Sada je: 06 lip 2026, 05:09.

alergijska astma i talasoterapija

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

alergijska astma i talasoterapija

PostPostao/la beammama » 18 lis 2011, 16:00

Benediktu je u 6. mjesecu dijagnosticirana na Srebrnjaku astma + alergije na hrpu peludi, korova, drveća, prašina, grinje, psi, mačke....
U devetom mjesecu smo bili na kontroli i potvrđena je alergijska astma. Doktorica je preporučila izbjegavanje (koliko se može) alergena, bavljenje sportom. Uzima terapiju Tafen nasal ujutro i Tafen novolizer navečer. Terapije Tafenom mora uzimati tijekom cijele godine, a ne samo u sezoni peludi, zbog jake alergije na grinje i prašinu.
Pored toga je rekla da će ga na ljeto slati u Crikvenicu.
Gledala sam malo na njihovim stranicama što piše, ali interesira me usporedba Crikvenica - Veli Lošinj (ta dva su za djecu?), interesiraju me iskustva.
Što mi roditelji trebamo odraditi (npr. kolegica mi je rekla da moram paziti da mi uputnica ne smije biti starija od mjesec dana, da obavezno uzmem putni nalog da bi mi se refundirali putni troškovi)?
Uglavnom sve čega se možete sjetiti, a moglo bi mi koristiti. Totalno sam neuka :mrgreen
Ne bunim se niti protiv savjeta općenito u vezi alergijske astme. Svaka nova (pa čak i stara informacija) je dobrodošla.
beammama
burek pod bor

Re: alergijska astma i talasoterapija

PostPostao/la alexandra » 18 lis 2011, 18:43

ja ti mogu samo reći nekoliko za - za lječilište u lošinju. za crikvenicu ne znam.
uglavnom mikroklima na cijelom otoku, a naročito na samom vrhu otoka gdje je smješteno lječilište je tijekom cijele godine, ne samo ljeta, idealna za sve plućne probleme. moja stara je muku mučila sa konstantnim upalama pluća (2-3 godišnje), nakon što smo na lošinju kupili vikendicu i nakon što je boravila dole po 2 mj. godišnje, upale pluća su nestale ko rukom. moj stari je dok. i znam da smo vazda slušali o tome kako je zrak dole blagotvoran i te stvari.
znam i neke klince koji su išli baš u lječilište i vraćali se s dobrim dojmovima, osim što cijela obitelj može biti smještena tamo, kažu da je i sve vrlo dobro organizirano.

i naravno, želim vam puno sreće i da što prije sanirate problem.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la Nanoibeba » 18 lis 2011, 19:11

moja je astmaticar ali nam nikada nisu preporucili Losinj. Samu je ne bih pustila, a da bih ja isla s njom treba mi godisnji odmor )kojeg nemam dovoljo).
Ali me zanima sto ce tu napisati
Nanoibeba
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la beammama » 18 lis 2011, 19:24

Za Crikvenicu mi je kolegica rekla, da može jedan roditelj biti smješten s djetetom. Onda dijete ne spava s drugom djecom već s roditeljem i platili su 6000 kuna (za 3 tjedna). Meni je to jako skupo. Eventualno da gledam nekakav privatni smještaj, čak sam razmišljala da u vrijeme kad je on u lječilištu mi iznajmimo nešto i da smo svi zajedno na moru. Benedikt je 11 godina i dosta je samostalan. Ja, ako ne nađem načina da idemo mi, ću ga pustiti samog.
Prijepodne imaju terapije, a poslijepodne je slobodno. Koliko sam shvatila imaju nekog (odgajatelj??) tko ih odvede poslijepodne na plažu.
beammama
burek pod bor

PostPostao/la ZacKa » 18 lis 2011, 21:13

Evo i ja pozorno pratim.
I nama je ustanovljena alergija najvišeg razreda al samo na grinje i prašinu.
Sad za tjedan dana idemo utvrditi jel ima i alergijsku astmu.
Isto na Srebrnjak. Ali nas nisu nigdje poslali. :dunno Možda budu.

Mi smo na moru tj. sin 2,5 mjeseca od rođenja i mislim da mu uopće ta klima
i svakodnevo ronjenje jaaako pomaže, jer jedino što je imao kao neke znakove
do sada je bilo curenje nosa. I to ne stalno. Iako ne baš kao kod druge djece, al
nama je doktorica naša uvijek govorila bolje da ide van nego unutra :ajme

Skužili smo slučajno alergiju kad smo završili na srebrnjaku zbog hripavca kojeg je pobrao.

Na moru mu uopće nije curio nos ili ga je redovito čistio ronjenjem, al kad smo stigli
u Zagreb procurio. Koristimo flixotide, iako mislim da je to bila prehlada ili se
čistio nakon mora, jer nam ni on nije baš pomagao.

A kako ste vi završili na srebrnjaku, imali ste neke određene probleme ?

Pratim.
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ivanaiv » 18 lis 2011, 21:51

Evo da se i ja upisem u ovu grupu.
Stariji J. je kao prvo imao opstrukcijske bronhitise,bronhijalnu astmu itd..koristi standardno flixotide + Ventolin po potrebi
Mladi M. je vise zaglibio,astma,trenutno koristimo Singulair jer Flixotid nije pomagao(i to od 125 mg)
Na Malom losinju bili samo jednom prije 2 godine-te iste godine niti jedan cak 5 mjeseci poslije nisu imali nikakvih tegoba
sto je meni bilo vise nego nevjerovatno,s obzirom da su konstantno bili bolesni.
Bili smo u 5 mj. 14 dana i doslovno se dizali ujutro u 5 i isli kroz sumu setati po 2-3 sata i onda cijelo poslijepodne
provodili uz more,imaju prekrasan park za djecu u uvali Čikate i duuuuuge staze za setnju prekrasno,boravili smo 500 m od centra M.losinja
u privatnom smjestaju, pa smo autom isli do te sume,a ima i puno hotela u samoj sumi.
2006
2008
ivanaiv
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la beammama » 18 lis 2011, 23:09

Benedikt je stalno bio "prehlađen" - kašalj i šmrcanje. Kašalj suhi koji se pojačavao i smanjivao i rijetko kad prestajao, ali uvijek je bilo bez temperature. Uz sve moguće sirupe nikad iz suhog nije prelazio u "produktivni", ali su i pedijatrica i poslije doktorica opće prakse stalno pisale kako ima prehladu. Prošle školske godine nakon cijele jeseni i zime sam ja poludila i rekla mm-u koji ga je vodio doktorici neka inzistira da ga pošalje nekamo dalje jer stvarno nema više smisla da on par mjeseci bez prestanka kašlje bez ikakve temperature, ništa ne pomaže, a doktorica stalno govori kako je prehlađen. Onda je napisala uputnicu za pulmologa. Najranije smo dobili termin na Srebrnjaku i u 6. mjesecu su mu tamo napravili kompletnu obradu.
To mi je super kaj su mu u jednom danu napravili sve što treba, a ne da ga za svaku pretragu naručuju posebno pa onda dijagnostika traje bar 6 mjeseci.
Nije ni njega još poslala na talasoterapije, samo je najavila.
Na kontrole mora ići svaka 3 mjeseca.
Kako često se vi kontrolirate i gdje?
Kakva su vam iskustva?
beammama
burek pod bor

PostPostao/la Dobri andjeo » 19 lis 2011, 07:30

Eventualno da gledam nekakav privatni smještaj, čak sam razmišljala da u vrijeme kad je on u lječilištu mi iznajmimo nešto i da smo svi zajedno na moru.
tako mi radimo. idemo u crikvu vec 5-6 godina na taj nacin. nikad ju ne bi pustila samu. to su mi inace jedini svjetli trenuci u nasem zdravstvu ...
odlicna bolnica, odlicno osoblje :up
ima i varijanta al ja to jos nisam uspjela, iznajmi se stan za cijelo ljeto, mjesec dana oko 2-3 tisuce kuna....
"Ja sam Alfa i Omega,Prvi i Posljednji,Početak i Svršetak!"
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la beammama » 19 lis 2011, 08:37

DA, daj malo više o tome kako to funkcionira.

ima i varijanta al ja to jos nisam uspjela, iznajmi se stan za cijelo ljeto, mjesec dana oko 2-3 tisuce kuna....

Ovo me posebno interesira. Kak? Gdje? Preko koga?
Zadnja izmjena: beammama; 19 lis 2011, 09:13; ukupno mijenjano 1 put/a.
beammama
burek pod bor

PostPostao/la ZacKa » 19 lis 2011, 09:06

Mi se još ne kontroliramo :mrgreen jer tek čekamo dijagnozu astme,
iako već ona na nalazima piše.
Meni je baš to čudno, da moj nikad ali nikad nije kašljao,
nit imao bronhitise, nit opstrukcije....samo je znači sad ustanovljen
alergijski rinitis, tako da se i nadamo u konačnici da možda i nije
astma, i da nas je taj hripavac zeznuo.
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Dobri andjeo » 22 lis 2011, 08:14

stan preko oglasnika sretnici nadju.
ja nisam.
zacka oni ti cim imas alergijsku podlogu i kasalj ili spazam odmah daju dg astme. bolje da ju imas neg da ju nemas ;)
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la ZacKa » 22 lis 2011, 12:15

Ma istina Dobri Andjeo, nek piše na papiru astma, samo da u praksi sve bude ok. :D
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mamashnita od noje » 22 lis 2011, 12:54

msestricna ima dva sina, oba astmaticari, godinama idu na losinj, odusevljena je.
usput, negdje joj je netko rekao da je hokej na ledu dobra terapija :dunno
otkad ih je upisala na trening hokeja astma nestala k'o rukom odnesena.
samo prenosim, ali iskustvo je meni bliske osobe.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la alexandra » 22 lis 2011, 17:45

beamama, lošinjsko lječilište ti ima sve na webu onak baš fino objašnjeno.

ovo što šnita piše....je neki klinci super reagiraju na sport, al mislim da to ovisi i o tipu astme. od moje kolegice sin se preporodio od kad trenira plivanje (i to baš ono, svaki dan), već par godina nikakvih problema ni napada.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la ZacKa » 22 lis 2011, 21:17

istina što se tiče sporta, ako mi i imamo astmu, a napade ustvari i nemamo,
onda nam sport pomaže definitivno, a kod nas je to nogomet, svjež zrak.
A kako smo alergični na grinje definitivno nam se isplati biti i po zimi vani
nego u dvorani.
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Dobri andjeo » 23 lis 2011, 19:11

Losinj nisam nikada probala jer je skup smjestaj tamo a bolnicko lijecenje mi nije opcija.
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la beammama » 24 lis 2011, 08:53

alexandra je napisao/la:beamama, lošinjsko lječilište ti ima sve na webu onak baš fino objašnjeno.

ovo što šnita piše....je neki klinci super reagiraju na sport, al mislim da to ovisi i o tipu astme. od moje kolegice sin se preporodio od kad trenira plivanje (i to baš ono, svaki dan), već par godina nikakvih problema ni napada.

Informacije na webu su OK, gledala sam i za Crikvenicu, ali ono zbog čega sam otvorila ovaj topic je da saznam kako što bolje iskoristiti i terapije i što bolje proći da odemo s njim.
Dobri andjeo je napisao/la:Losinj nisam nikada probala jer je skup smjestaj tamo a bolnicko lijecenje mi nije opcija.

Ovo je, recimo jedna od tih informacija kojih nema na webu ;)
beammama
burek pod bor

PostPostao/la ivanaiv » 24 lis 2011, 09:15

Ja sam u privatnom smjestaju(apartman),u 5.mj. placala 30 eura dan
2006
2008
ivanaiv
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la beammama » 24 lis 2011, 12:25

ivanaiv je napisao/la:Ja sam u privatnom smjestaju(apartman),u 5.mj. placala 30 eura dan

Da, to je normalna cijena za turiste u predsezoni. Meni se sve čini da ja će Benedikt na kraju to odraditi sam :(
beammama
burek pod bor

PostPostao/la alexandra » 24 lis 2011, 13:16

bea, ne znam cijene priv. smještaja u crikvi, ali mi se čini da u primorju cijena ne može biti bitno drugačija. mislim, svugdje je skupo, osim ako nemaš kog poznatog ili ne uspiješ s nekim iznajmljivačem dogovoriti kakav popust. :dunno
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la Dobri andjeo » 24 lis 2011, 16:53

u crikvi smo smjestaj garsonijere placali u 6 mj 20 eura a u sezoni 25 eura ;) preporuku vam ne dam jer treba meni u to vrijeme ;) znam znam sebicna sam ;)
radi se o garsonijeri s jednim bracnim krevetom ali mi smo bez problema svi stali :)
neznam kakvi su doktori na losinju ali dr buljevica u crikvi ni za sto ne bih mijenjala ;) odlican doktor i odlicna bolnica. losinj nama otpada i zbog trajekta,guzve i cekanja na trajekt nam nikako nisu opcija . cijene smjestaja garsonjera u crikvi i okolici se daju naci od gore navedene do 35 eura u sezoni.
drugo ne poznam nikog tko je bio na losinju , ne znam kakav je kadar i kakva je bolnica sto mi je takodjer bitno :)

ali velim najveci problem mi je u cijeni smjestaja i daleko mi je , + trajekt sto je najveci minus nama. ja volim ici u ljeto , bas da iskoristim dok smo na ljetovanju.
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la Dobri andjeo » 24 lis 2011, 17:05

beamama ne ocajavaj, dio novca dobijes nazad jer ces dobiti putni nalog ;)
ne bi ja svoju slala sama ni u ludilu. iskustva drugih roditelja nisu dobra za tako malu djecu koju posalju same. bolje da onda ni ne ide. nije to tako velika korist koja bi vrijedila suza i sekiranja djece koja su tamo sama. to da je stariji , recimo od 14 godina minimum ajde ali ovi manji ... oni ti zavrse sa svim terapijama vec ujutro i cijeli dAN su bezveze tamo, tj idu na kupanje i sl..
definitivno ti je manje zlo da neide neg da ide sam. isplaniraj si ljetovanje i onda usput ide na inhalacije svako jutro ;)
imas u selcu i kamp , najam kampice ti je oko 150 kn za vas 4 ;) nije bez nade zbilja.

vjerujem da je losinj predivan, a i klima je sigurno bolja, no to ti je tako zanemarivo sve skupa da se nemoras nervirat ako nece ici. velim probaj si ljetovanje organizirat u 6(mi idemo od 15.6. uvijek ) ili krajem 8 na dva tj i onda idu cijene vrlo povoljno. iako sam ja bez frke preko njuskala nalazila garsonjere za 2+1 tj bracni plus pomocni, gdje stanemo bez frke nas 4 , od 30-35 eura u sezoni. dramalj i jeftinije.da se razumijemo ne radi se o smjestaju na crno vec te normalno vlasnici prijave, to je normalna cijena.
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la ZacKa » 27 lis 2011, 11:22

radili smo met. test, ok nam je :yess
nemamo astmu, još, predispozicije su tu, al smo samo
na al. rinitisu, iako nam piše na kraju dg: pretežno alergijska
astma :mrgreen

glavno da mi znamo kaj trenutno imamo.
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Nanoibeba » 27 lis 2011, 11:36

Iako mislim da je bolje ići izvan ljetne sezone - i to ne zbog sezone, neg zbog Lošinjske klime. nekako mi zvoni u ušima takva preporuka.

Ja isto svoju ne bih pustila samu tako da se nikada nisam raspitivala za detalje.

Oko bavljena sportom kao i o imanju kućnih ljubimaca tipa mace i psi, su iskustva različitima. Nekome oboje pomaže, nekome bude još gore.

Uglavnom, dosta treba isprobavati.
Mi smo prošle godine imali dobru sezonu sa malom količinom lijekova koje smo koristile. Uzimala je ulje crnog kima i išle smo sigurno 4 mjeseca u slanu sobu - to mi je ftinije od odlaska u Lošinj- jedino što mi baš niti jedna nije blizu doma, pa sada ne znam što ćemo ove godine
Nanoibeba
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la danni » 27 lis 2011, 12:06

mi upravo sinoć radili alergo test,
i doktorica nam je rekla, da s obzirom da smo u prošlosti imali puno bronhitisa, rinitisa, laringitisa, opstrukcije pluća,
pa je dijagnoza alergijska astma :(
da se više termini alerg.bronhitis, alerg.rinitis više ne upotrebljavaju i da je to sve alerg. astma.
dosad smo koristili Aerius sirup kod napadaja, i pomgao nam je,
ali sad ona kaže da to sotavimo, i uzmemo pumpicu-Ventolin .
mene zanimaju iskustva.
malac ima skoro 7 godina.
Jeli Ventolin jako štetan ili šta?
na koji način je šteta ili kako on uopće djeluje?
danni
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la danni » 27 lis 2011, 12:08

i još ako mi netko laičkim jezikom objasniti kakvi su to lijekovi flixotidi i Ventolin.
jel se ovisno o stupnju astme koristi prvo jedan pa drugi, pa u kombinaciji ili?
jel jedan slabiji , drugi jači..... :conf
baš sam neznalica :ajme
danni
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Nanoibeba » 27 lis 2011, 12:11

Flixotide je lijek koji se uzima kao terapija, Ventolin se daje kada je frka i on brzo to rješava.

Od većeg zla Flixotide je manje, on ne djeluje trenutno nego treba par dana kako bi počeo djelovati.

Jel ti pripisala dnevnu količinu flixotidea?

Ja ga svojoj počnem davati prije cvatnje - počinjemo rano, nekad već u prosincu, kada počinje cvatnja lijeske. MM je astmatičar pa i on već zna prepoznati akda njoj treba početi davati, a i ja se sve bolje snalazim
Nanoibeba
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la danni » 27 lis 2011, 12:17

nije nam propisala flixotide ....
možda jer smatra da još za tim nema potrebe :conf
nije to ni spominjala nego možda neke ICE :conf
jel postoji tako nešto.?!?!?
samo je rekla jasno i glasno da uzmemo tu pumpicu i da eje uvijek imamo uz sebe,
i da ću sama ocijeniti koliko ppotisaka da mu dam kad ga uhvati napadaj.
najviše 5 , i najviše 5 puta na dan tako .
ali njega ne hvala tako često....
danni
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ZacKa » 27 lis 2011, 12:21

Flixotide se uzima kao terapija, duže vrijeme.
Mi ga sad nismo dobili.
A ventolin je znači pomoć kod napadaja, bronhospazma....
on pomaže trenutno da proširi dišne puteve.
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Nanoibeba » 27 lis 2011, 12:21

vjerojatno IGE

to se vidi iz krvi - jačina alergije , obično se radi za alergene na koje jedijete reagiralo prick testom.

Imate kakvu alergiju?

Da svi astmatičari uvijek imaju Ventolin doma i ne idu npr. na put bez njega
Nanoibeba
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Sljedeća

Natrag na Bubini sam!

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.