Sada je: 06 lip 2026, 01:27.

prevrtanje, okretanje i ostalo

Podforum posvećen prvoj godini života vašeg djeteta.

Moderator/ica: Hajdi

prevrtanje, okretanje i ostalo

PostPostao/la Rogue » 12 svi 2009, 09:12

moje dijete je otkrilo prevrtanje s leda na trbuh. a sad je iza mene neprospavana noc jer se on u kreveticu u sred noci isao prevrtat. problem je sto mu vracanje s trbuha na leda losije ide i onda se razbudi. na kraju sam ga stavila kod sebe u krevet i bdjela na njim i zaustavljala okrete.
mene je uzasno strah da ne spava na trbuhu radi sids-a ili gusenja.
a da ne govorim da imam onu posteljinu oko kreveta ali on se zna i nize prevrtat pa me strah da se ne lupi glavom. ne mogu ga ni u kreveticu ostaviti minutu. i stalno bljucka jer se i punog trbuscica okrece.
uglavnom od kad je to skuzi da moze ne prestaje se okretat.:babby

da li je netko imao slinih iskustava? do kad ce to trajati? da li mogu nesto napraviti?
Zadnja izmjena: Rogue; 09 lip 2009, 20:07; ukupno mijenjano 3 put/a.
slika17.01.2009.
Rogue
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: prevrtanje

PostPostao/la marie claire » 12 svi 2009, 09:25

Tak je i Pia slično, kad je to otkrila ne prestaje, al ona to više radi na našem krevetu, nego u svom, valjda kuži da ima više mjesta. I isto je u poč išla sa leđa na trbuh, a natrag joj baš i nije išlo, sad se već vrti po cijelome krevetu i na trbuh i na leđa! A, da ne lupi glavom, štiti ju ona posteljina oko kreveta. Doduše, Pia se toliko izvrti na našem, da je u svom krevetu već umorna i spremna za spavanac, neki je dan također zaspala na trbuhu, i sve 5. Ne trebaš brinuti, mislim da se to od njih i očekuje u ovoj dobi...
Pia 06.11.2008.
marie claire
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Rogue » 12 svi 2009, 09:34

ma on se jucer cijeli dan prevrtao i onda ja lijepo zaspao kad u neko doba samo ga cujem da prica, a on na trbuhu i budan. ma imam i ja tu posteljinu ali on se zna i ispod nje spustiti. mozda cu morat kupit neku dulju. ma strah me da po noci ne ostane na trbuhu spavat.
slika17.01.2009.
Rogue
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la IINA » 12 svi 2009, 09:37

Spavanje na trbuhu opasno je za novorođenče.
Ono ne može dobro niti dugo držati glavu odignutu od podloge.
Dijete koje je u stanju samo se okrenuti sa leđa na trbuh,
neće se ugušiti.
I ja sam imala tu fazu sa obje cure. Ista stvar. Može proći
i nekoliko tjedana dok se ne uvježbaju okrenuti nazad na leđa.
Moraš se malo strpiti, ali nemaš razloga za brigu.
Zadnja izmjena: IINA; 12 svi 2009, 09:43; ukupno mijenjano 1 put/a.
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la ema emily » 12 svi 2009, 09:40

Da, to razdoblje intenzivnog preokretanja će trajati bar nekoliko dana jer je bebi to sada novo i JAAAKOOO zanimljivo :D
slika slika
slika slika
ema emily
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la eli » 12 svi 2009, 09:43

Dijete koje je u stanju samo se okrenuti sa leđa na trbuh,
neće se ugušiti.

potpis.
ne brini, malac raste.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Rogue » 12 svi 2009, 13:06

da ga onda pustim po noci ili da ga ipak okrecem?
i jos nesto, kad se okrene voli jako dugo biti na trbuhu, proucava stvari, da ga bustim dok on hoce ili da ga ranije okrenem?
slika17.01.2009.
Rogue
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mama z » 12 svi 2009, 13:09

Ja mislim da ga pustiš po danu neka uživa,a po noći ga malo imaj na brigi,koji put ga provjeri ;)
N 2005 školarka
D 2008 predškolac
L 2014 princeza
mama z
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la eli » 12 svi 2009, 13:30

pusti ga. okreneš ga samo ako zaplače jer mu je postalo neudobno pa se ne zna vratiti.
sljedećih par godina spavat će skoro stalno potrbuške sa guzom u zraku, a koljenima pod trbuhom. :D
eli
Sveta krava

PostPostao/la IINA » 12 svi 2009, 14:31

Htjela napisat ovo što i eli.
Pa se samo potpisujem.X
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la thinkPINK » 12 svi 2009, 15:12

Potpis na eli i iinu. Ne brini za spavanje na trbuhu nece mu nista biti. Ta upozorenja su za novorodencad. Prebaci ga nazad na leda ako trazi. To da zeli biti na trbuhu preko dana je super zbog razvoja motorike, tako da ga pusti dok god on zeli. Moj malac nije htio nikako na trbuh, nije mu pasala ta poza a sad evo uglavnom u toj pozi spava, koljena pod trbuhom, guza u zrak :lol .
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ivana23 » 12 svi 2009, 21:16

samo htjedoh reći da ovo sa ležanjem na trbuhu (mislim preko dana) i motorika je stvarno istinito. moj ivano je praktički od rođenja obožavao biti na trbuhu, tako da je okret sa trbuha na leđa savladao sa nešto više od mjesec dana, sa leđa na trbuh sa 4 mjeseca i evo ga sada sa 6 mjeseci puza ko pravi, tj. piči po cijeloj kući za mnom. iako nikada nije htio spavati na trbuhu (bar do sada)
ivana23
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la wiksy » 13 svi 2009, 11:15

sve je to lijepo... ali moj mališa ne želi spavati na trbuhu...
ali se kao i sve bebe okreće. i obožava imati noge u zraku.
pa zato sa svake strane kinderbeta ima zarolane ručnike na koje diže noge... ispočetka su nam pomagali da se ne okreće na trbuh (imao je refluks pa smo to izbjegavali, naročito po noći jer bi se znao zagrcnuti), a danas samo baci noge na njih i uživa. :)
wiksy
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Rogue » 13 svi 2009, 11:59

sinoc isto nisam spavala cijelu noc. neko vrijem sam ga pustila da spava na trbuhu, ali sam bila budna uz njega da vidim da li dise. :roll:
problem je sto se po kreveticu rotira kao kazaljka sata pa mu i glava dode na neograden dio sa posteljinom i lupi se.
uzela sam ga i sebi u krevet, ali svi mi vicu da to ne radim da ga ne naucima pa nece vise spavati u krevaticu.
:dunno
slika17.01.2009.
Rogue
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la thinkPINK » 13 svi 2009, 13:06

Annci to je sve normalno. Mi bi naseg znali naci skroz naopako u kreveticu. I koliko puta se znao lupiti u ogradicu unatoc tome sto je cijela oblozena dekicama. Krece se, ne moze biti bez udaraca. Vidjet ces kad se tek pocne dizat na noge. Oblozi dekicama onaj preostali dio koji ti nije zasticen da amortiziras moguce udarce.
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la wiksy » 13 svi 2009, 15:28

da, Annci to je sve normalno. samo stavi zaštitne ogradice na krevetić, i još za svaki slučaj stavi dekice ili ručnike.
ako i unatoč tome uspije glavicu lupiti i razbuditi se... ovaj savjet je star bar 30 godina, ali pali kod krajnjih slučajeva. stavi bebu u vreću, a na vreću našij vezice i te vezice lagano zaveži za stranice kinderbeta, onak jako opušteno, da se beba može okretati na stranu, ali ne i u krug. znam da ne zvuči baš moderno i humano, ali djeluje i nije potrebno dugo vremena. sad ti se još beba bacaka, a nakon nekog vremena počet će se ljepše okretati i mukama je skoro kraj.
ne brini...
wiksy
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Kosta`s mummy » 14 svi 2009, 20:32

eli je napisao/la:pusti ga. okreneš ga samo ako zaplače jer mu je postalo neudobno pa se ne zna vratiti.
sljedećih par godina spavat će skoro stalno potrbuške sa guzom u zraku, a koljenima pod trbuhom. :D

A ja mislila da to samo moj K ima neke cudne poze za spavanje
Kosta 05.08.2007.
Kosta`s mummy
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eli » 14 svi 2009, 21:08

zaštite nisu protiv udaraca. letvice krevetića nisu tako tvrde da bi se dijete probudilo kad zvekne, a kamoli ozlijedilo. dobre su za spriječiti da se nogica provuče između rešetka i da se beba probudi jer je ne uspije osloboditi kod sljedećeg okreta.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Rogue » 15 svi 2009, 11:17

eli je napisao/la:zaštite nisu protiv udaraca.

meni se isto cini da barem malo neutraliziraju udarac. a za nogice sam ionako morala staviti rucnike jer do tamo ne doseze ona kupljena posteljina.
evo sinoc sam ga pustila da spava u svom kreveticu na trbuhu nakon okretanja. bio je u nekom cudnom polozaju, ali kako se nije budio ocito mu je pasalo :dunno
slika17.01.2009.
Rogue
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la lucija05 » 15 svi 2009, 11:26

Ma ne brini se sve je to normalno pa čak i udaranje glavom u krevetić ;) Nije to ništa strašno.
Moja na pola krevetića ima ogradicu, a na drugoj nema, pogodi gdje mu je uvijek glava. Pa od ogradice ništa ne vidi, imam osjećaj kao da je u zatvoru, jedno vrijeme sam ga vraćala na onu stranu, ali sam brzo odustala kad mu se to nije sviđalo.

Nego moja preporuka je da pripremiš fotoaparat i počneš snimati sve te poze spavanja, nikad im se nećeš prestati iščuđavati i diviti. :mah
veliki šećer, škorpija, 2004.
mali šećer, još jedna škorpijica, 2007.
lucija05
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Zvezdica » 24 svi 2009, 07:54

:rolf
sad mi je lakse...

i moj se tak kopita po krevetu ko da je navijen ...

i u fazi kad je tek otkrio to prekobicavanje na trbuh tada je silno zelio spavati na trbuhu ...no nije se znao vratiti i po nekoliko puta na noc me budio da ga okrenem natrag na leda...to dijete ni radi cega nije tako nesretno plakalo nego kad se nije moglo okrenuti natrag...

istina..taj polozaj s guzicom u zraku i koljenima pod trbuhom me nasmijavao danima...onda sam shvatila da je njemu tako ugodno pa neka ga...naime pretpostavljam da se izmuce u silnom gombanju pa eto zaspu kako ih snade...

koliko je vremena proslo dok su vasi klinci skontali kako se obrnuti s trbugha na leda sami?? ovaj moj ima 7 mjeseci i jos nista? :conf
Zvezdica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Rogue » 26 svi 2009, 10:50

sinoc je spavao u svakakvim pozama (to je pokupio na tatu jer ja spavam kao bubica), ali onda u jednom trenutku je krenuo puzati u snu. mislim nije to pravo puzanje, digne guzu u zrak i mase nogicama a po krevetu se vuce za posteljinu i onda se dogura do kuta kreveta i nabija glavom jer ne moze dalje i pocne plakati. ali sve to radi u snu, okice mu zatvorene :dunno :conf
ja ga prevrcem ali je jedno vrijeme uporan, onda se smiri pa onda opet...vise nisam pametna
slika17.01.2009.
Rogue
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la SanjaMK » 26 svi 2009, 13:38

joj imam ja slican problem. jani je isto jako zanimljivo to okretanje, stime da se ona dobro okrece i obrnuto i sada je skuzila da moze se okrenuti i u vrecu za spavanje. I tamo oko 3 je valjda vec pomalo naspavana i pocne se okretati, pa se probudi.. pa guguce i pjeva do 5. Inace ja i ona spavamo u bracnom krevetu. Osim noci (ko sinoc) kada nam upadne i braco pa je malo tesno. :roll:
slika
Jana - 29.09.2008
Teo - 20.06.2002
SanjaMK
Sveta krava

Re: prevrtanje + bljuckanje

PostPostao/la Rogue » 27 svi 2009, 21:15

joj sad sam imala pravi horror
K. je sad otkrio i prevrtanje natrag, s trbuha na leda, malo mu teze ide ali uspjeva i sad se rola po krevetu. zbog toga vise bljucka, a sad je pred vecer toliko toga izbacio iz sebe i to dok je bio na trbuhu, bile su mu pune oci i nos hrene. ja sam se zgrozila :strah
ocistila sam mu oci i nos fizioloskom i malo ga nosila da se to sve spusti.
ali on je uporan u tom vrtenju, pojeo mi je vec sve zivce i energiju. :ne znam da je to normalan slijed ali nisam cula da toliko bljuckaju kad se vrte. vrti se i dok spava, ali barem s manje napora.
nemam pojma sta da radim, strah me da se nezagusi, a i pelenu mu jedva mjenjam...jednostavno cim ga polegnem krene se vrtiti i rolati
slika17.01.2009.
Rogue
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la eli » 27 svi 2009, 21:38

neće se ugušiti, bez brige. nemoj ga spriječavati nego ga nastavi prati i presvlačiti. :)
eli
Sveta krava

PostPostao/la snowwhite » 27 svi 2009, 21:44

SanjaMK je napisao/la:joj imam ja slican problem. jani je isto jako zanimljivo to okretanje, stime da se ona dobro okrece i obrnuto i sada je skuzila da moze se okrenuti i u vrecu za spavanje. I tamo oko 3 je valjda vec pomalo naspavana i pocne se okretati, pa se probudi.. pa guguce i pjeva do 5.

kod nas isto noćno okretanje samo što počinje oko pola 5 -5 ali onako u snu. pjevanje počinje između pola 6 i pola 7 :lol
najgore mi je kad se okrene u kinderbetu onako poprečki pa mu je malo na knap...ide mu teže ali se uspije izvrtiti. uglavnom je ujutro glava tamo gdje je navečer bila guza
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la Zvezdica » 27 svi 2009, 22:34

najgore mi je kad se okrene u kinderbetu onako poprečki pa mu je malo na knap...ide mu teže ali se uspije izvrtiti. uglavnom je ujutro glava tamo gdje je navečer bila guza

ajde drago moi je...naime ja sam mislila da je samo moj takav zvrk i da samo njemu padaju takove glopostina pamet

MM ga je nazvao tetris beba!
Zvezdica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Diami » 28 svi 2009, 07:51

Zvezdica - mi se isto okrećemo kao ludi. Sin mi još iz trbuha ima nadimak zvrk, a sad ga i dalje opravdava. Spava s nama u krevetu i nije mi se samo jednom dogodilo da sam htjela podojiti - noge umjesto glave... :lol

A sad se zna okrenuti i na trbuh (konačno), al se ne zna vratiti, a na trbuhu ne zna spavati - e brate kakav je to tužan vrisak kad se u snu okrene i čeka da ga netko vrati - jer "ja nemrem ovako spavaaaatiiiii, upoooomooooć!"...
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Rogue » 28 svi 2009, 07:59

Diami je napisao/la:A sad se zna okrenuti i na trbuh (konačno), al se ne zna vratiti, a na trbuhu ne zna spavati - e brate kakav je to tužan vrisak kad se u snu okrene i čeka da ga netko vrati - jer "ja nemrem ovako spavaaaatiiiii, upoooomooooć!"...

tako je i Karlo na pocetku, a sad spava na trbuhu bez problema.
slika17.01.2009.
Rogue
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: prevrtanje i razni problemi

PostPostao/la Rogue » 02 lip 2009, 13:28

vec sam dovoljno ugnjavila sam prevrtanjem ali imam jos jedno pitanje. kako se prevrce i pokusava nesto kao puzati pa cesto gura glavom po plahti malo si je sasusio nosic (ono kao kas se kod prehlade cesto brise maramicama), s cim da to mazem?
slika17.01.2009.
Rogue
Ovisna sam
Ovisna sam

Sljedeća

Natrag na Djeca od 0 do 1

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.