Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.
Odgovori

Re: tesko / glasno dise

11 svi 2008, 10:22

mi smo totalna koma :cry:
na srebrnjaku su mu 24.4. dijagnosticirali alergiju na plijesan i reaktivnu bolest donjeg disnog trakta. preporucili i ORL obradu radi sumnje na 3. krajnik. dobio ventolin za doziranje prema potrebi.
izolirali plijesan, ali tegobe ne prestaju. nocu se gusi da je to strasno.
kupili inhalator i svaku ga vecer inhaliramo fizioloskom u koju ponekad ukapamo operil. noc jos relativno podnosljivo prodje, ali pred jutro je totalni rokenrol :(
u cetvrtak bili na ORL pregledu u klaicevoj kod dr. marna. krajnici nesto povecani, ali su okej i nisu za vadjenje, definitivno ga muci alergija, samo sto je vrlo lako moguce da ga osim plijesni muci jos nesto, na sto nije testiran. sluznica nosa mu je bijela i jako zadebljana, lijeva nosnica mu potpuno opstruira disanje, desna je nesto prohodnija.
dobio sirup aerius da pije pola zlicice dnevno i kao stanje bi se trebalo popraviti u iducih 7 dana. ako ni to ne pomogne onda mu trebamo u nosnice uspricavati neki sprej (ne znam sad tocno kako se zove) pa ce mu to valjda pomoci.
sirup je jucer popio treci dan i znam da sam nestrpljiva i da treba pricekati jos koji dan, ali njemu je sve gore. to je strasno za gledati, on se bacaka k'o riba na suhom, lupa glavicom o ogradu kreveta, gusi se. preksinoc je spavao kod svekrve (bez inhaliranja) i kaze mi da je uspio zaspati tek oko pola 7 ujutro, da ga je ona nosila na rukama, on se davio i malo joj je falio da ode s njim na hitnu.
ventolin mi se cini nepotrebnim u ovoj prici jer njega ne muce bronhiji, njega muci nos :dunno
ja ne znam vise kako mu pomoci, sto mi je ciniti, kuda ga odvesti, sto mu dati... a ovo je muka ziva.
ima li itko ideju sto dalje?
Zadnja izmjena: mamashnita od noje; 11 svi 2008, 22:22; ukupno mijenjano 1 put/a.

11 svi 2008, 10:27

a jel pije claritin ili neki drugi sirup baš protiv alerigije?

11 svi 2008, 10:30

pije ovaj sto sam napisala, aerius, jucer je bio 3. dan da ga pije.

11 svi 2008, 10:36

izbaci sve mliječno iz njegovoj jelovnika sve dok ti alergolog ne kaže da mlijeko može. i još jaja, kikiriki, konzervanse, kakao. baci madrac koji imate i uzmi lateks. kapula u krevet, bez obzira što je alergija glavni uzrok njegovom gušenju.
prekrečiti zidove.

11 svi 2008, 10:43

madrac sinoc stigao novi.
mlijecni proizvbodi su mu glavni dio prehrane, to je jedino sto s gustom jede, sve drugo je muka ziva :(
kako ne pije.
jaja jede rijetko. kikiriki nikad.
btw, niti na jednu od namirnica koje si spomenula nije bio pozitivan na testiranju :dunno

11 svi 2008, 10:51

to su najčešći alergeni (uz grinje) i kod slabijih alergija, kao što je imala moja, liječnici znaju preskočiti testiranje i predložiti samo uklanjanje 3k iz prehrane. nama je čak rekla da ovako odokativno mlijeko može biti jedan od uzroka njenog povremenog kožnog osipa, ali bolje to ne znati jer kako prehraniti dijete bez mlijeka. kod slučajeva kada alergija otežava disanje mora se biti temeljitiji.
da odete kod richtera? on je najrazvikaniji u hr po tim problemima.

11 svi 2008, 10:59

on vise nije na srebrnjaku, zna li netko gdje je richter sada?
eli, on JEST testiran na sve ovo nabrojano, imam crno na bijelo.
imam osjecaj da smo zasli u slijepu ulicu i tapkamo u mjestu, nesto moram napraviti, a ne znam sto.
citam na rodi o slucajevima gdje se klincima stanje pogorsalo uzimanjem ovog aerius sirupa :ne
i uopce ne znam sta da radim s tim ventolinom, ne znam prepoznati situacije u kojima bih mu ga trebala dati. i nisam sigurna trebam li uopce, ako je rijec o alergiji. :dunno

11 svi 2008, 11:43

Baš mi je žao što se tako muči...

Iz mog iskustva sa alergijskom astmom, što kod mene što kod sina mogu ti reć da je zaista potrebno oko tjedan dana nakon izloženosti alergenu i početka terapije da se stanje smiri... Doduše, mi nismo imali toliko velikih problema sa sluznicom nosa nego dublje sa bronhijima, a za nos smo dobijali flixonase...
Što se tiče grinja, kušina i madraca pulmologica mi je savjetovala da omotam jastuk sa onim plastičnim stoljnjakom i da je to jedini način da ih spriječim (sin ima jaku alergiju na njih!) dok mu se stanje ne smiri, nakon što se primirilo gušenje skinula sam te navlake (a kušini su bili potpuno novi Tempur) i nakon toga je bilo okej... (kuc kuc)

Mislim da sam pročitala da je Richter na Rebru sada.

11 svi 2008, 12:15

tnx, RL! narucit cu ga jos kod richtra, provjerit cu s rebrom je li tamo.

11 svi 2008, 13:31

Spore budji se ne moraju videti, mogu biti ispod tapeta, ispod parketa, vetrite sve sobe (sa otvorenim prozorima, ne samo onako na kip). U Nemackoj je to cest problem, ovde cak imaju ekipe sa specijalno obucenim psima koji ih njuse cak i u luksuznim kucama novogradnje i narocito je opasna crna budj. Odvojite krevet od zida sa svih strana, nikakvi sinteticki baldahini ili obloge koje idu oko kreveta (one mekane tekstilne).

Puno srece.

11 svi 2008, 13:38

moze li mi netko ovo prevesti? rijec je o nekim od alergena na koje je testiran, koje ne znam prevesti.
derm. pteronyss, derm. farinae, artemisia vulgaris, alternaria

sve to je bilo negativno, kao i mlijeko, jaja, kikiriki, dlake psa i macke, ambrozija,breza, lijeska, pelud.
pozitivna jedino plijesan.

11 svi 2008, 21:21

a jel ima spazam, idi na hitnu na srebrnjak ponovo. kod kojeg se doka tamo vodite ? neidi k rihteru. napisala sam ti na mua. naruci se kod nekog normalnog na srebrnjak , ak tesko dise , kaslje i sl daj mu ventolin (prek babyhalera kojeg si kupi ak nisi ) i daj mu slobodno potisak, ak ti nisu pokazali vrati se dok ti je dezuran npr dr jelcic, gunek macukat, caleta , turkovic, il tak nekak(provjeri telefonom ) , neidi kod zimicke, i odi na hitnu da ga netko od nnjih pogleda, oni su ok.ak su mu gore dali ventolin onda su culi nesto na plucima,i oni su onda ziher da mu i treba ventolin , mozda ti se cini da je nos al su ziher i pluca u pitanju ak su ti dali ventolin, sto nije cudo uz alergiju. jeste dobili dg astme ? trebali bi dobiti neki lijek uz ventolin kao flixotide , singular i sl. a za nos si sigurno dobila flixonase ili nasonex, svima njima treba bar 5 dana da prodjeluju. fizioloska ti moze skoditi kao i operil , nema koristi ak je nos takav od alergije. zovi astmafon slobodno i pitaj za savjet. ak ne ces srebrnjak idi u klaicevu kod dr voskresenski no direkt nju zovi i s njom dogovori pregled, odlicna , topla i draga dokica a super strucnjak. pitaj rihtera na cybermedu slobodno, vjerujem da ces dobit slican odgovor na grublji nacin :drink

11 svi 2008, 21:25

sad sam citala tovj post detaljno, pa on ti ima nesto na plucima tj spazam vjerojatno, a po opisu astmu ili spazmatski bronhitis, nazovi astmafon i pitaj kako da das ventolin i dal da das, ja mislim da trebas svakako. tako se mi gusimo i kasljemo dok nismo na flixotidu a ventolin dajemo kod infekcija kad krene kaslja .

11 svi 2008, 22:13

andjo, ja sto dalje sve manje znam i sve se manje snalazim :ne
na srebrnjaku smo bili kod dr. vlasica. kada je trebao napisati dijagnozu izmedju dvije mogucnosti koje mu je kompjuterski program nudio, on je, prema njegovim rijecima, odabrao manje zlo i napisao bronhitis nespecificirani kao kronicni ili akutni, jer je rekao da ce dijete ubaciti u masinu iz koje mu nema van ako upise astma.
i rekao je da je prava dg reaktivna bolest donjeg disnog trakta (na eng. reactive airway desease).
bio je uvjeren da je u pitanju i treci krajnik, koji sve to pospjesuje, ali treci krajnik je ok.
ventolin dobili prema potrebi, njemu su bronhiji pri vrhu bili tek nesto prosireni, ali noa je tada bio i prehladjen, pa se to povezivalo s time. pluca su bila cista.
bas zato ne znam prepoznati kada i da li mu dati ventolin, njegova pedica mi je rekla da mu ga dam kad ga cujem da mu u plucima skripi i krklja, ja to ne cujem u njegovim plucima, vec u nosu, odnosno zdrijelu :dunno
e, i on ne kaslje uopce.

11 svi 2008, 22:43

znaš da moj ima problema sa spastičkim bronhitisom.
on npr ne kašlje uopće, ali je u spazmu i opstrukciji pluća.
daj mu ventolin na babyhaler, vidi da li će mu pomoći. ako ne znaš kako - nazovi me.

11 svi 2008, 22:45

šnito,vodi ti njega na hitnu, dobit će solumedrol u guzu i pregledat će ga liječnik... ako ti se dijete guši špricni mu ventolin i ja bih na tvom mjestu išla na hitnu

:hug :hug :hug :hug

12 svi 2008, 08:09

:( Ajoj, joj.
Strašno... :hug
Vodi ti njega na Srebrnjak ponovno..
Držite se.

12 svi 2008, 08:24

Ako se gusi i krklja vodi ga lekaru opet.

Kad se ja gusim alergijski u plucima se nista ne cuje isprva, disem normalno samo imam utisak da ne dobijam dovoljno kiseonika, a onda se to postepeno pogorsava da bi se samo u zadnjoj fazi culo krkljanje. Trudim se da ne dozvolim da dodjem do te zadnje faze.

Da li ste locirali gde bi mogao biti izvor alergena, budji? Ako je samo nocu, onda je negde u sobi gde spava (vrlo moguce) ili u blizini sobe u kojoj spava.

12 svi 2008, 09:16

stefanova mamo, nema to veze s plijesni, rekla bih. on tesko dise gdje god da spava: u nasem krevetu, u svom, kod bake u stanu ili na desetom mjestu.

12 svi 2008, 09:49

Šnita, to se dešavalo i nama. Opet ja pišem isto, ali moram... Jel ga kupaš svaku večer? Ja sam isto kupila inhalator i inhalirala ga fiziološkom i to nije pomagalo apsolutno ništa. Sva ta para mu je totalno stvarala probleme i pogoršavala stvar. Smetalo mu je i kad je vrijeme vani bilo ne čak nužno kišovito, ali ono kad je veća vlaga u zraku.
Imaš li osjećaj da mu je zaštopan nos i ništa ne ide van, ali mu se sekret slijeva niz grlo? Kod nas je bilo tako, iza toga otežano disanje i zadnja faza dugotrajni napadaji kašlja nakon čega smo i završili na Srebrnjaku.
Dr Jelčić sam ti već preporučila s tim da bi i ja napravila ko što Anđa kaže -pitala kad je dežurna i došla popodne na hitnu u njeno dežutrstvo.
Jesi pokušavala da spava u povišenom položaju. Mi smo spavali tako da sam ja sjedila, a on povišeno ležao na meni. Tako mu je bilo lakše disati.

12 svi 2008, 09:50

dobro si to rekla, no ima to veze s plijesni + mozda grinje ili nesto jos ide u paketu uvijek, ni plijesaqn ni nista od tog ne mozes skroz rijesiti, i zato se i daje flixotide ko trajna terapija. mi nikada nikada nismo skripili i krkljali u plucima, samo kasalj koji nekad je a nekad nije kad je ona u spazmu, ja dam ventolin i ako je nakon 10 -20 min bolje potrefio si, ja isto tesko procjenjujem kad ga dati a kad ne, sada se vise tako ne bojim, prije sam stalno zvala astmafon i pitala. rihter bi mi uvijek rekao nek dam pa cu vidit jel joj bolje , a i nek dignem dozu flixotide na neku jako visoku i tak.. s vremenom mi se on sve manje i manje svidjao...
slazem se da je nebitna dg, tj nas su gore isto dugo vodili ko taj bronhitis, a onda smo u crikvi dobili dg astme bronhale iako ti je skorz isto, moja dokica uvijek preispituje tu dg i ne lijeci ju uopce automatski ko da zbilja ima dg, na minimalnoj je dozi lijekova i tak..
ak je taj vlasic iole ti bio ok nemoj se libit nazvat ga, slobodno ga nazovi na telefon i pitaj :up

da nama je puno pomogao homeopatski lijek sinus relife koji imas za kupiti u ljekarni, on nam kuc kuc sredi nos i kaasslja u dva tri dana hvala bogu :klanja

12 svi 2008, 09:58

ovo se identicno dogadja frendici i njenom sinu. Nista mu ne mogu naci. Nista. A oni imaju katastrofu, ne bas svaku noc, ali skoro svaku.
Dijete nikad nisu testirali na nametnike, odnosno, stolica mu je cista. medjutim, postoji mogucnost da nametnici izazivaju takvo sranje, al da ih ne mozes tako lako vidjeti, premda to nasim lijecnicima koji se bave disnim putevima rijetko padne na pamet.

12 svi 2008, 10:01

nametnici ce se vijdeti na eozinofilima. odnosno nametnici ili alergija.

12 svi 2008, 10:54

pa gotovo uvijek, da. Kod frendice, tj. kod njenog sina jesu poviseni. Al to se pripisuje alergiji na prasinu.

12 svi 2008, 13:02

U mnogih bolesnika osjetljivih na
kućnu prašinu alergen je grinja iz kućne
prašine Dermatophagoides farinae ili
Dermatophagoides pteronyssinus
(Derm. pter.). Grinje se umnažaju na
ljudskoj prhuti i naročito ih ima u prašini
iz jastuka i strunjača. Alergiju može
izazvati perje u jastucima, poplunima,
vrećama za spavanje i drugo, te dijelovi
epidermisa, prhut, perje i dlaka raznih
životinja, kućnih ljubimaca, domaćih
životinja i drugo. Mnogobrojne gljive,
njihove spore i drugi dijelovi (plijesni)
mogu se naći u zraku, naročito na
vlažnim mjestima. Kao izvori alergena u
klinici važne su gljive iz razreda Ascomycetes,
Saccharomycetes.

Artemisia vulgaris L. - pelin

:hug Nadam se da će Noi uskoro biti bolje i da ćete pronaći učinkoviti lijek, jer jako dobro znam što znači noću skakati iz kreveta kao da te munja ošinula, jer ti se čini da se tvoje dijete guši.

12 svi 2008, 13:03

melita, hvala za prijevod :3srca

12 svi 2008, 13:07

ako se odlučiš probati s homeopatijom, odi kod homeopata, nemoj uzimati ove gotove mix pripravke
ona koju sam ti spominjala je swenkina homeopatica ;)

12 svi 2008, 13:20

hvala, hvala, hvala :kiss

12 svi 2008, 14:37

Sad sam pričala sa frendicom koja je na Srebrnjaku doma. Ona je bila kod R. al su prešli kod dr. Zimić.
Jako su zadovolji sa njom i kaže da je R. nekad bio OK, al da se njemu više jednostavno ništa neda. :dunno
Njen mali je isto po noći se davio, rekla da vodiš statistiku kad mu se stanje pogoršava, jer da
postoje nekakvi ioni, koji u neko doba noći dostižu veču koncentraciju (zvuči ko čiribu-čiriba, al njoj su to
rekli da prati na Srebrnjaku).
Za nos samo Flixonaze pomaže (valjda se tak piše). I kad je kritično nekakve spešl inhalacije na Srebrnjaku.
Joj, nadam se da će vam nać terapiju :|

12 svi 2008, 14:42

Joj, nadam se da će vam nać terapiju

ajme, platila bih suhim zlatom. cekam richterov odgovor na cybermedu.
Odgovori