Sada je: 06 lip 2026, 05:09.
Moderatori/ce: latica, snowwhite

...ovo kao da opisuje stav moje curke.Alisa je napisao/la:A good way to look at the difference
is this: With reactive boundaries, you fight the friend who constantly
bugs you. With proactive boundaries, you decide you
don’t need that kind of a friend.
Alisa je napisao/la:Proactive boundaries function very differently. The
child with proactive boundaries doesn’t allow himself to be taken
advantage of or harmed, but he isn’t a crusader against every
bully on the playground.
eli je napisao/la:zakomplicirala si. nepotrebno.
đe ba problem?

nisam pametna, mm i ja u poslijednje vrijeme o tome češće razgovaramo jer R sada ima četiri godine i takvo ponašanje, naguravanje i sl. sve više se pojavljuje i u vrtiću i u parku.... 

l
no kako si napisalamicika je napisao/la:Brinula sam kako će se dijete sa takvim karakterom snaći u takvim i sličnim situacijama u životu.
vjerujem da je takomicika je napisao/la:imaju djeca svoje sisteme kako se sa time nose.

što da radim, da li je to ponašanje za zabrinuti se ili je to samo neka ružna faza, ona teorija "terrible two"?
ili je to jednostavno takav karakter, ne znam... nismo ga tome učili...
nije nimalo ugodno crveniti se pred javnošću za postupke svoje dječice... svakako ne bih htjela da se ovakvo njegovo ponašanje nastavi ubuduće, ako zbog nikog drugog, onda njega samog...
teme su ti odlične!! 

. Mnogi mi kažu da je to instinkt za preživljavanje čemu se samo nasmijem. U njenom se karakteru već sad naziru naznake dominantnije osobe koja voli i želi preuzeti inicijativu, ima karakteristike malog vođe. Bojim se samo da ako ta agresija potraje da će sve to krenuti u krivom smjeru...a ne da ta dominantnost ispliva kao kvaliteta.
i 

a pokušali smo puno i pričati s njim i kad je dobre volje sve čuje i razumije i obeća da neće više, ali uzalud... kad ga uhvati ludilo, nitko od nas nema dovoljno autoriteta da ga smiri, znam nekad i glasno vikati jer izgubim živce, to ga prepadne, ali kratkoročno... baka i dido imaju čak i šibicu za te svrhe (nisu ga nikad tukli, nego samo zaprijete) i on se nje čak i boji, ali se u datoj sekundi ipak neće smiriti...

eli je napisao/la:po meni je najbitnije reagirati, ne se praviti da ne vidiš jer rijetki se fino odgoje sami od sebe
sve je dobro dok se isključivo s njim bavim i dok je sve po njegovom, čim nešto uskratim slijedi prvo užasan protest, a nakon toga kazna i dalje uz protest, smirivanje, pomirenje... i tako u krug... kad ga ja kaznim, plače i viče tata i obrnuto... kad shvati da smo složni u ustrajanju ili da nema tate doma, onda se umiri jer nema izbora... imam osjećaj da je njemu stalno dosadno, osim ako nismo vani ili se ja ne igram s njim (tipa kocke, slagalice, pa čak i autići, trčanje, skrivanje...), ali ja nemam vremena samo za njega... uz njega vodim kompletno kućanstvo sama, od nabave, kuhanja, čišćenja, pranja do brige o bebaču od 7 mjeseci

Natrag na Od prvih koraka do prvog razreda
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.