Pa Vi ste zbilja radoznale ;-)
Pa ovako.Ja zivim u Sloveniji na moru.Na ovom forumu sam bila vec odavno ali vidim da ste nesto menjale pa sam se ponovo registrirala.Imam 3 curice,i ova najmanja nam je najvise zapaprila
Pocela sam krvarit u 6 sedmici,da bi se u 18 pogorsalo.Od 18 sedmice do 23 sam lezala u bolnici i imala strogo mirovanje.Uzrok krvarenja nisu mogli otkriti.Bilo je dana kad bi mi tekla krv kao iz pipe,a par dana samo iscedak.I tako dan po dan sam stigla do 23 sedmice,krvarenja su bila jaca i duza i su me prebacili u Ljubljanu.Tamo sam lezala 10 dana,da bi 10 dan dobila temp.39.5C ,groznicu,poceli su mi ispadati komadi zgrusane krvi.Nalaz krvi je pokazao jako veliku infekciju i pod hitno sam morala roditi.na carski nisam smela zbog straha od sirenja infekcije na ostale organe.Mogucnost da moja kcerka prezivi bile su 5% a da bi bila zdrava nije bilo sanse.
Kad sam je rodila,babica je viknula Nato Di Kamici( po talijanskom-rodjena u kosulji)Rodila se je u ovoju koji joj je spasio zivot.Kad je prolazila kroz matericni kanal ovoj joj se zalepio preko glavice tako da ni jedna moja bakterija nije uspela doci do nje.Abgar je bio 2
Nakon prvi 12 sati sam saznala da nema nikakvi bakterija,nikakve infekcije.Krvarenje se videlo na jednoj strani mozga ali se drugi dan asorbiralo tako da od toga nije bilo straha.Bila je 3 dana intubirana,posle samo 20 dana na CAPU i dobivala obicni zrak pod pritiskom jer su pluca dobro reagirala(unatoc tome da su mi zaboravili dati injekciju za sazrevanje pluca)
Imala je otvoren butalov vod koji se zatvorio uz pomoc terapije.
Nakon 80 dana smo pustene kuci sa njenom tezinom od 1880g.
Isle smo svaku sedmicu na neurofizioterapije,1 mjesecno u razvojnu ambulantu.Napredovala je iznad ocekivanja,tako da vec 2 mjesec idemo samo 1 na fizioterapije.Sad je stara 13,5 meseci korigirano 10 i je teska 7kg(tu malo zaostajemo,ona jako lijepo papa ali je previse aktivna i sve kalorije potrosi ))70cm,puzi pravilno,ustaje uz oporu,hoda uz namjestaj,i vec par dana se pomalo pusta i izdrzi 2,3 sekunde bez drzanja.Naravno dnevno smo s njom vjezbali po 4,5 sati da bi ona jednostavno dobila prave uzorce i sad ih sama razvija.Njen sadasnji razvoj su ocenili na djete od 1 godine tako da kad prohoda vise joj nece gledati korigiranu starost jer ce se izjednacit sa svojim vrsnjacima koji su rodjeni na rok poroda.Rok poroda je imala 5.5
Eto unatoc najgorjem scenariju,pobacaj,mrtvorodjenost,bolest dobili smo jednu zdravu curicu koja se borila od prvog dana zaceca i koja je nas zivot potpuno promjenila.Dug je put ispred nas ali kad smo imali snage,volje i ljubavi da prodjemo sve ono na pocetku vjerujem da cemo uspijeti prebroditi i sve ono sto nas ceka.Poljubac od mame Ane i njenog sunca Mie
Ako Vas jos nesto zanima,pitajte