Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.
Odgovori

09 sij 2008, 08:47

Kak iz prsta vadite kks, sedimentaciju i vrijeme krvarenja?
Koliko ja znam to ide iz vene (osim ako vi ne morate raditi različite pretrage)

09 sij 2008, 09:05

moj je N prije 1,5 god. operirao mandule u klaicevoj, za anestetziju smo radili i ekg i krv i svasta nesto....
kod budjenja sam bila uz njega, nije bilo tako strasno, plakao je jako ali se uspio dosta brzo smiriti...
i ja sam se jaaaaako bojala, uzasno :shock: no hvaladragombogu :3srca proslo je sve ok :mah ja nisam htjela otezati, bilo mi je super kad je bio zdrav u komadu pa da to rijesimo sto prije :dunno

09 sij 2008, 10:41

palunkice, nemam iskustva, samo :3srca za malog zvrkica

09 sij 2008, 10:56

palunkice, napravi ovo pod 2.
ne mozes ti biti ta koja ce odluciti jel dijete (jos k tome tvoje) zdravo i fit za operaciju. dobro si to skontala.
ne bih se slozila s kirurgom. dok vi dospijete do operacije, svasta se jos moze izdogadjati. a dovoljno je da malac bude jako prehladjen, da mu bude zastopan nos, i onda je poprilican problem anesteziolozima napraviti neke stvari jer ne moze disati na nos.

09 sij 2008, 12:04

maja3 je napisao/la:Kak iz prsta vadite kks, sedimentaciju i vrijeme krvarenja?

Mom su vadili iz prsta. Nikada još nije vadio iz vene. Vrijeme zgrušavanja krvi je valjda ono s štopericom i maramicom.

09 sij 2008, 17:37

Kad smo morali odgoditi operaciju (bio je 7 mj. i vani 40 stupnjeva a P. je pokupio upalu grla) kirug nam je rekao da moramo ponoviti i krv i anesteziologa, meni je to OK. Ako sa nalazima ides kod njega na procjenu da li je djete zdravo (ja se ne bi upustala u takve procjene) za operaciju, onda mi se cini da mozes ranije napraviti anesteziologa.

10 sij 2008, 08:58

A mene zanima, zakaj neki moraju na ekg, a drugi ne :conf

10 sij 2008, 18:31

IINA i mene to zanima, ja bi nekako bila sigurnija da ode na EKG. Budem vidjela.

Danas sam digla nalaze krvi i urina, sve OK. A jučer sam ga poslala u vrtić i već mu danas curi nos. Bojim se da ne bude ništa od te operacije do proljeća.

I odlučila sam se odgoditi anesteziologa. Kirurg je mislio da ja procijenim da li je on zdrav ili ne, a ja ipak ne mogu preuzeti tu odgovornost.

Opet sam problem pospremila pod tepih....... Bar za neko vrijeme :dunno

11 sij 2008, 08:51

Da ja isto ne bi bila ta koja će reć može :dunno
U čem je caka sa ekgom, hm...možda netko odgovori. Mi smo išle na ekg, a operacija je sigurno bila krača i nije bila ništa rizičnija od vaše tak da očito nije stvar u dužini trajanja niti u zahvatu :conf
I mi smo bile doma tri tjedna prije termina, jedino tako smo ostale zdrave.

13 sij 2008, 18:42

Evo mi smo operirali bruh i doma smo.... Sve prošlo ok hvala Bogu

Re: Opća anestezija - koje ste pretrage radili i ostalo

24 vel 2008, 00:24

pozdrav cure! :bye

a što točno radi anesteziolog?
malena mi ide vaditi mandule

ja sam dobila uputnicu za laboratorij, za ekg i anesteziologa

vidim na povjesti bolesti da je doktor tražio i pregled pluća, jetra , srca pa me zanima dal to isto radi anesteziolog?
koja pitanja postavlja da se znam pripremiti malo me je strah, nikad još nije imala nikakve operacije.

24 vel 2008, 00:54

Nas je pitala povijesti bolesti, poslušala joj je pluća, pogledala nalaze krvi i EKG-a. Dala nam je upute za piće i jelo, a zatim smo otišle na pregled kod doktora koji ju je operirao (on je napisao neke papire za prijem na odjel). Nakon doca smo ju otišle prijaviti na odjel iako taj dan nije ostala u bolnici. Slijedeće jutro smo morale doći u 7:30 (operacija je bila u 8:30).
Cijeli dan sam bila s njom (do navečer), a slijedeće jutro je išla doma.

Re:

24 vel 2008, 21:44

maja3 je napisao/la:Kak iz prsta vadite kks, sedimentaciju i vrijeme krvarenja?

Nas šalju sada na neke pretrage, pa baš je napomenula da zbog sedimentacije mora iz vene :| što će biti, ne baš veselo...
Tako da, kks može iz prsta, ali sedimentacija sam sigurna da ne ide iz prsta, treba epruveta.

P.S. Mandule su krajnici? :dunno

24 vel 2008, 22:07

a dali se kod anesteziologa mora doći sa nalazima krvi i ekg-om ili ne?

24 vel 2008, 22:22

Mi smo anesteziologa obavili na dan operacije, i on je pregledao nalaz krvi i ekg-a, tak da bi moj odgovor bio -da-

24 vel 2008, 22:29

Ciara je napisao/la:a dali se kod anesteziologa mora doći sa nalazima krvi i ekg-om ili ne?

Napisala sam u prethodnom postu.

20 ožu 2009, 12:49

dizem da ne otvaram topic istog naslova.
super su vase preporuke :kiss
nas ceka opca anestezija u 5. mjesecu pa se polako pripremam, a receno mi je da s pretragama moram poceti u travnju...
uf uf...

20 ožu 2009, 12:54

Anesteziolog je zadnji, njemu se nose svi nalazi i on daje "zeleno" svjetlo za operaciju. Mi smo radili EKG za operaciju treće mandule.

20 ožu 2009, 12:55

imge kakvu imate operaciju ?

20 ožu 2009, 12:58

meni je Vanja bila na vađenju sve tri sa 2,5 godine - mi smo išli na Šalatu a ne u Klaićevu upravo zato što se mogao uzeti apartman i netko biti s njom i neposredno prije i neposredno poslije operacije i tokom noći .

S obzirom na to koliko je ona bila mala i kako ju je bolilo kada se budila ne mogu zamisliti kako bi bilo da je bila po noći sama tj na odjelu s drugim klincima. :/

Nismo radili ni EKG ni ništa drugo iako je bila opća :dunno , samo razgovor sa anesteziologom.

Imge, a šta vas čeka? :hug

20 ožu 2009, 13:10

Jos jedni :mah
Nama je tonzilektomija pomaknuta s 12.05. na 21.04., vadi sve tri mandule.

Re:

20 ožu 2009, 13:14

SonjaV je napisao/la:L. su vadili krv i pregled onako kao za cijepljenje (pluća, grlo).
Bio je dva sata na operaciji što je proteklo u redu.

I mi tako. Krv smo vadili i obavili pregled kod anesteziologa u Klaićevoj - grlo, pluća.
Na tašte prije operacije nam je jako teško palo jer smo čekali operaciju do pola 3 (kirurgija, puno je bilo hitnih, a nama je bila 2. operacija i nije bilo hitno) i onda još nakon operacije bez jela i pića. A vruće, on žedan, gladan, boli glava :strah :strah :znoj

edit: već sam pisala o tome, ali nikako da to iskustvo zaboravim :|

20 ožu 2009, 14:54

Mi smo u međuvremenu obavili anesteziologa, nismo radili niti koagulogram, niti ekg niti rtg pluća.

Sve u Klaićevoj. anesteziolog ga je pogledao, pitao da li je zdrav, ja sam rekla da je i napisao je pozitivno mišljenje.

I onda kad smo došli u bolnicu se ispostavilo da baš i nije sasvim zdrav i poslali su nas doma.

To mi sve izgleda dosta neozbiljno. Idemo na novi pokušaj negdje iza Uskrsa.

20 ožu 2009, 17:40

Mi pred 2 god. imali sve nalaze gotove (krv, urin, klasika, pregled kod pedijatra) i napravili famozni pregled kod anesteziologice u Klaićevoj koja je jako (vidljivo i čujno) bila prehlađena, kihala je i kašljala i gunđala kako je to dobila od djece :angry , pa malo preslušala pluća i pitala nas podatke o težini i eventualnim bolestima - 5 dana nakon toga dijete na dan operacije dobilo virozu (nije bio u vrtiću, prilično se kontrolirano kretao tih dana kako nam se operacija ne bi poremetila) - ali mu nisu dali ništa jesti ni piti :angry od noći prije do podneva kada nas je kirurg "otpustio". Imali smo sreću što smo dobili novi termin operacije unutar vremena u kojem su još vrijedili svi nalazi (mislim, nekih mjesec dana) pa smo po rješavanju viroze obavili sve.

Za postoperativno vrijeme (kao i ono pred, bez ića i pića) - dijete skoro dehidrira, Klaićeva je na kirurgiji jako grijana, čim su mi dozvolili tutnula sam mu vodu (nije mu "sjeo" onaj bolnički čaj), kako je operiran do podneva iza 15 su mu dali juhu (rekli da mu dam u 2 navrata da ne dođe do povraćanja, nakon 2. runde moj gladuš pitao "Što ima dalje za jesti" :lol ), predvečer su rekli da smije nešto tipa voćne kašice/pudinga i sl. i dvopek ili štapiće i čaj

20 ožu 2009, 23:33

moj miško ide već na 3. operaciju, a sve pretrage uvijek radimo ponovo jer vrijede mjesec dana (za bebe, ne znam za stariju djecu).
pretrage obavljamo tjedan prije operacije. radi se kompletna krvna slika i sedimentacija, biokemija (krv), protrombinsko vrijeme (zbog ove stavke vadimo krv i iz vene, sve ostalo može iz prsta). analiza urina (obična i biokemija). EKG. pregled pluća kod pedijatra i to dan prije primitka u bolnicu, neće ga ni pogledat ranije. moramo mu donijeti i nalaze krvi, urina i EKGa. pregled općeg stanja djeteta, isto kod pedijatra (u biti običan redovni pregled, ali sve mora biti na pismeno, tipa, kod njega je za operaciju okica pisalo i da ima fimozu i da treba prevlačiti kožicu na pišonji :mrgreen: ). i onda te sve nalaze (uključujući i one od pedijatra s pišonjom) dan prije operacije nosimo, tj. sestre u bolnici nose, anesteziologu. mi ga nikad nismo vidjeli.
krv i urin u klaićevoj. EKG i anesteziolog u Vinogradskoj, zato jer je i operacija u vinogradskoj.
ja uzmem uputnicu i za sebe pa smo u apartmanu (očni odjel).

a vidim da je za svakog drugačije

20 ožu 2009, 23:39

eh, da.
i moja bebica je morala biti na tašte, tj. 3 sata (kad je imao 2 mjeseca) i drugi put 4 sata (s 3 mjeseca) prije operacije nije smio jesti.
prvi put je bio glaaaadan. još smo dojili, i to poprilično često, pa je ta 3 sata njemu bilo predugo.
drugi put smo kombinirali cica-boca, pa je dobio bočicu za zadnji obrok i bilo je ok.
svaki put je nakon operacije bio jako gladan. i svaki put sam se oglušila na sestre i savjete da ga ne hranim čitavih 3 sata. on je toliko urlao da nismo izdržali ni sat vremena.
prvi put je povratio, pa opet jeo, zaspao na kratko, i opet urlao.
drugi put je odmah blaženo zaspao nakon jela i nije bilo povraćanja.

20 ožu 2009, 23:41

Volvo je napisao/la:Za postoperativno vrijeme (kao i ono pred, bez ića i pića) - dijete skoro dehidrira, Klaićeva je na kirurgiji jako grijana, čim su mi dozvolili tutnula sam mu vodu (nije mu "sjeo" onaj bolnički čaj), kako je operiran do podneva iza 15 su mu dali juhu (rekli da mu dam u 2 navrata da ne dođe do povraćanja, nakon 2. runde moj gladuš pitao "Što ima dalje za jesti" :lol ), predvečer su rekli da smije nešto tipa voćne kašice/pudinga i sl. i dvopek ili štapiće i čaj

Joj, joj, kak je to teško :( . Možda pretjerujem, ali meni tih par sati nakon njegovih operacija je bila živa trauma. A kad se sjetim djece kojima nisu uspjeli namjestiti slomljene kosti iz prvog puta, pa su drugi dan prolazili opet isto :place . Strašno. Jedan maleni iz sobe je imao totalno bijele ispucale usnice koliko je bio isušen nakon dvije operacije. Strašno, strašno, strašno.

20 ožu 2009, 23:46

mi smo na svetom duhu vadili sve tri mandule , anesteziolog njihov s tim da je od pregleda prošlo mjesec dana dok smo dobili apartman ali nisu ponavljali pregled, uredno svi nalazi, krv, EKG ... smo donijeli sa sobom
u principu najgore mi je buđenje iz anestezije ( da budem iskrena ja sam povraćala na wc kako je to izgledalo a mm se brinuo za nju) sreća da smo obje bili u app
ma muka mi je bila jer je imala komadiće te mandule zapetljane u kosi ,dobro da se nisam srušila

drugo jutro je povraćala isto su rekli da je to od anestezije , nije mogla ništa jesti pa su joj tutunuli i jednu infuziju

21 ožu 2009, 11:34

Mi smo bili 2 puta na operaciji preponske kile, prvi put po planu kad je i zakazano u dobi od 8 mjeseci, drugi put hitna operacija ukljestenje, 16 mjeseci je bio star. Donijeli nalaz krvi ( sve iz prsta), misljenje pedijatra, misljenje pulmologa (potrebno za svu djecu sa bronhoopstrukcijama).
Sve je bilo u savrsenom redu, posle prve operacije spavao 2 sata, probudio se,popio malo caja i opet spavao, ni sekunde nije zaplakao.
Posle druge operacije takodje normalno budjenje, nije plakao uopste, cak mi se onako slabasno nasmijesio.
A i rekli su nam da to djeca sto su manja lakse podnesu.

23 tra 2009, 23:24

Rima, nekako mi ostalo u sjecanju da ste ovih dana isli na operaciju.
ako da - jel sve dobro proslo?
kako je bilo s anestezijom?
kako je maleni?

Palunkice, di ste vi stali?

nas update - maleni ima operaciju 11.5.
obavili vadjenje krvi, ceka nas ekg i pregled kod anesteziologa...
pa se opet javim kad to obavimo...
nama je ovo sve novo pa me sve zanima... :mah
Odgovori