Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.
18 pro 2008, 23:33
curica mi ima 10 i pol mjeseci,ima manjak željeza. čime da ju hranim?
19 pro 2008, 00:00
nazalost, mislim da samo hranom neces uspjeti povecati zeljezo u krvi., uzmi legofer ili nesto sto ti pedica prepouci, i povecaj unos cikle, i crvenih plodova, blitve i spinata,al samo ako je od branja do konzumiranja proslo max dva sata.
19 pro 2008, 00:09
Moji su uzimali preparat željeza i to sva trojca oko pola godine.
Sve je došlo na svoje.
19 pro 2008, 13:22
Željezo se najbolje iskorištava iz mesa,povrće (navedeno )ga ima puno, al je iskoristivost slaba,tj dijete ni blizu ne može pojesti toliko zelenjave da unese dovoljno željeza.
Znači uz mesni ručak i neki voćni(najbolje doma rađeni) sok zbog c -vitamina.
No ak je anemija jaka treba uzeti i neki pripravak željeza.
19 pro 2008, 15:28
hvala vam puno, viš na ovo sa c vitaminom sam zaboravila,nekako sam se navikla da mi piju vodu. al smiju li one popiti malo iscjeđene naranče ili agrumi još ne dolaze u obzir. kakve sokove vi doma radite? nevjerojatno je kaj joj sestra blizanka isto papa ko i ona čak i manje a ima željeza dosta i bez sirupa, a mala pije sirup, 2 puta po 10 kapi i još joj ga fali

. danas idemo na kontrolu jer su bolesne pa bumo vidli s pedijatricom
19 pro 2008, 15:42
ja kupim onaj hipov baby C sok pa im s njim dam sirup zeljeza. pola sata prije ili dva sata nakon jela. (po preporuci dr u hematoloskoj ambulanti)
a to sto su blizanke, nema apsolutno nikakve veze. znas da sam se ja na onom drugom topicu zalila da decki imaju prolema sa stolicom, a cura nikakvih. a trojke u istoj maternici rasli istom se krvi hranili.... i jedu sve jednako.
19 pro 2008, 22:10
starinski recept - teleća jetrica (po mogućnosti domaća) na naglo na koju se nakapa limunov sok. popravi okus, a ima i c vitamina. može i svježa limunada za zalijevati zalogaje.
19 pro 2008, 23:54
eli - curica ima deset i po mjeseci. malo prerano za jetricu i limunadu

ja sam isto pokušavala hranom jer je odbijala sirup i nismo baš bili uspješni, a onda sam u biljnoj ljekarni kupila Floradix sirup. e taj je nešto radije pila pa se s vremenom i krvna slika popravila
20 pro 2008, 00:16
uuupss! ina je u pravu.
nisam gledala starost. definitivno ne jetrica do drugog rođendana.
moja je od tri do devet mjeseci pila kapljice željeza. minijaturna žličica u usta, brzo bi je okrenula i obrisala o jezik pa dala sisu da ispere usta jer od tih preparata željeza zubići mogu pocrniti.
20 pro 2008, 10:56
hvala vam cure, sad sam se uvjerila da jednostavno neke stvari ovise o organizmu a ne samo o prehrani. jer da je samo o prehrani obje bi imale dosta željeza

kupiću sokiće od hippa i davat iza sirupa. ona inaće pije ferol. jučer smo bili nakontroli i kako je bolesna rekla je da sad ne pijemo željezo,nego kad ozdravi,da je možda i radi toga još malo smanjena razina željeza. kad sam joj rekla da bi provjerila i razinu tininog željeza rekla je da netreba da joj je prva krvna slika bila toliko dobra da nema potrebe!
23 pro 2008, 10:05
u svakom slucaju ne racunaj na promjene preko noci, zeljezo se obicno dize kroz par mjeseci postepeno
24 pro 2008, 16:33
sad nam je napisala 2 put po 3 mililitra,to mi se ćini puno,kako su vaši imasli dozirano.mjesec dana tako. do sad je imala 2 put po 8 kapi!
29 pro 2008, 14:33
cure javite se.......... koje kolićine vaše beboline uzimaju željezo!
29 pro 2008, 14:47
Teo uzima 1,6 ml Ferruma dnevno. I tako otkako je došao s neonatologije, radili smo krvnu sliku i odlična je, al veli pedica da je pametnije da još do proljeća uzimamo istu dozu, nešto o neakumuliranju željeza u organizmu bla-bla
29 pro 2008, 15:01
Mi uzimamo Legofer, od 9. mjeseca po jednu žličicu ujutro i navečer. SAd mu je krvna slika puno bolja ali rekla pedica da popijemo do kraja zadnju bočicu.
S Legoferom su nam rekli da ne treba dodatno uzimati C vitamin, ali ipak uglavnom dajemo. Pije sok iz sokovnika (cikla, mrkva, jabuka) - ne baš u nekim količinama jer je navikao na vodu, ali voli naranču i grejp.
Pojačali smo mesne obroke samo što on sve jede u mikro količinama.
29 pro 2008, 15:27
hvala vam, puno
30 pro 2008, 22:32
Molim vas, o kojim vrijednostima željeza se radi kod vaših mališana?
Moja 13 mjesečna djevojčica ima sniženo željezo, koje je 7, e sad da li je neophodno s tim nalazom uzimati baš preparate Fe ili je dovoljno unositi ga u većim količinama ishranom?
Naime, nikada nisam imala problema s tim, niti iko u porodici, pa nisam sigurna. naravno, dr kaže d joj dajem sirup, ali eto da vidim i s vama...
Hvala
30 pro 2008, 22:59
Nama je na nalazu referenta vrijednost 108 do 125,a lana ima 98 i to s tim da je uzimala dva put po 8 kapi feruma svaki dan!
KAd smo vadili krvnu sliku bila je bolesna pa je pedijatrica rekla da je samim time željezo malo sniženo,ali da pojačamo dozu. za mjesec dana ću otići na kontrolu!
31 pro 2008, 09:52
Kod nas su ref. vrijednosti od 8 do 30, a kod nje je 7
31 pro 2008, 12:18
jedna govori o vrijednostima zeljeza, a druga o hemoglobinu, zato su vam referentne vrijednosti razlicite.
Usput, ref vrijednosti navedene na nalazu mogu se i ne moraju odnositi na djecu te dobi, ref. vri. su opcenite i statisticki izracunat prosjek svih osoba, cak mislim odraslih. Za djecu se to prilicno komplicira, postoji tablica za svaku dob posebna s razlicitim vrijednostima, zato je najbolje, prije samoinicijativnog uzimanja icega jer postoje odstupanja u papirima, otici kod lijecnika i saslusati sto on ima reci.
31 pro 2008, 12:57
pa mi smo i bili kod pedijatra i moramo uzimati 2 put po 3 mililitra. budući da smo za sad uzimali po 8 kapi velika je promjena pa me zanimalo u kojoj kolićini druga djeca uzimaju željezo!
31 pro 2008, 13:26
nama je hemoglobin 11,7,a vrijednosti su od 12 do 16, ja mislim.
nama je dr rekla da obavezno uradimo i nalaz željeza (krv se uzima iz vene), jer hemohglobin može biti ok, ali da nije zasićen željezom.
bili smo kod dr, rekla nam je da uzimamo Fe, ali ja htjela da vidim i vaša iskustva, i kolike su vrijednosti željeza kod vaše djece.
01 sij 2009, 22:34
Cure ispravite me ako grijesim (swmama

), ali mislim da je referentna vrijednost za hemoglobin od 109 do 138, a za zeljezo od 4 do 25. To govorim za sestogodisnjake. Mislim da svaka dob ima svoje vrijednosti i da bi vam to svima trebalo pisati na nalazu.
Malcu je zeljezo 3,4 i mi smo na terapiji Legoferom - uz raznorazne domace sokove, jer se sa svime drugime borim. Ok, primjecujem sve manji otpor jer su mu u bolnici htjeli intravenozno dati zeljezo kad su vidjeli prvotni nalaz... Uglavnom, nudim sve sto je bogato zeljezom pa cemo vidjeti.
Ispravite me za ono gore ako nije tocno.
02 sij 2009, 16:13
pa, očigledno je da se ref. vrijednosti razlikuju
kod nas je hem. od 12 d0 16, a željezo od 8 do 30, bar tako piše na nalazu
02 sij 2009, 16:26
KOd nas je vrijednost hemoglobina 98, ref. vrijednosti od 108 do 125
04 sij 2009, 13:54
vidim vi muku mucite sa zeljezom a mi mucimo "valjda " sa zubicima ne spava vec 7 noci osim na rukama zna zavristiti i smiriti se,ima 9 mjeseci nocas sam joj dala pola zlicice lupoceta i smirila se i spavala u kimbacu neznam da li je to ispravno?????
04 sij 2009, 16:15
nisam sigurna ,ali mislim da lupocet smanjuje i bol?? možda malecku nešto boli, jesi primijetila možda da se dira za uheco? ispravite me ako ovo za bol nije točno? temperature znaći nema? jel se slini jače nego inaće?
04 sij 2009, 22:51
ma slini ona vec dugo i trlja ustima kod dr smo bili i kazu da je pitanje dana za zubice i tako vec 4 mjeseca.
Inace moj mali andeo je posvojena djevojcica koja je sa nama 5 mjeseci i jako smo sretni jer pokzusavali smo 10 godina.
05 sij 2009, 00:42
U fiskreno procedura je grozna,ispitivanje,testiranje,ali isplatilo se ja i MM smo imali srecu i dobili malenu djevojcicu imala je samo 4 mjeseca kad smo ju prvi put vidjeli a dobili sa 4,5.Slini ona jako dugo vec i dr govori stalno na kontrolama samo sto nisu,zadnjih 7 dana nece spavati evo tek je sad zaspala i cesto se budi i doslovce vristi al kad ju stavim na ruke ili sebi tj nama u krevet mirno spava
Kad sam joj dala lupocet onda se nije budila i plakala.Neznam sta da adimo i kako da joj pomognemo???? savjet??????