Možda ću ispasti glupava s ovim što ću reći ali
ja ne razumijem zašto se djecu u ovoj temi cijelo vrijeme smatra kao napadače na roditeljski krevet.
Stječem dojam da se u svakom slučaju smatra da je to nešto barem malo negativno, pa jedna struja roditelja nipošto to ne želi dozvoliti, a druga struja iz potrebe zadovoljenja djetetove potrebe i želje žrtvuje sebe i spava s djetetom.
Ja to doživljavam nešto drugačije.
Vjerojatno ste sve doživjele da sa svojim muževima spavate zagrljeno, čisto zato što se jako volite i tako se osjećate još bliži jedno drugom, dakle apsolutno bez veze sa seksom.
E pa tako sada spavamo svi troje. Obožavamo se i želimo si biti blizu u svakom trenutku. Prije smo bili MM i ja, sada smo MM, Hana i ja.
Hana bez problema prespava u svojoj sobi u svom krevetu, ali u takvom slučaju
meni ona jako nedostaje i ja sam ta koja zajedno sa Hanom (a vidim da i MM tako paše) želim da spavamo svi zajedno.
Što se tiče bračnog života, mislim da je tu već sve rečeno. Tko se želi seksati, naći će načina.
Nekako ipak imam osjećaj da i većina vas mama koje spavate sa djecom u stvari to radite zato jer to i vama tako paše, a ne samo djeci, jer teško mi je zamisliti da ima takve djece koja se i nakon tri-četiri godine ne mogu 'istjerati' iz roditeljskog kreveta, ako zajedničko spavanje roditeljima zaista smeta. Mislim da nam prisilno zadane norme ponašanja nameću i potrebu za opravdavanjem zašto spavamo s djecom, zašto dojimo dvogodišnjake i sl. Cijeli svijet baba oko nas, na poslu, u obitelji razmišlja o tome kao nečemu negativom (hvala bogu ne svi), pa je prirodno i lakše reći ne mogu dijete odviknuti, ono tako želi.
Ujedno smatram da to da li netko spava ili ne sa svojim djetetom nema apsolutno nikakve veze sa dobrim ili lošim odgojem. Moje je dijete pristojno, dobro, smatram da nije razmaženo, barem po mojim standardima. Ja se trudim na njezine emocionalne potrebe odgovoriti što bolje mogu i želim joj na taj način osigurati što ljepše djetinjstvo i što zdravije odrastanje. Bitne granice su ipak uvijek na svom mjestu.
Iskreno ne vidim ništa loše čak niti u tome da petnaestogodišnja djevojčica ili dječak sa svojim pubertetskim brigama zaspe u majčinom zagrljaju, ako za tim osjeti emocionalnu potrebu. Dapače.
I ja sam se prije nego sam postala mama namjeravala pridržavati pravila ponašanja i bila se spremna svađati oko toga, ali promjene u pogledu na svijet su krenule već u trudnoći i još uvijek traju. U biti više se ne mogu niti sjetiti zašto sam se htjela držati pojedinih pravila ponašanja.
Koji su uopće razlozi zašto bi cosleeping bio loš? Ja ih (više) ne vidim.
Sada jesam KOMOTNA jer dijete ne spava samnom niti u sobi, a kamoli u krevetu i vjerujte mi uživat ću u toj komociji dokle god budem mogla i moliti Boga da tako i ostane.
Ja ne osjećam potrebu za takvom komocijom.

Možda sam zabrazdila. Svatko od nas je drugačiji i na jedinstven način doživljava obitelj, ljubav i roditeljstvo.