Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.
Odgovori

Re: koze

24 srp 2006, 12:42

<
>Drugdje sam pisala i sjetila se da nas je pedijatrica upozorila kad je L imala da nakon kozica ne ide 2 mjeseca na sunce jer moze dobiti meningitis/encefalitis. Tak da ako idete na more obavezno u duboki hlad.<
>MamaiAM, u apoteci vam mogu smuckati neki razrijedjeni antiseptik (npr. Hexoral) i lokalni anestetik pa da time mucka usta prije jela da se anesteziraju te ranice.<
>Drzite se bubini <i></i>

24 srp 2006, 12:44

nama je rečeno da na sunce može kada otpadnu sve krastice i moje dijete je od tada svakodnevno na suncu. <i></i>

Re: vodene kozice

24 srp 2006, 22:14

I mi smo se ljetos "rješili" kozica...<
><
>Najprije ih je P pokupila u vrtiću. No, mislim da i nije bilo tako strašno: počelo je s dvije-tri točkice koje su se pretvorile u vodene prištiće... Temperaturu je dobila tek 4. dan i to svega 38,2 i ona je trajala jedan jedini dan... Najviše kozica je imala po glavi (lice, tjeme i iza ušiju) iako ih je imala doslovno posvugdje: u uhu, u ustima, po piši, čmaru - grozno... Prva dva dana smo ju tuširali 2-3 puta i isto toliko puta i mazali onom bijelom tekućinom... Nakon toga smo prestali tuširati i mazati (naša odluka, jer smo vidjeli da se one koze koje smo slučajno zaboravili mazati prije suše). Jedino smo joj davali Claritine sirup... Zadnja kozica je puknula 7 dan od pojave prvih simptoma...<
><
>Ravnih 14 dana nakon P, kozice je (očekivano) dobio i šestomjesečni M.... Jaaaakkkoooo smo se bojali kako će on to progurati... Na kraju je ispalo da je on lakše podnio invaziju kozica nego njegova četveregodišnja sestra...<
>Iako je imao duplo više kozica po glavi, M je i dalje bio veselo i sretno dijete, bez nekakvih dodatnih (osim naravno onih vidljivih) simptoma bolesti... Čak nije imao ni temperaturu...<
>Procedura mazanja bila je ista: prva dva dana dva tuširanja i mazanja, a nakon toga ništa... Njemu čak nismo ni Claritine sirup davali... Kozice su se najdulje zadržale na području pelena - naravno zbog nemogućnosti sušenja, no sve u svemu je prošlo do
o... Čak je dobio 300 grama u ta dva tjedna (a za očekivati je bilo da će tako malo dijete izgubiti na težini, jer kad se kozice pojave u ustima tada dojenčad odbija hranu)...<
><
>Bubini, držite se!!!<
><
><
><
><
><
><
><
> <i></i>

25 srp 2006, 23:04

Eli, ak joj dosad nije bilo nista - onda ni nece <
>Al djecica s friskim kozama neka se paze <
>Mirnela, nama je dr rekla da se vise ne preporuca taj puder bas zato jer se
ze suse bez njega <i></i>

26 srp 2006, 11:02

mamaiam bas mi jhe zao, kozice su moja nocna mora i mi cemo se cijepiti ak ih ne doibimo jos dva tj nadamo se da necemo, drzte nam fige <
>probaj lavandino ulje mackat po kozama... jadan am DOBRO SE DOBRIM VRACA!!!<i></i>

07 kol 2006, 12:10

Danas ujutro je MM psihologica u vrtiću rekla da su se kod neke djece pojavile kozice <
>A kaj sad mogu <
>Jedino što sam još htjela koji vikend zapaliti na more <
> <i></i>

07 kol 2006, 12:30

mi smo se uspjeli cijepiti na srecu <
>nadam se sanja da cete ih izbjec ili bar da ih ne dobiju svi u isto vrijeme to mi je bio glavni motiv cijepljenja DOBRO SE DOBRIM VRACA!!!<i></i>

30 kol 2006, 15:23

Moja mlađa cura ima kozice... Jučer je počelo sa par točkica, danas se proširilo uglavnom po tijelu, nisu još vodene...<
>Ne svrbi je jako, noćas se malo češala i žalila da ju je opet komarac ugrizao...<
>Pitanje... smijemo li ići van? Ili bolje ostati kući dok se ne osuše?! Sunca baš i nema, temp. nema... S. 09.2001.<
>R. 05.2003.<i></i>

05 ruj 2006, 09:32

Evo od jucer jos jednih ponosnih vlasnika koza. Dobili su ih prakticki istovremeno. Vasi postovi su me malo smirili jer sam mislila da ce biti puno gore. Obojica nisu cijelu noc spavali, a ja sam danas na poslu , nemrem se uopce skoncentrirat. Niko je imao i temperaturu, a Teo, zasad, jos ne. Zanima me trebam li se za
injavat sto Niko uza sve to i kaslje , jer nisam vidjela da je netko to napisao kao nuspojavu. <
>I do kada vasi nisu mogli spavat po noci od tih bestija? Mislim, mogu mozda jos par noci izdrzat, ali mislim da cu jos malo pa vristat <i></i>

05 ruj 2006, 11:54

ajme darla pa to je uzas mislim da sam negdje citala da mogu i na pluca sjesti... van mislim da se nesmije dok se ne pocnu susiti... DOBRO SE DOBRIM VRACA!!!<i></i>

05 ruj 2006, 13:42

darla, <
><
>ne vidim niti jedan razlog zašto bi čisti zrak mogao smetati djetetu. naravno, ne da je vodiš da skače na trampulin i slične aktivnosti. meni se čini da je glavni razlog za ne ići vani taj što može zaraziti nekoga tko je inače slabog zdravlja pa je tako zarazna opasna za starce i kronične bolesnike. mi smo šetali gdje nije gužva i nismo išli po tuđim kućama pa koze nismo ni osjetili. <i></i>

07 srp 2011, 08:06

Dižem temu iz pepela jer je meni sad aktuelna :ajme
O njezi i lječenju sve više manje znam, jedino me zanima da li se mene ljudi opravdano boje? :conf
Naime ja sam imala kozice i smatram da ja osobno nisam nikome opasnost da ih donesem, makar mi doma dijete ima kozice.
Jedino bi ih mogla donjeti sestra koja ih još nije imala ali postoji mogučnost naravno da ih dobije.
Što vi kažete?

07 srp 2011, 08:42

Ti ih nikako ne možeš biti zarazna.

07 srp 2011, 12:56

O njezi i lječenju sve više manje znam, jedino me zanima da li se mene ljudi opravdano boje? :conf

Tebe koja si ih preboljela i imaš dijete s kozicama?!
Ne trebaju te se bojati ;)

06 sij 2012, 15:02

A. je sinoć dobio vodene kozice, danas je već prilično osut. Mažemo gelom protiv svrbeža, temp zasad nema.
Sad me zanima smijem li mu sada davati sirup za imunitiet? Inače mu dajem immun 44.

06 sij 2012, 22:32

za jacanje imuniteta mu ne moze skoditi

06 sij 2012, 23:14

Bojala sam se da mu možda ne naškodim time jer mi je jednom pedica rekla da time samo "hranim" viruse i bakretije ako mu to dajem za vrijeme bolesti. :conf

Inače mu to dajem pa možda baš zato ima blaži oblik.
Prištići-mjehurići su sitni, ima samo jedan baš veliki na leđima i uopće nije imao temperaturu. Dobro je raspoložen, jede, spava... Ali ima ih baš puno oko pišonje i po preponama.

06 sij 2012, 23:26

Zanimljivo, i meni je pedica svojevremeno rekla da klinki prekinem davati immun44 (ona ga bila ranije već preporučila kako bi joj povećala apetit :mrgreen , uzaludno je bilo) kad smo došli zbog neke upale. Nisam ju pitala za razlog u svoj toj strci (natezala sam se s njom da mi djetetu napravi bris grla :roll jer više nisam vjerovala njezinoj procjeni, poslije se uspostavilo da sam s pravom sumnjala), ali znam da mi je zvučalo bedasto jer je to hrpa vitamina i minerala (koliko se sjećam) i kao laik ne vidim zašto bi to djetetu naštetilo. Onda najbolje ne davati mu ni sok od svježe iscjeđene jabuke ili limunadu jer ćemo tako nabildati bube i bage, a ne djetetov imunitet...mi kao da imamo doktorice koje su skupa sjedile u klupi :lol i umjesto da su učile motale neke čudne čajeve :loce .

07 sij 2012, 00:09

Bojala sam se da mu možda ne naškodim time jer mi je jednom pedica rekla da time samo "hranim" viruse i bakretije ako mu to dajem za vrijeme bolesti. :conf

moram priznati da nikad nisam cula da preparat za imunitet bilda bestije.

07 sij 2012, 10:46

ma znam da zvuči čudno. Čak sam probala izgooglati nešto o tome ali niš nisam našla.

07 sij 2012, 14:50

Sjećam se da je jednom prijateljici kad joj je mala imala uroinfekciju pedijatar rekao da prekinu privremeno davati željezo, jer to pomaže E.Coli da se "bolje drži", al to je bilo konkretno u slučaju infekcije E.Coli i samo vezano uz željezo... Ovako mi isto zvuči totalno čudno ukidati potporu organizmu dok se bori protiv beštija... :/

16 ožu 2012, 11:02

Sad smo i mi dobili kozice izgleda. Ostavila sam ga doma zbog sumnje na koze, prije 10ak dana su jednog malog iz skupine poslali doma s kozicama. Za sad ima samo par pionjica, ja sam otišla na posao, on je doma sa čuvalicom i sekom. Vjerujem da će po mom povratku biti već jasnije izražena klinička slika.

Zvala pedijatra, za sad ne trebamo dolazit, dobili upute što dalje, između ostalog i da nejde nikako van na sunce i preblizu otvorenog prozora.

18 ožu 2012, 22:09

Koliko traje od pojave plikića do pojave krastice, kako je to kod vas izgledalo? Nekako sam očekivala da će to brže ići, bar po opisima koje sam našla ovak na netu.

Njemu svaki dan bude par novih plikića, čini mi se da par onih najstarijih sad ima onu kao "vodenu kapicu", al još nijedne krastice.

Za sad super podnosi, pruriced gel nam super pomaže, tak da ga gotovo i ne svrbi, temperaturu nema, na sreću.

19 ožu 2012, 09:06

To ti je dosta individualno.
Izbijaju nove od 4-6 dana, a nakon toga se suše.
Može se dogoditi da nove izbijaju, a na onim
prvima su već kraste, a i ne mora.
Super da ih lako prolazite.
Samo nejdite van, pogotovo ne na sunce.

19 ožu 2012, 16:20

Da, to sa neizlaskom smo apsolvirali, teškom mukom ga držim unutra, ali ide nekako.

Ma zbunjuje me što svugdje čitam da relativno brzo dobivaju one "vodene kapice" odn. prelaze u taj stadij vezikule, a kod nas baš i ne, jedva da ih 10, 15 ima tu tekućinu. A bilo je i nekih koje su se zacrvenile i nestale. Baš si mislim da zovem pedijatra i pitam jel to tak može isto kod kozica bit. :dunno

19 ožu 2012, 16:38

Ma može. Moje su imale od veličine graha, bolne kao čireve
do nekih koje su djelovale samo kao flekica na koži.
Možda je najbolje da zvrcneš peda pa da budeš mirna. :dada
Super da dobro sve prolazi, da ne svrbi jako i nema teperaure.

19 ožu 2012, 22:28

Ma gužva je kod pedijatra strašna, tak da sestra sve odgovara kaj iole može, teško ga je dobit na telefon ovih dana. Al moram zvat ovaj tjedan vjerojatno da odgodim docjepljivanje prevenarom za manju, obzirom na opasnost da dobije kozice kroz par dana, odnosno moram se o tome posavjetovati baš s pedijatrom, pa ako se do tad ne pojave nikakve krastice (to je još dva dana), pitam i za to odmah.

Al čini mi se da sad počinju ti mjehurići.

Iina znaš li možda nešto više o tome da ako su kozice jako slabo izražene, ne stiče se tako jak imunitet kao ako su jače izražene?

20 ožu 2012, 09:58

Da, ali slabo izražene znači da su dvije-tri u pitanju i
da nisi niti sam siguran jesu li koze ili prištići od nečeg.
To se često događa kod dojenih beba do 6 mjeseci, koje ionako
rijetko dobiju kozice, ali ih mogu dobiti no(pod pretpostavkom da je mama imala kozice)
zbog antitijela u mlijeku i nasljeđenog imuniteta obično su
slabog intenziteta i može se ne razviti imunost.
Kod vas to sigurno nije slučaj po ovome kaj čitam.
Ne brini mislim da ste ih se riješili za uvijek.
Drugo dijete možeš sa kozicama najvjerojatnije očekivati za 12 - 14 dana, ali
cijepljenje odgodi barem za tri tjedna, jer inkubacije može
potrajati i 21 dan.
edit: eh, da. Zaboravila sam napisati da iz nekog razloga dok drugog oboljelog su
kozice jače izražene, sa jačim simptomima. Ovo nemam pojma je l znanstveno dokazano,
no iz iskustva vlastitog, a i ostalih sa kojima sam pričala tako je.
Pišem samo da se ne iznenadiš ako ti mala bude "bolesnija". A možda ju i zaobiđu :dunno

20 ožu 2012, 18:07

A bumo vidjeli kak bude ona prošla.

Onda smo ipak sigurni, on ima jedno 40ak kozica, jedno 10ak po leđima, od toga 3 veće, 7, 8 po trbuhu, 10ak po nogama i tako i po glavi/vratu. Vidim danas nikle 3, 4 nove, malene.

Za ovo sam isto čula da bi ona mogla imati "više", al ajde, ako će imati "duplo" nego on, to je još uvijek relativno malo, bar se nadam da ćemo se tako izvuć.

Pretpostavljala sam da će nam pedijatar isto tako savjetovati, odgoditi dok ne vidimo hoće li dobiti ili ne, odn. ako dobije, onda isto sigurno bar mjesec dana odgađamo pretpostavljam. Nadam se da to ne bu prevelika razlika, bude taman 3mj među dve doze prevenara, budemo vidjeli što bude rekao pedijatar.

21 ožu 2012, 08:40

Evo i nas. Čitav je vrtić dobio varičele zadnjih miseci, evo, R je među zadnjima. Već sam je htjela prošetavat po bolesnicima koji su doma. :mrgreen

Ima ih na leđima, guzi i prednjem dijelu, noge, ruke i lice su zasad bez. Svrbi i imala je sinoć malo fibre. Zovem poslije doktoricu da mi napiše onu tekućinu.
Odgovori