Sada je: 05 lip 2026, 23:41.

Ekcem, iznenadno veliko pogoršanje

“U zdravom tijelu - zdrav duh!” - kako biti, postati ili ostati fit; mjesto za pitanja i razmišljanja o zdravlju, njezi i raznoraznim sportskim aktivnostima.

Moderatori/ce: nevenera, ivana7997

Ekcem, iznenadno veliko pogoršanje

PostPostao/la pulse » 30 pro 2014, 12:20

Baš me zadesilo u nevrijeme. :xmasrolleyes

Imam već par mjeseci mali ekcem sa gornje strane šaka, s kojim sam dosta dobro izlazila na kraj pantenolom. Nisam upotrebljavala nikakve specijalne kreme ili ljekove.
Odjednom mi je prije 4-5 dana buknulo i prošilrilo se. Na šakama sad izgleda mnogo lošije, ruke do laktova i predio oko vrata je zahvatio lagani osip, a po licu su mi izašli crveni pečati zadebljali i natečeni. Svrbi tu i tamo ali ne strašno. Pijem Pressing od subote i mažem Redermom. Pošto nije bilo poboljšanja juče sam počela da mažem Aflodermom i da pijem ulje crnog kima u kapsulama. Da ne zaboravim da napomenem da sam nekoliko dana prije ovoga pregurala trovanje hranom i nakon toga prehladu. Pila sam Fervex 3-4 dana i prskala propolis u grlo. Ne znam ima li veze s tim, uglavnom to sam prestala da uzimam ovih zadnjih dana od kad mi je buknulo ovo po koži.

Spremamo se za zimovanje, dermatolozi su prebukirani a ionako je to branša u kojoj se baš ne možemo pohvaliti kadrom kojim raspolažemo. Ja se i dalje nadam da će se ovo povući i da ne moram trčati ljekaru ovih 10-15 dana dok ne isprolaze ove ferije.

Da li vam ove slike nešto govore i imate li kakav mudar savjet?

Uh.... :ajme

slika

slika
pulse
atletičarka

Re: Ekcem, iznenadno veliko pogoršanje

PostPostao/la Krumpirić » 30 pro 2014, 12:33

moji svi doma imaju točno takve ekceme od hladnoće :dunno
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la pulse » 30 pro 2014, 13:33

Joj, nadam se da je to. Onda vjerovatno zato nema koristi od Pressinga.
pulse
atletičarka

PostPostao/la ChiaraR » 06 sij 2015, 03:47

I moji cim pocne sezona grijanja dobe ekceme od hladnoce, ali ne osip. Ovo na ruci bi moglo biti ekcem suhe koze, ali na licu izgleda vise kao osip. A i ti Pulse kazes da ti je na vratu osip, tak da moze biti svasta. Najbolje otici do doktora, a eventualno kao brzo rjesenje pitati u apoteci za neku kremu sa kortikosteroidima. Koliko su te kreme veliki bauci, mi smo ih morali koristiti da smirimo kozu i ponekad bi i jedno mazanje puno znacilo. Kod nas su blage kreme u slobodnoj prodaji bez recepta.
Veliki brat, 2004
Mala seka, 2010
ChiaraR
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Barbi » 06 sij 2015, 10:32

Pulse, i ja to imam povremeno, izgleda identično, čak na rukama i na istom mjestu znam imati. Na licu obično imam manja i svjetlija područja, ali to je isto to. Ne mogu povezati od čega i zašto se pojavljuje, uvijek zimi, nikad ljeti, hrapavo je, suho i svrbi. Počelo je ove godine i prije hladnoća, još smo bili u tankoj odjeći, tako da ne bih rekla da je razlog hladnoća što krumpi spominje. Mažem nekad bilo čim masnim da me manje svrbi, prođe s mazanjem ili bez, samo od sebe. I opet se pojavi. :whew
Nisam niti išla kod dermatologa.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la Ina66 » 06 sij 2015, 11:34

Mojoj Idi se ovo sto Barbi opisuje pojavilo sad sa zadnjom hladnocom. Mazem Becutanom i nevenovom mascu
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Miki » 06 sij 2015, 11:57

i meni se pojavljuje po rukama zadnjih tjedan dana, a evo upravo od jutros me svrbi cijelo lice i očekujem da bi moglo biti i koprivnjače :roll

prije sam imala puno gore probleme (u svako doba godine te zbog zime, te zbog sunca, te zbopg peluda...)

jače je kad mi padne imunitet, zadnjih par godina je pod dosta dobrom kontrolom, mažem sa što blažim kremama, ne smiju mirisati ni imati nikakve vitamine, kiseline i slično...najobičnije hidratantne kreme, a kad se pogorša onda dan-dva s kortikosteroidima (nekad 2-3 puta godišnje, evo prošle godine nijednom) da se koža oporavi...

a nekad mi se čini da jedino vrijeme pomaže
"All you need is faith and trust... and a little bit of pixie dust!" --Peter Pan

:lebdi
Miki
Samsungova kuharica

PostPostao/la badada » 06 sij 2015, 18:32

moj šogor je dugo patio od takvih tegoba da bi se na kraju ispostavilo da ima problema sa jetrom, sada kad je to koliko toliko pod kontrolom (regulirana prehrana je njemu ključni problem ;) ) i osip je pod kontrolom
07.09.2006. veliki zvrk
09.09.2013. mala zvrkica
badada
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Miki » 06 sij 2015, 19:14

badada je napisao/la:moj šogor je dugo patio od takvih tegoba da bi se na kraju ispostavilo da ima problema sa jetrom, sada kad je to koliko toliko pod kontrolom (regulirana prehrana je njemu ključni problem ;) ) i osip je pod kontrolom

vidiš, vidiš, ovo mi je jako zanimljivo, meni je stanje bilo daleko najgore nakon 2.poroda kad sam imala problem s jetrom i bubrezima (nalazi su bili katastrofalni, imala sam hellp sindrom i preeklampsiju), samo što sam bila i pod ogromnim stresom i općenito padom imuniteta + su sumnjali i na alergiju na bolničke detergente...

viš, viš, zanimljivo...
a ovih dana sam poprilično opteretila jetru masnom hranom...
"All you need is faith and trust... and a little bit of pixie dust!" --Peter Pan

:lebdi
Miki
Samsungova kuharica

PostPostao/la pulse » 06 sij 2015, 21:51

A šta je konkretno bio problem s jetrom? Baš me zanima, barem da znam odakle da počnem pretrage ako budem morala.
I dalje mi je sve isto, koristila sam Afloderm 3-4 dana ali nije bilo neke koristi. Inače su kod nas trenutno praznici, nemam šta započinjati do ponedjeljka.
pulse
atletičarka

PostPostao/la badada » 06 sij 2015, 22:40

ja bih vam rado rekla kad bih znala ali na kraju kad se to sve iskristaliziralo njemu je te teme bilo više na vrh glave i nije rekao dijagnozu ili ju bar mi nismo zapamtili
jedino što znamo je da ima poseban režim prehrane i neku terapiju

žao mi je što ne mogu više pomoći
07.09.2006. veliki zvrk
09.09.2013. mala zvrkica
badada
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Adorabla » 16 sij 2015, 10:34

jel imaš takav ekcem i po laktovima ili koljenima?

Meni se ne sviđa kako izgleda; prevelik je i previše crveno izbočen. Ja bih ti savjetovala da kad uloviš vremena odeš do opće prakse po uputnicu za krvnu sliku i kod dermatologa.
Adorabla
Medena

PostPostao/la pulse » 16 sij 2015, 11:43

Po laktovima i koljenima mi nije ništa ni izlazilo.

Poslije ovih slika koje sam objavila, meni se stanje još pogoršalo. Negdje u prošli petak mi je bilo najgore. Podlaktice su mi sa spoljne strane bile natečene 2 dana, crvene i vruće, a šake su mi bile koma sa sitnim plikovima i otocima, to je bio pakao od svraba. Tada sam se prepala i mislila da li da idem odmah kod bilo kog dežurnog ljekara ili da ipak sačekam ponedjeljak. I tako odlučim da sačekam i da momentalno iz ishrane izbacim sve osim voća i povrća, da probam i tu varijantu. I valjda je onda došlo do nekog pročišćavanja organizma, tako da mi se preko vikenda to značajno smirilo. Do sad je gotovo sve nestalo osim malo nešto po šakama, ustvari više je to oštećena koža kojoj treba njega nego ekcem. Lice mi je potpuno čisto. I tako ja na kraju i ne odoh kod ljekara. Intenzivno njegujem kožu, i dalje jedem samo voće i povrće, vidjeću sjutra da oprezno počnem još po nešto laganije da vraćam u ishranu. Malo me tu i tamo svrbuckaju ruke, ali ništa ne izlazi. Nadam se da sam izašla iz ovog sr***a. Ako mi se opet pojavi, idem isti tren kod ljekara.

Adorabla, kad mi savjetuješ da uradim krvnu sliku, sumnjaš li na nešto određeno, tipa upala, šećer ili ...?
pulse
atletičarka

PostPostao/la Adorabla » 16 sij 2015, 12:15

Puls ovo je super ako ti se smanjilo nakon što si neke stvari izbacila al mi se ne sviđa kaj si natekla prije toga :lol
Gle ja ti pušem i na hladno i sigurno bi ti imala još neke bolove i osjećala totalnu slabost i slično tak da sigurno nije nikaj ali ako ti se ponovi, ako se ne povuče ili ne daj bože pogorša (da ponovno se sva zacrveniš pa natekneš i osjećaš slabosti mišića, opću slabost, bolove itli tako nešto) onda svakako odi. Kad sam vidjela ove fotke vidjela sam svoju mamu :/ zato me malo to uspaničilo ali ona je osim ekcema bila i jako slaba nije mogla recimo ruku stisnuti itd. Tak da ok, ako ti se smanji, povuče itd onda nemoj ići ali ako ti ostane, pogrša se ponovno, oteknu ti zglobovi ili te počnu boliti i slično odi obavezno da se isključe lupusi, dermatomiozitisi i ostale autoimune gluparije.
Nisam dokotor, dakle govorim laički, sigurno pretjerujem :lol ali ove fotke su me malo uspaničile. Odmah sam mamu vidla
Adorabla
Medena

PostPostao/la pčelica_maja_23 » 16 sij 2015, 15:37

Nemam dobro mišljenje o takvim promjenama kože. To kod tebe jako dugo traje.
Jasno, možda jest od hladnoće, možda jest od preosjetljivosti na kemikalije, ali ako ćemo pravo, preosjetljivost je pokazatelj slabosti organizma.
Pokazuje da se organizma bori sa nečim, možda je nešto autoimuno možda je kronično, kao ova jetra spomenuta ili kakve promjene drugot tipa.
Ne želim te plašiti, ali predugo traje idi na pretrage malo opsežnije
08.09.2011. jesenska šefica mekog srca
14.04.2013. blaženi nestaško među ženama
05.12.2015 adventska princeza
pčelica_maja_23
Kvočka zvana pčela

Natrag na Fit i zdrava

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 2 gostiju.