Sada je: 01 svi 2026, 07:32.

soja, cimet...

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

soja, cimet...

PostPostao/la Nada » 04 stu 2006, 20:43

Zanima me...

1) postoji li odredjena/preporucljiva vrsta sojinog mlijeka za 14 mj. dijete?

2) da li je sojino mlijeko potrebno prokuhati prije konzumacije?

3) nakon sto se otvori, u kojem ga je roku preporucljivo potrositi?

4) kupila sam kukuruzne pahuljice s okusom/dodatkom cimeta, smijem li ih "posluziti" maloj dami?

5) na pojedinim vrstama hrane za djecu (osobito pahuljicama), ne pise kolicina secera ali pise energy, da li se to odnosi na secer?

6) da li je prerano za svjeze iscijedjeni sok od narandje i ananasa (svjezeg, domaceg)?

:conf
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mamashnita od noje » 04 stu 2006, 22:20

1. ono sa oznakom BIO
2.nije
3. obično 5 dana i obavezno u frižideru, ali najsigurniji način provjere je da ga probaš sama prije nego ga daš djetetu
4.smiješ
5. ne odnosi
6. vjerojatno nije, ali s citrusima kao takvima je bolje krenuti što kasnije
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Ina66 » 04 stu 2006, 22:32

ja ću odgovoriti samo na 6), ostalo ne konzumiramo

6) ako imaš svježe voće, možeš polako početi sa sokom od naranče. osim urtikarije, eventualna reakcija se može vidjeti i na guzi - malo se zacrveni. ako se to dogodi, onda odgodi za neko vrijeme.
isto tako s ananasom
Ina66
kuhinjska fly lady

re:

PostPostao/la Nada » 05 stu 2006, 02:09

Cure, hvala Vam.

Brze ste i precizne, nema sta.

Nego, Mamanoja, mi smo u Africi pa ja mlijeko svejedno prokuham, onako za svaki slucaj. "Ubijem" li time nesto vazno, vrijedno?

:mah
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mamashnita od noje » 05 stu 2006, 22:51

pretpostavljam da se gube vitamini i minerali, kao i kod svega kad se prokuhava. ali sojino mlijeko je tvornički proizvedeno i upakirano, zaštobi ga prokuhavala? u kakvoj ambalaži se to kod vas kupuje? i imate li rižinog mlijeka? btw, ako imaš mogućnost izbora, kupuj ono mlijeko koji je obogaćen kalcijem i vitaminima.
mamashnita od noje
Muza

re:

PostPostao/la Nada » 06 stu 2006, 15:27

Ovdje sam naisla na 2 proizvodjaca sojinog miljeka.
Jedan pakira u staklene bocice od jedno 3 dcl, drugi ima 4 vrste (zasladjeno, nezasladjeno, s vitaminima I jos jedno), pakirano kao kod nas u Hr.
Kupila sam to u tetrapaku, pise da nije genestski modificirano, nezasladjeno s dodatkom vitamina I minerala.

Nisam joj jos davala mlijeko pa nisam znala da li je pametnije prokuhati ga ili ne.

Na rizino mlijeko nisam naisla ali sam joj nekoliko puta znala ga sama raditi.

Mamanoja-puno si mi pomogla, hvala ti na savjetima.

…ali trebam jos jedan…dva…

1)Razne pahuljice tipa 7corn cuvam u zamrzivacu. One se nimalo ne stvrdnu, ostanu suhe…
To radim iz straha od raznih bestija koje bi u pahuljice mogle uci a da ih ne vidim.
Imamo male zute mrave ali ih u hrani jos nisam nasal.
Jedno sam vrijeme (u bivsoj kuci) nailazila na bube u brasnu, seceru…zato sad ate sipke stvari drzimo u frizideru ili zamrzivacu.

Koliko je to pametno I da li sam od dva zla odabrala manje?

Napominjem da namirnice sacuvane na taj nacin ne mijenjaju niti okus, niti miris, niti agregatno stanje (osim secera koji se u frizideru stvrdne ali to me ne brine previse, u stvari me I ne brinu previse namirnice koje ne dajem Lori jer ih ja na ovaj nacin konzumiram godinama, sve OK ali sto se Lorine hrane tice zelim postupati pravilno, sacuvati sve hranjive sastojke a opet zastititi ju od nedajboze kojecega.)

2)tofu sir-smijem li dati Lori? Kako pripremljen?

Osim sojinog mlijeka I jogurta, mlijecno joj nemam sto ponuditi ali jos dojim pa se ne zabrinjavam previse.
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mamashnita od noje » 07 stu 2006, 08:36

hej Nado!
zašto 7 korn ne držiš u frižideru, to je bolje nego u zamrzivaču? zamrzavanje sigurno umanjuje hranjivost namirnice, o čemu god da je riječ. mislim, sigurno je manje zlo zamrznuta namirnica od one pune beštija, ali ja je ne bih smrzavala.
za tofu ti ne znam odgovoriti, mi ga ne konzumiramo. ali garant će se javiti cure.
i dobro si mlijeko odabrala :)
:mah
mamashnita od noje
Muza

re:

PostPostao/la Nada » 08 stu 2006, 11:24

Mamanoja,

ZAKON SI! :3srca

7Corn mi se u frizideru "razmoci" u zamrzivacu ne.
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re:

PostPostao/la Tania » 16 stu 2006, 16:09

Za cimet sam nedavno gledala na njemačkoj televiziji (SternTV) da je opasan za djecu zbog kumarina koji sadrži. Količina koja se preporuča je 1 zdjela pahuljica s cimetom tjedno a odraslima 4 zdjelice tjedno.

:dunno
Tania
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la tanjabb » 16 stu 2006, 22:28

Tofu moze. To je produkt soje, jako blagog okusa (skoro pa bez okusa bi se reklo). Ja bi ga narezana na kockice i stavila u bilo sta, npr. kad kuhas povrce. Mozes ga i smrviti pa u umak npr. od mrkve za tjesteninu.
Ja ga Lukasu sad vec i "zacinim", npr. mariniram u sojinom umaku ili dodam jos koji zacin pa onda na suhoj tavi samo malo okrenem. On ima skoro 3 godine.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

re:

PostPostao/la Nada » 17 stu 2006, 13:53

Na ovim kukuruznim pahuljicama pise samo da je dodan okus cimeta. Ne pise u kojem ga postotku ima.
Onda joj necu davati.

Hvala na info za tofu.
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.