Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!
Odgovori

kada u školu

06 vel 2011, 12:04

pozdrav!
znam da je to individualno al eto zanimaju me vaša iskustva: s koliko ste dale svoje limače u školu?
evo moj je rođen ui 1.mj. i druge godine ujesen će imati 6god i 8 mj.pa sad ne znam da li da ga dadem te godine ili one tamo iduće- samo onda će već imati 7 god i 8 mj. pa mi se to malo čini prekasno.
znam da je još možda malo rano o tome razmišljati ali eto godina brzo prođe moramo se pripremiti.
kakva su vaša isustva?

Re: kada u školu

06 vel 2011, 16:52

Moja djeca su rođena u 1. i 3. mjesecu, i išla su godinu kasnije u školu. Mislim da im je extra godina koristila.
Istina, starije dijete nisu pustili u školu jer nije imalo dovoljno kila. :mrgreen , pa smo onda tražili odgodu i za mlađe da se ne osjeća zakinuto. Ne vidim nikakve probleme sada, iako su među starijima u razredu.

06 vel 2011, 19:43

mom starijem nisu zbog kilaze dali pa je krenuo sa 7 i pol a mladja je normalno sa 6 i pol.Najmanji ce imati tocno 6 i 11 mjeseci kad krene u skolu.I potpisujem Mmar jer nije do tebe nego do komisije koja ce ocjeniti jeli djete spremno za skolu.

06 vel 2011, 22:25

Kod moje prijateljice je bilo obrnuto.Sin joj je prošao lječnički,prošao je komisiju,ali komisija joj je rekla bez obzira što prolazi,vi mama odlučujete da li ide vaš sin u školu ili ne.I ona je rekla da neće ići.Dala ga je sa 7 i pol u školu.Rođen je u drugom mjesecu.

06 vel 2011, 23:23

Kod poznanice je isto slučaj , u 1mj. puni 7 god.,
u vrtiću su ga pregledali stručnjaci i rekli mami da odluči
hoće li tražiti odgodu jer je lijevak i ne snalazi se baš. :dunno

07 vel 2011, 00:16

A meni baš ide na živce to prebacivanje odluke na mamu. Stručni tim bi trebao procijeniti je li dijete spremno za školu.
Aqua, ti ćeš tek vidjeti što će ti reći vrtićki psiholog, školski pedagog, liječnik školske medicine, tete u vrtiću... ako svi oni budu smatrali da nema razloga za odgodu :dunno , pa neće baš biti ni najmlađi u razredu.

Mi smo lani bili u sličnoj dilemi, samo što je moja cura bila još mlađa, na samoj granici. No, bila je školski obveznik i krenula je u školu sa 6g. i 5mj. i gledano s odmakom, odluka je bila dobra :dada .

07 vel 2011, 08:17

nikad nisam čula da se lagodno prebacuje odluka na roditelja, jedino ako je dijete u nekakvoj "rubnoj" situaciji-tipa moglo bi, al bit će mu teško :dunno

07 vel 2011, 08:59

aqua, iz svog iskustva (učiteljica sam) je bolje dati starije dijete u školu

07 vel 2011, 10:42

moj je rođen koncem siječnja
nedavno smo imali roditeljski i kod teme o odgodi škole nisam baš stekla dojam da se konačna odluka ostavlja roditelju :dunno
ukoliko stručni tip u vrtiću/školi prilikom razgovora i testiranja bude istaknuo iti malu nesigurnost i mogućnost odgode za moje dijete, ja ću biti za to da krene godinu kasnije
(makar sam na tom roditeljskom čula stavove nekoliko očeva u stilu: pa kaj, i ja sam išo sa 6, pa vidi me sad...ne bude moj sin nastariji u razredu, pričaju gluparije... i sl.) :whew

07 vel 2011, 10:42

stručni tip=stručni tim :)

07 vel 2011, 10:44

ne znam zašto je stav da dijete krene kasnije ispravniji od onoga da krene ranije, svak ima svoje argumente :dunno

07 vel 2011, 10:55

Odluku o tome donosi stručni tim ŠKOLE.
Vrtić može samo dati prijedlog, ukoliko ustanove da postoje
određena odsutpanja-zaostaci, ali i o tome u konačnici odluku
donose u timu škole.
Roditelj može podnjeti zamolbu u oba slučaja (i ranijeg i kasnijeg upisa),
no mora zahtijev obrazložiti, a onda to obrazloženje preispitaju
školski psiholozi, defektolozi, pedagozi i opet konačnu odluku donose oni.
Ja sam osobno protiv ranijeg upisivanja. Ne vidim niti jedan meni valjani razlog zašto bih
dijete upisala ranije u školu :dunno

07 vel 2011, 11:05

Činjenica je da će ti uglavnom izaći u susret i odgoditi školu, ako ti smatraš da bi to bilo bolje, a dijete je rođeno blizu granice za polazak u školu, bez obzira što možda nema realne podloge za to, barem je takvo moje iskustvo :dunno.
U tom smislu ipak roditelj odlučuje.

07 vel 2011, 11:08

A što znači biti protiv ranijeg upisa? Koja je razlika između djeteta rođenog 31.3. i 1.4., osim što ovaj prvi ako ne krene sa 6g i 5mj - radi se o odgodi, a ovaj drugi ako krene sa 6g i 5mj - krenuo je ranije.

07 vel 2011, 12:01

Znači to da ako imam već sreće pa je rođeno 2.4. neće mi pasti na pamet tražiti da
dijete upišu, kad već nije obveznik. ako je rođeno 31.3. probala bi tražiti odgodu.
a razlika je itekakva, jer će to moje dijete onda ići u školu sa punih sedam i pol godina.
Dakle, ne radi se o danu, nego o godini i pol. a razlika između šestogodišnjaka i sedmogodišnjaka je
jako, jako velika.
Srećom, moje su obje tako rođene, da nisu blizu nikakvih granica i krenule su sa 7 godina i par mjeseci. Da ispravim, starija je krenula, a manja će krenuti.
Po meni idealno. :dada

07 vel 2011, 12:13

Po meni je isto idealno krenuti sa 7g a ne sa 6g. Po meni, jel.

Evo u grupi kod moje curke svi zajedno su krenuli u jaslice od 1
godine, i sad ide u školu ne znam malac iz 3mj. a moja je 5mj.
Niti moja niti taj dečec po meni još nisu spremni, po meni jelte :mrgreen
baš bi im dobro došla još ta 1 godina, i ako mama smatra da nije spreman
zašto ne bi išao druge godine sa svojim vršnjacima i prijateljima.
Naravno odlučit će stručnjaci a mama pisat žalbu.

Naravno sve ovisi i o djetetu, neki bi se igrali do 20g.
a neki su sa 6g. spremni za školu .

Ja da smatram i imam razloge odgodit školu ne znam tko bi
me u tome spriječio :mrgreen

07 vel 2011, 12:16

moj predškolac je maksimalno dva mj stariji od tvog sina,i mislim da bi ispalio da ga još godinu dana ostavim u vrtiću!ne mogu to ni zamisliti.

po mom mišljenju dijete od 7, 7 i po godina,ako je urednog razvoja i zdravo,nema više što raditi u vrtiću.

07 vel 2011, 12:20

uf... meni fakat nije jasno tko je postavio 1.4. kao granicu? po kojoj logici?
u razredu mog B postoje djeca koja su ravno 11 mjeseci starija od mog B...

a maltene svi rodjeni iza 1.1. traze odgodu... :dunno

07 vel 2011, 12:27

mi smo ove godine zakonski obveznici,a dijeli nas 10 dana od 1.4. :/

on je visoki, jaki, puno napreduje u vrtiću glede male škole, ali je veliki emotivac i samo me je zbog toga strah kako će se snaći...

e sad glede tima koji će odlučivati o mojem dijetetu da li je spremno ili ne za školu lagano me ipak hvata panika
jer on je za njih zakonski obveznik, ne upisuje svoje dijete nego tamo neki broj
koliko je uopće djece dobilo baš od njih odgodu, a da roditelji nisu na tome inzistirali?!

mislim ako on odluče da je moje dijete spremno i ja ga pustim, a on emocionalno nije sazrio za to, napravili smo životnu grešku i povratka nema...

ja sad ovako pišem pesimistično...ali samo zato jer me to sad čeka i baš sam na sto muka što učiniti

k tome...svi njegovi vršnjaci odlaze u školu iz vrtića, koliko će on biti zadovoljan još godinu dana s mlađima u grupi...uffff

07 vel 2011, 12:39

nemam školsko dijete, još
ali stvarno ne kužim čemu toliki strah od škole :dunno

07 vel 2011, 12:39

moj B je rodjen 5.3. - uopce nisam mislila da trazim odgodu... ni u peti mi nije bilo... (vise manje zbog Domija koji ima DS i zbog kojeg su odgode i napravljene - da stigne "uloviti" koliko-toliko djecu normalnog razvoja)

ali nakon mjesec dana skole me ulovila lagana panika... B je isto emotivac... i nije znao nikoga u skoli... nitko iz vrtica nije isao u tu skolu... i jednostavno je pruzao polupasivni otpor... rekla mi je uciteljica da je znao i lezati po klupi i bome na podu ucionice...
uciteljica je cijelo vrijeme govorila da je sve ok... da djeca imaju te faze, da je on bistar i da ce poloviti samo da se treba priviknuti...
i stvarno... sada je skola u fazi - ok je (nije vise - grozna je) i ima dogovore s jednim prijateljem da se nadju kod B doma da se igraju s bakuganima... i dobio je pohvalu za pisanje pisanih slova (ima problema sa grafomotorikom pa je cijelo prvo polugodiste u biljeznicama pisalo "pisi urednije" "mozes ti i urednije") i slicno...

jedino kaj su ovi godinu dana stariji hahari za glavu veci i vjerojatno ozbiljniji i jos im je jednostavnije...

ali mene brine cinjenica da ce Domi (ovaj mali s DS :mrgreen , a rodjen je u devetom mjesecu) imati jednu odgodu i krenuti u skolu s punih 8, a vec ce u razredu biti klinaca koji ce biti samo pola godine (pa i manje) mladji od njega i siroti nece imati nikakvu "prednost" pred njima s tom odgodom...

ali o tome cu razmisljati kad do toga dodje :p

07 vel 2011, 12:40

Krumpirić je napisao/la:nemam školsko dijete, još
ali stvarno ne kužim čemu toliki strah od škole :dunno

tak sam i ja razmisljala jos prosle godine...
sad kuzim one koji razmisljaju unaprijed :p (ja nisam taj tip :mrgreen )...

07 vel 2011, 12:53

bubac 2005 je napisao/la:koliko je uopće djece dobilo baš od njih odgodu, a da roditelji nisu na tome inzistirali?!

poznam curicu iz susjedstva koja je dobila odgodu a da roditelji nisu ništa tražili, štoviše bili su uvereni da će im dijete krenuti u školu sa 6,5 godina (rođena je u veljači), znala je čitati i pisati, veselo, zaigrano dijete, uvijek okružena prijateljicama
medjutim, na testiranju su utvrdili da ne može još dovoljno dugo održati koncentraciju na jednu stvar (u odnosu na njene vršnjake)
krenula je sa 7,5 i sasvim dobro funkcionira u školi

07 vel 2011, 13:00

Pri razmišljanju o odgodi, nisam se uopće vodila time kakva bi eventualno mogla biti ostala djeca u razredu (koje dobi, visine, boje očiju, :whew ), nego jednostavno, poznavajući svoje dijete imala neke sumnje. Nemate li takvih sumnji, znači da za njih i nema razloga :mah
Inače, razmišljanje unaprijed ne smatram lošim :p što ne znači da će i ono pomoći uvijek :mrgreen .

07 vel 2011, 13:01

Krumpi, ne bi ja to zvala strahom, ali gledam svoju, manju curku, ona se sad bliži šestom
rođendanu, hvala nebesima da ne mora u školu. Pošto znam koja je priča u školi,
što se traži i koliko. Mada je ona sad možda i spremnija nego kaj je starija bila sa sedam,
svejedno, puno stvari koje su nužne njoj još nikako nejdu, totalno su joj neizvedive.
U jednom periodu dok sam ja bila mala (dakale jednom davno :mrgreen )
bila je granica spuštena na šest godina. Trajalo je jako kratko, jer su ubrzo uvidjeli da to
nikako nejde.
Ja gledam ovako-nikada više neće biti bez ikakvih obveza. Kad god da krenu u školu imaju vremena i završiti je. I najvažnije, godina dana je jako duga u toj dobi i u tom vremenu dijete nevjerojatno napreduje i sazrijeva. Uvjerena sam da im je lakše zrelijima krenuti u školu. :dunno

07 vel 2011, 13:08

DomiMama je napisao/la:uf... meni fakat nije jasno tko je postavio 1.4. kao granicu? po kojoj logici?
u razredu mog B postoje djeca koja su ravno 11 mjeseci starija od mog B...

A negdje mora biti granica i neka djeca moraju biti starija od drugih godinu dana, jer se u školu kreće jednom godišnje.
Samo je općenito govoreći "lakše" onima koji su rođeni u jesen, nego onima koji su rođeni u proljeće, jer ovi drugi nikako po dobi ne mogu biti u sredini.
Kod moje curke je u razredu jedan dečko upravo proslavio 8. rođendan, a ona još nema ni 7.

Bubač, ko da čitam sebe prošle godine, bojala sam da ću zeznuti svoju malu zauvijek, ako pogrešno procijenim i dam je sa 6,5g, jer je veliki hipersenzibilac. Ali, prevladala je intelektualna zrelost i činjenica da jednostavno više nije imala što tražiti u vrtiću, mislim da bi poludjela da je tamo ostala još jednu godinu. I nismo fulali, iako sam se jedno kraće vrijeme brinula hoće li se i kako uklopiti među starije curke u razredu (no, to zato što se grupica cura poznavala od ranije iz vrtića, a ona u razredu nije imala nikog poznatog od prije).
Hoću ti reći, nećeš napraviti nikakvu životnu pogrešku, može biti malo teže na početku ako fulaš, ali kasnije u principu sve dođe na svoje. Druga stvar je kad se odgoda traži zbog nedostatka koncentracije i sl., to ne znam, ja pričam o emocionalnom aspektu, kad je dijete intelektualno sazrelo i spremno za školu, te u dovoljnoj mjeri ima razvijene socijalne vještine.

07 vel 2011, 13:28

IINA je napisao/la:Ja gledam ovako-nikada više neće biti bez ikakvih obveza. Kad god da krenu u školu imaju vremena i završiti je. I najvažnije, godina dana je jako duga u toj dobi i u tom vremenu dijete nevjerojatno napreduje i sazrijeva. Uvjerena sam da im je lakše zrelijima krenuti u školu. :dunno

jasno da je zrelijima lakse u skoli... kada je postao program u skoli za upucat se... poprilicno toga se sjecam iz OS - pogotovo tih prvih razreda i sjecam se da se tablica mnozenja ucila u trecem razredu, sad je u drugom...
i ocjena nije bilo do 5-tog... sad su u prvom...

a u vrticu, budimo realni, ono sto zovu predskola ilikajvec imaju zadnju godinu vrtica nije bas stvar koja ce ih pripremiti na ozbiljnost osnovnjaka...
osobno mislim da fali jedan razred predskole/male skole... znaci da idu u skolu, tipa dnevni boravak, imaju skolsku torbu i pernicu, ali vecinu vremena da se igraju... i kroz igru imaju obaveze... npr. svaki dan nasiljiti olovke za drugi dan (to je tipa domaca zadaca) + sve kroz igru da vjezbaju grafomotoriku, sjedenje u klupi i slicno... i tu su svi sesto,sedmogodisnjaci spremni...

sad bih ja reformirala skolstvo :ajme :lol

07 vel 2011, 13:42

I ja bi.
Slažem se s tobom.
Ajde ti kreni, ja ću ti se potpisat :D

07 vel 2011, 13:43

IINA je napisao/la:I ja bi.
Slažem se s tobom.
Ajde ti kreni, ja ću ti se potpisat :D

a jel' mogu ja platit nekom da krene, a nas dvije da se potpisemo?
:mrgreen

07 vel 2011, 13:45

:ajme
Moš probat.
Odgovori