Switch to full style
Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.
Odgovori

Osip zvan koprivnjača (urtikarija)-pomoć!

02 srp 2011, 00:24

Pretražila sam teme, ali nisam našla baš ovu. Ako postoji navedite me na pravi put..
Molila bi nekoga tko ima slično iskustvo (mada vjerojatno nitko nije budan sada..) da mi pomogne savjetom. Radi se o osipu tzv. koprivnjači. Dakle moja curica ima 2 i pol godine i prije sedam dana joj se pojavila koprivnjača tj. bijelo crveni plikovi poput uboda komarca koji se pojave, nestanu kroz pola sata, pojave se na dugom mjestu i sve tako...za poludit. Bili smo kod pedijatrice (moram je promijenit!) jer sam se prvi put susrela s nečim takvim pa me bilo strah. Samo šta nas nije izbacila iz ordinacije u smislu-zamarate me s glupostima...Večeras je naime dobila temperaturu 38,6 popraćenu osipom na licu (za sada samo na licu) osip je doduše već spao, barem na desnoj strani (na lijevoj spava pa ne vidim). Sad mene zanima je li netko imao slično iskustvo i ima li savjet što nam je činiti. Trebam li dijete odvesti na hitnu? Čitala sam da je opasno kad je osip oko očiju tj. na licu, da može doći do gušenja i šta ja znam šta sve ne...molim vas podijelite svoja iskustva. Hvala :place

Re: Osip zvan koprivnjača (urtikarija)-pomoć!

02 srp 2011, 05:39

Ako je pedijatrica takva kako opisuješ svakako ju promjeni,a ako se urtike i dalje pojavljuju pravac na hitnu.Oni će vas uputit dalje.
Moj D.je imao urtikariju kao beba od 3 mjeseca,urtike su bile reakcija na cito megalo virus i mononukleozu.Bili 3-4 dana u bolnici na infuziji i to je to.Nije se ponovilo.
Ne kažem da je to kod vas slučaj,ali se treba naći ono što uzrokuje urtike.Kako god,sretno

02 srp 2011, 07:18

ja zivim s urtikarijom vec 25 godina.
pojavi se kao reakcija na promjenu vanjske temperature (kada je vani hladno, a ja u ubundana), ili pri kAkvom fizickom naporu, npr. i ukratko.
godinama sam pila antihistaminike, najduze claritine, ali od toga bas i nije bilo prevelike koristi, pa sam na kraju odlucila prestati.
naucila sam se zivjeti s urtikarijom, a s godinama je ona ipak sve blaza i sve se rijedje pojavljuje.
do gusenja moze doci u iznimno rijetkim situacijama, kada se ospe grlo. meni se to dogodilo x puta, od slAdoleda ili hladnog pica ljeti, ali nikada se nisam gusila, samo osjecala kako mi grlo otice.
ali sam znala padati u nesvijest i povracati, ako bi urtikarija bila izuzetno jaka.

02 srp 2011, 08:57

joj, ovo bas zvuci tesko za vidjeti kod malog djeteta :hug
nadam se da se smirilo i da ste bolje, a vi pod hitno mijenjajte pedicu.

mislim da ces vise odgovora dobiti na pdf-u Bubini sam, pa cu ti temu prebaciti tamo. :mah

02 srp 2011, 09:51

Urtikarija je često, ako ne i najčešće ipak alergijske prirode pa bi bilo dobro napraviti kompletnu obradu. Mom sinu se dogodila prvi put sa 15 mjeseci starosti i nakon toga još puno puta, ustanovljena je alergija na štošta, izbjegavamo alergene, ne sjećam se kad se zadnji put pojavila (kuc, kuc).

02 srp 2011, 11:21

Hvala IvaV na prebacivanju, nova sam i baš mi bilo čudno kako nema nijednog pdf sa problemima i bolestima...valjda je bilo kasno.. Inače sinoć je bilo kao i uvijiek kad ima fibru-visoka i nikako je snizit. Ibuprofen djeluje samo dva sata, paracetamol nikako, tuširanje vrlo malo i ništa...kombinacija svega je na kraju dovela do 37,8 i malo smo odspavali. Ali, poanta je da sam ja zvala hitnu i tražila dežurnog pedijatra. Šta je zanimljivo i ona mi je maltene isto reagirala na urtikariju tj. nije nikako...smanjujte fibru i to je to...jesam ja luda ili svi ovi šta pišu po internetu? Ako je tko iz Splita jel mi može pomoć gdje se subotom može izvadit krv?

02 srp 2011, 12:19

isto to sam ja postavila na drugom forumu...

jucer ujutro na malenoj vidjela kako ima na liceko crveno koda ju komarac upiko,idem ju presvuc i vidim na nogici isto to...prvo sam pomislila kako je komarac,,,no odjednom to se rasirilo po cijelim nogama,rukama licu (u roku pola sata) uspanicarila sam se i odletila pedici...pregledala ju ima blago crvenilo u grlu,prije koji dan imala proljev i blago povisenu temp.tako da pedica nije bila sigurna dali je od viroze ili alergija na nesto...
dobili smo kapi za alergiju i upozorila nas da ako slucajno negdje jako naotekne odemo ravno na hitnu...

sinoc nam se dva puta vratilo i povuklo,kao i jutros...no u manjoj mjeri...

nemas pojma koliko sam jucer bila uspanicena a ovdje se radi o curki od 1god..kada sam ju gledala kako to raste koda je u koprive gola legla... :place

02 srp 2011, 13:44

cure uvijek je dobro imati doma a i nositi sa sobom na put svakako Claritin ili Aerius(nama se pokazao jos bolji od Claritina)pa kad se pojavi osip odmah popiti :dada i svakako pratiti djete, kod teze reakcije pravac hitna

Noja,ak ti se da pisi vise,kak to da imas stalno,jesi alergicna na nesto ?

meni se vila davno prvi put osula od Augmentina i onda poslije nista do nedavno kad je reagirala na Sumamed,sad joj se povremeno opet izbaci tak kak ti kazes od vrucine npr. jucer se igrala i samo odjedanput poflekavila,sad me to bas brine!!

prvi put su joj radili alergo testove i svi su bili negativni!!

sad se opet spremamo ali bojim se da bu ista stvar :dunno

02 srp 2011, 14:07

mi smo imali kombiniranu temp i urtikariju. Drzali su nas u zaraznoj u dnevnoj bolnici jer je krvlju ustanovljeno da je bakterija (a pretpostavljeno da su urtike dosle od bakterije tocnije streptokoka, sto, rekli su nam, nije toliko rijetko kako se misli). Kasnije se ustanovilo da je alergiju izazvao paracetamol.
Hocu reci, temp ti nije vezana uz urtike, urtike izbijaju kao reakcija dok se iz organizma ne izbaci ono sto organizam prepoznaje kao toksin, a temp ti je dobila od neceg drugog (viroze, bakterije itd.).
Moj savjet- pravac u dezurnu bolnicu.

02 srp 2011, 14:19

mi smo dobili Fenistil kapi, 3x10kapi...

02 srp 2011, 15:44

Mi smo nakon izlaska iz bolnice isto dobili fenistil kapi.Nije ih morao piti već za svaki slučaj ako se ponovi opet.Sreća pa se do sad nije ponovilo.Kod nas je bio virusno(CMV i mononukeoza) :dunno
Ja kad god sam dobila urtikariju dali bi mi deksić i prošlo bi vrlo brzo,ali nikad,baš nikad me nisu poslali na pretrage da se nađe uzrok

04 srp 2011, 13:37

Ira27 -dali je prosao osip?

nama se jucer ni jednom nije pojavio...

curke koliko dugo bi trebali uzimati fenistil?...u toj nekoj panici sam pedicu uopce zaboravila pitati...a nju na telefon dobiiti je zivi uzas...

04 srp 2011, 22:54

bubsek je napisao/la:Ira27 -dali je prosao osip?

nama se jucer ni jednom nije pojavio...

curke koliko dugo bi trebali uzimati fenistil?...u toj nekoj panici sam pedicu uopce zaboravila pitati...a nju na telefon dobiiti je zivi uzas...

A i nije baš skroz...s tim da nama i nije bilo bog zna koliko toga, tu i tamo plikić i tako se javlja i dalje..evo jutros je imala na licu jednoga pa dugo ništa, pa onda popodne na nozi maloga i opet sad ništa...nemam pojma. Ono što je bitno je da nam je pala fibra Bogu hvala! Jutros sam vadila krv ipak za sv.slučaj sve ok CRP 37 :conf onda mi tek ništa nije bilo jasno, a fibre nema već drugi dan...pa sam je fino odvela u pedice i na svu sreću naše nije bilo :mrgreen druga nam je fino sve pogledala i rekla kako ona misli da je to bila virozica i da će bit sve ok bez obzira na CRP...urtikarije mi maltene (ni ona) nije nit komentirala, tako da ja i dalje nemam pojam odakle se stvorilo to čudo...sve se nadam da su bile ko nus pojava virusu i da će kad se virus skroz očisti otić i one..a čekaj bubsek tebi je pedica rekla da je moguće da je od viroze? Meni to nitko nije spomenio...ja sama nagađam...

05 srp 2011, 12:29

da, meni je pedica rekla da misli da je osip prije od viroze nego alergija na nesto...
danas je zvala i nemoramo vise ni fenistil koristiti... :yess

05 srp 2011, 14:39

tebi je pedica rekla da je moguće da je od viroze? Meni to nitko nije spomenio...ja sama nagađam...

nama su to rekli u Zaraznoj, moguce je i od virusa i od bakterije tj. od uzrocnika.

05 srp 2011, 17:02

babalu je napisao/la:cure uvijek je dobro imati doma a i nositi sa sobom na put svakako Claritin ili Aerius(nama se pokazao jos bolji od Claritina)pa kad se pojavi osip odmah popiti :dada i svakako pratiti djete, kod teze reakcije pravac hitna

ovako je kod nas samo šta ne daju te sirupe bez recepta (par puta mi se desilo da se osula uvečer kad dr ne radi da mi napiše recept)

nama se urtikarija pojavljivala kao alergijska reakcija.

offt: Ira tvoja pedica me užasno podsjeća na moju, možda je ista

05 srp 2011, 19:27

offt: Ira tvoja pedica me užasno podsjeća na moju, možda je ista[/quote]

Ipak nije...šta mi nije drago jer odbijam vjerovat da su dvi takve na istoj planeti :bum

06 srp 2011, 12:23

Ira27 je napisao/la:offt: Ira tvoja pedica me užasno podsjeća na moju, možda je ista

Ipak nije...šta mi nije drago jer odbijam vjerovat da su dvi takve na istoj planeti :bum[/quote]
ali nije nam ista pedica što znači da ipak imaju dvi nemarne. moju sam pola godine molila, kumila, šizila i divljala da mi da uputnicu dermatologu ili alergologu jer mi je djete čitavo vrijeme imalo osipe i urtikarije što ona nije vidjela jer bi kulminacija uvik bila vikendom ili kad je ona na godiošnjem (što je abnormalno često). Rezultat išli privatno, dijete ima neurodermitis i zahvaljujući mojoj "paranoji" i življenju u skladu s neurodermitisom na svoju ruku dijete danas ima čistu kožu. Da sam slušala pedicu mogla je dosad imati i astmu i bronhitis. U kartonu joj još uvijek ne piše dijagnoza jer pedica kulminaciju nije vidila na svoje oči. Beat this! :mrgreen

06 srp 2011, 14:39

Rusulice imam bolju! Ipak na pm...preosobno je i mogao bi se netko prepoznat ...
Odgovori