Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!
09 vel 2011, 12:29
L. ima laganu upalu uha. Doktorica je rekla da joj ne treba nikakav lijek i da ce proci samo od sebe. Nije mi cak dala ni kapi za usi. Ali situacija se ne mijenja vec tjedan dana, pa se ja pitam KAD bi to trebalo proci. Idemo danas ponovo kod kod doktora, pa cu probat nazicat kapi. Moje pitanje je: koliko bi trebalo trajati dok ne prodje (bez lijeka) i da li netko zna nesto sto pomaze iz "bakine kucne apoteke". L. ce ovih dana napuniti godinu, ali pisem ovdje jer su vasa djeca vec prosla onu pocetnu fazu u vrticu kad pokupe svasta nesto od druge djece, pa se i upala uha zalomi. Ako vec postoji ovakva tema, molim da me se uputi. thx
09 vel 2011, 12:51
Moja je imla upalu uha prije 2 mjeseca, dobila je antibiotike amoksicilin i prošlo je za 2 dana.
No ona je imala i temperaturu pa zato antibiotici.
Sada ima malo upaljeno uho, vadila je krv i nije upala, pa joj je dala kapi za uho.
Prvi put čujem da se upala uha pušta sama za prođe.
09 vel 2011, 13:04
vedi je napisao/la:Prvi put čujem da se upala uha pušta sama za prođe.
Takodjer

Od pripravaka iz 'bakine apoteke' ne bih nista na tako malom djetetu primjenjivala. Ima li temperaturu?
09 vel 2011, 13:08
Uradite bris grla i nosa (pre nego pocnete sa terapijom). Ako je neka vrsta streptokoka (npr. pneumokoke koje cesto izazivaju upalu uha), trebalo bi po antibiogramu dati antibiotik.
Isto tako treba uraditi timpanogram (kod ORL), ako ima tecnost iza bubne opne, mozda ne cuje dobro na zapaljeno uho (to se uglavnom rascisti od ciljanog antibiotika).
Protiv pneumokoka postoji i vakcina.
09 vel 2011, 13:18
olja je napisao/la:Od pripravaka iz 'bakine apoteke' ne bih nista na tako malom djetetu primjenjivala.
čak ni čuvarkuću? meni je baka kapala kapi iz listića čuvarkuće od kad se sjećam (ne sjećam se toga s godinu dana

ali nisam znala da to nebi smjela malima dati)
09 vel 2011, 13:22
Meni je otorinac rekao da se ništa ne kapa u uho. Čak niti antibiotske kapi.
Te kapi bolje je kapati u nos pravilno, a one onda dođu do unutarnjeg dijela uha, gdje je i upala.
Postoje virusne upale uha, no tada bol ne bi trebala trajati duže od 24 sata.
Ne kužim kako ste izdržali sa tim tjedan dana
09 vel 2011, 14:04
IINA je napisao/la:Meni je otorinac rekao da se ništa ne kapa u uho. Čak niti antibiotske kapi.
Te kapi bolje je kapati u nos pravilno, a one onda dođu do unutarnjeg dijela uha, gdje je i upala.
Postoje virusne upale uha, no tada bol ne bi trebala trajati duže od 24 sata.
Ne kužim kako ste izdržali sa tim tjedan dana

mi se upravo vratili od dr i prije 5 minuta sam napisala post na pdf-u porod kako vjerujem struci

, ALI:
bebač od 8 mjeseci ima upalu uha, jučer cijelo popodne plakao (nisam odmah posumnjala na bol jer zna plakati i kad je pospan ili mu jednostavno nije po volji), noćas se budio plačući svako sat i već je bilo jasno da nešto ne štima. Temepratura 37,7 i užareno uho i obraz s desna strane
e sad, dr nam dala Cefixim sirup (atb), kapati Efedrin 0,25 kapi u nos i Garasone u uši
budući da nosić nije zaštopan, pa čak nije ni pretjerano slinav, od Efedrina u startu odustajem i nastavljam s fiziološkom
muči me Garasone

, da pričekam dan hoće li biti bolje samo s atb (pije svako 24 sata), sad nakon lupoceta i prve doze atb spava "kao beba" već 2 sata
najviše me muči što dr nije pedijatrica (naša otišla u mirovinu, ova mijenja do dolaska nove), a u novog se tek trebam prebaciti
09 vel 2011, 14:24
Efedrin obavezno!
Upala uha dolazi isključivo iz nosa. Uz to, ako je natečena sluznica,
stvara se tlak koji pojačava bol. Svakako kapati Efedrin, tri-četiri puta dnevno.
Fiziološka ti tu ništa ne pomaže, ona može razrjediti sluz da lakše očistiš nos, no
po pitanju otečenosti sluiznice ne pomaže uopće.
I Garason ja ne bih. Pogotovo u uho ne.
Antibiotik će biti sasvim dovoljan. Već za 24 sata bude puno bolje.
09 vel 2011, 14:39
s obzirom da smo mi vec dokotrirali na upala uha ja bih rekla ovako:
svakako treba napraviti krvnu sliku i bris da se vidi je li upala virusna ili bakterijska. ako je bakterijska, treba atb. za virusne upale uha se ne daje nista osim terapije prema potrebi, tipa paracetamol ili ibuprofen za snizavanje eventualne temp ili smanjenja bolova. Operil/Efedrin u nos jer zapravo od tamo sve krece, ne precesto i predugo. kapi za usi mi nikad ali nikad nismo dobili. a od onih koji su ih dobili znam da su kapali takodjer u nos. i naravno hektolitri fizioloske i ciscenje nosa.
pisala kad i IINA
09 vel 2011, 14:48
justdoit je napisao/la:olja je napisao/la:Od pripravaka iz 'bakine apoteke' ne bih nista na tako malom djetetu primjenjivala.
čak ni čuvarkuću? meni je baka kapala kapi iz listića čuvarkuće od kad se sjećam (ne sjećam se toga s godinu dana

ali nisam znala da to nebi smjela malima dati)
A to sam ja

Ne znam, JA ne bih svom djetetu na svoju ruku kapala išta bez neke prevelike potrebe i bez prethodne konzultacije s dr.
Cure su ovdje dale jako dobre savjete
09 vel 2011, 20:13
A mi smo dobili baš Garason u uho, IINA zašto ne?
09 vel 2011, 20:23
I mi smo, nakon sto nakon 10 dana atb-a stanje nije bilo idealno, od orl doca dobili atb kapi, iste kao i vedi.
09 vel 2011, 20:36
Koliko ste vi kapal dugoi, nije mi rekla koliko dana.
09 vel 2011, 21:16
vedi je napisao/la:A mi smo dobili baš Garason u uho, IINA zašto ne?
Rekli su ništa kapati u uho, nego u nos. Tako dođe tamo gdi treba, opet u uho,
ali sa unutarnje strane gdje je obično i upala.
09 vel 2011, 21:22
Mi smo u uši kapali otosol protiv boli prvi dan, po preporuci doktora naravno
09 vel 2011, 21:29
mi smo imali 3 upale uha za redom (sinko). valjda sve u mjesec i pol. kod zadnje smo pili atb 7 dana, pa opet nije valjalo, pa jos 3 dana. onda je dr rekao da mu je to tako malome (imao je 9 mj) previse, da uho nije vise upaljeno, ali da nije ni zdravo. i prepisao nam kapi.
vedi, kapali smo ih 7 dana i nakon toga je doc bio zadovoljan. tu su nam onda stale upale.
naravno da smo cijelo vrijeme cistili i nosic, plus efedrin.
09 vel 2011, 21:33
IvaV je napisao/la:mi smo imali 3 upale uha za redom (sinko). valjda sve u mjesec i pol. kod zadnje smo pili atb 7 dana, pa opet nije valjalo, pa jos 3 dana. onda je dr rekao da mu je to tako malome (imao je 9 mj) previse, da uho nije vise upaljeno, ali da nije ni zdravo. i prepisao nam kapi.
vedi, kapali smo ih 7 dana i nakon toga je doc bio zadovoljan. tu su nam onda stale upale.
naravno da smo cijelo vrijeme cistili i nosic, plus efedrin.
ovako je nama sada, nakon 3 upale zaredom uši nit upaljene nit zdrave. Inicirane kako kažu. Baš me zanima šta će orl reći sad na kontroli u ponedjeljak s obzirom da je L opet malo prehlađena i nosić curi. Možda isto prepiše kapi.
09 vel 2011, 21:49
rusulice, ja sam vec bila luda od tih upala

cim mu krene nosic-upala uha. al doslovno. vjerujem da se prva dva puta nije ni izljecio kako spada, pa su se samo nadovezivale.
ali eto, stale su

drzim fige da tako bude i vama
09 vel 2011, 21:58
hvala ti.
u biti u tom stadiju kad su stalno inicirane a nije upala pa da bi trebao atb ne možeš puno učiniti koliko sam ja shvatila. Osim drenaže nosa samo čekaj i moli boga da se ponovo ne upale. Kaže meni orl ispirite nos pa ćemo na kontrolu za mjesec dana ali ja ispirem već mjesecima pa se ništa nije promjenilo, nekako se bojim da ni na ovoj sljedećoj kontroli neće biti sve u redu. Hvala bogu bar se sad kod gripe nedavno nisu opet upalile, valjda je to znak da ide nabolje
09 vel 2011, 21:59
Posto ja sada ovoj doktorici nista ne vjerujem, moze li mi netko reci koja je terapija kod lagane upale uha.
U medjuvremenu sam odustala od doktorice, uzela Otalgan od susjede i sad kapamo. Cini mi se da je vec malo bolje.
09 vel 2011, 22:06
ivanak, nemoj molim te nista na svoju ruku, mozes napraviti vise stete nego koristi. ne mozemo ti mi reci koja je terapja. mogu ti reci sto smo mi dobili kao terapiju, ali to ne znaci da cete i vi to dobiti.
trazi od svoje pedice uputnicu za uho-grlo-nos, ili odi na hitnu ako ju bas boli.
treba joj lijecnik propisati terapiju (ako je potrebna), jer se sa upalama uha ne valja igrati.
ono sto ti mozemo savjetovati je stalna higijena nosa, dakle ispiranje fizioloskom i ciscenje.
sve ostalo je na lijecniku.
09 vel 2011, 22:11
Upravo citam da Ephedrin izaziva ovisnost ako se puno koristi, a i popratne pojave nisu bas za zanemariti.
09 vel 2011, 22:16
Moja pedica je na godisnjem, a ako odem kod ove, sad pogotovo ce mi reci da je L. bolje - dakle ako je tada rekla da su usi samo malo roza, sutra ce valjda izjaviti da mala puca od zdravlja. Onda dolazi petak kad doktori velikom vecinom ne rade,pa vikend, pa dok dobijem termin...L. ce vec ozdraviti i sta da onda radim na uho-grlo-nos? Veceras je bila dobre volje i nije se puno primala za uho. Mislis da trebam ici iako joj sutra bude jos bolje?
09 vel 2011, 23:06
za efedrin: koristi se kod slucajeva upale uha (mi smo barem) i to ograniceno vrijeme. kao i svaki drugi lijek, ima svoje nuspojave.
ja sam te uputila na uho-grlo-nos jer mislim da ce ti tamo dr najbolje znati reci sto i kako dalje. trenutno je najbitnije da nju nista ne boli i da imate mirne noci. da se radi o mom djetetu, poucena iskustvom od 3 ranije upale (sto me cini vrlo opreznom

), ja bih otisla. i mirno spavala nakon sto bi mi on rekao da mi kapi/atb ne trebaju, ili bi pak da nam treba nesto od toga. ali ja sama nikad ne bih dirala usi, nikad.
to je ono sto bih ja napravila, sto ne znaci da moras i ti

u svakom slucaju, nadam se da ce vam biti bolje, super je da se vise ne hvata za uho.
09 vel 2011, 23:21
ja sam danas napravila kako su cure savjetovale (hvala IINA i zauvijekmama

) jer mi se to i čini logično
(imala sam dvojbe oko efedrina, ali prihvaćam savjet iskusnih

)
što se tiče kapanja (bilo čega) u uho, jednom sam pročitala da ako je uho jako upaljeno, bubnjić može puknuti kad nešto kapne na njega (sad je ovo moja laička interpretacija i nemam pojma jel točna, ali ja se i danas sjećam svojih uhobolja i još strašnije boli kad bi mi ukapali nešto u uho)
i zapravo priča ima logike, sve koje ste dobile kapi (vedi, rusulica), dobile ste ih kod već zaliječene upale
a meni su kapali i čevakušu/čuvarkuću, znam da je moj tata sebi kapao toplo maslinovo ulje, sve su to stari recepti kad ljudi nisu znali i imali bolje, ja se ne bih usudila svojoj djeci
09 vel 2011, 23:23
ok, hvala na savjetu
09 vel 2011, 23:26
ivanak, molim

javi nam je li joj proslo.
ivancice-
i zapravo priča ima logike, sve koje ste dobile kapi (vedi, rusulica), dobile ste ih kod već zaliječene upale
vidis, ovo stoji. prva dva puta doc nije uopce spominjao kapi i tek pri kraju trece upale ih dao.
09 vel 2011, 23:54
Nama je uvijek bilo preporučeno čišćenje i kapanje nosa, jer kao što su cure već rekle, sve kreće od tamo! stvara se pritisak i zato uho boli! Znaći kapati nos efedrinom i to u ležećem položaju, pa okretati glavu prema uhu koje boli! I nešto što je mene iznenadilo, rekao nam je ped. da mogu biti strašne upale uha i bez povišene temperature!! Glasi za jednog od boljih, pa mu stvarno vjerujem na riječ!
10 vel 2011, 10:27
Ne, ne krivo ste me razumile prvi put su mi Otosol dali na hitnoj kad smo došli s jako upaljenim ušima. To su analgetici koji djeluju lokalno i nije ih potrebno koristiti kad se upala počne smirivati. Mojoj L je to jako pomoglo, jedino to ju je uspjelo smiriti u bolnim noćima
10 vel 2011, 11:05
Vidis, mali_princ, to da dijete ne mora imati temperaturu nisam znala. L. je danas ok, manje se hvata za uho, ali ipak jos uvijek. Idem danas ipak kod one pedijatrice, pa ako me povuce za jezik, mogu se i posvadjat. Tak i tak nije nasa doktorica

.