ufff, znam da nije lako. borim se s kilama čitav život, i jako dobro se sjećam sebe iz jednog dužeg razdoblja u kojem sam imala dobru kilažu. samo, teško mi se vratiti starim navikama.
cure su uglavnom sve rekle. jako dobar savjet je onaj - popiti čašu vode ako osjetiš glad. zbilja nekad prestane.
međutim, ono o pola porcije, kockica čokolade i slično, teško da kod nas koji se kompulzivno prejedamo ima efekta.
meni je najbolje bilo kad sam potpuno izbjegavala sve slatko, i onda si jedan dan u tjednu, iza ručka (ili bilo kojeg obroka koji je glavni) dozvolim pojesti omiljeni zabranjeni slatkiš bez obaziranja na količinu, i bez grižnje savjesti. s vremenom su se i te porcije slatkog smanjivale, ili nisam imala potebu za tim.
zlatno pravilo - dobar, bogat doručak, ali ne ona sr..nja od musli, i ne sami kruh (pecivo ili slično), nikako. pojesti nešto konkretnije, tipa sir, jaje na oko, uz salatu i možda malo integralnog kruha ako ti je doručak nezamisliv bez toga. od toga si dulje sita. sendvič isto nije dobra opcija, jer se satoji uglavnom od kruha, na kojem se ne bi trebao bazirati nijedan obrok. bolje npr. dan prije nasjeckati povrće za salatu, ujutro samo zaliti maslinovim, i pojesti uz jedan dvopek, tunu iz konzerve, kuhanu šunku...
uz ručak brdo salate, prilog - ne kruh, i ne tjestenina, možda mrvica riže ili krumpir u tragovima uz kuhano povrće, povrće i još malo povrća i zbilja brrrrdo salate, uz komad mesa ili ribe.
kad kuhaš jelo sa zaprškom, sebi izvadi koliko misliš pojesti, i zagusti sa miksanim povrćem/mahunarkama, svojima još uvijek možeš staviti zapršku, ali ti ju bolje nemoj jesti.
za večeru nešto lakše, ali ne ugljikohidratno jer do spavanja možeš ogladniti, pa se onda prejesti prije nego legneš u krevet. međuobroci voće (ne pretjerivati - sadrži šećer), orašasti plodovi, jogurt...
ako zbilja ne možeš pojesti malo, i na tome se zaustaviti, onda ti ne preostaje nego birati zasitnu hranu, koja ne zamara metabolizam, i koja ne izaziva glad koji sat nakon obroka (izbjegavati veće količine ugljikohidrata, bijelo brašno i šećer potpuno izbaciti). jesti do sita, i onda tek stati, vjerujem da ako ideš na neke duge staze, da nikako nije dobro gladovati, jednako kao što nije dobro ni prejedati se.
velike količine kave nisu dobre za doručak. em nije dobro za želudac, em je varka da s njom zavaraš glad. zavaraš trenutno, a onda potičeš apetit tako što ćeš dva sata nakon kave biti baš jako gladna (kava podiže inzulin). bolje popij malo kave, pa onda pojedi taj doručak. pa ako ti baš treba toliko kave, rasporedi te količine nakon doručka.
umjesto onih keksa i grickalica koje grickaš navečer, poprži bademe, lješnjake, orase... njih imaj u negdje na vidljivom, i kad poželiš posegnuti za smokijem, pojedi koji lješnjak. nemoj kikiriki. bolje je da nemaš u kući grickalice i slatkiše. ako djeca nešto požele, kupi im onoliko koliko će taj da pojesti. ako dobiju od nekoga, daj mužu da negdje sakrije, i da im on kasnije to da, da ne misliš na to, i da ti se više ne javljaju

Bubidea je napisao/la:rezim je ok za dijetu, za smrsaviti, ali zauvijek tako, tesko.
meni se cini da je razlika izmedju jacih i mrsavijih u tome sto mrsavije jedu koliko im treba, a jace dok ne vide dno.
ozbiljno.
ne mora biti. takve izjave me baš "piknu" jer imam brdo mršavih prijateljica koje količinski jedu doslovno duplo ili troduplo više nego ja. ne pretjerujem, zbilja. one mršave, a ja debela. one vječno jedu ono nad čim ja samo slinim, i to u količina nad kojima se ja (debela) zgražam. istina, imam i mršavih prijateljica koje su čitav život na dijeti, tj., koje su dijetu prihvatile kao način života, ne kao dijetu. sve to ovisi o metabolizmu, ako naginješ debljanju, nema takvih pravila, i tvoje tijelo ne prihvaća jednostavne matematičke račune.
netko tko je inače mršav, dobit će možda 10 kila ako kroz dulje vrijeme ne pazi na prehranu. čim opet krene paziti, smršavit će.
netko drugi, tko naginje debljanju, na isti način će umjesto tih 10 zgrnuti 20 kila, i jako teško će ih se riješiti, čak i ako počne "paziti". nekima je doživotni "režim" zbilja potreban. dobra stvar je da jednom kad se navikneš na njega, nije teško držati se. a loša - teško se naviknuti, tj jako teško prisiliti da se izdrži kroz neko dulje razdoblje.