Kod moje djevojcice se sa godinu i pol javila identicna reakcija. Naime, ako joj nesto nije bilo po volji onaj ko bi joj stao na put ne bi se dobro proveo.
Tako je samo zbog jednog ulaska u kucu, radi popodnevnog spavanja, ugrizla zenu koja je cuvala tako snazno da joj je na tom dijelu ruka bukvalno pocrnila, i u isto vrijeme joj je uspjela istrgunuti nausnicu (halka) iz uha.
O grebanju, vristanju i drugim ispadima da ne govorim.
Nije imala gdje vidjeti bilo kakav oblik agresivnosti, tako da nije zbog vanjskih utjecaja.
Ona je po prirodi 'ljuta' od prvog dana kada je ugledala svijet, ljubi je majka.
Sad sa godinu dana, plus deset mjeseci puno bolje razumije kad joj se kaze sta smije a sta ne, tako da bolje kontrolisemo slicne ispade.
Prestala se da ujeda, sad 'samo' stipa i udara.
Iako je ruzim svaki put kad se zaleti sa stisnutim zubicima da me ustine....ne mogu a da se ne nasmijem u sebi. Preslatka je uvijek, pa i kada je ljuta.
Sta reci za kraj, osim da se strpis ali svaki put kad krene sa agresivnoscu da ispravljas i stavis do znanja da takva i slicne reakcije nisu lijepe i da se mama zbog toga ljuti.
Vidjeces jednog dana neces se ni sjecati ove faze, faze odrastanja kroz koju sva djeca prolaze.
Kod starijeg mi djeteta ovo je bio ozbiljniji problem jer on nije pricao, tako da su faze agresivnosti vezane za njegov razvoj bile zbog nemogucnosti da komunicira sa djecom. Kazem ozbiljniji jer je okolina napravila od toga 'slucaj', pa smo ga svi zajedno morali rjesavati.