Switch to full style
Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.
Odgovori

Strgana ključna kost

19 lip 2010, 23:51

evo bas se vratjli s hitne. jedan od blizanaca nam je strgao kljucnu kost. bas se vidi prelom s odmakom. dr je dosta optimistican al me brine sto mu nisu namjestali nego samo imobiliziirali zavojem oko ramena preko ledja. znate li išta o tome, ima li netko slicno iskustvo? :place

Re: Strgana ključna kost

20 lip 2010, 09:29

uh! ne zelim te plasiti, ali ja sam kao dijete lomila kljucnu kost i tehnicar mi ju je zaboravio namjestiti i isto su mi je samo imobilizirali zavojem.
na prvoj kontroli su skuzili da je kost pocela krivo zarastati, jedna preko druge i htjeli su je rezati :strah
onda je netko od lijecnika ipak odlucio da ce probati ponovno staviti zavoj, samo na drugaciji nacin, kako bi se kosti istegnule i sto je vise moguce sjele na svoje mjesto, pa ako to ne uspije, onda operacija.
srecom, uspjelo je, ali kosti nikada nisu zarasle potpuno ravno vec je ostala mala kvrzica koja se moze napipati, a dok sam bila dijete (bez cica) mogla se cak i vidjeti.

jesi li pitala zasto nisu namjestili?

20 lip 2010, 09:47

Mi imamo svježe iskustvo od prošlog mjeseca :roll , evo i jedan :) jer je dobro prošlo.

Dakle, 5,5 - godišnjak slomio ključnu kost, isto samo imobilizirano zavojem (takozvana osmica preko leđa). Koliko sam shvatila, oni to uopće ne namještaju. Kontrolira se svako 7 dana (samo na opip, ako na opip izgleda ok, ne ide se ni na rtg), nama je zavoj skinulo već nakon 2 tjedna, pokazalo mu vježbice (dizanje ruku) i još jedna kontrola nakon 3 tjedna i to je to.

Ako su dobro imobilizirali i pazite na položaj u kojem dijete spava, drži rukicu, (naš je bio jako discipliniran, samo u snu se znao zaboraviti pa je dizao tu ruku u zrak)... mislim da ne bi trebalo biti problema.

Kvržica na mjestu loma se vidi, ali nema drugih posljedica (pokretljivost ruke, ramena,...) ;)

20 lip 2010, 10:01

joj ivancice ovo dobro zvuci. bas sam gledala sliku, strgano je i onako su se kosti odmaknule jedna gore jedna dole.on se ok ponasa, miruje jer ga zaboli pri odredjenim pokretima. cijelu je noc spavao osim jedne epizode placa, valjda ga je zabolilo, ali odmah se smirio i nastavio spavati. morat cu ga stalno imati na oku jer se bojim da kad mu malo popusti bol da ce biti puno aktivniji.
ivancice a koliko dugo je tvojega to bolilo, odnosno kad mu je bilo lakse? tako mi ga je zao kad vidim da ga boli.
rekli su nam sinoc da se na tako malima ne rade nikakvi zahvati nego se samo poveze, za tjedan dana idemo na kontrolu i onda ce mu valjda jos malo stisnuti te zavoje i pretpostavljam tako pomalo dovoditi te kosti u pravi polozaj.

20 lip 2010, 10:04

mamashnita, ma nisam pitala, covjek nekad stvarno glupo reagira u kriznim situacijama, al bitno da sam pitala hocemo li moci putovati 5.7. e jesam idiot :stup

20 lip 2010, 10:12

ajme draga držim fige da sve bude u redu,i nisi idiot poneka se stvarno ljudi izgube u kriznim situacijama pogotovo kad su nam djeca u pitanju...pa laprdamo...
-kumče je lani slomio ključnu kost i sve je prošlo ok,isto samo stavljen zavoj-inače je jakoo nemirno dijete i svi smo bili iznenađeni kako je bio discipliniran...šaljem jedan veliki :hug

20 lip 2010, 10:15

ma hvala, nisam u nekoj panici jer sam znala pomalo da to i nisu bas tako grdi lomovi ko sto na prvu djeluje. samo mi ga je jako zao.
ivancice, nas su samo upozorili da ne dize rukicu gore, da na to jako pazimo. nocas je spavao na ledjima, cini mi se da mu pase taj polozaj. jel to ok?

20 lip 2010, 10:20

Joj, barboza, ništa ne znam o ovome, samo da ti dam jedan :hug Pile jedno slomljene ključne koščice. :kiss

20 lip 2010, 10:44

Moj je dječak čudna biljčica, on je plakao ravno pola minute kad je tek pao i slomio (inače rijetko plače, to mora biti nešto strašno da on zaplače). Znao bi malo zajaukati pri nezgodnom pokretu, inače se nije žalio na bol. Tu prvu noć sam mu dala malo Panadola baby, čisto preventivno. Mislim da je najbolje da spava ravno na leđima, pazite samo kad ustaje, to je malo nezgodno (i bolno). Mi smo prakticirali sistem "dizalice", uhvati nas "zdravom" rukom oko vrata, mi podvučemo lagano ruku pod leđa pa se dižemo u što ravnijem položaju.
Naš je to lijevo rame držao spušteno (iz straha valjda), sav se nakrivio pa me toga bilo frka, al sad je OK.
Pretpostavljam da to baš i ne boli jako (iako ja i moj sin po pitanju boli nismo mjerodavni), jer je naš u snu (dakle nesvjesno) dizao ruku gore (i točno da se to ne smije).

Mi smo drugi dan zavoj sami malo popustili (tako su nam rekli na hitnoj) jer mu je ova druga rukica bila dosta hladna i plavkasta, na prvoj su mu kontroli to opet više stegli (ja sam to valjda malo više popustila :roll ).
Ma mislim da ne bi bilo loše malo podvezati tu ruku, da ne visi, nego da je malo podignuta (ono kao kad je baš ruka slomljena). Mi smo nakupovali košulja, pa je ruku nosio u raskopčanoj košulji ;)

A za putovanje bih i ja pitala ;) , ali se baš nisam usudila pitati kad može nastaviti s breakdance-om (tako se i slomio) ;)

Ma bit će to dobro :hug

21 lip 2010, 15:45

nasa rukica izgleda bolje,puno je slobodniji s njom al isto se cuva. cim ju malo odvoji od ispravnog polozaja ja sva protrnem. razmisljala sam mu je malo povezati al misllim da bi onda bio puno nemirniji jer bi ga to zivciralo.nocas je bilo puno galame.stavila sam ga medju nas i nisam mu dala nego na ledja a on se bokce stalno pokusavao okrenuti na bok pa ja zakunjam i ne skuzim da on oce na ovu strganu stranui onda vriska. ne pitajte, spavala sam s jednim otvorenim okom. a josip se nije nijednom probudio, nismo mogli vjerovati. bila sam jutros kod naseg pedijatra i ful me smirio. kaze da set o ne namjesta nego da se tim zavojem kosti priblize i sto je cudo prirode dovoljno je da su kosti blizu da okostavanje krene pogotovo kod tako malih.na kontroli za par dana ce jos malo stisnuti zavoje a za par dana bi ga potpuno prestalo boliti.
kaze i da ga slobodno pustim na zdravi bok po noci. mozemo na put jer kaze da ce dotad najvjerojatnije sve biti dobro a da ako ce trebati jos kontrola da ih mozemo obaviti i tamo uz uputnicu nased peda.

21 lip 2010, 15:56

Ma super :hug

Što su manji (mlađi), to ide brže...

Moja svekrva kaže da Francuzi za slomljenu ključnu kod novorođenčeta kažu "zelena grančica" - jer se oporavlja, zarasta samo od sebe

Ako se okreće na bok ili miče rukom, znači da ga i ne boli ...

Pazite se i spremajte za put :proljece

21 lip 2010, 16:02

hvala ti, bas si mi pomogla u onom prvom trenutku zbunjenosti. zanimljivo cim smo dosli s hitne preksinoc odmah sam letila za komp, kaze mm pa zar i sad? a ja njemu e pa BAS sad! :dada

11 kol 2010, 19:55

našoj bebici se prije par dana pojavila velika izraslina pod vrtom,..dr je rekao da je to bio lom pri porodu i da je već zaraslo...jer dijete je cijelo vrijeme micalo rukom bez problema.....danas je ta kvrgica malo crvena...jeli to normalno??

11 kol 2010, 20:43

ne znam dal je normalno ali cim je kvrgica tu znaci da je zaraslo i to je ono sto je bitno. nisam napisala epilog nase price. nakon par dana bili smo na kontroli i kaze dr da je to sve ok i da za par dana sami skinemo zavoj. ja se nisam usudila nego sam ga molila da ga jos jednom pogleda i tako smo 2 tj poslije loma bili opet na kontroli i skinuli zavoj jer je sve bilo super.njega je to prestalo boliti nakon par dana. kad smo skinuli zavoj jos neko vrijeme je imao tu kvrgicu koja je evo sad splasnula. super smo prosli u konacnici a bio je bas grdi lom za vidjeti na slikama. :D

11 kol 2010, 21:21

jel to znači da kvrga skoči kad kost zaraste???
imamo veliku curicu kojoj se kvrga pojavila kad su joj bile 2 godine .....slikavali smo i rečeno nam je da je to nekad bio lom tj na porodu i da je zaraslo a kvrga joj je nestala kako je i došla.beba miče rukom i cjelo je vrijeme micala tako da je valjda bilo pri porodu,...ali je jako ružno za vidit i danas malo crveno

11 kol 2010, 21:42

kljucna kost je sama po sebi specificna jer ju je nemoguce staviti u gips i namjestiti. povojem kojeg oni stave oko vrata i preko ledja oni to mjesto loma priblize a okostavanje krene cim su lomovi i blizu, uopce nije potrebno da se kost namjesta. zato se na tom mjestu stvori kvrga, to je zapravo nova kost, koja vremenom nestane jer ju tijelo prepozna kao višak. uglavnom, nama su rekli da je mogao birati koju ce kost polomiti da je dobro odabrao. nisam primijetila nikakvo crvenilo kod nas, mozda tvojoj bebici niti nije od toga, mozda se lupila nekako bas na to mjesto ili se zagrebala, nagadjam... ako se brines odi dr-u da pogleda. :dunno

11 kol 2010, 21:50

naša bebica se rodila dosta krupna 4200 a za mjesec je već imo 5500 nikad nebi pomislili da nešto nije bilo ok jer je mico rukicom. tvoje zadnje objašnjenje umiruje jedino još to što je crveno me brine u ovoj panici imam osjećaj čak i da mu je kvrga još veća :( , a za crvenilo se nadamo da je možda nadražio vrćenjem glavice jer je mali bumbar

11 kol 2010, 21:53

ivancica je napisao/la: Koliko sam shvatila, oni to uopće ne namještaju.

Potpisujem, iz iskustva :dada

11 kol 2010, 22:10

barboza2 je napisao/la: super smo prosli u konacnici a bio je bas grdi lom za vidjeti na slikama. :D

:zivili baš sam mislila na vas ovih dana, drago mi je da je sve dobro prošlo

barboza2 je napisao/la: nama su rekli da je mogao birati koju ce kost polomiti da je dobro odabrao

:dada ispada tako

tanja je napisao/la:našoj bebici se prije par dana pojavila velika izraslina pod vrtom,..dr je rekao da je to bio lom pri porodu i da je već zaraslo...jer dijete je cijelo vrijeme micalo rukom bez problema.....danas je ta kvrgica malo crvena...jeli to normalno??

Kad su me s prvim sinom otpuštali iz rodilišta, dr je rekla da NIJE SIGURNA :conf jeli ključna slomljena pa da patronažna obrati pažnju, patronažna rekla da je OK, ali je meni ostao upitnik nad glavom. U svakom slučaju je s rukicom bilo sve dobro kao i u većini takvih slučajeva. (Samo što je taj moj sin slomio ključnu ovo proljeće, i to hB dobro prošlo).

Za crvenilo probaj prvo nazvati dr da ne mučiš tako malu bebicu odlaskom u ambulantu, i prati - možda je stvarno samo nažuljao.

11 kol 2010, 22:31

kvrgu smo primjetili u četvrtak a u subotu bili kod dr i reko nam je da je bio lom i da je zarastao.
vidit ću kako će bit sutra. kvrga je dosta velika pa je možda samo koža nadražena, bar se nadam :roll

11 kol 2010, 22:33

sad kad malo razmislim nije mi jasno kako je drugom djetetu kvrga skočila kad su joj već bile dvi godine a oni nam rekli da je to bio lom na porodu.....ta njena kvrga je isto bila dosta uočljiva ali je s vremenom sama nestala

11 kol 2010, 22:36

ivancice :kiss
tanja vrlo vjerojatno da je nazuljao jos ako je buco al nezahvalno je davati dijagnoze ovako pa ti svejedno nazovi ako te muci. lom sam po sebi neka te ne brine. mozda kod vas nije bio potpun prelom pa je mogao micati rukicom. kod nas je kost bas pukla i razmakla se za cijelu sirinu kosti. grozno je izgledalo na slikama a vidis kako smo super prosli. on nije mogao uopce micati rukom a kad bi se potrudio i podigao ju malo,sva bi se zatresla i pala dole.

11 kol 2010, 23:12

ivančice čini mi se da smo ja i ti isti dan rodile ;)

12 kol 2010, 00:05

tanja je napisao/la:ivančice čini mi se da smo ja i ti isti dan rodile ;)

02.06. ? :zivili

barboza2 je napisao/la:al nezahvalno je davati dijagnoze ovako pa ti svejedno nazovi ako te muci. lom sam po sebi neka te ne brine. mozda kod vas nije bio potpun prelom pa je mogao micati rukicom

:dada svakako se savjetuj s liječnikom

E sad što se tiče lomova ključne i posljedica. Meni je pri porodu slomljena ključna kost i ja sam dio one veeelike većine koja nije imala nikakvih posljedica (valjda :lol ). Moj 3 mjeseca stariji rođak je isto imao slomljenu pri porodu i ujna ga je dugo vodila na vježbice zbog toga (mama mi nije sigurna jeli u pitanju bilo neko oštećenje živca ili mišića). Zahvaljujući vježbama nema nikakvih posljedica (danas je profesionalni vojnik ;) ).

Slučaj br.2 (koji barbozi nisam htjela reći da je ne uplašim bezveze ;) ): moj drugi rođak je kao 14-godišnjak slomio ključnu i kad je zarasla vidjeli su da je sraslo ukrivo i da neka tetiva krivo ide (kao između ili tako nešto) pa su htjeli ponovo lomiti, ali rođak nije dao. Nastavio se baviti sportom, a i dandanas malo isteže vrat u jednu stranu da bi sebi to razgibao tj. istegao tu tetivu. Kvržica mu se vidi i sada. Meni su rekli da se ta kvržica vidi cijeli život, pogotovo kod mršavijih.

Hoću reći da nije razlog za umirati od brige, ali treba paziti kako se stvari odvijaju (kao i kod svega).

12 kol 2010, 07:51

xxx

12 kol 2010, 09:25

je 2.6. :zivili

12 kol 2010, 09:29

pretpostavljamo da je kvrga nažuljana vratićem jer je bebač mali pa trlja glavicom lijevo desno, kao i to što je velik možda da nismo prije primjetili jer je ona tik pod vratom, hoću reć možda je bila ali manja ovoliko veliku bi sigurno zamjetila. u ponedljak nas je kod našeg pedijatra pa ćemo vidit šta će nam on reć, nadamo se najboljem :roll

24 kol 2010, 15:11

evo samo da pohvalim dobre pedijatre. naime dr je to letimično pogledala prvi put i rekla da je lom. a naš dr nam je rekao da nije rječ o lomu nego žlijezdi i to imamo tri najvjerojatnije reakcija na bsg cjepivo. toliko o doktorima. :angry
Odgovori