Sada je: 06 lip 2026, 09:20.

Muški problemi

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

Muški problemi

PostPostao/la ANA CASH » 03 srp 2009, 19:50

trebam savjete od mama sinova...
Moj mali ,prošao je 3 godine i još uvijek mu nije kožica prešla preko pišonje :lol zvuči smiješno, ali mene je počelo zabrinjavati.
Čitala sam več o tome na sto različitih mjesta i svugdje piše drugačije. Doktorice su mi rekle ,još kad je bio manji ,da mu se to mora navlačit preko, ali to nikada nisam radila jer sam pročitala da ga se bi tako moglo ozljediti i da se to povuče samo od sebe...
Dali trebamo ići do kakvog specijalista ili je to još uvijek normalno da tako stoji i do koliko godina je to normalno??? :conf
ANA CASH
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: Muški problemi

PostPostao/la Potica » 03 srp 2009, 21:19

Neki tvrde da kozicu treba prevlaciti a neki da ne, mom se sinu isto nije dala prevuci kozica sa tri godine, a onda su uslijedile upale i na kraju smo s 6 godina obavili operaciju. Operacija nije teska ali dijete poslije boli i pece, moj je to bas tesko podnio.
Svakako bi ti preporucila da mu kod svakog kupanja probas malo navuci pisulinca i pokazati mu da si sam povuce kozicu jer kad je ona skroz zatvorena jako je velika mogucnost upala zbog bakterija koje se skupljaju ispod kozice.
Ovdje smo vec pisali o toj temi fimoza i ovdje fimoza
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la breg » 04 srp 2009, 14:23

Zatraži pregled kod kirurga, kod nas se kožica držala na par mjesta
Ambulantno to riješili u sekundi
breg
Ne damo se, idemo dalje!

PostPostao/la Hajdi » 06 srp 2009, 10:03

Nas su poslali urologu ... dobili upute da sami povlačimo koliko ide, ništa na silu. Najesen kontrola.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Megan » 06 srp 2009, 11:46

Evo dosta zanimljivih odgovora u svezi fimoze:
viewtopic.php?f=41&t=20095
Megan
ježim se par puta dnevno

PostPostao/la tajci » 07 srp 2009, 00:13

da li se uopće ne može prevući ili samo djelomično?
Možeš ga naučiti da si sam prevlači pišonju, tako se neće povrijediti, samo provjeri da svaki put vrati kožicu natrag, i neka ga navlači kad god se sjeti, pogotovo u kadi. Ako mu nježno prevlačiš kožicu nećeš ga povrijediti. Ako mu je kožica djelomično prevučena,nekad može urolog skroz prevući, bez operacije, iako to gadno boli i može se malo raskrvariti, ali prođe.
Mislim da ti je najbolje otići kod urologa pa vidi što će ti on reći.
tajci
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ANA CASH » 07 srp 2009, 00:20

ne da mu se uopče pomaknuti. nikada nismo imali nikakvih problema pa onda ipak mislim, nakon što sam pročitala sva vaša iskustva, da ga ne bi mučila sa operacijama. probat ćemo to sami malo rješavat, a ako dođe (nedaj bože) do kakvih problema onda idemo dalje.
ANA CASH
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la stela74 » 07 srp 2009, 00:29

I mi imamo sličan problem.Kod Nikše se kožica djelomično držala pa je doktorica povukla i rekla neka i ja povlačim,ali lagano da mu se ne izokrene.Ja sam to u početku sasvim lagano povlačila,jer boljelo me koliko i njega,ali je opet malo zarasla.Rekla sam to dr. ali je rekla da će popustiti sama od sebe,neka nastavim.Problem je u tome što on sada neda,postaje nemiran,izvrče se,a ne mogu na silu ako nije miran.
stela74
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Jullishka » 08 srp 2009, 13:11

uglavnom to radimo od rodjenja u kadi na kupanju.
sa tri godine cemo na pregled dali smo kako treba radili, a sada kaze tata (on radi te muske poslove ;)) da to izgleda ok.
ipak, na kraju dr ce reci.
za sve koje tek sada treba da to rade, preporucujem u kadi, dok se igra...
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
mama, ti mi se jako svidjas, vidi kako si mekana i lepa i nemoj da mrsavis, ja volim kad si debela
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

PostPostao/la ivana7997 » 08 srp 2009, 13:51

ovo sam vec stavljala, ali nikad previse. preuzeto s rode, a odakle je tamo doslo, pise na dnu

Prepucij

Normalan razvoj prepucija: od rođenja do 18. godine života

Uvod

U trenutku rođenja, spolni organi su na vrlo nezrelom stupnju razvoja. Njihov rast i razvoj traju kroz pubertet pa sve do odrasle dobi. Ovdje ćete moći pročitati informacije o tome što se smatra normalnim razvojem.

Pogrešno dijagnosticiranje fimoze

I medicinska zajednica i javnost su uvelike pogrešno shvatili normalan rast i razvoj prepucija kod dječaka i mladića. To je nerazumijevanje dovelo do brojnih kontraindiciranih obrezivanja dječaka.

Kod novorođenog dječaka prepucij je obično dugačak sa uskim vrhom. Kod većine beba prevlačenje kožice nije moguće upravo zato što taj uski vrh ne može prijeći preko glavića. Nadalje, unutarnja sluzokožna površina prepucija je spojena sa sluzokožnom površinom glavića penisa. To također onemogućuje prevlačenje prepucija preko glavića. Ta se normalna suženost ponekad nepravilno dijagnosticira kao fimoza, što je prilično rijetko patološko stanje koje karakterizira stvrdnjavanje vrha prepucija te bjelkasti prsten otvrdnulog tkiva. Činjenica je da normalna suženost u najranijoj dobi nije fimoza. Riječ je jednostavno o normalnoj fazi razvoja.

Spojenost prepucija sa glavićem penisa se često nepravilno naziva adhezijom ili slijepljenošću. Kožica se najčešće odvoji od glavića između 3. i 5. godine života, ali nekada to traje i duže. Kod nekih dječaka je taj proces završio tek nakon puberteta.

Kako beba odrasta u dječaka, a dječak u muškarca, javljaju se brojne promjene: vršak prepucija postaje širi te se čini da postaje kraći kako penis raste. Membrana koja spaja unutrašnju površinu prepucija sa glavićem penisa spontano nestaje i omogućava prepuciju da se odvoji od glavića. Prepucij se tada može prevući preko glavića.

Mnogi liječnici u razvijenom svijetu uopće nisu educirani o normalnom razvoju prepucija. Iz tog razloga često normalno razvojno stanje pogrešno dijagnosticiraju kao fimozu.

Dakle, velik broj liječnika nije imao pristup korisnim informacijama jer one nisu dio standardnog nastavnog plana medicinskih učilišta. Mnogi liječnici danas nisu u stanju razlikovati ovdje opisanu normalnu suženost prepucija od kliničke fimoze. Isto tako nisu u stanju točno odgovoriti u kojoj bi se dobi prepucij mogao prevući preko glavića. Takvi slabo educirani liječnici ponekad pokušavaju prerano prevući prepucij preko glavića, što je traumatično za dijete. Roditelji bi trebali spriječiti liječnika koji to želi učiniti.
Prepucij sadrži mišićna vlakna čiji je zadatak da vršak drže zatvorenim kada dijete ne mokri. Zbog toga roditelji i liječnici mogu pomisliti da je otvor manji nego što uistinu jest. Treba ispravno pregledati dječakov prepucij kako bi se izbjegle pogrešne dijagnoze koje su, nažalost, uobičajene.

Napuhavanje

Postoji razvojna faza u kojoj se nekim dječacima prepucij napuhuje tijekom mokrenja zbog pritiska urina. To se može dogoditi ako se unutarnji sloj prepucija odvaja ili se već odvojio od glavića, što se obično događa oko treće godine života - prije nego se prepucij može u potpunosti prevući preko glavića. Napuhavanje je znak da se događa normalno odvajanje prepucija od glavića. To je prijelazno stanje koje nestaje kako prepucij nastavlja svoj prirodni rast i razvoj te kako otvor na vrhu postaje još širi.

Napuhavanje prepucija ne utječe na pražnjenje.

Ono ne može dovesti do ozljede i nije razlog za zabrinutost. Napuhavanje nije znak da je potrebno obrezivanje.
Rast i sazrijevanje penisa mogu trajati godinama – svaki se dječak razvija u svom ritmu. Kao što je opisano u donjem tekstu, sazrijevanje prepucija se nastavlja i nakon puberteta.

Izgled penisa u najranijem djetinjstvu nije pokazatelj izgleda penisa u odrasloj dobi. Spolni razvoj nakon puberteta donosi brojne promjene, koje uključuju i mogućnost potpunog prevlačenja prepucija preko glavića.

Douglas Gairdner (1949)

Britanski pedijatar Gairdner je promatrao 100 novorođenčadi i otprilike 200 dječaka različite dobi (do 5 godina starosti). Gairdner je otkrio da je kod 4% novorođenčadi prepucij mogao biti potpuno prevučen preko glavića, kod 54% prepucij se mogao prevući tek toliko da otkrije vanjski rub, a kod 42% se nije mogao otkriti čak ni vrh glavića. Također je rekao da je kod 6-mjesečnih dječaka 80% njih još uvijek imalo prepucije koji se nisu mogli prevući. Do prve godine života taj je postotak spao na 50%. Do druge godine je otprilike 20% dječaka imalo prepucij koji se nije mogao prevući preko glavića, a do treće godine ih je bilo otprilike 10%.

Gairdner je također zabilježio da u toj dobi odvajanje prepucija još nije bilo dovršeno te da je to bio razlog nemogućnosti prevlačenja kožice preko glavića. Rekao je da se prepucij ne bi trebao nasilno odvajati jer to uzrokuje krvarenje i upalu. Gairdner je napravio i tabelu:

Dob Mogućnost prevlačenja prepucija

Rođenje 4%

1. godina 50%

2. godina 75%

3. godina 90%

4. godina 91%

5. godina 92%

Gairdner 1949. nije prikupljao informacije o dječacima starijima od 5 godina, što je neke autore navelo da pogrešno pretpostave da je obrezivanje nužno ako se do te dobi prepucij još uvijek ne može prevući preko glavića.

Danas se zna da su brojke koje pokazuju postotak dječaka čiji se prepucij mogao prevući preko glavića u Gairdnerovoj tabeli (koja datira iz 40-ih godina prošlog stoljeća) previsoke. Nažalost, mnogi liječnici i danas koriste te zastarjele informacije, što dovodi do pogrešnog dijagnosticiranja fimoze kod zdravih dječaka te dovodi do nepotrebnih obrezivanja. Kasnije su studije pokazale da tek 40-50% dječaka u dobi od 10 godina može u potpunosti prevući prepucij preko glavića.

Jakob Øster (1968)

Danski pedijatar Jakob Øster je prvi proučavao i dokumentirao razvoj prepucija nakon 5. godine života te je svoj rad objavio 1968.

Øster je otkrio da se mogućnost prevlačenja kožice preko glavića povećava što je dječak stariji. On je bio školski liječnik te je vršio preglede velikog broja dječaka školske dobi. U Danskoj se ne provodi obrezivanje novorođenčadi te su svi pregledani dječaci bili neobrezani. Øster je pregledavao dječake u dobi 6-17 godina od školske godine 1957/58 do 1964/65.

Klasificirao je dva stupnja suženosti prepucija: prepucij koji se ne može prevući (fimoza) i prepucij koji se može prevući uz poteškoće (sužen prepucij). Otkrio je da se postotak dječaka koji su imali fimozu ili sužen prepucij proporcionalno smanjuje što su dječaci stariji. Svoj rad je dr. Øster izložio u članku koji je ponešto težak za razumijevanje. Otkrića o fimozi, suženom prepuciju i slijepljenom prepuciju su predstavljena odvojeno. U stvari, sva ta stanja sprečavaju slobodno i lako prevlačenje prepucija te treba uzeti u obzir postotak dječaka koji imaju ta tri stanja kako bi se odredio postotak onih čiji se prepucij može u potpunosti prevući preko glavića. Circumcision Reference Library ovako tumači Østerov rad, kombinirajući njegova otkrića u jednoj tabeli:

Østerovi podaci o prepuciju

Dob
Fimoza
Sužen

prepucij
Prepucij nije

potpuno

odvojen
A *
B*

6-7
8%
6%
63%
77%
23%

8-9
6%
2%
58%
66%
34%

10-11
6%
2%
48%
56%
44%

12-13
3%
3%
34%
40%
60%

14-15
1%
1%
13%
15%
85%

16-17
1%
1%
3%
5%
95%

A= postotak dječaka kod kojih nije moguće potpuno prevlačenje kožice

B= postotak dječaka kod kojih je moguće potpuno prevlačenje kožice

Østerovi podaci pobijaju Gairdnerove tvrdnje da je potpuno prevlačenje kožice moguće kod 90% petogodišnjih dječaka. Øster je otkrio da se prepucij može u potpunosti prevući u 90% slučajeva tek u dobi od otprilike16 godina.

Hiroyuki Kayaba (1996)

Japanski liječnik Kayaba je bilježio podatke o pregledima 603 japanska dječaka u dobi od 8-15 godina. Kayaba je tipove prepucija klasificirao u pet kategorija. Zabilježio je da je broj dječaka čiji se prepucij može prevući preko glavića veći što su dječaci stariji.
Time Kayabin rad opovrgava Gairdnerova otkrića i potvrđuje Østerov rad. Kayaba je otkrio da otprilike 40% dječaka starih 8-10 godina može u potpunosti prevući prepucij preko glavića, a preostalih 60% to ne može. Također je otkrio da 62.9% dječaka u dobi od 11-15 godina može u potpunosti prevući prepucij preko glavića, što ostavlja otprilike 37.1% dječaka koji to ne mogu. Dječacima u toj dobi se prepucij još uvijek razvija.

Kayabini izvještaji tako potvrđuju Østerov rad; možemo vidjeti da se tek u tinejdžerskim godinama prepucij može u potpunosti prevući preko glavića kod polovice dječaka. To je normalno i obično nije potrebna liječnička intervencija kod dječaka kojima to još nije moguće.

Imamura (1997)

Imamurina studija u Japanu pokazuje da je nemogućnost prevlačenja prepucija normalno stanje kod dječaka predškolske dobi. Imamura je otkrio da samo 38.4% trogodišnjaka može u potpunosti prevući prepucij preko glavića. Njegov je izvještaj sličan Kayabinom.

Imamura savjetuje da se u slučajevima nemogućnosti prevlačenja prepucija ne poduzima nikakva liječnička intervencija. Imamurina otkrića su još jedan dokaz netočnosti Gairdnerovih podataka.

Cold & Taylor (1999)

Concepción-Morales (2002)

Studija koju su na Kubi proveli Concepción-Morales et al. dodatno potvrđuje radove Østera i Kayabe. Rad je dostupan na španjolskom i engleskom jeziku.

Ishikawa i Kawakita (2004)

Ishikawa i Kawakita su proučavali 242 japanska dječaka i otkrili da se ni jednom novorođenčetu ne može prevući prepucij preko glavića, ali da je kod dječaka u dobi od 11-15 godina to moguće u 77% slučajeva. To potvrđuje prethodne dokaze da se kod mnogih dječaka prepucij može prevući tek nakon puberteta.

Thorvaldsen i Meyhoff (2005)

Thorvaldsen je proveo istraživanje na mladićima u Danskoj i otkrio da je prosječna dob u kojoj se prvi put može prevući prepucij 10.4 godine.

Nakon 18. godine života

U medicinskoj literaturi ne postoje studije o razvoju prepucija nakon 18. godine života. Nepotvrđeni izvještaji ukazuju da se većini od malenog broja muškaraca čiji je prepucij uzak u 18. godini života, prepucij kasnije rastegne i poveća tako da je potpuno prevlačenje prepucija preko glavića moguće u ranim 20-im godinama.

Zaključak

Gotovo svi dječaci su rođeni sa uskim prepucijem koji je spojen s glavićem. To je normalno fiziološko stanje i nije razlog za zabrinutost. Neki roditelji bezrazložno brinu da otvor prepucija nije dovoljno velik.

Prepucij se nikada ne smije nasilno prevlačiti. Prevući će se kada je spreman. Nema „prave“ dobi u kojoj prevlačenje mora biti moguće.

Uski prepucij koji se ne može prevući preko glavića je normalan dio razvoja i obično ne stvara nikakve probleme. Prepucij se obično spontano širi sve dok prevlačenje preko glavića ne postane moguće. Otprilike 50-60 % 10-godišnjaka ima prepucije koji se ne mogu u potpunosti prevući preko glavića. To je normalno. Nakon puberteta se naglo povećava postotak dječaka koji mogu spontano i u potpunosti prevući prepucij preko glavića.

Ako uski prepucij postane problem, postoji veliki broj različitih alternativnih tretmana koji obrezivanje čine nepotrebnim. Za tako malen problem, obrezivanje je zastarjela, radikalna, traumatična, pretjerana i nepotrebna operacija.
Postoje tvari koje mogu iritirati tkivo i uzrokovati naticanje te se događa da se prepucij više ne može prevući preko glavića. Ako se dječaku prepucij mogao prevući, a sada to više nije moguće, treba istražiti vanjske čimbenike. Najpoznatiji krivac je pjenušava kupka. Ako vaš dječak ima taj problem, a za njegovo kupanje koristite pjenušave kupke, trebat ćete ih prestati koristiti.

Nakon čitanja ove stranice, znat ćete više o normalnom razvoju prepucija od većine liječnika.

Prevela i pripremila: Enesa M.

Izvor: http://www.cirp.org/library/normal/
ivana7997
Abundija

PostPostao/la ANA CASH » 08 srp 2009, 15:48

vau!!!
hvala ivana :stara
ANA CASH
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Mama Mia28 » 10 vel 2010, 12:55

Bože moj,što sam uradila!!!Jadno moje maleno uz ovakvu mater!!! :place :place :place Da sam barem ovo prije pročitala i vidjela uopće. :place :place :place Jučer smo bili kod pedica,gledala je pišonju,kožica se da previći tek toliko da se malo vidi glavić.Ispod ove "prve" kožice je neka tanka bjelkasta koja spriječava da se povuće ova prva skroz.Rekla je da se to mora strgati(doslovno tim riječima) i navukla mu je jako,izgledalo je strašno...ljubičasto,plavo,crveno.Mali je vrištao onda je pustila.Dala nam je bornu vodu da mu stavljam obloge i za tjedan dana da dođemo da mu strga do kraja. Zašto je to napravila???Zašto me uvjerava da se to mora???Neznam jel je gluplja ona što je to napravila ili ja koja sam to dopustila-nisam sa nadala da će to baš tako jako navuć-kakva sam ja to mama... Sad se osjećem tako jadno i osjećam golemu krivnju što sam priuštila toliku bol svom Mišiću. :place :oprosti .
2008.slikaslika
Mama Mia28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Bubidea » 10 vel 2010, 13:23

mi se odlicno uklapamo u ovu statistiku koju je ivana stavila
svake godine mu se dalo malo vise, pa malo vise prevuci
nista nismo isli na silu
prevlacili smo svakodnevno dok je bio beba, ali samo do kuda je islo, cisto da se malo moze ocistiti
on si sam to vec godinama prevlaci, rekli smo mu da prevuce do kuda ide, pa mozda maaaalo vise, ali ne da ga bas boli, ne toliko
sada ima 11 godina i to jos uvijek nije to, mozda se i da skroz prevuci, ali nije jos hmmm...razredjeno? :oops:
ne ide bas glatko
ufff, opisa :lol
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la folne » 10 vel 2010, 13:30

Kad je moj vrištao jer ga je peklo dok je piškio nakon guljenja, ja sva histerična od muke, a šogi mi značajno veli -bolje sad nego kod prvog seksa.

ugl. moj savjet -kupi garamicyn i premažitamo gdje mu je kožica popucala. spriječit će infekciju i napraviti film da mu urin ne ide direktno na ranu da ga ne peče dok piški.
Zadnja izmjena: folne; 10 vel 2010, 14:09; ukupno mijenjano 1 put/a.
The basis of your life is freedom; the purpose of your life is joy.
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la ZacKa » 10 vel 2010, 14:07

Ja znam za puno slučajeva kad se kožica prevukla na silu dok su još bebe bili. Najčešće je to napravila pedijatrica. Mi smo po uputama od kad je navršio 1g. samo dok se kupao pomalo i jako lagano povlačili kožicu. Sa 3g. bila je do pola a sa 6g sama se skroz povukla. I to je to.
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Mama Mia28 » 10 vel 2010, 14:57

Znači najbolje da nedam da mu to ponovi.Pitala sam je "pa što se to ne odvoji samo od sebe s godinama",rekla je : "ne,ma kakvi,to se mora strgat ili vam mogu dat uputnicu za kirurga". MM kaže da se njemu samo odvojilo.Ne razumijem zašto pedijatri inzistiraju na trganju.Ne razumijem.
2008.slikaslika
Mama Mia28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la folne » 10 vel 2010, 15:04

to ovisi o pedijatru. naša ništa nije htjela dirati, ali smo fasovali na urologiji na kojoj je završio radi refluxa.
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la folne » 10 vel 2010, 15:05

U Klaićevoj na kirurgiji to navodno puno bolje odrade jer pišu namažu anestetskom kremom pa ne boli.
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la SonjaV » 10 vel 2010, 15:12

U Klaićevoj na kirurgiji to navodno puno bolje odrade jer pišu namažu anestetskom kremom pa ne boli.

Inzistirati na ovome, i malo pričekati da počne dijelovati.

Sama sebe bi istukla što sam dopustila povlačenje na silu (urolog) bez ičega, a trebao je samo pogledati :angry
Nakon povlačenje i vrištanja nam je rekao da kupimo lidokain gel.
Indijanac '09.2002
Mrvica '05.2005
Bucka '06.2014
SonjaV
sa zalihama pelena

PostPostao/la sretna mama23 » 10 vel 2010, 15:15

mi isto muku mučili s tim,ide onak malo,vidi se glavić,ali nejde preko...nema nigdje neka određena točka za koju se kožica drži...ono,kožica preuska da bi se navuklo skroz...i par puta sam isto(glupača glupa)na nagovor mama muškića da mu to mora ić nasilu prevukla..ispucala je bila kožica,on je plakao...špricala octeniseptom i nije mu se inficiralo.
Ja sam to povlačila od rođenja,svaki božji dan i opet mu je tak kak je...par puta sam obratila pažnju pedici i ona je rekla da nek povlačim koliko ide,niš na silu...da se bude vidjelo s vremenom,ali da bi to kao s god i pol trebalo ić preko,ako nebi da će nam dat uputnicu za klaićevu i da će mu namazat s nečim i to lagano odvojit(rekla je naziv sprave),ali da se to nikako nesmije dirati dok je beby u pelenama,baš zbog infekcija...
**radije bih živjela svoj život kao da ima Boga i umrla da otkrijem da ga nema,nego živjela svoj život kao da ga nema pa umrla da otkrijem da ga ima**
sretna mama23
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Mama Mia28 » 10 vel 2010, 15:22

moj je još u pelenama.Ni on nema neko mjesto di se drži.Ispod ove prva kože je neka prozirna bijelkasta i ta je uska.vidi se vršak glavića ali nejde preko te bijele kožice.
Jel ovi u klaićevoj kad namažu tom kremom to rade "ručno" ili odrežu tu kožicu?
2008.slikaslika
Mama Mia28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la sretna mama23 » 10 vel 2010, 23:07

pa koliko je ona meni objasnila da je ne režu nego s tom nekom nazovimo ju "žličicom"potegnu između penisa i kožice i to se odvoji...par dana se nose zavoji,vjerojatno se mora previjati i dezinficirati nekon svakog uriniranja... :place
**radije bih živjela svoj život kao da ima Boga i umrla da otkrijem da ga nema,nego živjela svoj život kao da ga nema pa umrla da otkrijem da ga ima**
sretna mama23
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la hipo » 10 vel 2010, 23:18

Ma ja sam puno dovumila oko toga što je ispravno,pa sam malo-pomalo to radila s vremena na vrijeme.i onda jednom u kadi,malo-pomalo je prešlo do kraja!Koja sreća!A koji onda užas! :strah Nije se dalo vratiti!Nikako!koja panika.Onda sam nazvala hitnu i rekli neka ustrajem polako i ako ne uspijem,neka idem kirurgu.Kad su spomenuli kirurga,odmah sam uspjela prevući natrag!Neće njega nitko reckati!!! :protest Uh,bilo je gadno!Nakon toga dugo nisam više ništa dirala,ali sam s vremenom opet počela malo -pomalo,ali sad znam granicu gdje bi moglo opet zapeti,pa pomnalo rastežem sve više i uspijem prevući do kraja da se ne zaglavi.I moj je u peleni,pa me strah zbog toga da nije prerano.Ali ovog ljeta se odvikavamo pomalo pa će valjda sve biti ok.
hipo
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Mama Mia28 » 11 vel 2010, 10:40

Hmmm,ma nebi ja njega onda vodila na to trganje kod pedice,a ni još kod ovih u klaićevu.Pričekat ću dok se skine iz pelena,pa ćemo vidjet. Zanima me kako izgleda fimoza? I nije li prerano da se to diagnosticira u ovako ranoj dobi? Iz gornjeg teksta mi se čini da je rano...
2008.slikaslika
Mama Mia28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la swenova mama » 11 vel 2010, 18:40

nas je pedijatar tek sad poslao (9 g.) i u klaicevoj su mu presvukli uz pomoc anestetske kreme. Svejedno doma nije bilo zabavno. za malog (3 i pol) je ped rekao da jos cekamo.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la hipo » 11 vel 2010, 19:49

Ma ne daj ništa na silu.To sve se može i kod kuće polako,svaki dan pomalo,ali i ne treba svaki dan.I osobito ne treba žuriti dok ima pelenu.Ja sam tek kasnije saznala da ne treba to raditi dok nosi pelenu,radi tih infekcija.Sada to ne radimo uopće često,samo kad se požali da ga buba pišo,onda provjerim jel ima što ispod,kakva upala,ali uvijek je sve ok.Ali kad mu preokrenem kožicu i malo isperem vodom(jedva nekako,nije baš da to voli),onda je sve ok,više se ništa ne žali da ga buba.Možda malo mokraće se zavuće pa ga nagriza ponekad,tako mi je barem mm rekao da je moguće,a što ja znam kad nemam ništa slično kod sebe :dunno I onda,možda bismo mi to trebali sad svaki dan prevlačiti i ispirati čistom vodom kad smo već uspjeli prevući do kraja,jedno vrijeme smo i radili i on je to čak volio,ali u zadnje vrijeme baš ne voli pa ne forsiram.
hipo
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Mama Mia28 » 11 vel 2010, 22:38

I ja sam to doma tu i tamo navlačila kad se kupao,ali uvjek se bunio (valjda ga je boljelo) pa nisam niš forsirala.Pedica veli da nemogu ja to doma riješit. MM veli da njemu to niko nikad nije dirao i samo mu se odvojilo,moja mama veli da bratu isto nikad to nije navlačila...hmmm sad sam sva zbunjena. Bojim se da nešto ne zaribam ako nikud nejdem s njim, a opet ako idem, a da to nije potrebno.Ah taj pišonja...neznam što ću... Ipak čini mi se da bi bilo najpametnije zasad ne ić nikud nego doma malo po malo probat to riješit,a kirurgu stignem još...zar ne??? :/
2008.slikaslika
Mama Mia28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la hipo » 12 vel 2010, 01:07

Da,problemi s pišonjama...Baš su problematični,kako je lijepo imati curicu pa ne brinuti oko kožice!Ja imam i curku i pišonju,koja razlika!S njom nikakvih problema,a njim oko svega problemi što se zdravlja tiče.Baš smo mi žene uvijek jače od njih,od malik nogu.
Mamamia,nemoj se sekirati.Bude to sve sjelo na svoje mjesto,samo svaki put kad ti dade pomalo pokušavaj,mic po mic.Ja sam uspjela dok se kupao,igrao se nekim dinosaurima,a ja sam pokušavala pomalo jer sam čula da ide u vodi lakše.i tako se zaigrao,nije ni skužio.I nekako smo uspjeli,ne znam ni sama kako.S dva prsta jedne ruke(palcem i kažiprstom),sam mu nategnula kožicu najviše što sam mogla,a s druga dva prsta druge ruke sam polako razdvojila kožicu na vrhu.E sad,nemoj se zaznuti kao ja pa sve odjednom,pa da se ne da vratiti.Moraš skužiti granicu kad moraš stati,vratiti natrag pa opet ispočetka.i tako se pomalo rastegne ona kožica na vrhu.Ništa naglo jer se može zaglaviti i onda može ostati bez dotoka krvi pa moraš na kirurgiju.Ne znam,probaj i ti tako da to probaš dok je u vodi.Samo kažem,nemoj sve odjednom jer ak se zaglavi doživjet ćeš šok stoljeća kao ja :shock I lakše je ako si iza njega,da ti je okrenut leđima.Ili odluči sama kako ćeš već.Samo kažem,nemoj se žuriti dok je u peleni.A ja sam skužila da mojem nešto smeta jer se dok bi sjedio na tuti jako čupao za pišu,svega bi ga izgrebao.Baš mu je smetalo,valjda ta kožica se sama počela odljepljivati.Pa sam zato to i išla pokušati napraviti.i onda je to volio jedno vrijeme,kad god bi se tako hvatao za pišonju i jako ga čupao mi bi nekoliko puta okrenuli kožicu i isprali mlakom čistom vodom.Sad kad sjedi na tuti više ga ne čupa nego sam primi vrh kožice i nateže naprijed jer ne zna unatrag,ali svejedno,barem nešto zna sam :joy Tako da ja više ne prilazim blizu,nek se čovjek uči.Mislim,pokazat ću mu kako kad bude dao,sad ne da blizu pa nisam uporna.
hipo
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Carlito » 12 vel 2010, 11:44

Mi imali problem s pisonjom, prosle godine, kad je Karlo imao 18 mjeseci doktorica nas poslala kod djecjeg kirurga s misljenjem da pisonju treba obrezati. Mi fino otisli i naletili na divnog doktora koji je rekao da obrezivanje uvjek ostaje kao krajnja opcija i pitao me zelim li da Karlu napravi maleni kirurski zahvat tj. neki maleni rez da mu nekako odvoji kozicu da se lakse moze navuci. Ja sam naravno rekla da moze i dr to napravio za par sekundi. Od tada normalno navlacimo kozicu i nema problema. :)
Dijete je knjiga iz koje čitamo i u koju bismo trebali pisati...
Carlito
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Krumpirić » 12 vel 2010, 12:33

Ivana, hvala ti na ovome, radi svih....sto se nas tice, mi smo jos @korak do prevlacenja, al nasa pedijatrica, hvala joj, kaze da je to odlicno i da je daleko pubertet, izvjezbat ce on sam :mrgreen
Krumpirić
Cobra 11

Sljedeća

Natrag na Bubini sam!

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.