Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!
Tema je zaključana

Re: Pelene, pelene, necete vise na mene!

25 stu 2009, 13:52

Malo dizem topic u nadi da cemo naici na jos nekoga tko je odlucio skinuti pelene u zimi.
Planirala sam cekati barem proljece, ako ne i ljeto, ali Kati je spremna za skidanje pelena i to ko' puska. Pri svakom previjanju trazi da ide na wc, popiski se i trazi papir za obrisati se. Trazi i prije spavanja i obavezno ujutro.Cesto se i pokaki na wc. Kada se pokaki u pelenu, obavezno trazi da ju odmah presvucem. Kada piski (u pelenu), stane, bas se koncentrira, a kada ju pitam sto radi razvuce osmijeh od uha do uha i sramezljivo kaze pe-pe :) Mislim da stvarno nema smisla cekati ljetne dane, ali me malo frka ove hladnoce. Ovih dana krecem u nabavku dodatne opreme u obliku stramplica i potkosulja i krecemo. Uh.

25 stu 2009, 16:28

Sretno, Sandra :mah
To su bas ociti signali spremnosti - steta bi bila propustiti ih :dada

25 stu 2009, 16:43

sandra - matija je u procesu skidanja pelene. trenutno je stanje takvo da piški na tutu, ponekad i kaka - ali mu se mora ponuditi, ako ne - obavi sve u gaće.
Noćas se probudio oko 3 i traži me i kaže da se popiškio. Ja kažem da nema veze, jer ima pelenu (noćnu sam mu ostavila, frka me da se ne prehladi), a kad skužim da gospodin kad mu se piški skine pelenu i popiški se u krevet, a onda je sam zaljepi nazad :roll:
Inače, gdje god idem nosim 2 para hlača, gaća i čarapa za "nikad se ne zna".

26 stu 2009, 14:40

Evo i mi krenuli početkom mjeseca, na nagovor teta u vrtiću.
Ide ok. U vrtiću me dočeka 1 ili 2 kom. mokrih gačica i hlača, ali doma je uglavnom dobro,
kaže da bi išao -pikiti-kakati.
Doma smo na wc-u u vrtiću i kod bake na tuti.
Nije nikakav problem zbog zime, ne sjedi duže od minut, 2 a i u stanu je kao i u vrtiću toplo.
Bitno je da on to prihvati pod normalno.
Preko dana nam je pelena skoro uvijek suha, po noći za sada ne.
Nekad ga ispitujem, ako vidim da je prošlo dosta vremena, pa mi sam kaže da će ići poslije, da sad ne treba.
I tako...nadam se da nas je krenulo i da ostavljamo pelene...sretni :joy

07 vel 2010, 19:38

evo, mi smo od ljeta bezpelenasi, ali imali smo do neki dan nocnu. ta nocna bi par dana bila suha, par dana puna. prije nekliko dana sam joj skinula nocnu i objasnila joj zasto. tu i narednu noc bila je suha, ali trecu i cetvrtu se upiskila. upiskila se pred jutro, tamo oko 5.
e sad, jucer sam ju ja stavila piskiti oko 3 ujutro i probudila se suha.
pitanje: da li da ju budim tako po noci, ili bi ona sama trebala savladati da izdrzi do jutra bez da piski u krevet?

lara, ancice, sandra- kako vam ide?

07 vel 2010, 19:48

IvaV je napisao/la:pitanje: da li da ju budim tako po noci, ili bi ona sama trebala savladati da izdrzi do jutra bez da piski u krevet?

pa kao i uvijek mišljenja su oko ovoga podjeljena
ako njoj i tebi ne smeta,a njoj ne remeti san,probudi ju,bar dok ne stekne naviku sama se ustati kad joj se piški
mi smo malca budili,a uskoro je i sam počeo ustajati i ići
obavi posao,opere rukice i čim je u krevetu već spava :)

čestitam vam na napretku :kiss

08 vel 2010, 14:57

Kod nas sve isto - ako mu na vrijeme ponudiš tutu popiški se u nju bez pogovora. Čak više voli otići na wc, nego na tutu, ali to su sad već finese :) Ali, ako mu se ne ponudi na vrijeme sve obavi u gaće i onda nas o tome obavijesti. Sve u svemu, nadam se da će nam ljeto pomoći. I šta da kažem, možda će sa trećim biti lakše :p

12 vel 2010, 11:34

Karlo je skinuo pelene kad je imao 2g i 4 mjeseca. Bilo ljeto i ja ga ljepo skinula u gacice i tako ga pustila po dvoristu. Piskio je kud je stigao prvih dana. Srecom bili smo stalno vani pa nije bilo previse potrebe za ciscenjem. I onda je odjednom poceo sam skidati gacice kad mu se piski, mozda poslje 7-8 dana. A sto se kakanja tice, uh tu smo imali problema. Stavljala ga na tutu da sjedi i on bi sjedio al nista ne napravi, onda mu obucem gacice i on ode sakrije se i pokaki u gacice. :shock I tako stalno. To je trajalo sigurno dobra dva mjeseca. Onda smo otisli kod moje mame i tamo nije imao tutu. Ja ga stavila na wc skoljku i ostavila ga samog u kupatilu i on se pokakio. Onda sam skuzila da se sramio kakiti pred nekim, a kad bi sjedio na tuti uvjek je neko bio kraj njega. Od tog dana je isao na wc bez problema, i sam je trazio.
Sto se tice skidanja pelena dok spavaju, ja sam prvo skinula pelenu na dnevnom spavanju i nije se nikako upiskio. Dam mu da se popiski kad krene leci. Za nocno spavanje sam skinula poslje mjesec dana jer sam vidila da mu ujutro pelene budu suve i da je spreman spavati bez njih. Bilo je tu i mokrog kreveta i popiskio se ko zna koliko puta po noci, ali nisam mu vracala pelenu, kupila sam onu gumu za krevet i stavila je ispod njega. Ubrzo je prestalo i to nocno piskenje i sve je pet. Ne pamtim kad se zadnji put popiskio nocu u krevet. A ako primjetim da je navece puuuuno pio tekucine kad ja krenem spavati dignem ga da se popiski, da bi izdrzao do jutra.

15 vel 2010, 12:18

Iva, vidim da pitaš kak nam ide...
Pa mogla bi reći skroz solidno.
Zadovoljna sam. Imam savjete sa strane tipa maknite pelenu skroz i po noći i preko dnevnog spavanja jer ga samo zbunjuje
ali to je zato jer nitko ne kuži koliko on popije vode prije spavanja. Pelena mu bude krcata već oko 1, 2 u noći pa kako se zna često buduti (zbog sanjanja i sl.) ja mu je promijenim već tada. Ta 2. je nekad ujutro skoz suha, a nekad opet ko balon.
Popodne ugl suha. Kuži on to jako dobro jer kad smo npr. neki dan išli u knjižnicu rekao mi je -mama idem piškiti i onda mi nemoj staviti pejenu kad idemo vani.- Reko' ok, je vani hladno i do knjižnice ima 10 min pješice al neće valjda..
Bilo je sve ok tako da tu tim kraćim šetnjama od tada ne idemo sa pelenom van.
Mislim da će nas noćna još dugo pratiti. Svega se nekoliko puta po noći probudio i tražio na wc.

edit: i ja sam kupila podmetač još kad se rodio. Dobro je došao jer je prije tu i tamo pelena znala procuriti, a on bi i dalje spavao mokar.
To je također razlog jer je i sad valjda dobar dio noći otkriven, spava cijelu noć kao da :boksa

15 vel 2010, 15:37

Tek sam sad skuzila ovaj topic.

Moja cura je trece dijete i nek mi samo netko veli da su cure naprednije od decki, mam cu ga u top strpati :mrgreen

Dakle, decki su prestali kakati u pelenu sa godinu dana! NIKAD im poslije ni slucajno nije pobjeglo.Skinuli pelene za piskenje obojica sa dvije godine, imali su par nezgoda ali je bilo ljeto pa su nezgode bile vani. Ali sve je islo ekspresno! Doduse, nocnu smo imali sve do trece godine, ali je UVIJEK bila suha.

S druge strane mlada dama kaki u tutu isto od godinu dana, i taman mislim rijesili smo problem - pa se odjednom, nicim izazvana, bez da ista najavi, pokaka :dunno Piski non stop u pelene. Vidim da vecini djece na ovom topicu problem ne bude bjezanje piskenja nego kakanja, to me totalno zbunilo :conf

Nego ne da mi se cekati do ljeta jer ona sad ima 2 godine i 3 mjeseca i mislim da bi morali poceti barem pokusavati ici na tutu. Doma nemamo tepihe tako da nije bed ako pobjegne na parket, ali me muci kutna garnitura, kreveti, kauci i sl.... kako ste to zastitili i rijesili?

I dalje vas pratim i citam ....

15 vel 2010, 22:07

Moja cura je trece dijete i nek mi samo netko veli da su cure naprednije od decki, mam cu ga u top strpati :mrgreen

:lol izbila si mi argument iz ruke :p

nama je def kakanje bilo veci "problem", tj kasnije ga je prihvatila. Sto se tice piskenja posvuda, nisam nista posebno stitila, jer bi uglavnom kad bi trebala piskiti, radila bi to nastojecki.
moj savjet ti je da joj jednostavno skines pelenu i pripremis se na brisanje nekoliko dana. neki usvoje za dan-dva neki za tjedan-dva. sretno!

lara- super to vama ide. gle, ako on toliko pije i pelena mu bide krcata vec oko 1, onda ne moras razmisljati i ostavi mu. ili ga dizi na piskenje, to ti je druga solucija.

carlito- je, hoce se oni stidjeti dok kakaju :dada meni je P par puta rekla da idem van iz wc-a i onda bi me zvala kad je bila gotova. no, to ju je proslo i sad trazi da ju "cuvam" dok kaka.

16 vel 2010, 10:46

Meni Karlo dan danas neda da mu udjem u wc kad kaka, niko ne smije ni prici. Jedino ako smo kod nekog u gostima pa se boji ostati sam u wc-u jer mu je nepoznat prostor, ali tad moram okrenuti glavu od njega. :lol

16 vel 2010, 11:02

Hehe, imao je i moj par puta izjave tipa - ti odi van a ja ću sam piškiti ili kakati. Za sada je ok, ..do slijedeće faze.

I njemu je rijetko koji put pobjeglo kakanje u gaće, al popišao se zato puno više puta.
Dan danas, kad mu je nešto jako važno, kad se zaigra da ne može sekundu propustiti, pobjegne mrvica pa se dere, buzooo, mojam piškitiiii!
A čeka često zanji čas :roll
Ja stavim podmetač, na recimo kutnu garnturu, jer mi ih je ostalo gro pa ionako nemam kaj drugo s njima. Za svaki slučaj.
Al kao što Iva kaže, i mom najčešće pobjegne dok stoji. Nije to često, ali se desi.

16 vel 2010, 11:13

I mom zna malo pobjeci, onako cisto da ovlazi gacice, kad se zaigra, zaboravi. Onda vice "brzo upisacu se"!

01 ožu 2010, 14:48

naše iskustvo. Mišić ima 2god i 9 mj i pokušavali smo po ljeti ali uzalud. Ide u jaslice a, ali prije cca 10-ak dana morali smo ostat doma jer je imao lagani bronhitis. Kad smo se vratili od dr sam se skinuo i pelenu i otiša u ormar i obuka si gaće. On da neće više pelenu. Prva dva dana je uredno obavio u gaće, doša do mene i : a joj mamica mi je moko, teba nove gasise... Oped se sam skinuo i obuka čiste gaće i hlače. Mislila sam nikad kraja tome ako je skuži da se jednostavno može presvuć. treći i četvrti dan kad ga je stislo doša me je obavjestit ali mu je pobjeglo prije nego smo stigli do wc-a. A stalno sam ga pitala dali želi i pokušala ga stavit na školjku, ali ako on neće nema šanse, pa makar minuticu poslije obavi. Peti i šesti dan i još uvijek, stavila san mu bukalin u primaću di se uvijek igra i svako toliko mu rekla i pokazala da mu je tu bukalin. I samo odjednom evo njega ide prema bukalinu, skida se i obavlja sve uredno. I od tada mu nije pobjeglo. Zaključila sam da mu je wc bio možda daleko dok ne shvati da može i zadržat i kontrolirat. Po noći nemamo pelene od ovog prvog dana jer se mjesecima već budi suh. Hvala Bogu bilo je lakše nego sam očekivala. Ovo je pravo olakšanje jer nam za 3 mj stiže još jedna bebica.

08 svi 2010, 22:38

Da ne otvaram novu temu ovdje ću pitati. Naime spremam se na odvikavanje, vjerovatno ništa od toga ali ću pokušati. Sada me zanimaju ti nastavci za wc školjku. Da li ima više vrsta, veličina, materijala? Imate li kakve preporuke i koliko to okvirno košta? :kiss

08 svi 2010, 23:01

super što je osvježen, topic mi je došao ko naručen :zivili meni je L upravo napunio 2 godine i mislim ga sad za ljeto probati odviknuti... zato mame drage, samo dajte, potrebni su mi vaši savjeti...

nisam još ništa pripremila :oops: osim dječje daske za wc koju obožava, ali ne po potrebi nužde, nego kad njemu dođe napamet... odglumimo skupa cijelu predstavu skidanja/oblačenja i brisanja guze, samo bez glavnog "čina"... to mu je ko neka igra odraslih

naš nastavak je koštao oko 50ak kuna, marke je tigex i anatomski je za guzu, a uz to ima i na predjelu ispod bedara hrapavu plastiku da se koža ne kliže... a bilo je kupiti i jeftinijih, no ovaj mi se činio kvalitetniji... kupili smo ga u baby media shopu...

evo link: http://www.tigex.co.uk/produit-tigex-an ... at-87.html

08 svi 2010, 23:18

Naš je umetak za školjku isto koštao oko 50 kn i kupili smo ga u Euroshop-a. Neobičan je , jedino sam tamo vidjela takav. Dakle nije anatomski ali je zato (hmmm kako bi se izrazila) recimo tapeciran. Znači debeli sloj nečeg mekanog, valjda spužve i preko gumena navlaka pa se on sam oblikuje po guzi. Zbog te gumene navlake zimi nije hladan kao plastika (L na običnu školjku zimi nije htjela sjesti jer joj je hladna) i šareni je, prepun dječjih motiva. Jako sam zadovoljna osobito što se zbog mekanog materijala L ne može udariti kao kod onih anatomskih koji u sredini među nogicama imaju plastičnu izbočinu (mi imamo takvu tutu/kahlicu i L se svaki put zvekne kad ide sjest.

09 svi 2010, 20:55

Mi isto imamo taj plavi Tigex nastavak, super nam je ;) KOd bake ima neki jeftiiji, ali ga ne voli, taj se mice i nekako je "tanak", pa ne stoji stabilno.
POcinje lijepo vrijeme, sezona novih guza spremnih da se rasterete bremena pelene :dada Svima zelimo srecu, mamama puno strpljenja i zivaca (normalno je da prvih par dana piske ama bas posvuda, da vas ne uhvati panika), samo strpjivo i bez povisenih tonova.
Javljajte napredak :mah

09 svi 2010, 22:02

boromir je od cca 4 mj starosti kakio svako jutro van pelene. popiškio bi se kad god bi ga punudila. kad bi imala volje i vremena, znali smo cijeli dan izgurati s par popišanih gaćica. samo sam ga trebala 'ponuditi' na vrijeme. kad se počeo samostalno posjedati kakao je na velikom wc-u s nastavkom. kroz dan, ako na vrijeme nisam uočila grimasu i stenjanje pobjeglo bi mu u pelenu.
to je trajalo sve do jeseni i kretanja u jaslice :(
bilo mi je užasno krivo što je višemjesečni trud polaskom u jaslice pao u vodu.

plan je bio skinuti mu pelene ovo ljeto dok budem na godišnjem.
e sad, zadnjih par dana traži tutu i viče kaka. uredno obavi sve. znači svako kakanje zadnjih par dana bilo je u tutu. signali su tu, očito je spreman. ima li smisla uopće pokušavati kad su mi tete jasno dale do znanja da su premali i da će tek slijedeće godine početi u jaslicama s odvikanjem?
hoću li ga dodatno zbuniti ako mu doma skinem pelenu a za vrtić stavim?

09 svi 2010, 22:06

Koliko ti je dugacak godisnji? Ako je spreman mozete se rijesiti pelene jako brzo. Kaj te briga kad ce tete na odvikavanje, ako ga preko ljeta skines normalno da ce ga i u vrticu stavljati na tutu (wc).

09 svi 2010, 22:13

plan je bio to napraviti ovo ljeto. imamo 2 tjedna godišnjeg.
fora je u tome što on sad traži tutu. ima li smisla da mu sad skidam pelenu? vikendom, popodne dok smo doma?hoće li ga to zbunjivati?
naravno, kad god traži tutu dobit će je.
jedno trljanje kakice s platnene manje ;)

09 svi 2010, 22:34

Kad te trazi stavljaj ga na tutu. Ljeti, ako je spreman, u 2 tjedna ste na konju. Mi smo kasnije skidali pelene, s 2,5 godine, ali je dnevnu skinuo u tjedan dana, a nocnu 2 tjedna kasnije. Kod nas je jedino bilo bitno sto cesce ga nuditi piskiti jer on sam nije trazio. Vi vec sad imate tu brigu manje.

10 svi 2010, 12:45

silki je napisao/la:hoću li ga dodatno zbuniti ako mu doma skinem pelenu a za vrtić stavim?

ja mislim da bude ga zbunilo :dunno

mi smo P. skinuli u jedan dan (imala je blizu 2 i pol godine, bili na moru), samo smo rekli nema više pelena, taj dan joj je malo pobjeglo, drugi dan više ne.
noćna je išla odmah za njom, dva dana cca ...možda joj je pobjeglo u sljedećih par mjeseci noću dva puta....
očito je bila ful spremna

uh da mi je tako i s M. odmah bi potpisala :dada

10 svi 2010, 13:32

Sanika je napisao/la:
silki je napisao/la:hoću li ga dodatno zbuniti ako mu doma skinem pelenu a za vrtić stavim?

ja mislim da bude ga zbunilo :dunno

Moji su obojica u pocetku samo po doma bili gologuzi. Nije se meni dalo razmisljati hoce li im se pripiskiti u busu ili usred ducana. :dunno I sve pet. Mi smo tako polako "vjezbali" drzanje mokrace.

10 svi 2010, 13:37

LiKmama je napisao/la: Mi smo tako polako "vjezbali" drzanje mokrace.

ok, ali tako vam je trajalo odvikavanje, jer nisu zapravo skužili bit...a mi smo se na ovaj "naš" način riješili pipija u roku "keks"
meni je tako bilo jednostavnije, ali naravno, svatko radi po svom nahođenju :mah

10 svi 2010, 13:45

I mi se prijavljujemo na ovu temu...odvikavanje počinjemo za 10-ak dana ( onda budem ja doma, pa mogu posvetiti cijeli dan tome :lol )

Mi idemo piškiti na tutu od 14. mjeseca i već smo par puta probali maknuti pelene, ali nije bil spreman-on ide piškit svaki put lkad ga staviš na tutu, ali jednostavno nezna zadržati između, nego se popiški i onda te obavijesti...makar mislim da bi sad moglo uspjeti...počeli su ga i u vrtiću stavljati na tutu, obožava kad mu stavim gaće -sav si je važan i neda pelenu staviti...još samo da natreniramo to zadržavanje....

I nas je to uvijek zeznulo kaj bi u vrtiću imal pelenu, pa došl doma, ja ga pustim bez, pa opet kad bi nekud išli stavim-mislim da ga je zbunjivalo...ovaj put budem mu maknula skroz.

10 svi 2010, 13:48

Sanika je napisao/la:
LiKmama je napisao/la: Mi smo tako polako "vjezbali" drzanje mokrace.

ok, ali tako vam je trajalo odvikavanje, jer nisu zapravo skužili bit...a mi smo se na ovaj "naš" način riješili pipija u roku "keks"

:lol Oprosti, kako ti znas da oni "nisu skuzili bit" i da je odvikavanje "trajalo"?
Konkretno, s L sam dva, tri dana brisala tu i tamo koju lokvicu, s K nikad.

10 svi 2010, 14:39

LiKmama je napisao/la:Moji su obojica u pocetku samo po doma bili gologuzi. Nije se meni dalo razmisljati hoce li im se pripiskiti u busu ili usred ducana. I sve pet. Mi smo tako polako "vjezbali" drzanje mokrace.

Po ovome draga sam zaključila. Kaj si se odmah usplahirila :mah

10 svi 2010, 14:45

"polako" zato sto nisu morali po cijele dane kontrolirati nego samo doma, znaci nisam od njih odmah ocekivala da mogu stalno i uvijek drzati, niti sam bila spremna trcati van iz busa da se oni popiske u grmlje, primjerice, nego smo tek nakon nekog vremena, kad su izvjezbali mjehur i mogli drzati po par sati, krenuli van bez pelene. :dunno
Kao sto rekoh, vecim dijelom zato sto je tako meni bilo komotnije, manjim dijelom zato sto mi se tako cinilo bolje.
Tema je zaključana