Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.
05 ožu 2007, 21:44
Hvala na brzom odgovoru. T je sada ok i molim Vas da mi savjetujete što da tražim od naše dokice. Kakve pretrage? Ona samo tvrdi da je to prolazno, ali nije. Već imam loše iskustvo sa njom, ali u Zaboku nemam izbora za pedijatre osim nje.
05 ožu 2007, 23:20
sljubi trazi od pedijatrice uputnicu za srebrnjak, obavezno neka napise pregled i obrada (nas je zeznula predzadnji put jer je napisala samo pregled pa joj nisu radili alergolosku pretragu), prije toga se narucis za pregled.
mi smo bez kaslja vec oko 3 mjeseca!

bili smo nekidan na kontroli na srebrnjaku, radili su joj i alerg. pretragu, prvo prick test koji je sad osim alergije na prasinu i grinje pokazao i alergiju na neke biljke. cekamo rezultate testa iz krvi, ali to cemo znati tek na slijedecem pregledu u 5. mj. Ostajemo i dalje na istoj terapiji, seretide 2x1.
05 ožu 2007, 23:32
evo i Lu. u klubu astmatičara
nama je dr.Kovač rekla da je nealergijska astma (vidim da ju Richter ne priznaje, ali ona ju priznaje

)
06 ožu 2007, 08:55
dr.Kovač
je li ta dr isto na srebrnjaku?
06 ožu 2007, 09:31
da, na Srebrnjaku
23 ožu 2007, 17:04
OD DANAS JE I TIN REGISTRIRANI ASTMATIČAR-NEALARGIJSKI.
23 ožu 2007, 21:28
kod kog ste to bili sljubi? kod rihtera vidim niste
23 ožu 2007, 22:36
BILI SMO KOD DR.KOVAČ I ODUŠEVLJENA SAM SA NJOM. TIN JE ALERG. NA GRINJE I BREZU.DOBILI SMO SYMBICORT I NARUČENI SMO ZA 25.05.07.
25 ožu 2007, 21:49
Doktorica je ukinula Singulair J i najavila vjerojatno smanjivanje Flixotida.
01 tra 2007, 20:52
POZDRAV. IZGLEDA DA SU MIRNI DANI ZA VAS, ALI JA TREBAM SAVJET. TIN SE ŽALI JAKO NA NESANICE, A TO JE NAVEDENO I KAO NUSPOJAVA KOD NJEGOVE TERAPIJE. ŠTA MI JE ZA RADITI?
17 tra 2007, 17:47
A, vidite ovo
Mediteranska dijeta mogla bi pomoći djeci s respiratornim alergijama i astmom, otkriveno je u studiji u kojoj su sudjelovali britanski, grčki i španjolski znanstvenici. Tijekom istraživanja praćeno je zdravlje gotovo 700 djece u ruralnim područjima Krete gdje su ovakvi zdravstveni problemi vrlo rijetki.
Osobe koje su provodile dijetu bogatu voćem i povrćem, naime, bile su zaštićene od respiratornih alergija i astme. Već je poznato da dijeta može pomoći kod ublažavanja simptoma astme, a ova studija pružila je dodatne dokaze. Jedan od ciljeva istraživanja, inače, bilo je otkriti zašto djeca u nekim dijelovima svijeta, poput Velike Britanije, u velikom postotku pate od astme, dok je kod djece na Kreti to rijetkost.
Što više voća, što manje masti
Tijekom istraživanja roditelji djece od sedam do osamnaest godina ispitivani su, između ostalog, o tome koliko često djeca jedu 58 vrsta namirnica podijeljenih u kategorije. Mediteranska dijeta na kojoj su djeca bila bogata je povrćem i voćem, a konzumiraju se vrlo niske količine masnoća. Ipak, kožne alergije su relativno česte na Kreti, ali to samo znači da djeca reagiraju na alergene poput prašine. Ključna je činjenica da ovakve alergije kod njih ne prelaze u respiratorne.
Čak 80 posto djece koji su sudjelovali u istraživanju jeli su najmanje dvaput dnevno svježe voće, a dvije trećine njih jeli su svježe povrće. Svakodnevno konzumiranje naranči, jabuka, rajčica i grožđa pokazali su se vrlo učinkovitim pri zaštiti od otežanog disanja i alergijskog rinitisa.
Važnost antioksidansa
Kožica crvenog grožđa sadrži visoku razinu antioksidansa kao i resveratrola koji dokazano smanjuje upale. Orašasti plodovi bogat su izvor vitamina E, pa djeca koja su ih jela najmanje tri puta dnevno imala su manje problema s otežanim disanjem. Osim tog, orašasti plodovi isto tako sadrže puno magnezija za koji je dokazano da štiti od astme i čini pluća snažnijima. S druge strane, konzumiranje margarina više od jednom tjedno udvostručuje mogućnost pojavljivanja astme i alergijskog rinitisa.
- Poruka ove studije jest da je hrana s visokom razinom antioksidansa vrlo zdrava, a zdrava dijeta može odigrati važnu ulogu u ublažavanju simptoma astme - izjavio je Dr. Paul Cullinan iz bolnice Royal Brompton i Nacionalnog instituta za srce i pluća. Mediteranska dijeta, dakle, bogata voćem i povrćem može imati velik utjecaj na sprječavanje astme kod djece.
Nego kak ste ovih dana?
Moje se dijete opet zakašljava, krenuo je u vrtić, vidjet ćemo koliko će to dugo trajati...
17 tra 2007, 17:49
ja nigdje u gradu ne mogu naći seretide inhaler
jel zna netko ima li zamjena za to ( nisam još stigla do doktorice)
17 tra 2007, 21:04
Luantaro, to je neki drugaciji? Mogu pitati prijateljicu koja je radila u ljekarni (danas je trg. putnik, ali radi s veledrogerijama, mozda ona zna)
17 tra 2007, 21:27
taj seretide izgleda isto kao ventolin, samo se zove seretide

( kak sam to stručno objasnila)
ako ti nije teško, molim te pitaj
18 tra 2007, 08:48
Buba je napisao/la:Danas su E. (za 2 mj. ce imati 4 god.) dijagnosticirali bronhalnu astmu. ima napadaje kaslja vec tjedan dana, prvo smo mislili da je "samo" bronhitis, ali eto.
kao terapiju je dobila inhalaciju ventolinom + inhalaciju atronent(nisam sigurna za naziv jer je dr. necitko napisao a nisam zapamtila kad su joj davali

) - to 3x dnevno + flixotide 2x2.
inhalirati cemo se doma, ali moramo dolaziti i kod njih.
radili su joj i spirometriju, vrijednosti su na oko 60% sto kaze dr da je dobro obzirom da joj jako skripi.
ide i na drenaznu masazu, 1x kod njih i ja ju doma 3-4x masiram.
Ima li jos astmaticara? Rekao je da cemo vjerojatno mroati kao profilaksu uzimati flixotide.
Moramo kupiti i babyhaler. Koji da uzmemo? ili je svejedno?
bas sam sva nikakva od ove dijagnoze. :bad
Zanima me koje ste vi sve simptone imali.
18 tra 2007, 08:59
ja sam zakljucila da je moja ziher alergicna na nesto bez obzira na onih negativnih 10 uboda na srebrnjaku. naime curio nam nos 3 tjedna neprekidno i ja joj samoinicijativno uvela claritin i gle, nos prestao nakon 2-3 dana curiti, jedan dan sam zaboravila dati gaq inos krenuo. vratila ga - stao
od kada imam pulmicort i micronefrin doma kuc kuc zaustavila sam vec drugi put u startu s dvije tri inhalacije

kuc kuc pljuc pljuc...
18 tra 2007, 09:00
od 1.4 smo bez singulaira , samo smo na flixonase sprenju za nos , to me nekako strah skinut jos, ostavit cu do 1.5...
18 tra 2007, 11:48
evo i mene s novim saznanjima
bila sam s f. kod homeopatice jer mu je dr na srebnjaku ukinula flixotid preko ljeta, pa sam htjela da mu se pojacaju ovi homeopatski pripravci
i kaze homeopatice da je u medjuvremenu nesto naucila o tim nasim problemima
naime, skuzili su da djeca koja imaju simptome kao da su alergicari a alergija nije dokazana, da se kod te djece sporije razgradjuje/izlucuje histamin iz organizma
pa bi bilo pozeljno izbjegavati hranu koja ima histamina- a to je, sada po sjecanju govorim- rajcica, cokolada, dimljeno meso, kobasice, tvrdi fermentirani sirevi.....
uglavnom to se moze u austriji dokazati iz krvnih pretraga, kod nas jos ne
terapija je-
1.izbjegavati tu hranu,
2.ili ako se uzima ta hrana onda treba prije konzumiranje uzeti neku tableticu-koja ubrazava razradu histamina, i jos
3. claritine
tako da DA, mozda je to i vas slucaj
mi tabletice nismo dobili koje razgraduju histamin, vec samo da pratimo da li mu je kada jede tu hranu losije
eto za sada toliko, javim se s novim vijestima
edit:tipfeler
18 tra 2007, 16:21
zanimljivo, moj M. ti niti nist od toga u biti ne jede.
Mi smo onako, zakasljava se tu i tamo, čuješ da mu negdje duboko nesto krcka...ja odlazim na more krajem petog mjeseca i ako dragi Bog da, ove godine valjda necu nist slomit da posteno to odradimo.
18 tra 2007, 17:01
evo sada sam doma pa dopunjavam popis hrane:
kakao
orasi
ribe, morski plodovi
spinat
kiselo zelje
jagode, citrus voce
19 tra 2007, 10:17
uf prilicno sirok spektar omiljene nam hrane
20 tra 2007, 14:09
DA, onda saljem svoje dijete na preodgoj k tebi (kod nas ne pale ni kazne tipa nema slatkisa ako ne probas ... ne ako ne pojedes...)
Kod nas otpada i uobicajena verzija tipa da na stolu mora biti to sve sto jedu roditelji, jer em kuham svaki dan, uglavnom i rucak i veceru, em je mm sportas, samim nam je tim obrok pun povrca i voca... ma kod ovog malog nist ne pali
23 tra 2007, 10:44
Kod nas počinje lošiji period. Kako sve cvate nos je konstantno začepljen a on kad god mga ne upozoravamo počne disati na usta. Kapamo operil već tri tjedna. Tako da pod hitno idemo na more.
23 tra 2007, 10:52
operil ne smijes kapat duze od tjedan dana jer ce ti postat ovisan o njemu , tj nos ce vam curiti bez njega -ima to i svoje ime al se nemrem sjetiti. odmah prekini s operilom i predji ili na flixonase ili nasonex , pitaj doka sto umjesto operila...
mi smo pod claritinom i ok je
23 tra 2007, 10:54
lunahor, koliku dozu claritine-a joj dajes?
i koliko puta tokom dana?
23 tra 2007, 11:04
1 zlicicu navecer prije spavanja i ujutro spricam nos flixonase sprejom :juhu
23 tra 2007, 11:10
flixonase sprejom
je li to kortikosteroid? jesu li ti to na srebrnjaku rekli za to?
26 tra 2007, 07:18
Drage mame, molim vas za misljenje - moja najmljadja cura ima 10 godina i ima astmu koja se polako pocela razvijati od pete godine zivota. prije dvije godine je L. imala ozbiljan asmaticni napad - gusenje, kolaps desnog plucnog krila,zavrsila dva dana na intezivnoj, ma uzas ...
Uglavnom od tada je na Flixotide i drzimo astmu pod kontrolom (niti jednom joj nije bilo lose). Prije 6 mjeseci smo u dogovoru sa dr-om prestali sa Flixotide-om, ali nakon 3 tjedna simptomi (skripanje, otezano disanje) su se poceli vracati. Tako da smo ga morali uvesti natrag.
Ono kaj mene muci su nus-pojave. Iako pise da su doze kortikosteroida minimalne i idu direktno u disni sustav te da su nus-pojave 'unlikely' (prevodim na brzinu sa engleskog, mi smo u New Zealandu) ipak se navode: osteoporoza u kasnijuim godinama i moguci utjecaj na rast (vele da nema dokaza, ali zasto onda to navode kao mogucu posljedicu) ...
Sad sam ja malo paranoicna, L je stvarno niska za svoju dob (imam jos dvoje starije djece, oboje visoki) i gledam sve to pod povecalom. Nije da bas imamo nekog izbora, ali ... recite mi, molim vas, da li vi nesto znate o tome? Sto vam doktori u HR vele o nus-pojavama Flixotide-a (kod dugotrajnog uzimanja)?
26 tra 2007, 11:09
isto sto i tbei roxy, nazalost moras procijeniti sto ti je manje zlo u vasem slucaju, dal moguce gusenje ili osteoporoza i nizak rast
ma bit ce sve ok , bitno da je astma koja je opasnija od nuspojava pod kontrolom a mozda ti i prodje skroz u pubertetu
a dal se dijete bavi sportom, to ti je dosta vazno kod astme
27 tra 2007, 13:01
Mene ti je dugo proganjalo to s nuspojavama, pogotovo što smo ih uveli s godinu i pol. Odlučila sam poslušati doktoricu i uvesti ih kako bi spriječila onu pravu, tešku astmu. Što kaže DA, to mi se čini kao veće zlo. Al da te utješim, evo već šest i pol godina ih uzima i stalno je na 50. percentili po visini i težini.