O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
Odgovori

Smrznuto? Da ili ne?

25 vel 2010, 12:49

Zanima me spremate li djeci jela od smrznutih namirnica? Npr. sad nema mahuna, a Karlo ih jako voli pa ja kupim one smrznute. Ne dajem mu ih bas cesto, pa me zanima mogu li? Ili smrznuta riba? Grasak? Ima cak i smrznuti spinat? Stvarno nemam pojma o tome, pa me zanima kupovati to ili ne?

Re: Smrznuto? Da ili ne?

25 vel 2010, 13:23

naravno da kupujem i spremam to.
pa eto kako si rekla, sada nema mahuna pa ih nekad kupim.
grašak redovito kupujem smrznuti.
uostalom, i ono što imamo iz vrta stavimo u vrećice i smrznemo i vadimo zimi.
ne vidim u tome nekih problema :dunno
a možda sam ja i u krivu ;)

25 vel 2010, 14:15

Ma negdje sam procitala da smrznuto nije zdravo, pa nisam znala sta bi. Pise da tako povrce gubi sve bitne sastojke. :dunno

25 vel 2010, 14:20

Ja sam svojima davala smrznute namirnice. A znam i neke mame koje su imale puno mlijeka pa su ga zamrzavale i davale kasnije djeci u kašicama tako da ne vidim ništa loše u tome da se tu i tamo da nešto zamrznuto. (valjda je kontrolirano pa ipak nešto ostane od bitnih vitamina i ostalog)

25 vel 2010, 15:01

kako ide ona reklama: smrznuto je zdravo :dada

smrznuta namirnica je najbolja zamjena za svježu namirnicu izvan sezone. važno je da je smrznuta u kontroliranim uvjetima, nekoliko sati nakon branja. većina proizvođača tako i radi.
namirnice se smrzavaju naglim pothlađivanjem na -80°C, te se zatim čuvaju na -20°C. na taj način voda u namirnici formira sitne kristaliće koji neće bitno narušiti njenu staničnu strukturu. ono što nije poželjno jesu fluktuacije temperature, jer će to dovesti do aglomeracije malih kristalića vode u veće kristale pa ona priča sa početka gubi smisao. rezultat je mljackava, pljackava namirnica. prehrambena svojstva joj doduše time neće biti narušena.

:mah

25 vel 2010, 15:07

mi isto jedemo smrznuto mrkvu,tikvice,mahune povremeno brokulu-sve od leda.
sad sam užicala domaći kavul tj.cvjetaču i smrzla je.
naručim domaće pile raskomadam ga i zamrznem.
kad je lijepo vrijeme kupim friškog mola,arbuna i fratra,očistim operem i isto smrznem.
također i teleću koljenicu i but od janjetine.
jedino mu nikad nisam smrznuti temeljac tj.juhu davala.

25 vel 2010, 15:09

meni nekako nista smrznuto nije tako ukusno kao svjeze, ali povremeno koristim smrznute namirnice, doduse ne kupovne vec nesto sama smrznem (mladi grah npr, jako ga volim).

25 vel 2010, 15:12

kućni hladnjaci hlade na -20°C, te se na taj način ne može postići isti rezultat kao na -80°C.

25 vel 2010, 15:15

A oni hladnjaci u ducanima? Ili je fora u tome da u pocetku procesa bude na tako niskoj temperaturi?

Meni povrce u principu nije zanimljivo jer jedem sezonsko. Ali kad je u pitanju riba i plodovi mora, pa procitam da su kozice od prije dvije godine malo mi bude zlo. Ili je to ok?

25 vel 2010, 15:18

kućni hladnjaci hlade na -20°C, te se na taj način ne može postići isti rezultat kao na -80°C.

isto mi je draže da mi mali jede mola kojeg sam ja doma živog donjela iz Jadrana,nego recimo oslića iz mora za koje nisam čula,ili da mi jede pile koje je zaklano taj dan kad sam ga naručila.

25 vel 2010, 15:19

Ili je fora u tome da u pocetku procesa bude na tako niskoj temperaturi?

da u tome je caka.

25 vel 2010, 15:19

sad sam jos jednom procitala tvoj post pa vidim da je stvar u tome da se naglo ohladi na -80.

25 vel 2010, 15:22

ja sma isto shvatila da je smrznuto ok, tj da se lijepo očuva sve što treba.

25 vel 2010, 15:26

morska riba je karakteristična što odmah iz vode ide na led, to vi s mora znate iz prve ruke.
ja koja živim daleko od mora uvijek ću radije birati smrznutu ribu nego "svježu".

25 vel 2010, 15:29

koliko dugo riba moze biti smrznuta?

25 vel 2010, 15:36

nemam pojma,po onima iz dućana bit će dvi god.ja ribu koju smrznem potrošim u max.tjedan ipo.imam sreće da živimo na moru pa imamo svježe ribe.al kad je ružno vrijeme jede iz škrinje.

25 vel 2010, 16:28

Mi isto zimi, u nedostatku svježeg povrća, jedemo smrznuto, svi... Mesa kupimo uvijek više, podijelimo na porcije i u zamrzivač. Nikad ne stoji duže od 15-ak dana.

25 vel 2010, 19:18

Hvala za savjete :klanja
Odgovori