Sada je: 05 lip 2026, 23:41.

tesko / glasno dise

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

Re: tesko / glasno dise

PostPostao/la Duga » 15 srp 2008, 14:58

jel ga još uvijek inhalirate i fiziološkom?
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Rachica » 15 srp 2008, 15:30

ja cu sad upast kao s marsa, ali citam i jako mi je zao da se tako mucite - pa sam htjela podijelit jednu priču s tobom.
kao što si imala prilike pročitat na forumu - mi imamo GERB (gastroezofagealni refluks); kod takve djece je specifično to da su skloni upalama uha, grla, bronhitisu, astmi i alergijama. hodajuć tako po pretragama, upoznala sam jednu divnu ženu, majku trogodišnjaka, koja je provela godinu dana po doktorima-upravo zbog ovoga što ti opisuješ. dijagnoze su bile slične tvojoj, ali se uz niti jednu terapiju nije poboljšavalo. bilo je dobrih noći a i noći iz pakla. problemi su dolazili ciklično. onda je posjetila dječjeg gastroenterologa na preporuku kolegice i ispostavilo se da je to bio uzrok problema. GERB koji je bio "tih", dakle nije se manifestirao u svom klasičnom "stilu" povraćanjem, već se sadržaj vraćao samo do jednjaka i vrha ždrijela, što je izazivalo to noćno, teško disanje i otečenu sluznicu, budući da je dječak aspirirao i sadržaj u pluća došlo je i do opstruktivnog bronhitisa.
stanje se drastično promijenilo kad je počela pazit na to da maleni ne jede 2 sata prije odlaska na spavanje i počela vodit dnevnik prehrane, da se vidi koja namirnica mu izaziva refluks epizode. uz dijetu i na početku lijekove došli su do toga da imaju možda jednu lošu noć i tisuće dobrih.
to je specifičan oblik GERB-a, kod nas nedovoljno istražen, ovdje piše nešto više : http://www.natural-reflux-cure.com/lary ... eflux.html

ne kažem da je to stanje i kod tvog sina, ali je zanimljivo da se nitko toga, u priči ove žene - nije sjetio jer su svi problemi bili u dišnim putevima, pa je to automatski navodilo i na te bolesti. sve dok nije došlo do otkrića pravog uzroka.

eto toliko, nadam se da će se kod vas situacija što prije popravit. sretno!
Eh...
slika
slika
Rachica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Rachica » 15 srp 2008, 15:41

Eh...
slika
slika
Rachica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Stefanova_mama » 15 srp 2008, 16:33

IINA je napisao/la:Hm, nikad čula. A niti pročitala da je tako nešto moguće :dunno
Svuda se ističe kako je neškodljiva, ne možeš se predozirati, nije u koliziji sa standardnom farmakologijom,...
Moja cura je na tome već dvije godine, a imam i puno frendica koje idu kod jedne pedice na Knežiju samo jer radi i homeopatiju za djecu. Nitko nije imao nikakvih problema.
I sad me jako zanima kaj je vama bilo.

Dok mi je davala homeopatski pripravak protiv polenske alergije 3 nedelje sam se jedva vukla, a onda je nesto procvetalo i nadovezalo se na "homeopatiju" i jedva su me spasili od gusenja. Nisam panicar i kad imam napad gusenja znam i da disem tako da izdrzim najduze sto mogu i da stignem do leka i da pozovem hitnu pomoc, ali taj put se sve dogadjalo neverovatnom brzinom i neverovatnom jacinom.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la folne » 15 srp 2008, 17:51

http://vrijeme.hr/biomet.php?id=pelud&param=pelud1

Noja, ne znam gdje ti je na moru, ali koncentracija peludi trave i korova ti je umjerena sjevernije. Homeopatija ni mom K. nije pomogla. Dapače, nakon nje smo ležali na Srebrnjaku na intenzivnoj. Ne krivim homeopatiju za to, ali definitivno pomogla nije.
folne
Mladenka

PostPostao/la mamashnita od noje » 15 srp 2008, 17:56

folne, na solti je. nigdje nikakve oznake, sve cisto ko suza. :dunno
tnx.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la palunkica » 16 srp 2008, 15:51

Jučer sam napisala jednu dugu off topic poruku o svoj slučaju i sad je nema, ne znam zakaj, a sve je uredno prošlo.

Dakle, ja sam slučaj koji je jako patio od, što su doktori posumnjali, astme. čak sam se i liječila od astme, međutim pomaka nije bilo nikakvih. Simptomni, curenje nosa, teško/glasno disanje, povremeni kašalj, "sviranje" u prsima. Stalno su mi tražili na što sam alergična i nikako naći ništa, a meni sve gore.

I, nakon obilaženja svih silnih doktora, došla i kod doktorice u Plućnu polikliniku u Zagrebu, koja je odmah rekla da ja imam GERB i pokazala mi jednu sličicu na kojoj je bilo opisano kako ljudi kjoi imaju GERB hodaju od otorinca do pulmologa i natrag, nije im bolje, a zapravo se skroz krivo liječe.

Nakon početka liječenja, meni je sunce svanulo nakon par dana, niti sviranja u prsima, ni kašlja, ni zadihanosti, ma divota.

Kažu da kod 80% onih koji imaju GERB postoji astma ili bronhitis, uz razne druge simptome (a i ja sam ih imala sve - grlobolju, uhobolju...). No najgore je bio kašalj i to konstantno škripanje.

Kažu da GERB može biti i genetska anomalija (taj nekakvi mišić iznad želuca ne zatvara dobro pa se kiselina vraća).

Možda da i tu varijantu razmotrite??
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la mamashnita od noje » 16 srp 2008, 16:48

hmmmm... mozda, tnx. zanimljivo je ovo, u svakom slucaju.
pitanje: da je u pitanju GERB, bi li mu nasonex pomogao?
sinoc mu je baka po mojoj preporuci ipak uspricala nasonex u nos i spavao je gotovo bez budjenja, prvi puta otkad su na moru.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Rachica » 16 srp 2008, 17:19

palunkice- o tome sam ja u postiu iznad pisala, al je očito da pričam nerazumljivo. puno je takvih slučajeva.
a ti? jel moraš stalno pit lijekove za GERB?

-ako je u pitanju GERB, nasonex rješava samo njegovu posljedicu-teško disanje, da bi se riješio uzrok, treba se pit lijek za GERB u kombinaciji s ovim.
danas sam nasla zanimljiv članak http://www.paedcro.com/clanak.asp?id=90

i meni je to interesantno, jer moj A. ima problema s disanjem upravo zbog refluksa.
Eh...
slika
slika
Rachica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamashnita od noje » 16 srp 2008, 17:41

rachice, meni si bila razumljiva :mah
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Rachica » 16 srp 2008, 17:46

konačno da smo se ti i ja sporazumjele ;)

...al za to, vrijedi ispitat - jako je često. u svakom slučaju-sretno!! znam kako je kad su noći pune brige oko gušenja i hroptanja...nekako mi je to prestrašno...kad su problemi u dišnim putevima.
Eh...
slika
slika
Rachica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la watani » 16 srp 2008, 21:17

mamashnita od noje je napisao/la:sinoc mu je baka po mojoj preporuci ipak uspricala nasonex u nos i spavao je gotovo bez budjenja, prvi puta otkad su na moru.

ajd nemojte toliko strahovat nad tim nasonexom. spricaj djetetu, nista mu se strasno ne moze dogoditi. stvarno. a vidis da mu pomaze.
danas se taj preparat (i jos niz njemu slicnih) stvarno puno daje, i ljudi to trose. neki se maltene ne skidaju s toga jer cim prestanu odmah im se pogorsa. (ne mislim ja sad propagirat te pumpice ko neku dobru stvar, vec samo da se zna: neki danas bez toga ne mogu zivjeti)
tko zna sto to danas leti po zraku pa nam toliko smeta :dunno

kaj se tice GERBa, nije da doktori ne znaju da je to moguc uzrok astme. i svaki dobar doc bi trebao voditi racuna o tome kao o mogucem uzroku. djeca sumnjiva na taj GERB bi bila ona koja su ko bebe puno bljucala, povracala hranu u mlazu. kod debelih se sumnja na to.
Jezik ima pravo: uteci znaci spasiti se.
Ako umires, kreni.
Ako patis, pokreni se.
Kretanje je jedini zakon.

vap-su-varivari
watani
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Rachica » 16 srp 2008, 23:18

ima djece kod kojih GERB nije prepoznat u dojenačkoj dobi jer se ispoljavao "tiho", a kasnije stigao na naplatu u vidu dišnih problema. kod nekih se razvije tek kasnije. a kod nekih u starijoj dobi.
i nevjerojatno, ali jako je malo "pravih" doktora, odn. onih koji posumnjaju na nešto drugo kao moguć uzrok, kad su ostali simptomi očiti za neku bolest.

najljepše bi bilo da noa nema ni GERB, ni astmu ni ikakvih problema; al eto ovdje se na velikom broju stranica raspravlja o tome, a GERB može bit jedan od uzroka. zašto to ne provjerit?

:bye
Eh...
slika
slika
Rachica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la palunkica » 17 srp 2008, 09:37

Rachice, i ja sam te dobro razumjelaa i zato sam napisala post, iako baš ne spadam na bubini sam. :mrgreen:

Meni je Nasonex pomagao, no nemam više potrebe za njim.

Prvu terapiju sam uzimala skoro godinu dana jer sam imala gadne rane po jednjaku, pa smo išli na dugu terapiju da se skroz oporavim.

Nakon toga tu i tamo, kad osjetim da baš nije dobro dobijem 1-2 mjeseca terapije, da se sluznica oporavi.

Držim se nekih pravila, a čim se ne držim (kao sad npr.) opet boli grlo, hropćem i slično. Ključ je u disciplini. Mene je dodatno mučio Helicobakter jako sam se teško toga riješila, a od kad mi je uspjelo i moji problemi sa želucem su manji, iako je vraćanje kiseline u jednjak ostalo.

A meni tri najuvaženija pulmologa/alergologa u Zagrebu nisu niti rekli da postoji mogućnost da imam GERB, nego su proglasili da imam astmu i nespecificiranu alergiju i od toga me liječili. Iako su svi testovi (spriometrija, metakolinski test, ventolin) bili negativni, čemu su se svi čudili, ali su me ipak uvjeravali da je to astma. I da, pomagao mi je i ventolin kad sam bila u groznoj fazi.

Jedino što je dijagnosticiranje GERB-a dosta mukotrpno, gastroskopija i PHmetrija, ne znam kako se to radi klincima.

Šnito, ja bi probala s nekim dječjim gastroenterologom pogledati. Jedan od pokazatelja GERB-a je i stalno obložen (bijeli) jezik, možda da to pogledaš.

:bye
zvrkic 12/02
palunkica

PostPostao/la mamashnita od noje » 17 srp 2008, 09:42

jezik mu nije bijel, ali je kao beba puno i dugo bljuckao.
probat cu ga odvesti na jesen na pregled. sad mi jos recite kome?
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Rachica » 17 srp 2008, 12:49

istina, pretrage su grozne. ja nisam dala da mu rade ph-metriju - jer se na osnovu utz-a vidio "jak i obilan refluks"...
kod djece ide prvo utz, ph-metrija, rtg barijevim kontrastom, a u težim slučajevima - bronhoskopija i endoskopija.
dobar doktor već na temelju simptoma i uzv-a može nešto konkretnije reć, a ph-metrija se radi da se vidi koliko je zapravo jaka kiselina.

shnito-ja bi ti rado nerkog preporučila, al nisam iz Zg, mi se lječimo na Kantridi. al, mislim da ima mama s iskustvom kod dobrih gastroenterologa. čini mi se da se i na rodi puno pričalo o tome.

uh, palunkice - ovog s ranama na jednjaku je mene najviše strah. a kad su u pitanju djeca,pogotovo bebe, to je baš iscrpljujuća i stresna bolest. u inozemstvu postoji nekoliko organizacija koje pružaju pomoć roditeljima djece, oboljele od GERB-a. nažalost,. mi smo daleko od toga. dobro da te uopće doktori i shvate ozbiljno.
Eh...
slika
slika
Rachica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la watani » 17 srp 2008, 13:00

palunkica je napisao/la:.. nisu niti rekli da postoji mogućnost da imam GERB, nego su proglasili da imam astmu i nespecificiranu alergiju
...

a kaj mislite da izaziva astmatski napad kod ljudi koji imaju GERB?
kiselina koja se vraca u jednjak i dospijeva preko grkljana do bronha. a bronhi su vrlo osjetljivi, podrazljivi.
i onda, dalje, postoji pitanje: sto je prvo-kokos ili jaje? da li ljudima koji imaju astmu pa puno kaslju, zbog tog naprezanja oslabe ti misici koji prijece refluks kiseline, pa se zato ravije GERB? :dunno
hocu reci, ne treba te dvije stvari, GERB i astmu, tak cvrsto povezivati. i nije to bas tako jako cesto kako se cini. a mislim da je kod djece jos rijedje.
Jezik ima pravo: uteci znaci spasiti se.
Ako umires, kreni.
Ako patis, pokreni se.
Kretanje je jedini zakon.

vap-su-varivari
watani
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Rachica » 17 srp 2008, 13:37

ja dobila baš suprotnu info, od vrlo ugledne dječje gastroenterologice-u većini su slučajeva bronhitis, astma, dišne bolesti općenito - usko vezani s neprepoznavanjem GERB-a u dojenačkoj dobi. po studiji temeljenoj na deset tisuća djece, više od 70% je imalo GERB. al da sad ovaj topic ne pretvorimo u raspravu o GERB-u - kidam ulijevo :mrgreen:
Eh...
slika
slika
Rachica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la palunkica » 17 srp 2008, 13:44

I ja sam isto dobila sličnu informaciju. moj gastroenterolog kaže da čak 80% astmatičara ima GERB. Da li je to uzrok ili ne, nemam pojma, ali ja nakon što sam se počela liječiti nema više niti astme (očito je nije niti bilo), a ni takvog curenja nosa i ostalih gluposti.

Što se tiče gastroenterologa, ja znam doborg za odrasle, za djecu ne znam.
zvrkic 12/02
palunkica

PostPostao/la Dobri andjeo » 27 srp 2008, 10:12

e snito to ti je sve normalno. nama se na moru i na povratku uvijek pogorsa. to je karakteristicno za astmase .. kad smo dosli na more zdravi prvo smo deset dana kasljali, zvizdali, i na kraju na ventolinu zavrsili. onda je bio mir. dok eto nocas joj se poceo cepiti nos a uskoro ce i kasalj :roll: dosli smo s mora u cetvrtak.. na moru smo isli cijelo vrijeme na inhalacije u talasoterapiju ambulatnno i bili pod kontrolom doktora. prvi put da nije prokasljala u karlovcu .. ako skripi daj mu i ventolin i krene s nasonexom nece mu smetat vise mjesecno uzimanje jer je lokalno. nama je tako orl rekao u toj dobi..
"Ja sam Alfa i Omega,Prvi i Posljednji,Početak i Svršetak!"
Dobri andjeo
zlatna ribica

Prethodna

Natrag na Bubini sam!

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.