Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!
Odgovori

Re: moje dijete ima neobično ime

12 sij 2012, 12:33

Ja se baš baš baš zoven Vesela.
Jel moran napomenit kako mi je u školi bilo :mrgreen
Neznam,meni se ime sviđa,lako ga je zapamtit i redovito čujem da mi pristaje ko saliveno,al u osnovnoj,posebno srednjoj školi,eeeee to je bilo bolno...
Curke mi imaju "drukčija" imena.
Tia više i nije toliko neobično,sad se čude na Lori za curicu.
Mi smo navikli,i moram primjetit uglavnom nitko po gradu il ljudi koje upoznam da su iz drugih djelova Hr ne reagiraju preveć,al moji "seljani" se začuđavaju.
I to mi je o.k. jer je ovde standardno da se zoveš Jelena,Ivana,Marija...

12 sij 2012, 13:48

a ja svoje ime baš baš ne volim. u osnovnoj u razredu u vk, od nas 32 doslovce polovica smo bili imenjaci - 7 cura i 8 dečkiju.
u zg malo manje - samo nas 5 - tri cure i dva dečka.
pola vjenčana kuma i još jedno 4 prijateljice su mi imenjakinje. i tatina pokćerka. i djeca od kumova od staraca su mi svi imenjaci.
i svi smo rođeni 75-85. katastrofa.

a danas je to ime prilično rijetko u djece, pa me ustvari razveseli kad ga čujem.

moji dečki su Tin i Joško. prije deset godina tin je bilo vrlo rijetko, on je u svom vrtić bio jedini na 50 djece.
joško je dobio ime po mom pokojnom stricu. nitko ga ne uspoređuje s njim, meni je ime jako lijepo, a mnogi su se čudom čudili.

12 sij 2012, 14:02

Ja ko Krumpi. Domaća imena. Volim da se zna tko smo i odakle smo :mrgreen

12 sij 2012, 14:41

Jel možemo malo o konkretnim imenima i vokativima (spomenuo je još netko osim mene a muči me to dosta...).

Dakle, je li vam neobično čuti vokativ Tine, Vide i sl.?
Mazilice, Palunkice? :)
Ja uglavnom dozivam Tiiin, nekad samo Tine :oops:

12 sij 2012, 14:48

ja uvijek zovem Tiiiine.
njegovi prijatelji ga zovu Tin, i jako mi para uši.
neki, ali rijetko ga zovu Tino. e to me iz cipela izuva.

12 sij 2012, 14:54

Dudley je napisao/la:Jel možemo malo o konkretnim imenima i vokativima (spomenuo je još netko osim mene a muči me to dosta...).

Dakle, je li vam neobično čuti vokativ Tine, Vide i sl.?
Mazilice, Palunkice? :)
Ja uglavnom dozivam Tiiin, nekad samo Tine :oops:

Nije mi neobično čuti takav vokativ, ali baš i ne čujem da ga ljudi koriste. Imamo slično ime (samo je srednje slovo drugačije) i ja sama ne koristim vokativ (osim kad ga zafrkavam :mrgreen ). Za druga imena najnormalnije koristim vokative :dunno .

12 sij 2012, 14:57

Meni često kod dozivanja vokativ zvuči blesavo, isforsirano, nekad i kao sprdnja.
Na primjer ja nikad svog sina ne zove Paaaatričeeee :lol

12 sij 2012, 15:04

Barbi je napisao/la:Meni često kod dozivanja vokativ zvuči blesavo, isforsirano, nekad i kao sprdnja.

X :hahaha meni to isto zvuči isforsano :dunno

12 sij 2012, 15:07

Barbi je napisao/la:Meni često kod dozivanja vokativ zvuči blesavo, isforsirano, nekad i kao sprdnja.

Je, je, zvuči malo pretenciozno, i tvoje i moje :lol

12 sij 2012, 15:10

Mazilice, ni ja ne volim kad ga netko zove Tino.
Jedna bivša kolegica se toliko čudila što se zove Tin, kao da nikad to nije čula...nemoguće da se nikad nije srela sa Ujevićem i njegovim imenom.
Pa ga je prozvala Tino :roll

12 sij 2012, 15:41

meni ljudi koji ga tako zovu kažu da šta ima veze, pa to je isto. a nije. nikako nije.

12 sij 2012, 15:48

erm... samo da komentiram prvo frantiseka.... ima jedna pricica naseg autora (ne znam naslov nit autora... zaboravila) ..... gdje je glavni lik bio frantisek...... mozda je cak i jedan od senoinih... il slicnih.... ostario mi mozak pogubilo se pola informacija...

a glede deklinacije imena..... dobijem rogove svaki put kad mi sina dekliniraju ko curicu - Nino, NinA, NinE.... a ne Nino, NinE.... jer je onda ispao djevojcica Nina.... a to mi kuma uredno radi i ma kolko se ja pjenila ona nastavlja.... :gaah .... a ja svoje dijete ne dozivam NIIIIIINOOOOOO.... kazem mu "sefe dolaz vamo...".... :mrgreen

12 sij 2012, 15:53

rucho je napisao/la:a ja svoje dijete ne dozivam NIIIIIINOOOOOO.... kazem mu "sefe dolaz vamo...".... :mrgreen

:rolf :rolf :rolf

12 sij 2012, 16:16

rucho je napisao/la:a ja svoje dijete ne dozivam NIIIIIINOOOOOO.... kazem mu "sefe dolaz vamo...".... :mrgreen

:hahaha :hahaha :hahaha

Ma, sto se tog vokativa tice, ima imena i imena. I naravno, ne mislim da ime po svaku cijenu treba deklinirati. Neko spomenu Patrik. Zvucalo bi bezveze da ga se zove Patrice.
Ali, evo recimo moj brat se zove Ivan. I nekako mi bolje zvuci da ga se zove Ivanee, nego Ivaan. Tu mi je ovo drugo Ivaan isforsirano i neprirodno.

12 sij 2012, 16:17

Prije 10 god.bome nije bilo često ime Tin,ali zato danas u svakoj vrtićkoj grupi bar 1 :roll Joj ja poludim kad mog zovu Tine :ajme užasno glupo mi to zvuči :D I ja ga dozivam Tiiiiiiiiin ili Tini :)

12 sij 2012, 17:11

ali tinE je ispravno.
mmova familija su zagrepčani, i kad ga oni zazovu tiN i nekako još naglase to N ja se smrznem. zvuči ružno i grubo.
a on poludi kad ga učiteljica i profesori zovu - Tinček.

12 sij 2012, 17:24

nemojte o vokativima, jos se nisam oporavila od nepismene voditeljice masterchefa i njenih vokativa koji su bili nominativi.
Tomislav, dođi
wtf?????
TomislavE dođi pobogu

12 sij 2012, 17:25

Tine jest ispravno i meni uopće ne zvuči loše.

Patriče mi zvuči kriminalno. :ajme

12 sij 2012, 17:27

normalno, ima imena kojima je vokativ jednak nominativu kao npr. Mario, al to nije razlog da kazes ivan, priđi bliže! Pravilno je ivanE

12 sij 2012, 17:28

Barbi je napisao/la:Tine jest ispravno i meni uopće ne zvuči loše.

Patriče mi zvuči kriminalno. :ajme

mislim da je kod tina, isto kao kod maria, vokativ jednak nominativu al nisam 100% sigurna.

12 sij 2012, 17:44

patriče je i meni grozno. i vjerojatno ne bi koristila taj oblik :posipa se pepelom: , ali kod imena kod kojih to normalno i čak uhu ugodno zvuči, čemu ne govoriti pravilno?

12 sij 2012, 18:04

Tadej mi je jako lijepo ime :proljece

12 sij 2012, 18:10

u mom kraju František se kaže maloj djeci koja su lukava ili nestašna ili tako nešto,uglavnom blaža verzija od harambaša, zato mi je bilo čudno.

ima li koja ljubazna mama da ime moga sina prošeće kroz padeže?! :moli
mene zbunjuje ovo J,da li se gubi ili ostaje
i kako se ispravno kaže npr.mama od Tadeja iliti Tad????.mama :plavusa

12 sij 2012, 18:47

Ime mi treba imati neko značenje, biti u skladu s podnebljem i prezimenom.
Izmišljena imena :whew .
Neki dan u trgovini čujem žensku kako klinca zove: AleKsandro, dođi 'vamo! :shock. Neću niti krenuti s komentiranjem.

12 sij 2012, 18:54

dtmb je napisao/la:u mom kraju František se kaže maloj djeci koja su lukava ili nestašna ili tako nešto,uglavnom blaža verzija od harambaša, zato mi je bilo čudno.

nečija mama, a ne mama od nekoga. znači, Tadejeve mama.
N Tadej
G Tadeja
D tadeju
A tadeja
V Tadeju
L Tadeju
I Tadejem

12 sij 2012, 19:30

mazilica je napisao/la:
dtmb je napisao/la:u mom kraju František se kaže maloj djeci koja su lukava ili nestašna ili tako nešto,uglavnom blaža verzija od harambaša, zato mi je bilo čudno.

nečija mama, a ne mama od nekoga. znači, Tadejeve mama.
N Tadej
G Tadeja
D tadeju
A tadeja
V Tadeju
L Tadeju
I Tadejem
hvala puno :buket ,mislila sam da je tako nekako,makar su me neki uvjeravali da se gubi j,npr G Tadea što mi je bilo glupo jer je j dio imena

12 sij 2012, 20:41

nepostojano J :hahaha

12 sij 2012, 21:12

Tadej mi je predivno ime. Volim imena koja imaju neko znacenje, ali sam definitivno protiv stranih i izmisljenih imena. Nekako volim da se slaze sa prezimenom :)

13 sij 2012, 01:57

netko je prije spomenuo ime Krsto :le

moje ime je totalno jednostavno,rekla bi uobičajeno,a ime mog Angela odgovara joj savršeno ;)

13 sij 2012, 09:30

Prije trideset i koju godinu poznanici mojih roditelja su sinu dali ime Svemir :nesvist a prezivaju se Leš :nesvist
Odgovori