Switch to full style
Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!
Odgovori

popodnevno spavanje-do kada?

15 tra 2009, 13:36

Ljubica ce za dva mjeseca dvije godine. I madam si lijepo izbacila spavanac popodne. :zivili Ne bas svaki dan, neki put se zalomi da odrapi sat-dva, ali to je sad vec iznimka, a ne pravilo.
Inace, uspavljivanje preko dana nam je uvijek bila koma, bacakala se i borila svim silama samo da ne zaspi. Prvo dnevno spavanje si je sama izbacila sa 10 mj, a sad evo i drugo. Meni je to rano i mislim da joj treba taj san. Ali ona nije nervozna bez njega, samo ranije zalegne (oko pola 8, 8) i odspava bez budjenja cijelu noc, po novom do oko 7. Njoj je spavanje preko dana gubljenje vremena...Tko zna sto bi sve mogla propustiti.. :mrgreen:
Pa vas pitam, jet to ok?! :da?

Kako vasi malisani?

Re: popodnevno spavanje-do kada?

15 tra 2009, 13:41

ima takve djece, no bolje je da spavaju bar do 3-4g kako na veče ne bi bili nervozni. sad dolazi lijepo vrijeme i više će se umarati, a dani će biti duži pa ti neće zaspati bar do devet.

kod tebe je još jedna specifičnost - dolazi beba. kako ćeš uspavati bebu dok P skače i pjeva oko vas, ulazi i izlazi iz sobe, lupa vratima, poglašnjava tv. mislim, lako ćeš prvih pola godine, no kasnije ti beba neće htjeti spavati dok se velika seka zabavlja. onda dođe večer, imaš dvoje sa večernjom nervozom i cendranjem.

legni i ti sa njom popodne, kao samo malo odmorit okice.

15 tra 2009, 13:44

Hm. Sve sto je Eli rekla - stoji. ALI, tesko primjenjivo na Paulu. Kada si ona nesto zacrta, mozes sto puta traziti savjete, pitati i preispitivati se, ali bit' ce kako ona odluci :mrgreen:
Zlatomojetvrdoglavo :luv

15 tra 2009, 13:50

Joj eli, legnem i ja svaki dan sa njom, pa prvo moram pricati Crvenkapicu, pa Vuka i tri prascica, pa otpjevati Zeku i potocica, pa onda maziti tu i tu, pa cemo onda zazmiriti i odmoriti okice, pa cemo pjevusiti "spava, spava Paulica, moja mala curica"...I tako ja skoro sama sebe uspavam, ona se smiri i za minutu se prevrne na trbuh, klekne i odusevljeno usklikne- mama, idemo setat, idemo u pak! :drink
Pa ju opet smirim, ali onda mi govori kako sam ja doba i jepa mama i kako ona mene voli najvise na svijetu, pa me cacka po kosi, pa se igra sa rucicama- i jasno je vidljivo da joj se ne spava. A tu ne mogu nista.

sandra- hvala sto si me podsjetila :lol

15 tra 2009, 13:51

ja sam svoju curicu prestala stavljati na spavanje oko njene 3godine jer vise nije bilo smisla -obodvije smo se uvijek svadale i zivcirale oko spavanja ja hocu/ona nece i tako do besvjesti i na kraju smo odustali od toga sada mi spava po 12h od 8h do 8h...

ali dok je imala dvije godine uredno je spavala po 2-3sata...

15 tra 2009, 13:53

Moje su obje imale periode (cca dva-tri tjedna) u kojima
su odbijale spavanje.
Pošto ja mislim da to nije OK, po mome barem do pet godina trebali bi spavati,
othrvala sam se tome, patila se sat-dva da zaspu...
Nakon tih tjedan dva vratile bi se normalnom uspavljivanju i nastavile spavati
po dva-dva i pol sata.
Na osnovu tog zaključujem, spavanje im je itekako potrebno, ali probaju (zbog
ovog kaj ti veliš-da nekaj ne propuste), pa ono APP :D
Možda je stavljaš prerano. Pomakni vrijeme za jedan sat duže budnosti.
Moja krenul od spavanja u podne i tamo oko pete godine smo stigli do 14,30.
Onda sam odustala, jer je navečer bilo nemoguće staviti je u krevet prije 23 sata.
Manja spava od 13 do 15,30. Ili od 13,30 ovisno o tom kad se probudila ujutro.

15 tra 2009, 13:57

IINA- svaki dan mi legnemo i uspavljujemo se, ali stvarno mislim da uspavljivanje nakon vise od sat vremena nema vise smisla :dunno I jos dobrano radim na sebi da joj pokazem da me izbacuje iz takta, smirena i sam i njezna, ali jednostavno joj ne dodje san na oci. I kako ce, kad je npr jucer zaspala u pola 8 i odrapila do pola 8. Punih 12 sati.
Kazem, ima dana kad odmori, ali unazad mjeec dana je to bilo mozda 5 puta.

15 tra 2009, 14:00

A kada ju legneš popodne?
Npr. moja ako se probudi u 8 može zaspati oko pola dva. Ranije nema šanse.

15 tra 2009, 14:00

Necu te utjesiti ali moja najstarija je popodnevni spavanac izbacila s godinu dana, ona je odlezala u krevetu sat-sat i pol i nije vikala, ni skakala, ni jurila okolo, ni budila seku ali nije spavala :dunno . Srednja je spavala popodne cak i u prvom razredu, dosla bi iz skole, rucala i zaspala :pile , a za Princa uopce nemrem reci da je spavao :lol

15 tra 2009, 14:03

tjedan kod nas nije problem, spavanje u vrticu je po mus, ali to tamo tako i onako skroz drukcije funkcionira, oni svi doslovno legnu i sami bez ikakvog uspavljivanja zaspu za 10-15 min, ako ne i prije. i to u podne. :klanja

ali zato vikendom zadnjih recimo pol godine (u zadnje vrijeme nekak sve manje, joj, samo da se ne ureknem) isto kao i kod vas, ona skace po kimbacu, hoce van, prica, pjeva, igra se, komunicira sa mnom, ja kao lezim i pravim se da spavam, aha, mos si mislit. zato pokusavam izmorit je sto vise ujutro, tj. prijepodne i onda je stavit spavat negdje oko 2, ne prije jer nema smisla. nekad nam je uspavljivanje (bilo ono na kraju uspjesno ili neuspjesno) znalo trajat po 2 sata. ne znam od kud mi zivci. ali, kao sto spomenuh, zadnjih vikenda ona cak sama nakon rucka kaze - idemo sad nanati i stvarno zaspe. cak je nekad mogu samo ostavit, ona se malo poigra i zacori. i onda si rukne izmedju 1,5-3 sata. a ako ne spava preko dana, u 7 je kupanac i do najkasnije 8 u krevet - i onda spava ko klada bar 12 sati.

15 tra 2009, 14:08

Joj Potice, utjesno je to meni, vjeruj mi, da nisam jedina sa takvim djetetom ;)

IINA- evo ruca oko 1, pola dva, onda se jos malo igra i najranije ju stavim spavati u 2, ali prije je to pola 3. I to nakon sto smo cijelo jutro landrale (sve ona ide pjeske i ne trazi se nositi, pentra se po toboganima i sama se popne na 5. kat) i nakon sto se dobro najela. I netje pa netje :dunno

Sreco- :zivili

15 tra 2009, 14:12

moji su spavali dugo, do predskole.
isli su u krevet i kad im se nije spavalo, jer sam ih tako "tjerala".
je li tebi bitno da ona odmori ili bas da zaspe?
mozda se mozete dogovoriti da odmara, legne na krevet, ne mora spavati, ali ne smije ustajati?!
znam da je jos mala, ali bas zato... rano joj je da prestane "odmarati"

15 tra 2009, 14:21

iva, nije neophodno da baš zaspe. bitno je da ima rutinu da se smiri i odmori nakon ručka.

15 tra 2009, 14:25

A onda dobro, odmaramo mi svaki dan ;)

JiA- pa mogu ti reci da mi je dosta bitno, bas bi mi dobro dosao sat-dva sna sa njom :lol

Salu na stranu, ali ja mislim da je to rano i da bi trebala spavati. Zasto to mislim- ne znam. Valjda zato sto sva ostala druga djeca normalno spavaju preko dana. :dunno Ali kako ono netko rece- ne valja usporedjivati djecu, jel.

15 tra 2009, 14:31

znas kak si ja mislim?
ona inace spava od recimo 9 do recimo 7 - znaci nekih 10 sati (nekad duze ako ode ranije, ili produzi, kao npr. danas kad sam je budila u 8 jer moramo u vrtic i na posao, a ona ne mrda). a kad ne spava prek dana, onda si odrapi 12 sati. tak da racun da su ta dva sata razlike nadoknada za popodnevno nespavanje. i onda sam nekak mirna. ali mi je ipak draze kad zaspe prek dana.

15 tra 2009, 14:35

Ne spavaju sva.
Mojoj frendici je mala sa 18 mjeseci prestala spavat popodne.
Al to ne znači da je to OK.
Ne stavljaju djecu spavat u vrtiću bezveze do šeste godine. I
prema pričama teta tamo do pete svi spavaju, onda predzadnju godinu neki
počnu samo ležati, pa toj djeci nakon što vide da im spavanje
nije opcija, daju slikovnice, bojice,...da ostali mogu u miru odmoriti.
Predškolsku godinu ne spavaju, no redovito se događalo kad dođem po
svoju da neko dijete spava na podu na strunjači.
Kod moje cure u razredu se zna dogoditi da netko zaspi na pernici. I
to ne tako rijetko :dunno

15 tra 2009, 14:53

Micek ima 20 mjeseci i da ne spava popodne mislim da bi skočila ravno kroz prozor :mrgreen:

On je od onih turbo letećih, neumornih, nedokazivih malih smorova :) i bez toga ne bi se dalo ama baš ništa napraviti po kući niti predahnuti :znoj

I on je imao kraća razdoblja kad je uspavljivanje bilo totalna noćna mora, i dane kad nikako nije htio zaspati popodne, već sam se uplašila da izbacuje dnevno spavanje, ali evo, zadnjih mjeseci uglavnom spava super, i to zna nekad odrapiti i po 4 sata (npr. jučer i prekjučer, od 14 do 18 i bez problema zaspi u pola 10 navečer), divota.

Meni se nekad čini da još ne cica i da ga to ne omami i na kraju i uspava da ga 90% puta ne bi ni uspjela uspavati jer bude toliko aktivan, trči po krevetu, skače po meni, svim silama hoće dolje, viče i batrga se i onda prione na cicu i samo se onesvijesti.

15 tra 2009, 14:58

IINA je napisao/la:Kod moje cure u razredu se zna dogoditi da netko zaspi na pernici. I
to ne tako rijetko :dunno

ovo sam ja (a i dosta vrticke djece iz razreda) radila dobrih mjesec dana po polasku u skolu :mrgreen:

15 tra 2009, 15:08

Za krepat, je l da? :lol

15 tra 2009, 15:57

moja d. po danu teško zaspi i borimo se za spavanje dok n. čak i sama kaže da ide na spavanje. još uvijek je spavanje dnevna obveza i probati ću tako, pa do kada ide. inače spavaju 2-3 sata i idu na spavanje oko 22h. to je kada su doma. u vrtiću je spavanje od 13h - 14:30h (nekad spavaju i do 15h) i jedva izdrže budne do 21h.
one generalno vole spavati i nismo imali posebnih problema s uspavljivanjem, tj. nikada im to nije bilo potrebno već pusa i laku noć i "mama pokrij me".

15 tra 2009, 16:17

IINA je napisao/la:Za krepat, je l da? :lol

:dada al kaj je najbolje, nas je uciteljica pustala da si odspavamo rundu, nije nas htjela budit jer to se dogadjalo uvijek u popodnevnim satima kad je bio boravak pa nije bilo nekih velikih obaveza - vecina bi otisla van, a neki bi spavali :lol

15 tra 2009, 16:20

Liam je s 22 mj. prestao spavati po danu, a Kian to tako sve sporadicno obavlja otkad se rodio da pravila nema; :dunno ako mu das priliku (popodne u kolicima/autu) moze zaspati i na sat i pol, ako nema prilike, budan je po 12 sati. :shock:

15 tra 2009, 17:06

Moja ima 3 pune godine i i dalje spava 2-2.5 sata po danu. Pošto se ne buni kad je stavljam u krevet, zaspi u roku od 5 minuta i očigledno joj takav ritam odgovara, stavljaću je dok god ostane takva situacija.

15 tra 2009, 20:48

Zaspala je u pola 8, mrtva umorna. Danas je bila kod bake (kojoj je uvijek lakse i brze zaspivala-njoj za 10 min, meni za sat) i niti kod nje nije htjela. mama kaze, citiram: nema sanse da ti ona zaspi!
I opet sam na istom- ja mislim da bi trebala, a njoj se ne spava. i u pravilu- tu se mogu slikati, to sam vec naucila sa njom.

LiKmama- ajd hvala ti na odgovoru, opet mi je lakse kad vidim da nije jedina. ti nisi dramila oko toga? kakav mu je od onda ritam spavanja?

15 tra 2009, 20:52

ma gle, ako dijete moze podnijeti pristojnu kolicinu aktivnosti i isto tako pristojan broj sati bez previse drame, cendranja i ocitog umora - zasto ne. Liam oduvijek ima strahovitu kolicinu energije (istovremeno on i oduvijek jako dobro spava) i uopce me to nije brinulo. On si je sam ukinuo spavanje, zapravo, jer sam mjesecima prije toga mucila i sebe i njega uspavljujuci ga po 2 sata dok na kraju ne bi bilo debelo prekasno za popodnevno spavanje. zasto?! bezveze, zato sto bi tak trebao po udzbenicima ;).

Kian je sav svoj, on sebi sve sam odredjuje, to ne bi vjerovala, i s njim nema smisla boriti se. Ja ga pitam zeli li spavati i vodim se po njemu. :dunno

15 tra 2009, 21:13

Ako ti izdrzi od 8. ujutro do 19.30 bez da je nemoguca i cendrava komotno izbacite dnevno spavanje. Ali neka ide odmarat nakon rucka, pola sata ako nece duze, cisto da se legne i smiri tijelo.
Mi nismo relevantni na ovom topicu jer moj i danas sa skoro 5,5 godina cesto spava popodne po par sati. No on se rodio veliki spavalica, takvo dijete.

15 tra 2009, 23:00

Moj je sad dvije i pol godine. Negdje oko drugog rockasa poceo je bojkotirat spavanje po danu.. Navecer bi isao oko 21:00 i budjenje ujutro oko 9:00, pa cijeli dan bauljanja. Ponekad, ali rijetko mu se dogodilo da zaspi oko 18:00 od umora, ali kad ga je sveki stavljala oko 14, 14:30 nije htio.

Sad, otkad je stiglo proljece, puno je s bakom vani na zraku, i malo se ranije budi, pa u zadnjih tjedan dana sam trazi da ide spavat po danu. Jedino sto je sad navecer dulje budan :znoj

16 tra 2009, 10:38

Moj K, sada 20 mjeseci, je oko 14 mjeseca izbacio jedno dnevno spavanje i sada spava samo jednom, uglavnom od 1 do 3, nekad i duze, desi se da odspava do 5 ali uvece svejedno u 9 spava, bez obzira koliko je spavao preko dana. Dva, tri put se desilo da nije odspavao svoju dnevnu porciju i uvece je onda uzasno nervozan i placljiv i tada nam uspavljivanje teze ide.

21 tra 2009, 11:44

Potpisala bih tanju, posebno prvi dio posta:
tanjabb je napisao/la:Ako ti izdrzi od 8. ujutro do 19.30 bez da je nemoguca i cendrava komotno izbacite dnevno spavanje. Ali neka ide odmarat nakon rucka, pola sata ako nece duze, cisto da se legne i smiri tijelo.

Moja starija (4 god. i 3 mj.) jos uvijek spava popodne. Dogodi se jednom u dva mjeseca da ne zeli spavati, ali ja insistiram na tome da odmori, tj. legne nekih pola sata do 45 minuta, cisto da se smiri.
Inace, to se stvarno jako retko desava - ona je spavalica i vrlo cesto i zaspi pri takvim pokusajima odmora bez spavanja :lol

21 tra 2009, 14:02

Mislim Iva da ti se nema nekog smisla boriti,znajuci kakva je P.ako joj se ne spava nemoj je tjerati,to se meni desilo par puta i samo bi se nazivcirala i izgubila sat vremena u pokusaju uspavljivanja.Kao sto su neke cure rekle neka se odmori poslje rucka i to je to,ocito joj je to za sada dovoljno,mozda je samo faza pa se promjeni.Moja Nika se dize oko 8,8.30 i obicno ide spavati oko 13.13.30 i spava sat i pol dva ovisi kako je raspolozena i potpisujem Dudley,da nema tog popodnevnog spavanja nista jako nebih stigla napraviti po kuci niti se ja malo odmoriti.
Za svoj prvi rodendan,cjeli dan nije spavala i u sedam navecer je bila toliko koma da mi je zaspala na rukama....
Odgovori