maminog mlijeka?dosad smo bili nerazdvojni,tako se bojim kako će reagirati na promjene...
mamaKristina
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ivana7997 » 26 ruj 2006, 14:28

Povratak na posao – što s dojenjem?

Iako povratak na posao s punim radnim vremenom nužno znači da ćete satima biti odvojeni od djeteta, to nije ujedno i razlog za prestajanje dojenja. Dakako da će situacija biti lakša što je dijete starije, no uz dobru organizaciju moguće je 'preživjeti' i odvajanje od manje bebe, a dojenje nastaviti.

Ako je beba starija od 6 mjeseci
Do sada ste isključivo dojili, sa 6 mjeseci počeli s dohranom i vaša beba pomalo prihvaća druge okuse, no Vaše joj je mlijeko i dalje osnovna hrana. Tako će i biti do kraja prve godine, a kod mnogih beba i nešto dulje.
I kod mama koje ne doje, rastanak s bebom zbog odlaska na posao prilično je traumatičan. Dojenje pak pomaže majkama da ostanu povezane s djecom, istovremeno se prilagođavajući prekidima uzrokovanima poslom izvan kuće.
Kada se majka vraća na posao nakon što je dijete napunilo godinu dana, nastavak dojenja nije previše problematičan. Dijete u toj dobi već ima nekoliko dnevnih obroka krute hrane pa će «preusmjeravanje» dojenja na periode kad su zajedno biti lakše.
Izdajanje najvjerojatnije neće uopće biti potrebno. S godinu dana djeca imaju već dovoljno dnevnih obroka druge hrane da lako mogu «izdržati» bez majčinog mlijeka dok vas nema. U prvih ćete se nekoliko dana možda morati malo izdajati u slučaju da vam se grudi prepune, a da biste izbjegli mogući zastoj i eventualnu upalu (čak i mastitis). Da se produkcija mlijeka ustali na novoj razini (bez obzira radi li se o povećanju ili smanjenju produkcije), potrebno je nekoliko dana (najčešće 2-3), te u tom razdoblju treba obratiti pozornost kako bi se komplikacije izbjegle.
Nakon prvotnog perioda adaptacije, dojke će bez problema proizvoditi dovoljno mlijeka i za često noćno dojenje i za dugačke dnevne periode odvojenosti od djeteta.
Budite spremni na traume koje će odvajanje donijeti i vama i vašoj bebi, potražite iskustva drugih mama, ograničite obveze koje preuzimate u prvih nekoliko tjedana, pokušajte izbjeći sve što remeti rutinu oko odvođenja djeteta na čuvanje (ili ostajanja uz osobu koja ga čuva) i vašeg povratka na posao.
Dijete će u početku biti zbunjeno vašim odlaskom, i moguće je da će stoga češće tražiti dojku u vrijeme kad ste zajedno. Budite spremni na to, pomirite se sa zaostajanjem u kućanskim poslovima, i budite samo na raspolaganju djetetu u tim kriznim tjednima. Pokušajte jesti izvan kuće, odnosno ne vraćajte se s posla gladni kako biste mogli, kad uđete u kuću, najprije se javiti djetetu. Ne jurite oprati ruke ili nešto pojesti, nego se najprije pomazite, popričajte, opustite, pokažite mu da ste ga primijetili. Traži li odmah dojku, imajte na umu da je vašoj bebi sasvim nevažno hoće li vam izgužvati košulju i jeste li u cipelama, pokušajte se i vi opustiti na taj način.
U početku prilagodbe na novu situaciju i ritam dojenja, dijete bi moglo povećati broj noćnih obroka. Imajte to na umu, i pokušajte leći dovoljno rano kako vas prečesto buđenje ne bi iscrpljivalo. Ne palite svjetlo, pokušajte dojiti u polusnu i obavite ta buđenja što bezbolnije. Spava li dijete s vama, bit će vam lakše.
U vrijeme koje provodite zajedno, posvećujte djetetu dovoljno pažnje i neovisno o dojenju, kako mu traženje dojke ne bi postalo načinom privlačenja majčine pozornosti.

Ako je beba mlađa od 6 mjeseci
Kada se majka vraća na posao prije nego što beba napuni šest mjeseci, valja donijeti odluku želi li za nju osigurati svoje mlijeko u razdoblju svoje odsutnosti.
Ako želi, potrebno je unaprijed isplanirati ili izdajanje ili dojenje bebe u razmaku od svakih nekoliko sati, kako bi osigurala dovoljnu produkciju mlijeka i izbjegla prepunjenje dojki.
Majke koje mogu za svoje dijete izdojiti mlijeko nalaze posebno zadovoljstvo u spoznaji da mu omogućuju obrok neprocjenjive vrijednosti u vremenu u kojem su razdvojeni.
Za malo dijete, svaki je prekid ustaljenih navika i pronalazak nove rutine donekle traumatičan. Da bi ta prilagodba bila što jednostavnija, evo nekoliko savjeta:
- pronađite odgovarajuću skrb za dijete za koju vjerujete da će vas podržati u odluci da nastavite dojiti,
- izaberite i naučite metodu izdajanja koja će vam najbolje odgovarati,
- usvojite više teoretskog znanja o dojenju – npr. koji čimbenici utječu na produkciju mlijeka,
- pomozite da se dijete navikne da ga hrani druga osoba, a ne vi (ili otac),
- obavijestite svog poslodavca unaprijed da ćete imati potrebu izdajati se na poslu. To će vam omogućiti da osmislite plan koji će funkcionirati i za njega i za vas. Ako poslodavac unaprijed sazna za velike prednosti produljenog dojenja i male prilagodbe koje je potrebno učiniti na radnom mjestu, vjerojatnije je da će biti sklon suradnji. Odluka o produljenom dojenju od velike je prednosti za poslodavca – dojena djeca su upola manje sklona bolestima u prvoj godini života u usporedbi s djecom hranjenom adaptiranim mlijekom. Ukoliko dijete ne bude često bolesno, to znači da ćete i vi manje izostajati s radnog mjesta.
- organizirajte vrijeme i mjesto za dojenje ili izdajanje na poslu ili u školi,
- kod kuće raspravite raspored kućnih obveza (kupovinu hrane, kuhanje, pranje rublja, održavanje kuće…),
- dogovorite unaprijed tko je zadužen za što, ne zaboravite i brigu za dijete i dojenje,
- neka prvi tjedan povratka na posao bude kratak – počnite raditi u četvrtak ili petak, a vikend neka vam bude vrijeme za 'oporavak'
- noć prije pripremite sve što Vam je za jutro potrebno:
 dječju torbu koju ćete odnijeti u vrtić (ili na čuvanje) tako da ostane dodati još samo mlijeko
 odjeću za sebe i dijete i (eventualno) ostalu djecu
 stol za doručak
 osmislite i započnite pripreme za sutrašnji ručak/večeru (što jednostavniji!)

Teško je predvidjeti koliko ćete se često morati izdajati da biste osigurali dovoljnu količinu mlijeka za dijete. U idealnim biste se uvjetima, za vrijeme radnog vremena, trebali izdajati onoliko puta koliko biste za to vrijeme dojili.
Najčešće ćete se, međutim, izdajati za vrijeme jutarnje, podnevne ili popodnevne pauze. Kad planirate koliko ćete se puta izdajati za vrijeme odvojenosti, treba uzeti u obzir cijelo vrijeme razdvojenosti, znači i vrijeme koje je potrebno da biste odveli dijete na čuvanje i stigli na posao i nakon posla otišli po dijete i stigli kući.
Budući da na raspolaganju imate ograničene količine vremena, upotreba električne izdajalice kojom može izdojiti obje dojke istovremeno bila bi od velike pomoći. Istovremenim izdajanjem obje dojke moguće je održati visokom razinu prolaktina i istovremeno izdojiti mlijeko za 10-15 minuta umjesto za 20-30 minuta, koliko bi bilo potrebno za izdajanje svake dojke posebno. Istraživanja su pokazala da, kad beba navrši mjesec dana, temeljitije pražnjenje dojke učinkovitije potiče povećanje proizvodnje mlijeka nego češće pražnjenje dojke.
Mnoge su majke uvidjele da istovremeno izdajanje obje dojke, tri puta dnevno u periodu od prvih nekoliko mjeseci (u slučaju kad se majka vraća na posao prije djetetovih navršenih šest mjeseci) osigurava dovoljno mlijeka za bebu za sljedeći dan. Preporučljivo je započeti s izdajanjem i smrzavanjem mlijeka tri do četiri tjedna prije povratka na posao.
Mnogim je majkama lakše izdojiti se ujutro, otprilike sat do dva nakon prvog jutarnjeg podoja – kad su najodmornije i mogu izdojiti veću količinu mlijeka za manje vremena. Neke se majke radije izdajaju više puta tijekom dana i kombiniraju te, manje količine mlijeka.
Sljedeća je mogućnost izdajati jednu dojku istovremeno dok dijete doji na drugoj.
Jednom kad dijete počne s nadohranom, bit će potrebno i manje izdajanja.
Što ako ne možete izdojiti dovoljno
Ako ne možete izdojiti dovoljno mlijeka za svoju bebu, na raspolaganju Vam je nekoliko mogućnosti
- češće nudite djetetu dojku dok ste zajedno (Neke majke učine dodatni napor i dodatno doje bebu tijekom večeri i noću, tako da beba više spava dok su odvojeni i tada treba joj manje mlijeka.)
- organizirajte više stanki za dojenje ili se češće izdajajte dok ste odvojeni,
- ukoliko se izdajate ručno ili ručnom izdajalicom, pokušajte upotrijebiti automatsku dvostruku izdajalicu koja će bolje isprazniti dojku,
- u vremenu kad ste odvojeni organizirajte dohranu.

Preporuka je svakoj majci da se potrudi dojiti češće kad je kod kuće – ujutro, navečer i vikendom. Dojenje je prekrasan način da se osigura harmoničan i privržen odnos s bebom. Učestalim dojenjem održat će se i dovoljna produkcija mlijeka.
No, nije samo majka ta koja će se morati prilagoditi novonastaloj situaciji. Mnoge će bebe okrenuti svoj ritam dojenja i spavanja da bi se prilagodile činjenici da majke nema. Takva «tehnika» zove se – obrnuti ciklus dojenja. U tom će slučaju beba većinu obroka na prsima imati između 17.30 i 7 sati drugog dana. Dijete počne više i češće spavati tijekom dana kad je odvojeno od majke istovremeno pojačavajući intenzitet i učestalost dojenja kad je s majkom. Ovakav ciklus hranjenja govori da je beba toliko povezana s majkom da će je čekati. Ustvari, beba će imati približno isti broj podoja kao i ranije, samo u drugo vrijeme. Ukoliko vaša beba prihvati takav ritam dojenja, bit ćete u mogućnosti manje se izdajati dok ste razdvojeni.
U svoj toj organizaciji oko povratka na posao, organiziranja skrbi za dijete, izdajanja i ostalog, vrlo je bitno ne zaboraviti na vlastiti odmor. Spavanje u zajedničkom krevetu jedna je od vitalnih odluka za zaposlenu majku. Ako je beba u obrnutom ciklusu dojenja, s razlogom ćete biti vrlo zabrinuti hoćete li se uspjeti dovoljno odmoriti kako biste idući dan mogli normalno funkcionirati na radnom mjestu. Ako je noću beba blizu vas (budete li, primjerice, dijelili krevet), omogućit ćete joj neograničen pristup dojci dok ćete vi imati priliku istovremeno se naspavati.
U mnogim kulturama zajedničko spavanje nije prihvatljivo. No, za obitelji u kojima se doji takav je «aranžman» često spašavajući. Istraživanja pokazuju da spavanje s bebom pojačava odnos dojenja te majčino i bebino zdravlje.
Novonastaloj situaciji manje se primjetno, ali možda također vrlo burno, treba prilagoditi i djetetov otac. Ako vas je otpočetka podržavao u dojenju, on će već naći načina kako vam pomoći. No pomozite i vi njemu, raspravite o svemu što vas očekuje, objasnite mu što i kako može pomoći i pokažite mu da cijenite njegovu podršku i pomoć.

ivana7997
Abundija

PostPostao/la Lucy25 » 28 ruj 2006, 11:48

Kristina :hug (fali mi smajlic "drz se stara")!
Melani 09.09.2004.
Lara 09.01.2006.

slika
Lucy25
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Gost » 29 ruj 2006, 17:36

hvala
Gost

PostPostao/la mamaKristina » 29 ruj 2006, 17:38

hvala
mamaKristina
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Lena » 29 ruj 2006, 18:41

Ja sam krenula raditi sa 6 mjeseci i mislila sam da ce biti pakao po pitanju dojenja, no prosli smo to toliko bezbolno... Srecom A. je prihvacala flasicu i kaze MM da je valjda skuzila da mame nema i da se ne moze "ogrepsti" za cicu. Jos dan danas dojimo, prsa mi se nisu upalila. Prvih par dana su bila dobrano napunjena u periodu kad sam bila na poslu, ali to se ubrzo normaliziralo.
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Lena
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamaKristina » 30 ruj 2006, 11:03

Mene je strah kako će to biti jer on ne može vidjeti bočicu,kad je baš gladan možemo zaboraviti i bočice i kašice i bilo što,samo bi cicao.Valjda će i on nakon par dana skužiti da cice jednostavno nema i da mora prihvatit što mu se ponudi,ali žao mi ga je kad se sjetim kako će panično plakati i vrištati.
mamaKristina
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.