Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!
20 lis 2010, 18:11
moj malac otkad je propričao stalno izmišlja kojekakve pričice, najdulje je pričao priču o vuku i kako su si oni prijatelji, taj vuk svugdje ide s nama i čuva ga, naravno vuk je nevidljiv i izmišljen lik
najnovija priča je o tati, već sam sva izvan sebe od ove priče, uopće mi nije jasno otkud mu sve to
evo sad sam ga malo ispitivala i sve si zapisala pa vam evo kopiram
Imao sam drugog tatu D.
Bio je isti kao i ovaj tata, imao je dugu kosu koju je vezao u rep.
Tata je hodao i pao na dasku i otišao u bolnicu.
Pao je i slomilo mu se oko i otišlo kroz prozor.
Dugo je ostao u bolnici i onda si je složio puno repova i bio je veliki.
Umro je na početku kad je pao i otišao u bolnicu.
Ovaj tata nam je došao iz drugog razreda kao mala beba i onda je narastao i ošišao se kod tete frizerke.
Dok je tata bio u bolnici igrali smo se s legićima i jedan je legić otišao na cestu i naišao je auto kojem je škripao kotač i auto se zaletio u kuću.
recite mi da li je to normalno, kako vama zvuči ta njegova priča?
20 lis 2010, 19:30
Meni je to skroz normalno i totalno guba, iz moje perspektive
Moji nećaci (blizanci) su imali super priče o tome kako im je bilo u maminom trbuhu i kako su odlučili koji će prvi ići van. M je rekao da im je jaaaaaaaako bilo gužva u trbuhu pa je R rekao da on ide van. M je bilo malo strah jer se bojao prati kosu

ali je ipak na kraju i on izašao van. Onda ih je jedna teta primila i uvjeravao nas sve da on ima sliku od te tete (nema nikakve slike, brije lima).
Moje cure nisu izmišljale i meni je to žao jer su mi super te njihove pričice, ništa zabrinjavajuće u tome ne vidim.
Jedino me brine kada iz priča "iščitam" da djeca gledaju filmove i čuju/slušaju priče/razgovore koje nisu primjerene njihovoj dobi...
20 lis 2010, 19:36
ma da, i meni je štosno kad djeca pričaju pričice ali na ovu njegovu najnoviju sam ostala

, i o baš zato jer ne gleda friki crtiće a kamoli filmove
mislim pa otkud mu to da mu je tata umro, ispalo mu oko

jedino što mi pada na pamet je da je to čuo u vrtiću, baš ću pitat tetu da li zna što o tome
Nada je napisao/la: M je rekao da im je jaaaaaaaako bilo gužva u trbuhu pa je R rekao da on ide van. M je bilo malo strah jer se bojao prati kosu ali je ipak na kraju i on izašao van. Onda ih je jedna teta primila i uvjeravao nas sve da on ima sliku od te tete
ovo mi je baš super pričica
20 lis 2010, 19:40
Ni moje cure nisu baš sklone pričama. Zapravo, M. još i jeste, smisliće ona tako neku bezazlenu kratku pričicu o nečemu ili nekome, pa sutra drugu itd. Brzo ih zaboravi.
N. je surovi realista, toga kod nje nema

Ali zato svakog dana slušamo najrazličitije priče koje smišlja curica mm sestre. Ima i dva imaginery frienda

I meni je to super - kod nje je sve to u nekim "granicama normale". Tj. zna i ona da su ta dva frenda samo izmišljena

A i pričice su joj većinom bezazlene, nasmijava nas tako

Ne znam, mislim da bi i mene - kao i tebe očito - zabrinulo što su te priče tako pomalo "crne"

Ok, s vukom se očito "pomirio" i to je super

Ali ja bih ga svakako onako izokola i bez pritiska ispitala odakle mu ti neki detalji iz priče o starom/novom tati (oko, auto, bolnica i sl.).
eh, dok ja napišem....
20 lis 2010, 19:56
kakve televizijske programe gleda? tamo ima i ispadanja kroz prozor a bome i očiju....
20 lis 2010, 20:40
televizijske programe ne gleda, ima u sobi tv spojen na dvd player pa gleda crtiće, to su uglavnom pepa pig, vlakić tomica, zekoslav mrkva, pink panter, tri praščića, winnie pooh, nađe se tu i ben 10, spiderman, nekad me nažica i ninja kornjače ali ništa pretjerano, to su uglavnom 2-3 crtića i onda gasi i idemo se igrat, šetat, crtat...
evo i tata je sada prvi put čuo njegovu novu pričicu, isto je
20 lis 2010, 21:01
Koliko je star?
Jel osim toga nesto sto te brine u njegovom ponasanju?
Meni je sve to normalno. Moj svasta izmislja, jedno popodne nas je svih zvao kao nase prijatelje. Ja sam bila ta druga mama, on taj drugi djecak, tata mu taj drugi tata. I mi rucamo on me oslovljava s njenim imenom, tatu svog s imenom tog tate i za sebe govori da je taj djecak, i sve je uobicajneo, samo smo mi "oni".... I svakakve price izmislja...
20 lis 2010, 21:03
Slazem se da bi ga mogla malo okolo ispitivati, ali pouzdano znam da se iz crtica tipa ben 10 spiderman i njinje moze svasta cuti i vidjeti tako da se uopce nisam zacudila kad si napisala te crtice.imali smo tu fazu kad su gledali te crtice i na kraju su znali i sanjati te strahote i crtici su po kratkom postupku letjeli van.A i u vrticu djeca svasta pricaju pa je i tu mogao lako pokupiti svakakve price.
20 lis 2010, 21:09
s obzirom da ja znam MG meni ove priče nisu novost,pa čak i ova s tatom D mi je simpatična jer je on vrlo maštovito dijete i sklono izmišljanju,ali sve u skladu sa svojom dobi
npr.ako ne ide u vrtić njemu je ponedjeljak jer si je zabrijo da je to neradni dan i sl.
priča s vukom je bila baš guba i tajala je mjesecima,prije nje je bila neka druga ako se nevaram,mislim da je ovo s tatom trenutna situacija kad D jako puno radi pa ga se on zaželio,možda je ovo samo njegov način da to kaže
ljubim te i ljubi mog cirkusanta
20 lis 2010, 21:47
mamuška
thinkPINK je napisao/la:Koliko je star?
malac ima 4 godine
thinkPINK je napisao/la:jedno popodne nas je svih zvao kao nase prijatelje. Ja sam bila ta druga mama, on taj drugi djecak, tata mu taj drugi tata. I mi rucamo on me oslovljava s njenim imenom, tatu svog s imenom tog tate i za sebe govori da je taj djecak, i sve je uobicajneo, samo smo mi "oni"...
i mi smo ovo imali, identično
mama141705 je napisao/la:pouzdano znam da se iz crtica tipa ben 10 spiderman i njinje moze svasta cuti i vidjeti tako da se uopce nisam zacudila
crtići nisu sinkronizirani tako da sve što je čuo bilo je na engleskom
imali smo ben 10 sinkronizirani ali kad sam čula riječnik u tom crtiću odmah je letio van
20 lis 2010, 21:49
meni je to bilo super!
snimala sam takve priče i sada nakon nekoliko godina svi uživamo u tim snimkama
20 lis 2010, 21:50
Badada, sve je to OK. Ja ga ne bi po tome pilala niti ispitivala sto i kako. Slusaj ga i uzivaj u pricama, sudjeluj i sa svojim idejama, kreirajte price zajedno.
20 lis 2010, 21:51
Meni se cini kako MG ima jako bujnu mastu
Ne bih se brinula
20 lis 2010, 21:52
thinkPINK je napisao/la:Badada, sve je to OK. Ja ga ne bi po tome pilala niti ispitivala sto i kako. Slusaj ga i uzivaj u pricama, sudjeluj i sa svojim idejama, kreirajte price zajedno.
moji klinci znaš i sama nikad nisu niš izmislili,totalno su nemaštoviti tako da i ja uživam u pričama MG
20 lis 2010, 22:36
joj i vanja ima ovakve, i ja se pitam odakle mu te budalastine?
ali shvatim po tonu kako on to prica, da pojma nema sta sve to znaci (u nekim ovakvim budalastim izmisljotinama)...tako da, opustam se, muskici su to, jos sa bujnom fantazijom
20 lis 2010, 22:58
Mi smo isto uzivali u pricama mm-ove sestrisne kad je bila mlada medutim sad ima punih sest godina i jos uvijek izmislja.Jedanput smo bili u gostima i neko je nesto pita za djeda a ona slozila pricu kako je djed tuce,sveze joj ruke na leda i tuce je palicom
sreca pa smo bili kod rodbine koja nas poznaje
i tako isto prica price o nekim prijateljicama u jedne majka pala sa terase pa umrla,drugu pregazio kamion
zive na selu,poznajemo sve njene drugarice,majke zive i zdrave,nemam pojma otkuda joj to.
20 lis 2010, 23:00
najdulje je pričao priču o vuku i kako su si oni prijatelji, taj vuk svugdje ide s nama i čuva ga, naravno vuk je nevidljiv i izmišljen lik
I mi smo imali malog vuka koji je dugo živio s nama

ljuljao se na ljuljački pa nitko ne bi smio na nju sjesti (iako je bila prazna naravno), sjedio je u autu s nama, motao se po stanu.... Zašto vuk

Nismo ni psa nikad imali.
S vremenom to prestane i sve više istinitih elemenata se ugrađuje u priče.
21 lis 2010, 06:46
svašta oni mogu čuti u vrtiću/školi i ostane to u glavicama pa od toga svega iskonstruiraju priče.
ja ih obožavam slušati. obožavam maštu.
jednom sam negdje pročitala, sad se ne mogu sjetiti tko je to rekao, ali je riječ o jednom američkom romanopiscu. dakle, rekao je: "kad sam bio mali, zvali su me lažljivcem. sad kad sam odrastao, zovu me piscem."
21 lis 2010, 10:32
hvala vam svima na vašim iskustvima, puno mi to znači
22 lis 2010, 19:41
Buhtlica je napisao/la: "kad sam bio mali, zvali su me lažljivcem. sad kad sam odrastao, zovu me piscem."
ovo mi se posebno sviđa
23 lis 2010, 17:49
moj mali mi je pričao priču da je prije živio u selu Sinki i da tamo ima drugu mamu i tatu i psa , ali ja vjerujem u bivši/budući život pa su mi te priče bile više nego zanimljive .
prema tome vjerovanju djeca se sječaju svojih bivših života u nekim crticama pa onda to prepričavaju ja volim te paranormalne fenomene pa mi je simpatično vjerovati i u to
23 lis 2010, 20:17
Barbi je napisao/la:najdulje je pričao priču o vuku i kako su si oni prijatelji, taj vuk svugdje ide s nama i čuva ga, naravno vuk je nevidljiv i izmišljen lik
I mi smo imali malog vuka koji je dugo živio s nama

ljuljao se na ljuljački pa nitko ne bi smio na nju sjesti (iako je bila prazna naravno), sjedio je u autu s nama, motao se po stanu.... Zašto vuk

Nismo ni psa nikad imali.
S vremenom to prestane i sve više istinitih elemenata se ugrađuje u priče.
u nekim mitologijama postoje takozvani daimoni - zivotinje koje cuvaju dusu ili su sama covjekova dusa. vuk je odlican daimon.
ne poistovecujete termin sa demonom.
sorry na oft.
*
ja se i danas secam nekih svojih prica, neke su zavrsile kao price u mom romanu
23 lis 2010, 21:02
Kod nas je aktualan vuk,isto mi kaže da je u sobi i da je došao-otišao.
Ove priče su mi super,stvarno im mašta radi.
23 lis 2010, 21:35
ma daaaaj mmar to je samo dječja mašta
a mi si je protumačimo kako nam drago ili tko već što vjeruje
28 pro 2010, 14:53
Hehe, i moja je kad je propričala bila sva oduševljena vukovima, pa je išla po kući i vikala: evo još jedan vučić! i sve sam ih morala podizati i skupljati u ruci a onda smo ih nosili na spavanje s nama u krevet. I jeli su s nama, vučići i druge životinje, sjedili su pokraj tanjura i morala sam paziti da ne pobjegnu preko stola onako nevidljivi
Sad smo došli do dinosaura, pa je fascinirana činjenicom da su izumrli, pa kako su izumrli, pa kad su se pojavili praljudi (vidjela ih je u nekom crtiću) i jesu li i oni izumrli, i nakon što sam se ja potrudila objasniti kako je to sve bilo, ona nađe neku trakicu s nečim plastičnim i počne, najnormalnije (a inače je jako osjetljiva i plače čim netko nastrada u kakvoj priči), objašnjavati kako je to ljudsko meso

i kosti nekih ljudi koji su izumrli, svašta je još napričala ali čini mi se da su i ti izumrli ljudi na kraju dobili lijek da ožive
21 sij 2011, 02:05
miro isto izmislja price. ali najdraze mu je ujutru kad ustane da nas pita sta smo sanjali.
i onda mi ispricamo neku pricu, pa onda on prica.
nekada su to roboti, azdaje, rendjeri, najcesce je on taj koji se bori i nekoga spasava,
ali danas mi je reko da je sanjao da mu je tata plivao, plivao, plivao i plivajuci umro
samo da mu tata ne sazna odmah ce se uspaniciti

i poceti da trazi po sanovniku

sta to znaci.
03 svi 2011, 23:11
ANA CASH je napisao/la:moj mali mi je pričao priču da je prije živio u selu Sinki i da tamo ima drugu mamu i tatu i psa , ali ja vjerujem u bivši/budući život pa su mi te priče bile više nego zanimljive .
prema tome vjerovanju djeca se sječaju svojih bivših života u nekim crticama pa onda to prepričavaju ja volim te paranormalne fenomene pa mi je simpatično vjerovati i u to

aaaa i ja vjerujem u te stvari
ma...
ali nas mali ne prica
04 svi 2011, 16:59
U tom dobu deca bujne mašte izmišljaju događaje i to je sasvim OK!
Priču treba pažljivo slušati i postavljati pitanja tipa:
Kakve je boje bio vuk?
Da li govori?
Ako dete odgovori pozitivno, poželjno je komentarisati
-Zaista, ja znam da vukovi inače ne pričaju!
Uvek je potrebno nastojati da se približe realnosti da ne odu predaleko u maštanju
04 svi 2011, 17:48
Uvek je potrebno nastojati da se približe realnosti da ne odu predaleko u maštanju
zašto?
pričamo o maloj djeci. ja nisam naišla na podatak da maštanje u toj dobi na bilo koji način negativno utječe na razvoj djeteta.
mašta razvija kreativnost, obogaćuje riječnik, pomaže da djeca identificirajući se sa likovima iz mašte prevaziđu određene strahove, nauče sagledavati probleme, pomaže u razvoju emocionalne inteligencije...
slažem se da ih treba slušati i postavljati im pitanja, ali zašto im objašnjavati da vukovi ne pričaju?
drugo je kad se radi o odrasloj osobi koja bježi iz realnosti u maštanje i snove.
04 svi 2011, 19:06
Malo se nismo razumele.
Nisam mislila da treba objašnjavati detetu da vukovi ne govore, ali i dalje mislim da treba primetiti da mama zna samo vukove koji ne govore.
Sve što ste rekli o maštanju kod dece je tačno, ali i dalje mislim da se mora održavati neka veza sa realnošću, jer mašta može biti stvaralačka, aktivna, besciljna i lutajuća.
Zato maštovito dete treba usmeriti u neke kreativne radionice.