Switch to full style
Mi smo mali, veliki borci.
Odgovori

Mia 28 tjedan i 6 dana,1250g,38cm

16 srp 2010, 17:14

Zdravo curice...
Vec sam se predstavila,ja sam mama iz Skolja koja se silom prilike porodila u Ljubljani...Moja Mia se rodila 28 tjedan i 6 dana,1250g,38cm,apg 6/8....Razlog predvremenog poroda je bila blizanacka trudnoca..drugoj bebici su konstatirali puno anomalije mozga,srca...i umrla je unutra u trbuh i tad su pocele komplikacije :(((...Ondah mi se desila abrupcija placente i morali su me brzo poroditi...Miu su domah smestili na intenzivnoj na respiratoru,drugi dan je imala puno komplikacija,pukla joj je pluca,imala je drenove u pluci ali hvala bogu sve se brzo sredilo i pluca se zatvorila ali zato dugo vreme je bila na kisiku..Proziveli smo puno mm ja sami u Ljubljani,svaki dan smo bili u bolnici,ucili smo sve sto treba u vezi njoj...Sada hvala bogu je sve dobro,kuci smo se vratili sa 2470g posle 2 meseci...Mia je sada 5,5 meseci (koregiranih)8 od rodjenja....Vrlo je zivahna beba,temperamenta,smeje se puno ali i place puno...I mislim da od sada pokazuje svoj karakter,puno je tvrdoglava...Imam puno pitanja za vas,muce me neke dileme...Nosimo je svaki mesec kod razvojnog defektologa i za sada odlicno napreduje...Sad sam bas na forumu citala da ako prekrizuje nogice da su joj potrebne vise vezbice..Mi vezbamo kod kuce...doktorica nam je rekla da za sada nema potrebe od fizijatra...
Imamo problema i sa dohranom,tezinom,spavanjem...Ali da ne pocnem odmah sa pitanjima..pisacu vam opet....POzdrav svima i nadam se da cemo se super druziti...:)))

Re: Mia 28 tjedan i 6 dana,1250g,38cm

16 srp 2010, 17:44

Pozdrav i tebi i maloj hrabrici Mii :srca
Moj je Teo rođen u skoro istom terminu kao i tvoja Mia, također zbog abrupcije placente, apgar 2/5, reanimiran ručno do stavljanja na respirator (po mojoj procjeni cca 1/2 sata do 45 min) i bio je 21 dan na respiratotu, duže na samom kisiku.
Što se križanja nogu tiče, vjerujem da će ti druge cure možda bolje objasniti, al kad sam ja pitala našu fizioterpeuticu za to rekla je da postoje različita križanja nogu i da nisu sva zabrinjavajuća :dunno
ono što mene više brine jest da vi ne idete na nikakve fizikalne vježbice :conf Kakve vježbe radite kod kuće?
Mi smo odmah po dolasku doma počeli sa baby handlingom ( http://www.udruga-oko.hr/_images/docume ... finale.pdf ) i odmah po tom sa fizikalnom. I to je bilo od presudne važnosti za njegov razvoj.
Kako je Mia s motorikom? Ima li izvijanja, kako drži šakice, okreće li se s trbuha na leđa i obratno?

i ne znam jesi li vidjela knjižicu naše nadiceb? http://www.udruga-oko.hr/_images/docume ... scetaM.pdf

16 srp 2010, 23:40

pozdrav tebi i tvojoj malenoj Mii.naši su to borci.moja Lara je rođena 27 tj +1 dan.925 g. i 35 cm.Hvala bogu po svim nalazima zasad je zdrava beba.osim što moramo na vežbice.nije mi jasno kako vi ne idete u fizijatra i fizioterapeuta.to idu sva nedonoščad ili bebe kojima je mozak pretrpio neku traumu pa odstupaju u motorici...pretpostavljam da to kod kuće što vježbate je baby handling samo što on kako se beba razvija nije dovoljan,pa se uključuju vježbice.nadam se da će Mia svakim danom sve bolje napredovat , :mah

17 srp 2010, 00:14

Pozdrav
I moja Mia je rodjena u Ljubljani :dada
Kao sto su prije mene rekle,Mia treba da ide na vjezbice i to sto vjezbate kod kuce nije dovoljno a i pitanje je dali je pravilno.Sad sto se napravi napravi se,poslje ce biti jako tesko ispravljati ono sto se je propustilo ili lose napravilo
Poljubac za obe :srca

17 srp 2010, 23:42

Zdravoo curicee :)

Hvala vam sto ste pisale,to mi puno znaci..Hvala Tonka.M,mmm3m, kiki i lara...Vidim da ste svi super i da cemo se lepo druziti i pomagati jednim drugima...Tonka.M havala ti za pdf-ove pocela sam ih vec citati,sve je lepo napisano...
Sto se tice vezbica...Mi idemo svaki mesec kod razvojnog defektolog i on prati Miin razvoj i za sada nam je rekao da ne trebamo da idemo kod fizijatra zato sto Mia dobro napreduje i nema potrebe od vezbe sa fizijatrom,nego samo da radimo kuci vezbice koje nam je on pokazao..On je vrlo zadovoljan od Miin razvoj..Ona je sad 5,5 meseca koregiranih i hvata sa rucicama,vrlo je zivahna, prevrciue se od ledja na trbuh i sad pocinje po malo da se vraca od trbuh na ledja..Lepo hvata igracke, hvata i noge i stavja i u usta..:) Osven vezbice kuci radimo vezbe i na pilates loptu..Ja sam vise puta pitala dali trebamo dodatne vezbe i rekli su nam da za sada od toga nema potrebe...Nadam se da ce i dalje sve biti dobro...:)
Sto se tice baby handlingom to mi radimo sve kod kuce,to su nas sve naucili u Ljubljani i kad sam dosla kuci ja sam to sve znala..A i razvojni defektolog nam je pokazao kako da je drzimo i sve to...
Kad vidim da su vasa deca super, dajete mi snagu da ce i moja Mia biti super..
Nego imam nekoliko pitanja za vas koji me muce....Bili smo pre neki dan na poslednje eho mozga i rekli su nam da je mozam super samo da se fontanela malo brzo zatvara,to me malo brine..Doktor je rekao da ne brinemo nego da pratimo rast glave svaki mesec..Sad je njena glava 40 cm...Mozete li mi reci kad se fontanela na vasoj deci zatvorila i sta su vama rekli oko toga..Nama su rekli da se fontanela nedonosene bebe brze zatvara...
I zanima me nesto oko jela..Moja Mia slabo pije mleko (sad je na NAN1) do pre neki mesec je bila na majcino mleko ali na zalost nemam vise...Sad ima 6 obroka,jedan preko noci jedva ispije 40 ml...preko dana joj je masksimum 120ml a najmanje 80 ml...kilaza joj je 6300 i stagnira neko vreme..Sad sam pocela sa dohranom i nece da cuje,uopste ne otvara usta,jedva joj piknem 2-3 kasike i sve ispljuva...Sok nije htela da pomirshe ali je pocela po malo da pije 20 ml na dan..jedva...Puno se nerviram,molim vas recite mi neki savet..Dali je hovako kod nedonoscad???Izvinite za ovolikom postu,nali ne poznajem mnogo mame sa nedonosene bebe i nemam se sa koga konsultirati....Hvala vam za odgvore

Pusa

17 srp 2010, 23:48

mi nismo nedonošće ali se javljamo radi podrške za M, ako išta znači i sa zanimanjem čemo pratiti vašu priću.
:hug :kiss :mah

17 srp 2010, 23:50

mmm3m koji je doktor vodio tvoju Miu u Ljubljani...

Moja Mia je bila kod doktorice Andreja Domjan..:)Ja sam od Ljubljane vrlo zadovoljna..Mi u Skoplju imamo intenzivni oddel za nedonosene bebe ali nema puno inkubatora,nema puno sredstava sto su bitne za bebe,nije cisto, ne pustaju roditelje da budu sa bebama,samo jednom tjedno na 1 saat...:( Nama su preporucili Ljubljanu i odmah smo otisli i nismo zazalili :) Mia je sad Slovenka hahaha i tvoja Mia isto :)) Tamo se samo Mie radjaju :)))
Pusa do vas dve

17 srp 2010, 23:51

Liv Tyler hvala ti sto si pisala..to mi puno znaci :))

Pusa velikaa :)

18 srp 2010, 00:07

zao mi što ne mogu pomoći, al podrške uvijek imam. :hug

18 srp 2010, 00:28

babyM je napisao/la:mmm3m koji je doktor vodio tvoju Miu u Ljubljani...

Moja Mia je bila kod doktorice Andreja Domjan..:)Ja sam od Ljubljane vrlo zadovoljna..Mi u Skoplju imamo intenzivni oddel za nedonosene bebe ali nema puno inkubatora,nema puno sredstava sto su bitne za bebe,nije cisto, ne pustaju roditelje da budu sa bebama,samo jednom tjedno na 1 saat...:( Nama su preporucili Ljubljanu i odmah smo otisli i nismo zazalili :) Mia je sad Slovenka hahaha i tvoja Mia isto :)) Tamo se samo Mie radjaju :)))
Pusa do vas dve

Eto,kako je svijet mali i Mi aje na pocetku imala Andreju a poslje pa ju je preuzela dr. Cerar.
Mia je imala problema s ahranom od rodjenja,tako da je morala piti posebno mlijeko(pregomin as) koje smo dobivali na recept.Oko 7 mjeseca nekorigirano smo poceli da dodajemo gustu hranu.Onda smo i otkrili od Nestle Beba PRO Start PRE i nju je obozavala jer lijepo mirise kao na vaniliju.Sad puno jede ali se nedeblja,od 4,5g ima 12.5kg :lol
Fontanela joj se je jako kasno zatvorila,mislim da je bilo oko 2 godine starosti.Ja sam se brinila sta nezaraste jer sam se bojala da joj perem glavicu jer je sve bilo mekano.
Poljubac za Slovenku ;)

18 srp 2010, 07:02

što se fontanele tiče, mislim da je Teu zarasla nakon godine dana, ali nisam baš sigurna :oops:
a prehrana... uf bilo je svega..
Ja nisam nikad dojila (izgubila sam mlijeko još dok je on bio u bolnici) i bili smo na prenanu i nanu. I isto to nisu bile neke količine, slavili smo svaki mililitar. a uvođenje dohrane je bilo posebno bolno. Jako ju je teško prihvatio.
No polako: sad ima dana kada Teo pojede 2-3 šeflje (kako se to pravilno kaže????) variva, kad je tjestenina u pitanju pojede više od mene :lol i ima 12,5 kg (2 god 3 mj)
Uostalom meni se ne čini kilaža tvoje ljepotice toliko malena - znam nedonoščadi koja su toliko težila sa godinu dana ;) Tako da samo polako, dok jede - dobro je :hug

a vidim da vježbice i baby handling vi ipak radite, ja sam te skontala da vi uopće ne vježbate :oops: mi nismo išli kod razvojnog defektologa, odnosno bili smo samo jednom, al ja sam se snalazila na druge načine (knjige i forum :srca ), išli smo kod fizio na vježbe do 1. rođendana (imaš njegov topik na ovom podforumu pa možeš pročitati što smo sve prolazili) kad je i prohodao i sad je divan dvogodišnjak koji doduše ima kašnjenje u razvoju govora, ali i to polako savladavamo.
Dakle imaš sve razloge za optimizam, samo dalje vježbajte i vjerujem da će sve sjest na svoje mjesto :kiss

19 srp 2010, 22:57

Curice zdravo,evo me opet..
Mia spava pa mogu da vam pisem..
Molim vas da mi nekako pomognete sa neki savet...Mia nece da jede,sad nece ni mleko da jede, a da ne pricam o kasicama,sok ili vode...Na pocetku je pila mleko zaspana,pa ondah je pocela da jede po malo budna,a sad ne zeli ni uspavana ni budna..Postala je nekako razdrazliva ove nedelje...Pa pomislila sam da nisu mozda zube..Kakvo vi iskustvo imate oko toga?Zanimavam je sa sto stignem da ispije mleko ali nema sanse...Ili je nesto muci ili je puno tvrdoglava...Nije ko druge bebe da je legnes ili sednes pa da jade...Ona tacno zna sta hoce :)))I velika je spavalica..I to me brine dali je u redu..Kako su vasi malisani spavali....Kad se njoj spava ona digne celu kucu u vis od deranja...Ona legne uvece oko 21h,budi se oko 03h da pije mleko (sad vise ni to ne zeli,ja sam se nadala da ce po noci malo da jede) pa onda ustane okou 7-8h ujutro...I njoj se posle 2 sata opet prispava i tako celi dan,na svaka dva sata zeli da spava..Jeli to u redu? A kad se njoj spava,ona ne zeli nista,niti da jede,niti da se igra...I ustvari ja nemam vremena ni da joj dam da jede,niti da pije,zato sto samo sto je ustala ona je opet nervozna i zeli spavati..Neznam mozda je i ovo neka faza...A kako je vrucina bojim se da ne dehidrira zato sto nista ne zeli...Jedva u danu popije po 400ml mleka sto mislim da je premalo...
Inace sto se fontanele tice,ja se toga puno bojim...Doktor je rekao da nemamo razloga za brigu ako joj glavica raste uredno...Za sada je ok,nadam se da ce i tako ostati...Jedna mi je doktorica rekla da fontanela kod nedonosene bebe zatvara se brze,ali kako vidim od vas to nije zapravo tako...Ufff kako me sve muci...
Inace kod nas u Makedonii nema puno od koga nauciti sta se treba sve raditi oko nedonosene bebe,ako ja ne citam po netu i ne kontam sama niko te ovde ne upucuje...Ja bi vas zamolila da mi kazete na koje preglede mi josh moramo da idemo..Bili smo na pregled mozga,za oci idemo opet u septembru u Ljubljani,bili smo za kukove,i kod razvojnog defektologa i svaki mesec joj proveravamo krvi zato sto je anemicna i pije Ferum...mmm3m mozes li mi reci kod kog doktora ste vi nosili Miu za pregled ociju...
Opet sam se raspisala ali za sve se brinem,verujem da ste i vi bile ko ja....Ali lepo je sto sad imam vas pa mi mozete dati podrsku i uputiti na pravi put...Sutra je nosim na svoju ruku kod jednog fizijatra da je vidi,uhvatila me malo jeza sto je sama vezbam kuci a je niko drugi ne prati i to sve zbog vas :)Vidim da ste svi nosili decu kod fizijatra i malo sam se uplasila,zelim da bukvalno sve uradim za svoje dete :)
PIsacu vam sutra sta su mi rekli..nadam se da ce sve biti u redu...
Pusa za sve vas

20 srp 2010, 00:07

baby m ja ću vas samo pratiti i podržavati slati vam puse ohrabrilice :kiss i kad će trebati velike zagrljaje podrške :grligrli
nemam nikakvog iskustva s bebama nedonošćadi pa ti neću moći pomoći savjetima :/

20 srp 2010, 06:43

draga babyM ne mogu ti puno pomoći oko hranjenja, moj Teo sada super jede, ali kada je bilo problema jednostavno smo izgurali nekako... bilo je i suza (mojih) i svega, bojala sam se da mu nešto ne usfali, ali evo ga momčina i pol... A kako su velike vrućine meni je i normalno da manje jede. Daješ li joj vode sa strane? Ako se bojiš da ne dehidrira probaj joj dati na žličicu malo vode, nakon hranjenja...
što se pregleda tiče mi smo odrađivali sve kao i ti plus fizijatar (i vježbice kod fizioterapeuta) i neuropedijatar

ajde javi kako je prošao pregled kod fizijatra :kiss

20 srp 2010, 09:38

:mah

mojoj N, se fontanela jako brzo zatvorila (morala bi pogledati nalaze, zaboravila sam točno) - znam da nismo mogli napraviti predviđeni color-dopler pregled žila mozga jer se fontanela prebrzo zatvorila (puno prije godine dana).
Rekli su nam da je zbog toga jako važno pratiti opseg glave.
što se hrane tiče - to je bilo prestrašno, jela je jako sporo i jako malo, znala sam se bojati da se mlijeko ne pokvari dok ga još pije :/

mi smo vježbali kod fizioterapeuta uz redovne preglede fizijatra i neuropedijatra, kad je došla faza puzanja i posjedanja uzeli smo terapeuticu i privatno jer nam je bilo premalo ići tek svaka 2-3 tjedna po nove vježbe, privatna terapeutica nam je praktično 2 puta tjedno korigirala vježbe i zahvaljujući tome je upravo u tom periodu najbrže napredovala

jenu stvar bi napravila drukčije da se sad mogu vratiti u tu prvu godinu - više bi uživala u svojoj bebi, ja sam se zbilja opustila tek negdje oko prvog rođendana

20 srp 2010, 09:40

jenu stvar bi napravila drukčije da se sad mogu vratiti u tu prvu godinu - više bi uživala u svojoj bebi, ja sam se zbilja opustila tek negdje oko prvog rođendana

veeeliki X na ovo... samo sam se ja opustila puno kasnije... i još ne u potpunosti :oops:

20 srp 2010, 10:24

Sto se tice fontanele, da li joj dajete vitamin D? On ubrzava kalcifikaciju. Mozda bi bilo dobro posavetovati se sa pedijatrom oko doze vitamina D.

21 srp 2010, 14:38

Evo mene opet...
Nisam mogla juce da vam pisem ceo dan smo bili u zurvi..Ujutro kod fizijatra, popodne na rodjendan i kad smo dosli kuci puno smo bili umorni..
Bili smo kod fizijatra i hvala bogu sve je dobro, za sada nema potreba od vezbe sa fizioterapeutom, samo su nam dodali josh neke vezbe da vezbamo kuci..U principu sve je dobro,samo sto nam je doktorica rekla da je slaba i da treba da jede,da nema masu i zato josh nemoze da ledza drzi ispravljeno kad je stavim kao da sedi..Ali sto je tu je,ona ne zli puno da jede,i ja sam resila da je ne silim...Vidim da kad sam ja nervozna i ona to oseca i tada bas nece da jede.....Uglavnom rekli su nam da dodjemo na kontrolu za mesec dana...
Miki znaci i kod vas se fontanela brzo zatvorila..Sad je sve dobro tako? Ja sam se jako uspanicila oko fontanele i samo joj merim glavicu...A sto se tice nerviranja, probacu da vise uzivam sa njom ali i ti sama znas a i sve druge curice da mi pratimo svaki njihov korak i stalno smo pod stresu....
Stefanova mama dajem joj vitamin D 2-3 kapljice na dan...Kad je bila zima davala sam joj na svoju ruku i malo vise a sad se kajem...Neko mi je rekao da je dobro da uzima i malo vise...Ali valjda nije zbog te kapljice da se fontanela brzo zatvara...Sad joj uopce ne dam zato sto ima sunce...Sutra planiram da je nosim kod pedijatra pa videcemo sta ce nam reci...Mozda i da nam da neki vitamin da dobije malo apetita da jede...
Nadam se da ce poceti po malo da jede....
Sada spava,idem nesto podsrediti po kuci pa pisacu vam veceras..

Pusa i hvala vam sto pisete :)))

21 srp 2010, 14:48

Nemoj je posedati da sedi ako se sama ne dize u sedeci polozaj. Kad bude spremna sedece. Sretno kod pedijatra.

21 srp 2010, 14:49

upravo sam i ja to htjela napisati, ali vidim da me Stefanova mama preduhitrila

nemoj je posjedati, osim ako to nisi dobila kao dio vježbica (mi smo imali nešto slično kad sam ga stavljala polu na bok uz oslonac na jednu od rukica...)

21 srp 2010, 18:22

Mija je do 1 godine isla na preglede u Ljubljanu kod okuliste(Tvoju Miu je vjerovatno ista gledala u bolnici) a od tada idemo svake godine ovdje u nas grad na kontrole.Za sad Mia je ok,nema problema sa vidom

Sto se tice vitamina D,on se niti slucajno neukida preko ljeta a pogotovo kod nedonoscadi jer oni imaju najveci rizik da dobiju rahitis,a i vitamni D je jako potreban zbog imuniteta i nekih procesa u tijelu
Mia je pila AD3(Mia je pila 7 kapi na dan) kapi do 1g starosti i jos jednu godinu D3(dok joj se glavica nije zatvorila,pa 2 kapi D3)
Ako joj se fontanela brze zatvara to nije sigurno zbog vitamina D,(fontanela se moze zatvoriti a da glavica raste i se siri po savovima jer tamo glavica nije jos tvrda.Vazno je da se glavica mjeri svaki mjesec i prati rast)
Poljubac

22 srp 2010, 10:47

sve su ti već rekle Tonka i mmm3 :mah
mi smo i željezo i D vitamin uzimali strogo po preporuci i kad se fontanela zatvorila, smanjili su nam dozu, ali smo još uvijek pili.

kod nas su se brinuli jer je N. stalno imala jako mali opseg glavice ali ja se nisam jako brinula jer su kod starije digli cijelu frku oko veličine glave još dok je bila u trbuhu - moje cure jednostavno imaju manje glavice i kad sam to rekla neuropedijatru, napisao je (podebljano) da obavezno pratimo rast i da dok raste da je sve OK

nemoj se previše zabrinjavati oko te fontanele, ali svaki put provjerite i opseg.
bit će sve ok :hug

što se posjedanja tiče, mi smo u sjedenje (osim ovih polusjedećih vježbica, koje su nam zapravo bile vježbice za vrat) smjeli ići tek nakon puzanja i samostalnog posjedanja iz četveronožnog položaja - neće se mišići leđa ojačati masom nego puzanjem
baš nam je neuropedijatar komentirao (kad smo konačno počeli sjediti) kako se vidi da je dugo puzala prije posjedanja jer jako ravno drži leđa :dada

23 srp 2010, 19:11

Bok! Moja curka je rođena isto 28+5, ali je bila nešto sitnija beba. Točno znam što proživljavaš sa hranom. I kod nas je oko toga bilo puno suza (mojih, sada kad smo malo veći bude i njenih :loce ) Dugo mi je trebalo da se malo opustim oko toga i prestanem brojati dec po dec mlijeka i kalorija. Ono što ti mogu reći da te utješim je to da su kod nas i prošle i ove godine obroci postali puno manji čim je zatoplilo. A hranjenje nam se kroz ovu godinu i 9 mjeseci odvija u fazama - jedemo pa ne jedemo. Kako živimo dosta daleko od Zagreba i nekog većeg centra, i ja sam stalno bila u nedoumici da li radim dovoljno za svoje dijete. Super je to da ste počele u Ljubljani, vjerujem da tamo ipak ništa ne prepuštaju slučaju...
Tonka.M je napisao/la:

veeeliki X na ovo... samo sam se ja opustila puno kasnije... i još ne u potpunosti :oops:

Ovo potpisujem u potpunosti. Ja sam se opustila tek nakon što je prohodala. Ali to tako valjda mora biti, da moram ponoviti ovo sve i sa drugom bebom najvjerojatnije bi se jednako brinula. :oops:

25 srp 2010, 23:20

Zdravo curke,evo mene napokon da pisem..Nikako da stignem da sednem na kompjutera....
Malo smo setali ovih dana i nije nam ostalo vremena...Nosili smo Miu kod pedijatra i hvala bogu sve je u redu....Sto se tice fontanele doktorica nam je rekla da ne brinemo da ima josh puno do zatvaranja,ima josh malo...Ali znate kako je,mene sve brine,isto ko i vas...Sto se tice hrane,doktorica je rekla da ne zeli da jade zato sto je muce zubi....videla je da ce joj poceti zube da izlaze...Puno sam se obradovala...Ja sam gledala ali nije mi izgledalo da ce da rastu zube...Doktorica nam je dala i sirup Pikovit...(ja sam trazila nesto za apetit i imunitet)...valjda ce sad malo poceti da jede...Ali ja sada bas razmisljam,mozda ona nema apetita i od toga sto je anemicna...Dajemo joj Ferum lek..Sad 01.08 radicemo opet nalaz krvi pa videcemo kako ce biti..Sto se tice vitamina D...produzila sam da joj dajem i to samo 1 kaplicu,tako mi je dr rekla...Mi smo uzimalo AD3 dok je bila u Ljubljani,kod nas u Skoplju nemozemo ih naci i presli smo na Vigantol...Ali Vigantol su malo jaci pa zato nam je sada doktorica dala samo D3 kapljice i tako cemo produziti...
Sto se tice sedenja...Ne silim je ja da ona sedi...nego je stimulisem da se potpire prvo rucicama pa kad joj je vreme nek to sama uradi...A i nemoze josh to...Fizioterapeutica mi je rekla da je stavim kako mali Buda i da se sa rucicama pridrzava i da joj kicma bude ispravljena,malo tako stoi ali ondaj odmah ide napred i pada,vrlo je smesna,ali bice i sedenja hihihi Sto se tice puzanja ona josh to ne radi,ja je pokusavam uciti ali sada ide nekako sporo,podigne samo guzu i nista ne radi josh nezna sta da radi sa nogicama...ja joj gurnem jednu ali ne mice ona drugu...
Pokahontas hvala i tebi sto si pisala...znaci nisam jedina sa problemima oko hrane...Ali optimisticna sam i verujem da ce i to da bude u redu...
Joj kako sam se raspisala...Ajde da ne budem preduga,pisacu vam opet sutra..

Idem sad nesto pojesti pa u krevet..
Pusa svima i hvala vam sto pisete..
Pozdravcic svima

26 srp 2010, 17:47

Iskreno meni je to jako prebrzo da je forsiras za puzanje i vjezbe da sjedi.pa ni normalno rodjena djeca od 5,5 mjeseci to nerade.Vazno je da se prebacuje sa ledja na terbuh i obrnuto,da jaca te bocne misice.Kad to ojaca krenit ce sa pokusajima da se da u sjedeci polozaj i onda na puzanje
Evo d ati pokazem slikice od moje Mie kad je krenila sa sjedecim polozajem i puzanjem
1.slika
okretanje sa ledja na trbuh
2.slika
3.slika
Na ovoj smo pozi(slika 3) vezbali dizanje u cetveronozni polozaj.Fizioterapeutkinja bi Mii sa rukama
uzela koljena i ih polako stiskala jedan prema drugome,u tom trenutku Mia bi digla guzu i se
pokusavala dignit na rukice.To smo vezbali dok nije skuzila da moze i sama da se digne u taj polozaj
4.slika
cetvoronozni polozaj
5.slika
6.slika
7.slika
8slika
9slika
10slika

26 srp 2010, 19:29

mmm3m hvala ti sto si stavila slikice od tvoju Miu...Ne silim je ja da puzi,to nikako...znam da je josh rano..Od moje drugarice mala je propuzala pred da pocne hodati tako da imamo mi josh vremena...I Mia se sa ledja prebacuje na trbuh i obrnuto,to lepo radi na desnoj strani,leva josh nije savldala kako treba ali bice i to..I ta vezbica sto si ti Mii radila odnosno fizioterapeutica...da joj stisnem kolena da se ispravi,ja to pokusavam ali ona to nece...Ma nece da vezba sad je sve drugo zanima hihihi vrlo je temperamentna i nemozes je vise ni u rukama drzati.Moram se pohvaliti da je malo pocela da jede kasice...mozete li mi reci sta joj mogu davati sada...ja sam joj dala sada riz,mrkva,banana i jabuka... Planiram krompir i tikvice da joj uvedem polako...Sta josh mogu?Mogu li sljivu,breskvu??biskvite?? ili je rano za to..Znam da hrana ne sme imati glutena...Sme li spanac? Samo citam i svugde pise razlicito pa strah me je da ne pogresim...Od kada ste uveli kravlje mleko,to je josh rano tako? A jogurt???Mia sada 30.07 imace punih 6 meseci koregiranih...
Pusa svima paa pisacu vam opet :)

27 srp 2010, 12:45

Da bi ojacala drugu stranu i da bi se isto prevrtala postoji jedna dobra vjezbica.U kreveticu joj dignes sa nekom debljom knjigom jednu stranu jogija.tako da je ta strana visa od druge.Na tu visu stanu stavis Miu tako ta lezi popreko kreveta i da joj je desna strana okrenuta na vislju stranu jogija.Na lijevu stranu kreveta das neke igracke ili sta vec Miu zanima i ona ce se okrenuti,jer ce joj lijeva strana tjela biti nize od desne i avtomatski ce joj to pomoci da se lakse okrene.Tako nek vjezba kroz dan i nek jaca te lijeve bocne misice.Nakon dan dva smanjis knjigu da je jogi nize,i tako na kraju ce se prebacivati i na ravnom jer ce misici ojacati
Evo slikica od Mie kako je lezala,da si lakse predstavis kako to izgleda
http://i2.photobucket.com/albums/y17/an ... ita050.jpg

Za hranu pa ovako.Nemoj zuriti sa dodavanjem novih ukusa.Dovoljno je da jede mrkvicu,jabuku i bananu.Mozes poceti sa krompirom i tikvicama.Mlijeko nemoj uvoditi niti mlijecne proizvode,za to je jos rano.Krompir pire mozes napraviti i sa dodatkom adaptiranog mlijeka,ili krompir ispasiras i unutra dodas kuhanu tikvicu koju si kroz cjedilo ispasirala,i bude super mekani krompir.

02 kol 2010, 23:39

Zdravooo curice..Eve mene opet..Kod nas su bili neki praznici i nisam upsela da sednem ispred kompjutera,dolazili su nam gosti,mi smo malo setali i tako..Mada je meni malo problem kad mi moramo da idemo nekud zato sto moram sve da spremim za Miu..od flasice,vode,mleko...i malo je komplicirano,pogotovo sto je ona mnogo komplicirana kad se radi o hrani...
Pocela je proslu nedelju da jede kasice...i to onako fino,i ovih tri dana nece da cuje..Jaoo kako se samo nerviram..ali valjda ce da opet jede..Za sada jede samo riz,mrkva,kompir,banana,jabuka...Dacu joj sutra josh tikvicu i mislim da je za sada dosta,pa onda cu i da joj uvedem josh nesto..Htela sam da vas pitam..videla sam da Nestle imaju riz sa kukuruzom i moze se dati od 6 meseci..Pise da je bez glutena..Mogu li to probati ili je josh rano za kukuruz?
mmm3m hvala ti za slikice...Ja nemogu tako staviti moju Miu zato sto je dugacka i nodzice joj izlaze od krevet...Mi imamo drveni krevetic kucu..Ali evo bas je ovih dana stimulisem da se prevrce i na drugu stranu..Ona je navikla na jednu samo i na ovoj drugoj joj malo slabo ide,ali bice i to..I mislim da sam je puno razmazila..jao neznam sta cu raditi..Dajte mi neki savet,i savet oko hranenja...Dali da je stavim na stolcic za hranenje u kuhinju i da se samo na to fokusira ili ispred televizora..Ja sam je do sada stavljalja ispred Tv-a da gleda crtice i ona se zagleda i ja joj butnem u usta..Ali sad i to nece,zatvori usta i samo bulji u TV...Moram joj nesto promeniti...Jaoj opet vas davim ali ova me hrana izludzuje...

Idem sam spavati pa pisacu vam opet..Pozdrav do vas sve..i pisite nesto,kako su vase decice :))

Pusaaa

03 kol 2010, 08:07

Ej, evo i nas malo. Ne možemo ti puno pomoći jer imamo samo 3mj. ali šaljemo vam puuuuuno podrške i uživaj u svome djetetu :kiss

04 kol 2010, 16:16

Mamice molim vas za pomoc...
Moja Mia je bolesna,nista joj nije bilo i pocela je da kaslje (valjda sam tocno napisala) i ima neki slajam..Nosili smo je juce kod pedijatra,rekla nam je da joj se nije spustilo na pluca,ali ona i dalje kasli...Ima neku virozi u trbusni virus...Dali su na probiotike za trbuh i neki sirup protiv kaslice...Bojim se da se to sve ne spusti na pluca..Danas mi je nekoliko puta bruhala mleko,zakasla se i ondah sve izbruha napolje...Ona je imala bronhopulmonalnu displaziju,vec sam vam pisala da su joj pukla pluca od respiratora i zato se jako bojim...Molim vas da mi neko pise iskustvo so ovim,ukoliko ste imali istu dijagnozu...Jeli strasna upala pluca,da je ne vrate opet na kisik...Jaoj puno se bojim i nerviram..
Pocela je da jede kasice sad jede samo po malo...:(
Odgovori