Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.
12 sij 2007, 18:37
pretpostavljam da ima djecice koja su ga vadila. Koje su indikacije za vadjenje?
B. ima 2 god., u zadnja 2 mjeseca je imao 3 upale, i jucer mi dokica kaze da je za sve kriv 3 krajnik, dala uputnicu za otorinca.
prije nisam isla toliko za tim, sad mi ona kaze da je to sve od krajnika: on dosta cesto hrce, i ponekad u snu ostane bez daha tj. treba mu par sek. da udahne. za ovo zadnje sam mislila da duboko udise
njeno je misljenje da ce mu odmah ici vaditi taj krajnik.
12 sij 2007, 19:27
treci se struze, ujutro i opodne vec vodis dijete doma- hrkanje dolazi od povecanog treceg krajnika, al pricekaj sto ce ti otorinac reci,nije iskljuceno i da drugi trebaju van.
Mi smo nedavno vadili sve.
12 sij 2007, 23:22
Ja sam čula da izbjegavaju vađenje do 3. godine.
I mi smo trebali S. vaditi ali smo odustali i stanje se primirilo (imala je česte upale uha).
12 sij 2007, 23:33
nasa dokica isto veli da je sad prerano vadit ga jer cesto opet naraste. Inace, moji su cesce bolesni pa dokica veli da nema potrebe to sad ici vadit. Kao pratimo pa cemo vidjet....
13 sij 2007, 09:29
i mi ssmo vadili sva tri i fakat disemo i ne hrcemo vise

do tad smo imali apneje, vjecno cureci nos... a sadaa nam nos prestane cvuriti cim izadjemo iz vrtica

sad nediemo u vrtic od 11.12. i nos ne curi nit je zacepljen

viroze dolaze i odlaze al najbitnije je da odu, sto prije isla ne isla u vrtic on je curio il bio zacepljen.. operacija je lagana ,oporavak isto , da sam bar prije se odlucila
13 sij 2007, 14:22
ujutro i opodne vec vodis dijete doma-
ako je tako i kod nas, bilo bi super. najgore mi je kad se sjetim ostavljanja djeteta u bolnici.
nama je dokica isto rekla da nemaju obicaj vaditi prije 3 godine, ali da je, po njenom misljenju, on za vaditi (naravno, cekamo otorinca sto ce reci)
ja sam za to da mu ga izvade ako treba jer sam kao klinka imala problema s tim sve dok nisam izvadila krajnike, do tad sam bila vjecno bolesna.
za 3 tjedna smo naruceni, pa cemo vidjeti.
e da, isto mi je dokica rekla: kad ga izvadite, imat cete zdravo dijete.
kazes kruska da opet naraste? uf
14 sij 2007, 20:23
mi smo bili na pregledu kod otorinca, al smo odabrali krivi termin, bili smo neposredno nakon upale pa je bilo teze ocjeniti stanje treceg krajnika.
i nama je receno od nase pedijatrice + privatnika, pricekati 3 godine i barem nekih 15 kila, pretpostavljam radi narkoze jer sama operacija je struganje i nije nesto strasno.
i meni je receno da kad se vadi u ranijoj ili kad je podloga ko kod nas (rinitis-sinusitis) dobi da je veca vjerojatnost da ce brze narasti.
14 sij 2007, 22:23
mi smo ga vadili s pune tri godine i ponovo je narasao...onda smo vadili sva tri s pet godina i vise nisu rasli tj. treci vise nije rasao
preporodjeni smo bili nakon vadjenja sva tri, ali mu je spavanje i ostanak u bolnici bio veeeelika trauma...i dan danas prica o tome s nelagodom...da sam znala da ce ga se to toliko dojmiti, ostala bih s njim
a zar s i s trecim ne prespava....mislim da je tako bilo u zajcevoj....ali smo mi isli navecer doma , jer smo imali vezu
15 sij 2007, 09:54
mi prije 4 mjeseca izvadili 3. mandulu, isao isti dan doma i pu pu pu za sada mu je super
15 sij 2007, 10:28
U Klaićevoj za vađenje 3. mandule ide se isti dan doma, ako se vade sve tri mandule mora se prespavati u bolnici. Mi smo vadili 3. mandulu i od onda (prošlo je 4 mjeseca) počeo je normalno disati, nos može ispuhati, čak mu se i izgled lica promijenio. Njemu je 70% nosne šupljine bila zatvorena.
15 sij 2007, 12:42
u Ri se prespava, raspitala sam se.
Sto se tice kilaze, B. ima 15,5kg.
A trauma iz bolnice me je jako strah, jer nam je jos relativno friska sekina operacija, ona cesto prica o bolnici i izgleda da se sjeca kad su joj davali injekciju za smirenje poslije op. (morala je mirovati a probudila se usred noci i skakala po kreveticu), tako da mi je muka jos jednom sve prolaziti tim vise sto izgleda ovdje isto nema apartmana.
bubidea, je li mu barem bilo bolje kad ste izvadili prvo 3.? bez obzira sto je narasao?
potepuhica znaci najbolje je ici kad je dijete zdravo na pregled? mislila sam da je bolje u infektu da se vidi sto se dogadja kad zari i pali. B. ce za 3 tjedna ozdraviti (nadam se) pa cemo valjda pregled obaviti kako spada.
15 sij 2007, 13:23
i u zajcevoj se ide isti dan s 3. mi smo prvo morali samo trecu al sam isla po drugo misljenje radi smjestaja pa su nam tamo preporucili sve tri i nije mi zao

bolje jednom narkoza i sve prolaziti ako ima i najmnjae sumnje da ce i ostale morat van
nije nam ostalo u traumi jer sam platila app i drzala ju full tjedan dana pod lijekovima protiv bolova...
18 sij 2007, 00:55
mi smo bili kod marna na pregledu nekih 2 tjedna poslije otitisa i imala je jos sekreta u uhu. misljenje je bilo vaditi ako se ucestale upale nastave. ali je on komentirao da moguce da joj je povecan radi tadasnjeg akutnog stanja. ja bi rado ponovila pregled dok je zdrava, ali su se zaredale druge bolestine i nismo isle.
18 sij 2007, 12:27
buba , da , bilo mu je izvrsno nakon sto je izvadio 3. bez obzira sto je ponovo narasla...nije vise bilo upala uha, uopce, do tada ih je imao stalno
DA vis kak imam staro dijete

da su se vec i bolnicka pravila promijenila
20 sij 2007, 23:29
U Puli se isto ostaje preko noći, ali ovdje imamo mogućnost da mama (ili tata) budu 24 sata s djetetom, ma koje dobi.
Ništa traumatično, ali nama nije puno pomoglo, nakon nekoliko mjeseci opet uhobolje...pa još jedna operacija. Sad ima cjevčice i nadamo se boljem
21 sij 2007, 09:37
pa jel ti nije bolje buba kad ides na srebrnjak sa starijom dogovoris i operaciju u merkuru npr-vrlo su flexibilni sto se termina tice i oko 3 kad obavis pregled s e. idete svi doma i nema trauma
21 sij 2007, 11:44
kimama1 je napisao/la: Sad ima cjevčice i nadamo se boljem
Mi imamo slican problem. Zbog tecnosti u uhu S. hoce raditi incizije na bubnoj opni i pretpostavljam ugradnju cevcica, prilikom operacije treceg krajnika (jos trazimo drugo misljenje ORL specijaliste).
Ja sam totalno prepadnuta. Interesuje me sto vise detalja o vasem iskustvu, sta su vam rekli lekari, kako ste se osecali nakon operacije, da li se odrazava na sluh... Unapred hvala.
21 sij 2007, 12:37
DA imas koga za preporuciti u Merkuru? I zasto bas Merkur?
ici cu svakako prvo na pregled u Ri jer ovaj dr je navodno strucnjak, pa cu vidjeti sto ce reci. idemo na pregled u ri bolnicu 7., na srebrnjak idemo 27. pa ima dovoljno vremena za naruciti se gore na pregled.
jos me nesto zanima, ima li u zg djecja otorinolaringologija ili ne? ovdje je djecji odjel u sklopu "velike" bolnice tj. u djecjoj na kantridi nema otorinca.
21 sij 2007, 21:40
Stefanova mama, traži još jedno mišljenje, naravno, dobro će doći.
Kod nas su problemi počeli prije skoro 3 godine, konstantne upale uha, timpanogrami očajni.
Išla je na grijanje, višekratno na čak -čak, nalijevali smo je kapima za nos i sterimarom, tjerali je da ga stalno ispuhuje...i nije bilo bitnijih pomaka
Kad je napunila 3 godine, otorinac nam je preporučio vađenje 3 krajnika i ugradnju cjevčica, međutim zadnji je timpanogram prije operacije bio uredan, tako da cjevčice ipak nisu ugradili.
Kratkotrajno je bilo bolje nakon te operacije, naglo joj je porastao apetit, nije bila neko vrijeme začepljena...a onda je krenulo opet ispočetka.
Krajem studenog prošle godine dobila je jaku upalu uha, nakon toga čir u zvukovodu, završili smo u bolnici i na kraju su ugradili cjevčice.
Prerano je da bi mogla znati koliko će to pomoći ali nadam se najboljem.
Same operacije nisu prošle traumatično, par sati nakon buđenja iz narkoze već je bila ona stara.
Operacija nema utjecaja na sluh, eventualno bi do komplikacija sa sluhom moglo doći ako zanemarite problem, a to nećete... :juhu
21 sij 2007, 21:45
huh mi smo prvo imali misljenje da vadimo sam treci pa smo isli na drugo mjesto jer na prvom ja nisam mogla biti s njom , na drugom mjestu u merkuru su rekli sva tri van i ja sam sretna zbog toga

na prvom mjestu su nam rekli a to ti je i uvijek u dziru da mozda tijekom operacije skuze da trebaju sva tri van i onda to i naprave . al tada ne bih mogla biti s njom . kod lajtmana smo bili u merkuru, nazovi ga utorak popoden i zamoli da te primi da si iz ri i bla bla. dogovoris se da te pregleda dok je dezuran a to je utorkom popodne, i sa sestrom dogovoris ope,. ak su sva tri mozes uzet app a ak je jedan ides isti dan doma. meni je ovo bolje neg da za godinu dana se sjete vadti jos druga dva sto se desava jako cesto... u zg nema orl bolnice, vec svaka ima odjel orl a operira i djecu. imas joss salatu,klaicevu i vinogr. gdje nemozes biti s djecom nikako... dakle ostaje ti merkur koji jedini kao i zapravo i dubrava imaju app.na tim odjelima
21 sij 2007, 22:32
kimama1 je napisao/la:Stefanova mama, traži još jedno mišljenje, naravno, dobro će doći.
Kod nas su problemi počeli prije skoro 3 godine, konstantne upale uha, timpanogrami očajni.
Išla je na grijanje, višekratno na čak -čak, nalijevali smo je kapima za nos i sterimarom, tjerali je da ga stalno ispuhuje...i nije bilo bitnijih pomaka
Kad je napunila 3 godine, otorinac nam je preporučio vađenje 3 krajnika i ugradnju cjevčica, međutim zadnji je timpanogram prije operacije bio uredan, tako da cjevčice ipak nisu ugradili.
Kratkotrajno je bilo bolje nakon te operacije, naglo joj je porastao apetit, nije bila neko vrijeme začepljena...a onda je krenulo opet ispočetka.
Krajem studenog prošle godine dobila je jaku upalu uha, nakon toga čir u zvukovodu, završili smo u bolnici i na kraju su ugradili cjevčice.
Prerano je da bi mogla znati koliko će to pomoći ali nadam se najboljem.
Same operacije nisu prošle traumatično, par sati nakon buđenja iz narkoze već je bila ona stara.
Operacija nema utjecaja na sluh, eventualno bi do komplikacija sa sluhom moglo doći ako zanemarite problem, a to nećete... :juhu
Puno hvala. Sutra idemo kod drugog ORL, pa javim sta on kaze. A vama drzimo palceve da bude samo bolje. :juhu
22 sij 2007, 00:43
Fran od rujna ima velikih problema sa nespavanjem, hrkanjem i začepljenim nosom. Preboljeli smo dvije početne upale uha i nakon konzultacije sa otorincem iz Klaićeve dogovorili sve vaditi. Kako smo se ipak odlučili potražiti drugo mišljenje u vinogradskoj bol. dobili smo savjet da vadimo samo treći krajnik budući da nismo imali problema sa upalama grla, anginama... U pricipu F. je najveći problem ne spavanje tj. hrkanje. U utorak idemo na timpanogram i ukoliko nalaz bude loš idemo odmah na op. Malo ste me obeshrabrile činjenicom da se većini problemi vrate
Znate li jel se u vinogradskoj bolnici ide doma isti dan ili se mora prenoćiti?
22 sij 2007, 10:08
u vinogradskoj se za treci ide isti dan doma al moras dijete ostaviti ujutro i doci tek popodne k njoj

nemozes biti do oper. s njom ni poslije a ak odluce da ipak vade sva tri morat ce ostat po noci a posjete nisu cijeli dan, to je ono sto me odgovorilo od vinogr.
vidis ja suprotno od tebe radje sam se odlucila za sva tri van neg samo 1 ..ni mi nismo imali nikada upale grla i angine ... al su bile velike i bilo je ocigledno da ce kad tad morat van i ostale...
22 sij 2007, 19:32
Bili smo kod drugog ORL specijaliste i sad smo u sigurnim rukama. Jako pametan i osecajan covek.
Situacija je sledeca: otoka sluznice u nosu nema, disanje kroz nos sprecava otekli treci krajnik. Na levom uhu nema nista i cuje dobro, na desnom uhu bubnjic ne treperi (sto znaci da na to uvo slabije cuje) i iza bubnjica je gnoj.
S obzirom da smo svezi u kontaktu sa vrtickim bolestima i da nije bio prethodno hronicno bolestan, dao nam je 8 nedelja i ako ne bude bolje (ako se gnoj iz uha ne razidje) operacija sa verovatnom ugradnjom cevcice i otklanjanjem treceg krajnika.
U medjuvremenu moramo piti sirup za kasalj 3x dnevno (Mucosolvan za decu), kapati nos samo uvece pred spavanje i 3 puta dnevno stavljati u nos antibiotsku mast Polyspectran.
Preporucio je da pije na slamcicu i da mu povremeno dok tako pije zatvorimo nos i da proguta sadrzaj iz usta (to ne znam kako cemo). Na taj nacin gnoj iz uha se drenira.
I nije alergija (cak i na to smo sumnjali).
24 sij 2007, 13:14
Mi dobili termin 2.2. za vadjenje 3. krajnika. U bolnicu se moramo javiti 1.2. u 8,00 ujutro i ostaje se 3 dana (mi smo u Osijeku).
Imao je sigurno vec 30-ak upala uha, znala je curiti krv, gnoj, a kod ove posljednje mu je pukao bubnjic i ostala je rupica. Rekli su da vise ne smijemo riskirati i da smjesta treba vaditi treci krajnik.
Uvijek dise na usta, kad dise na nos uzasno hrce. Angine je imao mozda 2-3 u svojih 6,5 godina zivota pa ce mu postediti prva dva krajnika.
Sad me muci sto je poceo onako suho kasljucati i bojim se da nam zbog toga ne odgode termin.
24 sij 2007, 13:25
Hajd, krajnicari da vam se prikrpim ovdje - mi smo bili kod Marna na dva pregleda i njegova preporuka je da idu sva tri van kad napuni 2,5 - inace je Vanja 2 god i 5 mjeseci i ima 13 kila.
Njeni krajnici su ogromni, rupa se u grlu gotovo ni ne vidi kad zine, hrce, puse, dise na usta. ( edit - prvo napisah nos) Nismo imali puno upala uha, ( mozda dve tri, jednu upalu grla) MNasa pedijatrica mi je rekla da Marn nije sklon vadjenju pa mislim da bi to stvarno morali obaviti kad je on bio tako rezolutan. Ista mi je preporucila i nekoga na Salati i rekla da imaju apartman.
Ti Andjeo, kazes da nemaju ?
Zadnja izmjena:
iris; 24 sij 2007, 14:23; ukupno mijenjano 1 put/a.
24 sij 2007, 13:30
ne znam za salatu, mozda imaju, znam da imaju u dubravi i merkuru.. nemam pojma za salatu al cak sad kad velis mozda i imaju, mislim da mi je netko s rode rekao da je bio tam u app. :conf
zeljka nama su rekli ak ima i jednu anginu da sva tri moraju obavezno van..
24 sij 2007, 22:17
Zaboravila sam da napisem, doc nam je preporucio boravak na toplom moru sa temperaturom vazduha iznad 20 stepeni, nikako na planinu.
24 sij 2007, 22:17
Jos jedna interesantna stvar, rekao je da izazivac jesu infekcije, ali da je glavni izazivac zagadjenost vazduha.
06 vel 2007, 18:56
Mi smo upravo "odradili" vadjenje treceg krajnika. Prva dva su ostala postedjena.
Darjan je odlicno prezivio svoj prvi trodnevni boravak u bolnici, sve shvatio kao avanturu, nije se bojao, nije ga bolilo. Ostala sam iznenadjena koliko je razumno sve to prihvatio i koliko je vec velik i samostalan.
Jedino sto mu se usjeklo u pamcenje kao trauma i mislim da ce to pamtiti cijeli zivot je da cijeli dan u kojem je operiran nije smio jesti. To mu je bilo strasno. Drugima u sobi nose rucak i veceru, primamljivo mirisi, a on nije smio nista. Jedva je navecer zaspao gladan.
Sad smo na kucnoj njezi jos 8 dana nakon operacije. Pasirana hrana, nista hladno ni vruce, mirovanje, nema kupanja ni pranja kose, ne smije ici u skolu ili vrtic.
U petak imamo kontrolu i onda smo definitivno gotovi.