Stranica: 1/1.

ptoza

PostPostano: 17 tra 2012, 13:38
Postao/la lunjo
Bok svima. Nova sam ovdje, a zanima me ima li netko sličan problem našem!? Imam curicu od 18 miseci koja ima urođenu ptozu livog očnog kapka (kapak joj je spušten i prekriva joj 1/3 zjenice, zaležala je živac u maternici)! Sa 8 miseci smo bile na pregledu u Šibeniku jer me bilo strah da joj ptoza ne utječe na vid. Ustanovljeno je da je sve u redu ali nam je doktorica preporučila pregled u Zagrebu. To smo također obavile i doktorica je potvrdila nalaz iz Šibenika ali je rekla da će se sa vrimenom to tribati operirati, pa nam je preporučila treću doktoricu kod koje još nismo bile! Na netu ima malo informacija o takvim operacijama, a ono šta sam pročitala uglavnom nije obečavajuće! Zanima me ima li netko da je proša takvu operaciju ili da zna nekoga!
Pozzzzzz svima :)

Re: ptoza

PostPostano: 17 tra 2012, 19:07
Postao/la Stefanova_mama
S. ima ptozu na levom oku od rodjenja. I mi smo dobili informaciju sa vise strana od lekara da operacija nije bas uvek uspesna. Ne diramo nista do punoletstva kad ce sam odluciti. Mora se operisati ako zaklanja zenicu, jer ugrozava vid. I kod njega je na gornjoj strani zenice i sa odrastanjem je naucio da kontrolise kapak i svesno ga voljno podigne. Osim ptoze ima i +3 na oba oka. Ako prilikom zvakanja kapak skace (sto je kod S. slucaj) radi se o Marcus Gunn sindromu (cak i ovo skakanje kapka sa godinama sve vise moze da kontrolise). Od njegove trece godine je nosio okluzivni flaster na desnom oku, kako bi se vise stimulisalo levo oko na akciju i podizanje kapka, ali iskreno nije donelo vidljivu promenu.

Re: ptoza

PostPostano: 18 tra 2012, 13:05
Postao/la lunjo
Hvala vam na javljanju, jer koliko primjećujem ptoza nije baš česta pa mi je baš drago da se netko javija. Pa tako i ja razmišljam ne dirati joj oko dok ne bude punoljetna pa neka sama odluči, valjda će medicina do tada napredovati. Tješi me da će moći to kontrolirati kako bude rasla, jer ja uopće nemam predodžbu kako je njoj gledati na to oko! :dunno
Malo je ljudi čudno gledaju kad je u šetnji, a meni se neda objašnjavati o čemu se radi, iako se njoj najviše primjećuje na slikama i kad se gleda u ogledalo. Što se tiče dioptrije to je za sada u redu, iako sam ja kratkovidna pa postoji šansa da to nasljedi od mene, ali sve se to da rješiti!
Poooozzzzzzz
:mah

Re: ptoza

PostPostano: 03 ožu 2023, 01:29
Postao/la Matea013
Poštovani, evo googlam o ptozi jer ne znam puno o tome i naveli ste situaciju kao što je moja pa imam potrebu javiti vam se.. Dijete mi od rođenja ima dijagnosticiranu ptozu i za sada samo pratimo istu. Kako se kod vas razvijala situacija, da li je netko od vas odradio operaciju, da li se išta promijenilo od rođenja pa do sada? Unaprijed hvala na odgovoru.
Lijep pozdrav!

Re: ptoza

PostPostano: 06 vel 2024, 21:31
Postao/la Stefanova_mama
S. je napunio 20 godina, ptozu nismo dirali, sa odrastanjem se minimizovala, skoro je neprimetna.