Sada je: 01 svi 2026, 07:32.

razmak između noćnih podoja

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

razmak između noćnih podoja

PostPostao/la andjelak » 04 stu 2006, 16:38

pitanje jedno za sve iskusne "mljekarice" :-)

moja cura već 2 noći - nisu bile zaredom - noćas pa prije par noći , ne traži cikiti 8 sati.... pocica u 19:30h, zaspe u 21h i oko 03:30h traži papicu.... ako je dobro njoj, dobro je i meni - mislim se, da je gladna, tražila bi - a i ja se mogu naspavati jer odem leći oko 22h....

pitanje je je li to dobro za cike, nova sam u tome pa ne znam :-)) naime, lijeva je na "isporuku" mlijeka ovaj put čekala čak 15 sati!!!!! pocicala ju je u 16:30h, u 19:30h desnu, a kad smo se probudile u 03:30h skužila sam da je desna, iako je lijeva bila na redu, dosta tvrđa i punija, samo što ne prsne :-) pa sam ponudila nju...... tako da je lijevu pocikila ujutro u 07:30h, znači nakon 15 sati.....
smeta li toliki razmak cikama..... nekidan je bilo 11 i pol sati, desna u 18, pa lijeva u 21, desna u 05:30, lijeva u 08:30.....

nisam dosad primjetila nikakve probleme s punjenjem po danu kada su tako veliki razmaci po noći..... to je onda valjda i odgovor da je sve ok, ha ?!?
Anđela, moj anđelak 11.08.2006.

Toni, mali bjaco 14.07.2009.
andjelak
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eli » 04 stu 2006, 18:05

teoretski ne bi trebalo smetati. mlijeka se stvara onoliko koliko beba traži (bilo čestim i manjim ili rjeđim i obilnijim obrocima).
u praksi ovisi od žene do žene. npr. meni bi toliki razmak napravio zastoj zbog prepunjenosti i brzo smanjio produkciju na dnevnoj razini.
iako je pravilo pustiti zdravu i jaku bebu da spava na miru, iz svog iskustva ipak bi preporučila da uspavanu bebu staviš na dojku kada te probudi prepunjenost.
:mah
eli
Sveta krava

PostPostao/la Gilmorica » 08 stu 2006, 12:10

moja je isto jako rano pocela spavati cijelu noc. ja sam ju pustila spavati i lijepo je napredovala. doduse, desilo se to da onda po danu nisam imala dovoljno mlijeka za sve obroke koja je ona trebala, pa sam ubacila u sred dana jednu bocu adaptiranog. i tako je islo skoro 5 mjeseca, dok tu bocicu nisam potpuno zamijenila sa ruckom (dohrana).
e. 27/01/02
n. 23/12/05
Gilmorica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Lucy25 » 27 stu 2006, 13:19

Moja bebica je vec s mjesec dana pocela spavati cijelu noc, ja naravno odusevljena, ali mi se zbog prevelikih razmaka u podojima jako cesto znao zacepiti mlijecni kanalic! Jednom sam cak zavrsila na hitnoj sa temp. 39,5. Doktorila mi je prepisala klavocine i rekla ako mi ne bi bilo bolje, bit ce potreban kiruski zahvat :strah Na svu srecu, sve je dobro zavrsilo!

Super je kad bebica spava cijelu noc, ali treba pripaziti na ovakve neugodne posljedice koje se mogu dogoditi!
Melani 09.09.2004.
Lara 09.01.2006.

slika
Lucy25
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la edina » 04 pro 2006, 18:38

Pozdrav svima,

Imam jedno pitanje, mozda i mali problem...kako ko na to gleda :)
Moj malisa ima 4 mjeseca, dobro napreduje, veseo je, po danu fino spava...ali jos uvijek cica svako 2 sata (navece), po danu zna taj razmak biti i malo duzi.
Da ne napreduje ovako fino pomislila bih da nesto nije u redu sa mlijekom ali znam da je sve ok, jer on nije nervozan, ne place, napreduje (sa 3 mjeseca imao je 7100 kg)...ja naprosto ne znam kako da ga naviknem i naucim na duze razmake izmedju obroka...
Pokusam ga zavarati cajem ili sokom...ali to ga zavara samo 5 minuta i opet je gladan. Cucu uzima od prvog dana, to takodje ne pomaze. Dajem mu je samo dok ne zaspi....
Toliko za sada
Ako neko zna kako da moje bebce nauviknem na duze razmake u dojenju neka mi pomogne....ako tu pomoci ima :))
Veliki pozdrav
Edina
edina
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 04 pro 2006, 18:44

zašto bi trebao imati duži razmak?
dva sata je sasvim dovoljno da si možeš isplanirati puno toga. ja sam svojoj nudila na svaka dva sata (nisam željela duže razmake, ali moji razlozi su druga priča), a razmaci su se produžili uvođenjem dohrane.
sa četiri mjeseca probavni sustav mu nije dovoljno zreo za sokove, voda mu samo ispire zaštitni sloj u crijevima, a duda je samo varka za smirivanje, ne zamjenjuje sisu.
eli
Sveta krava

PostPostao/la edina » 05 pro 2006, 00:18

hvala eli,
dobro me ti nagrdi :)
nisam ni mislila da ne mogu nesto da uradim za ta dva sata,sto se tice dnevnih dojenja mogla bih ga hraniti svako 15 min. ako trba jer tu sam za njega :)
ali koliko sam upucena u cetvrtom mjesecu beba bi trebala da pravi vece razmake izmedju obroka...a izmedju ostalog meni je to prvo djete tako da iz iskustva i ne znam puno o tome.
posto u pocetku nisam mogla da dojim jer sam imala ravne bradavice...mali nije znao niti mogao povuci mlijeko morala sam koristiti silikonske bradavice (nekih 10-tak dana) i vjerovatno zbog toga duda ne remeti njegovo dojenje.
caj sam pocela da mu dajem u trecem mjesecu jer je tek tada poceo da ima grceve pa sam u njega stavljala kapi protiv grceva,popije nekih 50-100 ml u toku 24 sata, i izmedju ostalog to je idealna prilika ako sam u gradu poslom bez njega da ga zavara dok se ne vratim.
tek sam se ukljucila na ovaj forum a tekla sam utisak da me bas i ne prihvatas, nadam se da grijesim
pozdrav svima

P.S. i jos uvijek mislim da bi sada razmak izmedju nocnih obroka trebao biti duzi ( a meni i jesu problem nocni obroci, samo sto zaspem vec prosla dva sata :roll: ),

bok
Edina
edina
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 05 pro 2006, 00:52

cetvrtom mjesecu beba bi trebala da pravi vece razmake izmedju obroka...

ne znam za takav slučaj. bebe nakon prvih šest tjedana počinju povećavati razmake, a nakon par mjeseci ih prorijede kako bi namakli potrebnu hranu za sve veću tjelesnu masu, tj. bebi od 7kg treba puno više hrane nego onoj od 3,5. pred dohranu počnu još češće jesti i sve rjeđe kakiti. to vrijedi za većinu djece, ne za sve.

ako po noći traži jesti svaka dva sata razlozi mogu biti: navika, želja za maženjem ili taj što se ne najede dovoljno pa brzo ogladni. sad ću ja, opet propagirati kompresije (pokreti slični ručnom izdajanju) pri kraju podoja kako bi beba pojela što više masnog mlijeka. na taj način ga možeš potaknuti da se bolje najede kako bi malo duže odspavao.
možeš mu, ako se nije sasvim razbudio, pjevušiti i lagano ga maziti po leđima pa možda malo produži san. no sve to i ne mora upaliti.

bez brige, ne smatram te nemajkom zato što ti se čini da često jede.
što se dana tiče, razmak od dva sata je dobar - dijete sigurno ne pregladni, a mama si može organizirati malo vremena za sebe (skočit kod frizera, oprati kupatilo i sl.). meni je taj razmak značio ponajviše radi organizranja zajedničkih šetnji, jer nije zgodno usred zime dojiti u parku.

dojenoj bebi mlađoj od 6 mj ne treba ništa osim majčinog mlijeka. eventualno d vitamin ili željezo, ali samo ako pedijatar to preporuči. zavaravanje čajem može štetiti probavi. bolje je da ga pustiš da se dobro najede i onda sitog ostaviš na čuvanju dok si u gradu.
:mah
eli
Sveta krava

PostPostao/la edina » 05 pro 2006, 01:11

hvala ela,

sto se tice kompresija....to ne pali, pokusala, on kad nece -nece samo cicu jezikom izbaci , napuci usnice i to je to...dignem ga da izbaci zrak koji je progutao pa pokusam ponovo-nista od toga.
mislim, ja sam se i navikla na to budjenje nocu, kad on kasni koju minutu sa budjenjem ja sam budna i cekam... ali pomislih mozda postoji nacin da cicanje malo razrijedim?!
nista od toga :)
strpljen - spasen
;-)
pokusat cu jos da skroz izbacim caj, jer nije da ga mora piti, tatici je to interesantno, osjeca da ucestvuje u hranjenju Imrana na taj nacin :)

jos jednom hvala

pozdrav
Edina
edina
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.