Sada je: 17 tra 2026, 08:47.

posjedanje i sjedenje (spojene teme)

Podforum posvećen prvoj godini života vašeg djeteta.

Moderator/ica: Hajdi

Re: posjedanje i sjedenje

PostPostao/la tanjabb » 04 stu 2008, 23:56

Za nju je najbitnije da je u potrbusnom polozaju i da dodje do pseceg polozaja, na koljenima i s ispruzenim rukama. Kad bude dovoljno jaka da usvoji taj polozaj, pocetni polozaj za puzanje, mozes joj pokazati kako se posjesti. A to napravis tako da joj jednu nogu podmetnes pod guzu, a ona ce se sama prevaliti preko noge nazad na guzu.
S 8 mjeseci djete se moze stavljati u polusjedeci polozaj, a u ful sjedeci tek kad se sama moze posjesti, tada ce imati i takozvanu vanjsku obranu, da se rukama pridrzava u sjedecem polozaju.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la frrr » 05 stu 2008, 00:14

ma 90 posto vremena je na trbuhu
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la zeezee » 05 stu 2008, 10:10

ovo i mene malo muči, jer marin je već u tom 'psećem' položaju. stalno se postavlja na dlanove i koljena i njiše se naprijed-nazad. pedica mi rekla da ga mogu ponekad postavit u sjedeći dok smo na puzzlama i on tako može dosta dugo održavati ravnotežu, a ako krene na stranu sam ispruži ruku da se obrani od padanja; isto i prema naprijed; ali, još se sam ne posjeda, a u kolicima nema šanse da više hoće ležati u nultom (nije nikad baš ni volio). šetnje su na parada urlanja koje na kraju završi nosanjem na rukama.

kaj njemu znači sad taj položaj na sve četiri i jel to znači da je blizu nekakvog samostalnog posjedanja? (fr, sori što opet okupiram tvoju temu)
M 22.04.2008. slika
zeezee
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Barbi » 05 stu 2008, 10:44

kaj njemu znači sad taj položaj na sve četiri i jel to znači da je blizu nekakvog samostalnog posjedanja? (fr, sori što opet okupiram tvoju temu)

Da, to je "predpuzajući" položaj i iz tog položaja se dijete posjedne.I ako se samo može dovesti u taj položaj znači da je jako blizu samostalnog posjedanja.
Moja su se djeca prije tog pravilnog posjedanja u kolicima povlačila u sjedeći položaj hvatajući se rukama za prečke kolica i dugo i stabilno su sjedili. Ja ih nisam prisilno vraćala u ležeći položaj već sam ih puštala da sjede u kolicima.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la zeezee » 05 stu 2008, 10:56

Hvala, Barbi :mah
M 22.04.2008. slika
zeezee
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Plusic » 05 stu 2008, 11:29

ovo i mene muci...
mi u kolicima nemamo precku za koju se on moze primiti i dici ali se u kolicima dize i bez precke, drzi ledja i glavu uzdignute od naslonjaca (digla sam mu prije par dana naslon na prvu precku)....
doma lezi na tvrdoj , ravnoj podlozi, bio to pod ili kauc...

kao i kod Zeezee, vec tjedan -dva on sam staje u tu pozu na rukama i koljenima (MM i ja se smijemo da je decko vec savladao misionarski polozaj) , legne na bok pa se na ruci digne dosta visoko, ali nezna kako bi se posjeo, a ni ja mu neznam pokazati....

posjednem ga (kao i Frr) ali on sjedi, ne ljulja se, on lipo sam sjedi i uziva u tome .... a mene strah da ga prerano sjedam ?
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la kandy » 05 stu 2008, 22:12

Savladali smo "psecu" pozu prije mjesec dana,mozda i vise. Danas,dok se igrao u vrticu (ili ogradici),odjednom je sam sjeo. Bilo je jako lijepo vidjet ga kako je to napravio.
Ja se vodim za onom koju mi je rekla pedijatrica.Ako zeli sjest,pusti ga neka naparvi to,bitno je samo da ga ja ne tjeram na nista nego da on to sam napravi.
Sada sam primjetila da se polako dize na koljena kad je u vrticu.
Htjela sam pitati kad ga mogu staviti u stolicu hranilicu?

slika
kandy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la eli » 05 stu 2008, 22:26

bravo za dominika! može u hranilicu i biti unutra sve dok se ne krene kriviti prema naprijed ili u stranu ili dok mu guza ne sklizne prema naprijed i savije se u upitnik. to su znakovi da se umorio od sjedenja.

ja sam svoju puštala da se u kolicima iz polusjedećeg povuče u sjedeći, ali čim bi se krenula hvatat za prednju prečku ili naginjala u stranu vraćala bi je u poluležeći. pa bi urlala i ostatak šetnje bi odradili tako da je ona bila na jednoj ruci, a drugom sam gurala kolica. težak je taj period kad još nisu zreli za sjedenje, a ne žele više ležati.

dora može u viper onda kad je mami baš bitno u to vrijeme napraviti nešto, ali što je duže u njemu, manje ima prilike za vježbanje motorike.
eli
Sveta krava

PostPostao/la eli » 05 stu 2008, 22:28

i još nešto, od ljuljanja na koljenima do posijedanja može proći dosta vremena. moja se nije razvijala po knjizi, već je prije propuzala i digla se na noge nego što se naučila posijedati.
eli
Sveta krava

PostPostao/la frrr » 05 stu 2008, 22:43

eli je napisao/la:
dora može u viper onda kad je mami baš bitno u to vrijeme napraviti nešto, ali što je duže u njemu, manje ima prilike za vježbanje motorike.

ma ona je uglavnom na trbuhu, a u viper ju stavljam nakon što popije mlijeko jer se na podu u pol sekunde okrene na trbuh i u sljedećih pol minute pobljuca. i kad ju trebam imat negdje vezanu na minutu dok mene nema u prostoriji (tipa dok iznesem kolica kroz ulazna vrata.
k'o da ona hoće više bit u viperu

o ostalom bum sutra, MM me čeka sa serijom
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Plusic » 05 stu 2008, 22:59

ja radim krivo?
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la eli » 05 stu 2008, 23:05

od većine stručnjaka idu preporuke ne posijedati dijete koje to ne može potpuno samostalno učiniti. po mogućnosti pravilno.
ovo je generalno pravilo, a ima fizijatra koji gledaju i druge aspekte, tj. razvoj i bočnih i stražnjih obrana. ja to ne znam objasniti niti procijeniti po tim parametrima u kojoj je fazi dijete. jedino što mogu reći da proljetnice imaju još fore za sjedenje, da nisu ni blizu granice kada bi to trebali moći.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Plusic » 05 stu 2008, 23:10

mozda bi ja trebala promijeniti pedicu?
ona mi je rekla jos davnih dana da ga posjedamo, a na zadnjoj kontroli je rekla da radimo ovo sto sam i napisala - ako se sam drzi da ga pustimo da sjedi :dunno
iz lezeceg polozaja se jos nikada nije digao u sjedeci ali se npr u AS svaki put digne u sjedeci.....
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la eli » 05 stu 2008, 23:32

nije to dovoljni razlog da je promijeniš ako je dobar dijagnostičar. mnogi pedijatri se koncentriraju na tipične dječje bolesti i zanemaruju preporuke iz šireg područja.
za njegovu dob je sasvim normalno da se još ne diže iz ležećeg. iz pravog ležećeg se djeca i ne dižu. najčešće prvo savladaju posijedanje iz četveronožnog, što kombiniraju sa bočnim, a same ravne trbušnjake ni mi ne koristimo kod dizanja.
bitno je da dijete ima priliku usavršiti rotacije i skužiti kako se postavit na koljena.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Plusic » 06 stu 2008, 09:26

onda mi nastavljamo sjediti povremeno, a on nek se i dalje vrti, plese, uziva :)
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la frrr » 06 stu 2008, 14:29

Plusic je napisao/la:ja radim krivo?

ja mislim da i ja radim krivo, zato sam i postavila ovu temu. jer ja nju znam držati u sjedećem stavu naslonjenu na sebe po nekih 15 min. i tako par puta dnevno. isprva sam bježala od toga i nisam htjela, al onda su mi rekli da je to ok sve dok ju ja pridržavam ili podupirem pa nije sva težina na njezinoj kralješnici :dunno kao, krivo bi bilo da ju podboltam s jastucima i stavim da kao sjedi sama, al ak ja preuzmem dio težine onda je ok.
i pustim joj da sjedi u kolicima kad se digne pridržavajuć se sa strane ili drži za prečku.

i priznajem da sve to radim jer mi je tako lakše, jednostavnije. jer nekad ona cendra na trbuhu, na leđa neće ni pod razno, iskobeljava se i izvija u viperu, cendra na rukama...i, jbg, onda ju stavim u sjedeći i zabavlja se s tim kolutovima. ili ju nekad stavim sjedit jer me bole ruke i leđa od držanja nje pa da malo odmorim stavim si ju u krilo.

a ak joj ne budem dala da sjedi u kolicima onda nas dvije nećemo ić u šetnju dok god to neće smjet. jer ona ležat neće sigurno, a budući da nam je jedina opcija šetanje uzbrdo pa nizbrdo nema šanse da ju uz brijeg držim na rukama i drugom rukom vozim kolica. jedva sebe uspnem uz taj brijeg, kamoli da nju nosim (nije da ju nisam vadila puno puta iz kolica na brijegu kad bi cendrala...to je preteško i za nekog puno snažnijeg od mene)

i, eto, sad se opravdavam, a opet ne želim biti jedna od onih koje pitaju za savjet pa onda i dalje po svom.
ne znam što da radim, stvarno ne znam...i mene je strah da ju previše ne stavljam u sjedeći
(a, opet, sudeći prema reakcijama okoline ja sam frik koji djetetu ne da priliku za sjedenje...sve mlade mame koje znam - a imam dvije u neposrednoj blizini - stavljaju bebe na kratko u sjedeći parktički od 3 mjeseca...i njihove su bebe puno čvršće i snažnije od moje!!! :dunno pa im je to argument da ja nju sputavam, zato ona ne napreduje motorički....)
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la frrr » 06 stu 2008, 14:30

i, dodajem, ona je 90 posto svog vremena na podu, slobodna, na puzzlama...ok, ak oduzmem hranjenje, šetnju i spavanje, 75 posto :mrgreen:
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Plusic » 06 stu 2008, 15:05

pa to i mene zbunjuje, i od svud cujem samo sjest ce kad sam bude mogao, i sa tim podatkom neznam sto da radim...
u polusjedecem polozaju je dok jede, u AS, sad vec i u kolicima, ...
isto ga tako stavim sebi medju noge kad se igramo - ja ga stavim u polulezeci sebi izmedu nogu a on se lipo digne u sjedeci i sjedne... tako se sam drzi bez da ja ja pridrzavam, da se oslanja na mene i sl.
kad se umori onda se rukicama nasloni sebi na noge (podsjetio me na one male"psice" iz zoo-a)....

neznam sto je pravo a sto krivo...
cak sam bila na rubu da idem kod Sabola na pregled samo da mi pokaze neke stvari (ali mislim da je to uistinu vec krajnost)

:dunno
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la Barbi » 06 stu 2008, 15:12

Frrr, ne radiš krivo. I ja sam svojedobno bila uvjerena da je posjedanje djeteta koje se u taj položaj još ne može dovesti samo strogo zabranjeno. Međutim, igrom slučaja i blagih motoričkih odstupanja oboje djece sam vodila na Goljak kod fizijatra i nekoliko puta na vježbanje kod fizioterapeuta. Oboje se u tom trenutko još nisu znali sami posjesti no kad bi ih se postavilo u sjedeći položaj sjedili su čvrsto i stabilno. Fizioterapeutica je vježbala s njima među ostalim i u sjedećem položaju. Ja sam bila zatečena i istresla sam svoje nedoumice i pitanja, dobila sam odgovor da za dijete koje u sjedu može uspravno držati leđa bez da se prelama naprijed to nije zabranjen položaj. On je vrlo pogodan za vježbanje bočnih obrana, stražnjih obrana, za vježbanje rotacije na obe strane čime se dijete iz sjedećeg položaja dovodi u potrbušni i obratno. To je zapravo put ka samostalnom posjedanju i te vježbice (koje su zapravo niz pokreta) su dobre i za motorički potpuno zdravu djecu jer im pomažu da brže i na pravilan način svladaju određene faze motoričkog razvoja.

Znači, kad posjedneš dijete i pokažeš mu kako se iz tog položaja može postaviti u potrbušni, te kojim se kretnjama iz potrbušnog može posjesti, vjerojatno je da će lakše to napraviti samostalno.
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la eli » 06 stu 2008, 15:31

kad se umori onda se rukicama nasloni sebi na noge (podsjetio me na one male"psice" iz zoo-a)....

to nije dobro, opterećen je donji dio kralješnice. kako i zašto, pogledaj onaj stickani topic.

barbi, nezgodno je ovako objašnjavati vježbice. bolje ništa ne raditi, nego se zeznuti kod pokvarenog telefona. i neke stvari mogu procijeniti samo fizijatri i ostalo školovano osoblje. za nas koji to nismo bolje se držati one ne stavljaj dijete u položaj u koje ne može potpuno samo.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Barbi » 06 stu 2008, 15:42

Eli, nije mi bila namjera objašnjavati vježbice, samo me krenulo. :mrgreen:
Htjela sam zapravo reći da i roditelj može dosta dobro procijeniti koliko je dijete spremno za određeni položaj. Ako se posjednuto dijete prelama naprijed ili ruši bočno jasno je da još nije spremno za sjedenje. Međutim, ako se dijete u sjedećem položaju može zadržati neko vrijeme, igrati se, dohvaćati igračke naginjući se i vraćajući u položaj uspravnih leđa, ako ima bočne obrane rukama i uspjeva se zadržati u sjedećem položaju onda ga se može staviti povremeno u sjedeći položaj i prije nego to ono samo može. Neka djeca propužu prije nego što se mogu zadržati u uspravnom sjedećem položaju. :dunno Zaista je individualno. Ovo što sam napisala nije moje mišljenje i moje riječi već riječi stručnog osoblja, vjerujem da tu ima još roditelja djece-vježbača koji su dobili takve informacije.

Kao primjer, moj je sin mogao dugo i stabilno sjediti uz sve obrane (bočne i stražnje) gotovo mjesec i pol prije nego se sam posjeo prvi put. Kćer ne, ona je propuzala prije samostalnog sjedenja.
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la ema emily » 09 stu 2008, 15:32

Moj je mali prvo propuzao, zatim je naučio iz puzećeg se posjesti (s nekih 7,5 mjeseci) da bi se sa nekih 8 i pol digao noge. Iako se sam posjedao duugoo mu u tom sjedećem nisu radile obrane, pogotovo stražnja i često se znao iz sjeda prevaliti ko daska unazad i zveknuti glavom :strah . Sve je individualno, moj već puzao kao strijela i stajao na svojim nogama a sjedenje još nije bio skroz usavršio :dunno .
Njegovo relativno rano propuzavanje (dan ili dva prije punih 7 mjeseci), nije značilo i ranije prohodavanje. Prvi koraci oko prvog rođendana, a baš ono hodanje tek s nekih 13 mjeseci. Svako ide svojim tempom.
slika slika
slika slika
ema emily
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la bebeto2 » 09 stu 2008, 18:47

pozdrav drage forumašice od jedne "nove". :mah
samo da se pridružimo ovoj temi- Andrea ima 7.5 mj. i većinu vremena provodi u sjedećem(ali ne još u samostalnom) ili "psećem položaju. iako je najsretnija kad je na sekundu stavim da stoji na nogama. tad započme sa veselim hopsanjem i osmijeh joj je od uha do uha :mrgreen:

Andrea 20.03.2008.
bebeto2
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 09 stu 2008, 20:45

to što je vesela ne znači da joj radiš dobro. pusti je na podu nek se sama snalazi.
ako se ne varam, hopsanje bi u toj dobi trebalo već biti izbačeno.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Plusic » 09 stu 2008, 22:05

sto je hopsanje? mislim kakva je to akcija, kako izgleda?
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la eli » 09 stu 2008, 22:36

to je ono što stari ljudi vole raditi bebama od četiri, pet mjeseci. stave ih u okomit položaj da nogama dodiruju podlogu i beba kao skakuče. :roll:
kad se sami krenu kretati, puzati, ustajati to više ne rade.
eli
Sveta krava

PostPostao/la bebeto2 » 11 stu 2008, 09:10

samo da objasnim situaciju jer je ispalo da ja andreu držim na nogama i da ona tako duže ostaje.beba ,ako nije u ležećem položaju, onda je u sjedećem ili na prsima,a to "hopsanje" je prvi otkrio MM kad ju je na sekundu stavio sebi na koljena pa je ona počela veselo poskakivati.i zaista to je bila sekunda.mi smo još daleko od stajanja,još ni ne sjedimo samostalno duže od minut-dva .

andrea 20.03.2008.
bebeto2
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 11 stu 2008, 09:41

sa hopsanjem smo se svi slučajno susreli. najčešćče kod presvlačenja i manevriranja bebom, no to nije nešto što se radi kako bi bebu zabavili. niti posjedanje, ni na minutu sve dok se dijete samo ne posjedne. nakon toga može ga i mama staviti da sjedi. isto je i sa stajanjem. dijete koje se redovito samo diže na noge, može i mama npr direkt iz kolica stavit na noge.

barbi je pisala o specifičnim situacijma kada se dijete smije staviti sjediti iako samo nije usvojilo tu vještinu, no ne slažem se sa njom da roditelj to može procijeniti. to može stručnjak, fizijatar ili fizioterapeut, kao što je bilo u njihovom slučaju.

još nešto za andreu i cure čije su se bebe rano digle na noge - bolje ih je što manje stavljati u vrtić kako ne bi odbili puzanje jer njime se stječe koordinacija pokreta potrebna za lijepo hodanje.
eli
Sveta krava

PostPostao/la kandy » 13 stu 2008, 16:08

Eli,procitala si mi misli. Bas sam to mislila pitat pred neki dan. Kad je u vrticu stalno se dize na noge. Ne zeli se vise ni igrat igrackama koje su mu unutra kao sto je radio do prije sedam dana nego se samo dize. Medjutim,zadnja tri dana je dobio sigurrnost u puzanju u smislu da sada bez problema moze puzat i recimo na parketu (prije je imao straha jer mu se klizalo) i sve manje i manje voli biti u vrticu. Mi ga stavimo u vrtic da mozemo nesto napravit na miru,a on nakon pet minuta pocne vikat jer ne zeliv vise bit unutra. Njegovo carstvo je postalo dio dnevnog boravka di su na podu njegove puzzle sa svim igrackama (mi ih namjerno razbacamo tako da se mora kretat da bi dosao do njih). Stvarno uziva u tom igranju. A naprosto poludi kad se ja i MD bacimo na pod i igramo s njim. Onda je to festa! Kad se umori dok puze,jednostavno se legne na pod i odmori se. Ja umrem od smijeha kad to vidim!
Dominik se sam dize na noge ako ima bilo kakav oslonac. Ipak,ne pustam ga da bude previse na nogama. Cini mi se da je jos premali za to.
Sjedi isto sam,ravan ko daska. Ali cim vidim da se pocne pomalo savijat na bok,odmah ga legnem.
D. 29.04.2008.
kandy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la frajerica » 13 sij 2009, 18:46

Malo da podignem ovu temu...moj miš se od jučer posjeo samostalno 3, 4 puta iz četveronožnog. Ima 7 mj. Obzirom smo oprezni sa njegovom motorikom jer je mali vježbač, a imamo kontrolu tek za 3 tjedna zanima me slijedeće:
- znači li ovo da ga se sada može neograničeno stavljati da sjedi ili...
- posjeo se samo 3 puta od jučer, a danas samo jedanput...moram li čekati da počne to češće raditi (mislim zbog sjedenja) ili je to dovoljan znak da je spreman?
- kako izgleda to bočno posjedanje o kojem govorite? (je li možda iz ležećeg preko boka)
- odižu li vaša djeca glavu i ramena od skroz ravne podloge (iz ležećeg)? (mislim na ove od 6,7,8 mj.) :srca
frajerica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca od 0 do 1

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.