Sada je: 01 svi 2026, 08:55.

Koliko obroka dnevno??

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Koliko obroka dnevno??

PostPostao/la snr » 20 ruj 2007, 17:35

Pozdrav svima!
Zanima me koliko puta dnevno vaše dijete papa (mislim na dojenje)? Moj dečkić ima 3 mjeseca a papa ko novorođenče - 8 puta dnevno (u prosjeku svaka 3 sata). Ponekad mu se dogodi da prespava jedan sat duže ali to je rijetkost jer on NIKAD ne spava!! Kada će izbaciti obrok ili moram čekati da ga jednostavno prespava?

Od danas vam se pridružujem :bye
Roki-koki
snr
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ivana7997 » 20 ruj 2007, 18:48

samo cekaj...

kod dojenja nema pravila, preporuca se dojenje na zahtjev, dakle kad dijete hoce i koliko hoce. lijepo je kad ima neki ritam. osluskuj njegove potrebe i ponasaj se prema tome. u dobi oko 3 mjeseca bude onaj tzv skok u razvoju kad bi se dosadasnje navike mogle promijeniti.. no ni to nije kod svakoga isto

sretno. i dobro nam dosli :mah
ivana7997
Abundija

PostPostao/la nina » 20 ruj 2007, 20:25

tesko da ce izbacivati obroke ako doji,roko se do 2g.budio nocu za cicu i do par puta,noc je prespavao sa oko 2g.,prvi put.
A do 6mj. je cicao i do 12 puta,tako bi meni bilo super kad je odspavao i 3h u komadu po noci.
slika
nina
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la eli » 20 ruj 2007, 20:51

sa tri mjeseca? mislim da je uobičajeno osam do dvanaest podoja dnevno.
eli
Sveta krava

PostPostao/la tajci » 21 ruj 2007, 09:14

Dobro nam došla.

S tri mjeseca moj je mališa sisao kad mu se prohtjelo. Otprilike je to bilo svaka tri sata, plus-minus, tako da se meni to što ga ti dojiš osam puta čini sasvim normalno.
tajci
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la snr » 21 ruj 2007, 21:22

Ajde dobro onda, znači to je sve ok. Znaš svašta čuješ, tipa moje djete je već sa mjesec dana spavalo cijelu noć i tako izbacilo jedan do dva obroka itd.... pa se malo zapitaš!!
Imam još jedno pitanje? Da li da mu dajem piti? Ja mu dajem malo čaja od kamilice i onaj hipov od koromača. Čujem za i protiv dodatne tekućine pa ne znam što da radim?

Jesam li trebala otvoriti novi topic za ovo pitanje?
Roki-koki
snr
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ancica » 21 ruj 2007, 21:27

Ako iskljucivo dojis ne treba mu dodatna tekucina - nikakva (cak je i nepreporucljiva jer moze poremetiti proces ponude i potraznje mlijeka).
Djeci koja se nadohranjuju adaptiranim mlijekom treba dati i vodu (ili caj).
Gospode, pomozi mi da budem takav čovjek za kakvog me drži moj pas - J. Wisniewski

:lebdi
ancica
Čudo od žene

PostPostao/la snr » 21 ruj 2007, 22:29

Pretpostavljala sam da ce odgovor biti takav, ali svaki put kad mu ponudim čaj on uvjek popije, doduše vrlo malo (20g cili dan) pa pretpostavljam da mu odgovara...
Ne znam koga bi slušala, mama i sveki oštro zagovaraju dodatnu tekućinu jer su je i one svojoj dici davale dok su mlađe majke sve protiv!
Zašto ono što je vrijedilo prije 20-30 godina danas ne vrijedi? Jesu li saznali nešto novo??
Roki-koki
snr
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 22 ruj 2007, 11:54

novost koju su saznali je ta da i blaga tekućina poput vode ispire zaštitni sloj na crijevima koji stvara majčino mlijeko. da dodatak tekućine smanjuje količinu mlijeka koje će dijete uzeti, znalo se i ranije, kao i da "razrjeđivanje" mlijeka može usporiti rad crijeva.
:juhu
eli
Sveta krava

PostPostao/la indijanka » 22 ruj 2007, 12:35

snr procijeni i odluči sama da li ćeš davati dodatnu tekućinu ili ne svom sinčiću.
Ima nas još mama koje smo dojile i davale vodu ili čaj (nemojte me sada razapet).
Roko je također dojio svaka tri sata dugo vremena, sve dok nije zamijenio obrok sa nadohranom koju sam započela sa navršenih šest mjeseci. Sa navršenih 15 mjeseci još je tri ili četiri puta dojio tijekom noći.
Ti samo prati ritam svoje bebice, ne uspoređuj se sa drugima jer je svaka bebica posebna i uživaj.
Roko 26/4/06
slika
indijanka
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la ivana7997 » 22 ruj 2007, 13:20

ima nas mama jos, i ja sam svome prvorodjenom dala caj s manje od mjesec dana. nisam tada znala zasto se ne preporucuje dodatna tekucina, tada sam bila izbezumljena time sto je malac stalno htio jesti, a mama mi je kvocala s rasporedom i dojenjem barem svaka tri sata, inace nesto ne valja.

s mladjim sam se bolje informirala, i iskljucivo dojila, na zahtjev

ja vidim razliku.

a ti odluci. ne mora se dogoditi nista. vjerojatno ni nece. Bog je velik, kaze moj tata kad vidi mamu koja bebi od dva mjeseca daje napolitanke. ta ista beba danas ima 4,5 godine i nista joj nije, stvarno.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la snr » 22 ruj 2007, 15:26

Čula sam da se može provjeriti jeli djete žedno tako da mu se opipa fontanela, pa ako je udubljena da mu se da tekućine? Jel to istina?
Ja sam pipala svom malom i meni se ona cilo vrime čini udubljena! :dunno
Roki-koki
snr
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 22 ruj 2007, 16:46

po fontaneli liječnik može vidjeti da li je dijete dehidriralo, što je puno opasnija stvar od žeđi.
majka može vidjeti da li je dijete kronično žedno prateći mokre pelene. kod svakog presvlačenja trebale bi biti fino mokre ili popunjene (ovisno da li koristite platnene ili jednokratne).
ako ti se čini da je žedan između obroka, ponudi mu sisu. ne trebaš se bojati da je nešto loše ako sisa češće. u dobi u kojoj je tvoj sin sada, rijetke su bebe koje jedu svaka tri sata. većina ih sisa češće.
eli
Sveta krava

PostPostao/la tweety » 31 lis 2007, 23:52

Moja cura je od rođenja do tri mjeseca bila na cici svaka dva sata, nekad i češće, ali je zato spavala cijelu noć. Sa tri i pol mj sama je odlučila da će joj razmak između obroka biti četiri sata. Podudala si je između samo kad je bila pospana. Što se tiće ovog sa fontanelom mislim da to nema veze sa žeđu. Moja curka j čelava i večinom joj je udubljena što bi značilo da je stalno žedna, a čaj ne želi ni probati.
tweety
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la olja » 01 stu 2007, 00:34

fontanela i treba da bude blago udubljena. ne valja kad je jako uvucena ili ispupcena. svakako, ako ti se cini da je zedan, ponudi mu da sisa
moje obe cure su u dobi od 3 meseca sisale na zahtev - a to je bilo na oko 2 sata ili cesce ;)
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la ivana7997 » 01 stu 2007, 12:18

što bi značilo da je stalno žedna, a čaj ne želi ni probati

i da jest zedna, ne treba joj caj. majcino mlijeko je sve sto dijete treba barem do 6 mj. ako manje piski, treba cesce mijenjati dojke da bi doslo do vise vodenijeg mlijeka. ne treba caj ni vodu ni sok.
ivana7997
Abundija

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.