Sada je: 05 lip 2026, 21:52.

TORCH i PCR na CMV

Podforum posvećen prvoj godini života vašeg djeteta.

Moderator/ica: Hajdi

TORCH i PCR na CMV

PostPostao/la RasteBuša » 20 ožu 2012, 16:09

Drage mame,

imam bebu od 4 mj.i nakon kontrolnog uzv u Klaićevoj dr.nas šaljeg napravit pretrage na TORCH i PCR na CMV.Pedijatrica kaže da to radim u zaraznoj,a zanima me može li se obavit i negdje drugdje? Bojim se zarazne da još ne pokupimo nešto....Privatno dal se negdje može?

I kako maloj bebi uzet urin da bude sterilan.

Uplašena sam i molim samo konkretne odgovore,ako netko zna....

Hvala vam.
RasteBuša
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: TORCH i PCR na CMV

PostPostao/la nevenera » 20 ožu 2012, 16:14

što se urina tiče, mi smo koristili vrećice, kupljene u apoteci. oprala bih temeljito genitalije, zalijepila vrećicu i kad se popiški vrećicu stavila u plastični kontejner
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la RasteBuša » 20 ožu 2012, 16:22

mene muči za šta da curki zaljepim vrećicu...I kako onda,čekaš da se popiški....Joooj
RasteBuša
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Miki » 20 ožu 2012, 16:25

mi smo to isto obavljali u zaraznoj prije skoro 6 godina i razumijem tvoj strah (u pitanju je bila beba nedonošče)

na kraju uopće nije bilo problema, išli smo zajedno muž i ja, on je pričekao s bebom vani dok sam ja na prijemnom šalteru zamolila sestru da nam ili omoguće čekanje u nekoj odvojenoj sobi ili da nas prime što prije a mi bi pričekali vani

primili su nas skoro pa odmah, nismo uopće bili u čekaoni (MM je bio vani s njom, a ja sam čekala da nas prozovu), beba nije pokupila ništa

po nalaze uopće nismo dolazili s bebom, a kad smo išli na kontrolu kod infektologa opet smo pričekali vani (nisu imali neku prostoriju u koju bi nas smjestili - a npr na srebrnjaku smo čekali svoj red u jednom uredu)

objasni im svoj strah i zamoli da pričekaš odvojeno od ostalih

što se urina tiče, nisam ga uzimala sama, nego su sestre lijepile sterilnu vrećicu
"All you need is faith and trust... and a little bit of pixie dust!" --Peter Pan

:lebdi
Miki
Samsungova kuharica

PostPostao/la Miki » 20 ožu 2012, 16:28

i zaboravila sam napisati - nama je otkriven CMV, zarazila se (gotovo sigurno, ali ne možemo dokazati) transfuzijom u rodilištu

nama nije napravio nikakvu štetu (barem ne veću od moždanog krvarenja i hipoksije)
"All you need is faith and trust... and a little bit of pixie dust!" --Peter Pan

Miki
Samsungova kuharica

PostPostao/la RasteBuša » 20 ožu 2012, 16:31

Hvala ti,

ako neće biti druge...tako ćemo.Drago mi je da je vaša srećica prošla ok.U totalnom sam strahu jer mi liječnik u Klaićevoj ništa nije htio pojasnit,3 put sam ga molila,rasplakala se...On me lijepo ispratio van.....Toliko o ljudskosti
RasteBuša
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Miki » 20 ožu 2012, 16:43

ni nama nisu liječnici u Klajićevoj ništa objašnjavali, sve informacije smo dobili tek od infektologa

poslije smo pričali sa fizijatricom na Goljaku i ona nam je rekla da ona zapravo nema dovoljno podataka o CMV-u i da zna da može izazvati oštećenja, ali ne može biti sigurna u kojoj mjeri, da nema potpune podatke i da zato ne može ona davati sigurne odgovore

ako se pokaže da ste ipak negdje pokupili CMV (npr. u trudnoći), ići ćete na pregled kod infektologa, on će vam sve objasniti

Miki
Samsungova kuharica

PostPostao/la Sreca najveca » 20 ožu 2012, 17:43

nama su na zaraznoj kad je imala 6 mjeseci urin uzimali kateterom. jest da nije naugodnije, ali najbrže i najučinkovitije, a i sterilno.
P 07.02.2007. :luv
I 27.11.2009. :luv
Sreca najveca
je sada precool

PostPostao/la Pacifika » 20 ožu 2012, 19:19

danas su i meni rekli da Oliju to napravim :( ... ima neki kalcifikat na mozgu :(
"Majčinska ljubav se ne dijeli, nego se množi."
>>>> IVA '09 <<<<
>>>OLIVER '11<<<
Pacifika
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la RasteBuša » 20 ožu 2012, 20:14

Joooj, ja sam sad došla iz poliklinike Sabol.Eto,malo mi je lakše.Sat i pol smo bili tamo ,radili opet uzv,cijelu neuropedijatrijsku obradu....i hvala Bogu da postoji netko ljubazan i drag (bili smo u životu i kod privatnika koji su naš isto sprašili van u roku keks i uzeli masne pare)...

Lakše mi je jer smo čuli drugo tj.prvo mišljenje jer ovaj doktor u Klaićevoj nije ništa htio reći,pa ni osnovno.Naravio uzv,tipkao 10 minuta i rekao da 3 stvari nisu dobre i mogla bi bit infekcija.Koja?Čega?Gdje?MOZGA????Šta to znači?? 3 puta sam ga pitala isto,on me samo vukao prema vratima,na kraju sam se rasplakala,a on opet isto.....,,Ajte vi prvo na pretrage pa ćemo dalje,,.Pristup nula bodova, ljudskosti i mrc suosjećanja s mamom koja umire od straha i ne razumije ni riječ.....

No, doktorica iz poliklinike (kod koje je bila na prvom uzv mozga s mjesec dana) nam je sve objansila, pregledala je uzduž i poprijeko,s nalazima s Goljaka,obavila neuropedijatrijski pregled,opet uzv,pričala s nama i rekla da nas ne bi stavila u skupinu ljudi koji moraju obavit taj pregled,nalaz joj je isti kao i prije 3 mj. i ne vidi indikacije koje bi upućivale na takvo što...Riječi koje su me ohrabrile:,,Pogledajte samo svoje dijete...Sve vam govori,motorikom,socijalnim vještinama ....Samo nju pratite i s njom vježbajte....Sve će se sredit.A ovu ćemo pretragu napravit kad nam je već bačena buba u uho,da mirno spavamo.....Bojim se i dalje,ali ona me barem utješila i za svaku opciju,svaki virus objasnila kako se manifestira i ne daj Bože najgoreg.....puno mi je toga jasnije,lakše i vjerujem joj da bi se uistinu neke poteškoće već vidjele....Uhhhh....5 godina života me koštao ovaj današnji susret s mladim doktorom u Klaićevoj...

Pretraga se kaže radi na zaraznoj,svaki dan od 8-10 bez naručivanja.I to je kaže zasebna zgrada,nema bolesnih i zaraženih,samo treba pitat na informacijama gdje je....

Tako da odosmo sutra tamo.Nadam se da se eto pomogla i mami Olji....Znaš gdje trebaš ići,držim fige,nadam se da nije ništa i toplo preporučam 8možemo na pp o doktorici i detaljima)
RasteBuša
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Pacifika » 20 ožu 2012, 20:41

Hvala :)
>>>> IVA '09 <<<<
>>>OLIVER '11<<<
Pacifika
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la RasteBuša » 20 ožu 2012, 20:52

svašta pišem,sva sam još smetena...Poruka je bila za Pacifiku!!!!
Ako nije problem,koliko je star Oli? I zašto ste išli na uzv mozga ?
RasteBuša
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Pacifika » 20 ožu 2012, 21:40

Oli ima 3 mj. Isli smo na kontrolni ultrazvuk. Prvi je bio sa 1 mj. radi izvijanja.
>>>> IVA '09 <<<<
>>>OLIVER '11<<<
Pacifika
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la milkyway » 20 ožu 2012, 22:28

Pacifika, vidim da si nova zimskica, i u slicnoj situaciji kakvoj smo mi bili. Dakle sa dva mjeseca radi izvijanja poslani fizijatru. Nije ugodno ici po doktorima i znam nakon sto su me dalje uputili sam strepila nad svakim njegovim pokretom. Kad smo dosli na goljak spomenula sam da kod budjenja zna drhtati pa su nas uputili cisto predstroznosti radi neuropedijatru te na eeg i uzv mozga. Na uzv mozga su nam vidjeli tocku pa nas slali na to sto ti pitas. Mi nismo isli privatniku, neljubazna teta mi je odmah rekla da moraju to slati tamo da iskljuce to nesto pa se nisam puno brinula, i nemoj se unaprijed brinuti, jer oni to moraju slati tamo. Bili smo na puno pretraga i mogu ti recida u trenutku kad sam skuzila da oni to rade da iskljuce odredjene stvari mi e bilo puno lakse. Doktora pitam trebam li se brinuti, ako kaze ne veselo isetam i ne brinem :)
Hvala Bogu ne hodamo vise po pretragama, ali hodamo po parkicima :)
Vjerujem da je sve ok i uzivaj u malisanu, za cas prodje
slika
slika
milkyway
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Pacifika » 20 ožu 2012, 23:18

milkyway, puno ti hvala.
...ocekuj najgore, nadaj se najboljem...
>>>> IVA '09 <<<<
>>>OLIVER '11<<<
Pacifika
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la milkyway » 20 ožu 2012, 23:46

Ma neeee, ja sam si nakon nekog vremena postavila u glavi da je sve dobro, a na pretrage moram jer sam dobila uputnice, pa cu obaviti tu gnjavazu. Nikakvi forumi, nikakvo internet istrazivanje od toga boli glava, sve doktore pitas. Vjeruj mi bit ce ti puno lakse i manje ces se sikirat. To ti kazem jer sam na pocetku puno brigala, na kraju od toga nemas nista...
slika
slika
milkyway
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Pacifika » 21 ožu 2012, 12:23

Pitala sam doktoricu opce prakse dal se trebam brinuti, ona je rekla da ne...ali se ja i dalje brinem.
RasteBusa , nadam se da si se barem ti malo umirila...isla sam danas kod ortopeda, izivcirao je Olicha pa se poceo izvijati :ajme
kad je dobre volje ne izvija se toliko
hm...moj pozdravni smajl bi tebao biti ovo :kima
>>>> IVA '09 <<<<
>>>OLIVER '11<<<
Pacifika
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Miki » 21 ožu 2012, 12:54

samo kratko jer nemam puno vremena

moja beba se baš jako izvijala, imala je hipertonus, riješili smo to vježbama i pravilnim držanjem

je li vam itko pokazao baby handling? postoji i brošura na netu, pisalo se o tome i na forumu - upišite si u pretražnik izvijanje i vježbanje i pročitajte što možete već sada napraviti

:mah

Miki
Samsungova kuharica

PostPostao/la RasteBuša » 21 ožu 2012, 13:01

Hej!

do 5 nisam mogla zasspat,pa se L.probudila,prdenje,bacanje nogica,papanje,pelena...klasika...U pola 7 sam zaspala,pa nismo išli na zaraznu.I bolje jer maloprije smo zvali pitat nešto oko urina pa smo doznali da primaju od 7-8:30.

Tako da idemo sutra,pa se možda i vidimo...Moramo dogovorit znak raspoznavanja ;) ;)

Bila sam jučer kod pedice,pokušala me utješit,al kužim ja njih.Ne može nitko tvrdit bit će sve ok,moraju bit oprezni....A ja sam bila u totalnom šoku da je pola nisam razumjela.Znam samo da odgađamo cijepljenje dok ne dobijemo nalaze....A o njima uhhhh...Frka me, ne mogu si pomoć.I koma sam danas.Neispavana,pokušavamo s njom vježbat,al se neda....Loše sam volje,pa ću van u šetnju...Think pink!!
RasteBuša
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la RasteBuša » 21 ožu 2012, 13:09

Miki je napisao/la:samo kratko jer nemam puno vremena

moja beba se baš jako izvijala, imala je hipertonus, riješili smo to vježbama i pravilnim držanjem

je li vam itko pokazao baby handling? postoji i brošura na netu, pisalo se o tome i na forumu - upišite si u pretražnik izvijanje i vježbanje i pročitajte što možete već sada napraviti

:mah

tnhx

mi vježbamo na Goljaku, baby handling radimo od njena nepuna 2 mjeseca.

Nego,vježbamo najviše zbog glavice,asimetrije,torticolisa...a hipertonija(blaža) se sad pojavila tj.sad je vide...pa ako mi možeš reći šta po tom pitanju (kontrola nam za 2 tjedna).Ona se blago izvija al mi fizijatar kaže da je to donekle ok jer bi iz toga trebala u rotacije.Najviše je vidljiv tremor ručica.Onako šakice živčano trese kad je uzbuđena ili živčana,ima još čest Mooreov sindrom, na trbuhu odiže kukiće i guzu i kad je se odigne hoda punim stopalom još...
RasteBuša
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Pacifika » 21 ožu 2012, 14:08

I mi smo na Goljaku. Imamo termin kod fizijatra tek za 2 mj....vjezbali smo tek 2x tamo, ali se doma igramo :)
RasteBusa...dal oni skupljaju urin, ili da mu stavim vrecicu doma? Znak raspoznavanja...hmmm...podocnjaci do koljena :hahaha
Imam Jane AS i zelenu pletenu dekicu (mozda dekicu zaboravim)...Oliver ima zelenu jaknu
>>>> IVA '09 <<<<
>>>OLIVER '11<<<
Pacifika
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la RasteBuša » 21 ožu 2012, 14:25

podočnjaci do poda...ahaha,može!!!

Ja imam kratku kosu,a koju će L.imat dekicu ili jaknu ne znam.Mislim bijelu.

Nama su rekli da joj stavimo vrečicu prije nego krenemo,pa će oni tamo skinut a dotle će se valjda popiškit.
RasteBuša
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Pacifika » 22 ožu 2012, 12:41

Mi se nismo popiskili :( Sutra moram donjeti urin do 9 :/
>>>> IVA '09 <<<<
>>>OLIVER '11<<<
Pacifika
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la milkyway » 22 ožu 2012, 13:05

Pacifika najjednostavnije ti je cim se probudi skini ga i stavi na prematalicu i cekaj. Kad piski lovi u casicu. Ja sam uspjela jako malo tako uloviti i bilo je dovoljno. Po njihovim uputama sam mu zalijepila vrecicu i bila je skroz prazna kad smo dosli, tak da mi je ova metoda puuuuno bolja. Al cim se probudi sigurno ce piskiti pa moras bit brza
slika
slika
milkyway
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Pacifika » 22 ožu 2012, 13:29

Nije se piskio vise od 3h...cim sam dosla doma...etoga...prepunio je peleenu i sve je namocio...pravi majstor :ajme
>>>> IVA '09 <<<<
>>>OLIVER '11<<<
Pacifika
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la RasteBuša » 22 ožu 2012, 14:46

mi došli,skinuli pelenu-a ona zakakna do boli.-...A da ne govorim da inače ne kaka i po 9 dana,a sad 2 za redom.
Sestra je bila jako ljubazna i stavila joj novu vrečicu,ja je podojila malo,ona se popiškila malo-dovoljno im doslovno par kapi.
A kad je krv vadila,iz vene (ajme,ja mislila pete il prsta).Rekla je a.I to je to.Mali anđelak je bio dobar kao kruh....Miš moj mali.
Sad treba dočekat nalaze,10 dugih,najdužih dana.

Pacifika kad ste bili?Ja tražila zelenu jaknicu ali nisam vidjela... :)
RasteBuša
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Pacifika » 22 ožu 2012, 15:02

mi smo se mimoisli u cekaonici...mi smo imali AS...ja sam bila sa jednom tetom u kuti :) oko 9h...
>>>> IVA '09 <<<<
>>>OLIVER '11<<<
Pacifika
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la RasteBuša » 22 ožu 2012, 15:15

ajmeee,pa mislila sam da si to ti.Još smo se i pozdravile kao kroz zube,ali ja nisam bila sigurna jer me zbunila TETA u bijeloj kuti....pa smo produžili....A Oli mi se činio kao mala beba ,manja od 3 mjeseca.......Joooj,baš mi je sad krivo!!!!

btw.nemaš podočnjake!!!!
RasteBuša
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Pacifika » 22 ožu 2012, 15:32

Ne treba ti biti krivo, ja sam bila izvan sebe :D
Ma nije Oli mali (ima 7 kila), samo je mirno spavao zapakiran u AS

bas mi je zao sto se nije popiskio, sutra ce tata nosit urin
i nadam se da nismo nista pokupili tamo

:kima