Sada je: 22 srp 2026, 09:20.

Vjezbamo izgovor

Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!

Moderatori/ce: latica, snowwhite

Vjezbamo izgovor

PostPostao/la sandram » 30 srp 2008, 13:37

Na neobaveznom topicu sam primjetila da nas ima nemali broj koji vjezbamo logopedske vjezbe, pa sam mislila da bi bilo zgodno da imamo svoj topic gje cemo pisati o tome, i navijati jedni za druge.
Evo, ja cu prva:
Anju muci slovo R (Rotacizam). Razlog je hipotoni jezik, tj misici na jeziku nisu dovoljno snazni da izazovu vibriranje koje je potrebno za R. Dobili smo vjezbice za pokretljivost jezika, moramo redovno vjezbati cijelo ljeto pa cemo onda u rujnu vidjeti hoce li biti potrebne vejzbe i kod logopedice. Vjezbamo ispred ogledala: oblizujemo usnice jezikom, jezik ispruzimo i pomicemo gore (do nosa) i dolje (do brade), lijevo i desno, izbacujemo jezik i uvlacimo ga, oblizujemo gornje i donje zubice te ga povlacimo po nepcu. Moj tata kaze da se, ustvari, vjezbamo sto jace beljiti :lol Dobili smo vjezbice i za drugu fazu, ali to cu kada pocnemo s njima, mozda iduci tjedan.
Anjus hoce vjezbati, ali ja malo ratujem s vremenom pa se dogodi da koji puta i preskocimo vjezbice.
Vjezbamo nesto manje od mjesec dana i ne vidim nikakvog pomaka :roll:
Kao i Inina Mara imamo i mi smoijesnih situacija kada ljudi pogresno cuju ono sto je Anjus ustvari htjela reci :lol
Djeca nisu bojanke. Ne mozemo ih ispunjavati svojim omiljenim bojama.
sandram
pahuljica

Re: Vjezbamo izgovor

PostPostao/la sandram » 30 srp 2008, 13:40

Zaboravila sam napisati da nam je logopedica savjetovala da ponavlja za nama rijeci koje sadrze slovo R, da joj sto vise udje u uho, tako da recitiramo recitacije iz knjige govor-ritam-pokret koja mi je fenomenalna i koju vam rado preporucam. Po njoj rade i logopedi.
sandram
pahuljica

PostPostao/la Rachica » 30 srp 2008, 14:22

sad mne zanima, kad se treba počet brinut? E. ima rječnik za poludjet, u pozitivnom smislu. divno slaže rečenice, ne griješi u padežima, ni gramatički. ma sve u svemu super. al muče ju r i l.
zanima me, kad počinje bit alarmantno, mislim kad krenut logopedu, do koje oni to dobi toleriraju i toleriraju li uopće? kasnimo li?
Eh...
slika
slika
Rachica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Mala Bornica » 30 srp 2008, 14:27

moj E. je s logopedicom radio i odradio :3srca radio je L, Lj, R, Š, Č, Ž, S, C, Z. i sve sada izgovara lijepo i tocno. mi doma nismo radili vjezbe koje opisujes, nego je svaki dan tj. vecer ponavljao za nama rijeci koje je logopedica zapisalal u njegovu biljeznicu. i ucio je pjesmice napamet, crtao i bojao. na grafomotrici su trebali raditi sada na jesen, ali kako stvari stoje on je svoje savladao. rekla je logopedica da je lako raditi sa dobrim materijalom :3srca , a on je bio jako jako motiviran. nisam vjerovala da ce tako brzo sve to rjesiti. a moram ga hvaliti, sta cu drugo :3srca

rachice, E. ce drugi tjedan navrsiti 6 godina, znaci s logopedicom s 5.

razlika je i u tome u cemu dijete grisi, na koji nacin nesto izgovara.
Mala Bornica
Sunčeko

PostPostao/la sandram » 30 srp 2008, 14:28

Tolerira se do skole, ali nasa logopedica zagovara ranu prevenciju i terapiju, tj sto se ranije krene s vjezbama, brze ce se i lakse doci do rezultata. Mi smo sa tri godine dobili vjezbice zbog izrazito jakog suskanja, nista strano, isto vjezbali uz igru, i rezultati su jako brzo bili vidljivi, da ne kazem cujni :)
Mislim da sa vase 4 godinice to nikako nije alarmantno.
sandram
pahuljica

PostPostao/la ivana7997 » 30 srp 2008, 14:40

ima li ovdje onih koji imaju problema sa c, z i s? naime, moj jaksic ta slova izgovara kao da imaju kvacicu.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la Rachica » 30 srp 2008, 14:41

ok. bitno da znam! jel se mogu te vježbice negdje nać, bez da se ide logopedu?
Eh...
slika
slika
Rachica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la teutonija » 30 srp 2008, 14:49

Može se početi što ranije ,npr i sa 3.5, ak dijete surađuje ,moja nije :roll: ,naime bili smo i tada, al nije htjela zucnuti,tak da me žena pitala dal uopće priča :drink
Sa 4.5 je, kak velim, surađivala fantastično ,al doma raditi nema šanse.
Obećala sam i nagradu i smajliće smo crtali ,ma svašta ,i smeta ju kad ju netko ne razumije ,i ni to joj nije dosta.Njoj se to jednostavno neda. :dunno

Probali smo svakako ,i kad ulovimo vrijeme npr kad dodje iz vrtića ,onda se bi igrala ,bude navečer ,navečer je umorna ,pa bu sutra....sad radimo tak da ju ispravljam ,kad čujem da krivo izgovori ,tražim da ponovi pravilno ,to više manje funkcionira,ona ponovi dobro ,al za par sekundi čujem opet ona po starom. :alc
Jedino još teško i izgovori ispravno ak riječ ima više L ili i L i R ,npr Klara joj je teško ,Sladoled i sl.

Isto npr imam na mobu kao zvono snimljenu ju kak pjeva "Visibabu malu",snimljeno je dosta davno i svako L i R je J i velim joj da idemo to presnimiti da bu ljepše i nek pripazi malo na te glasove.
I OK ,otprve je otpjevala sve savršeno,al opet za par sekundi čujem kak marti veli da je maja(mala). Grrrrrrr
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la sandram » 30 srp 2008, 14:53

Teutonija, bitno da ga ona ima, sjest ce on vec. Anja R uopce niti nema. Mjenjala ga je sa L dugo i to je bilo super, ali sada se opet vratila na J, jednostavno joj je tako lakse, ne trudi se kao ni Klara.
Ivana, a jel Jaks suska ili bas nepravilno izgovara? Mi smo za suskanje puno oponasali zmiju, pcelicu i slicno, bitno nam je bilo da jezik pri tome bude iza zubica (u kucici), a ne izvan kako je bilo kod Anje.
sandram
pahuljica

PostPostao/la teutonija » 30 srp 2008, 14:59

Curke ima po knjižarama za kupiti ,sad se nemrem sjetiti u kojoj u Zg sam vidla ,(al je negdije u Ilici :roll: )al baš materijali po kojima rade logopedi ,npr ja imam iz toga kopirano za L i R ,al ima za sva slova(ivana)
Kad se kreće s vježbanjem prvo se vježba slovo pojedinačno ,pa sa samoglasnikom ,pa se to povezuje npr Lo -LO-LO
La-La
Lo-La i sl i tek onda kreće na konkretne riječi koje onda imaju to slovo u sredini ,na početku ili kraju ,pa su uz suglasnik il samoglasnik,i na kraju se ide na konkretne rečenice.
Mi smo npr već tu i tu stojimo.

SANDRAM-njoj je R skoro pa dobar onak nekak između ,fali još ona prava vibracija ,mada veli logopedica da ju ima tj može. :dunno
Ok je ak mijenja sa J puno bolje nego da ga izostavi ili mijenja sa V ili usvoji onaj nazalni R .On se teško ispravlja.Isto ko i v jer se skoro ni ne primjećuje.

Baš sad na moru je bila jedna curica i mama me kao pitala kak Klara tak loše priča ,nekaj u tom kontekstu ,a njena mala ima taj nazalni R i njoj je to Ok. :dunno al sam si pustila mira,nije mi se uopće komentiralo. :dj
Zadnja izmjena: teutonija; 30 srp 2008, 15:00; ukupno mijenjano 1 put/a.
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la Rachica » 30 srp 2008, 15:00

ivana7997 je napisao/la:ima li ovdje onih koji imaju problema sa c, z i s? naime, moj jaksic ta slova izgovara kao da imaju kvacicu.

ja i dan danas imam s tim problema, a razlog je prekratak frenulum (kožica ispod jezika) - no, pomirila se s tim, nisam htjela to rezat. s vremenom se sve manje čulo kad pričam.
Eh...
slika
slika
Rachica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ivana7997 » 30 srp 2008, 15:05

ne suska. lijepo izgovara sve. cak i czs kad hoce.

on je imao kratak frenulum, ali je to sam sebi skratio :roll:
ivana7997
Abundija

PostPostao/la sandram » 30 srp 2008, 15:07

Da, i nama je tako rekla za taj nazalni R. I ono sto me iznenadilo, pohvalila nas je sto ne ide na engleski, kaze bolje ne dok ne usvoji izgovor kako spada, kaze da je imala slucajeva kada bi ucenje stranog jezika jos pogorsalo situaciju koja je vec sama po sebi bila za vjezbu :dunno
Ovo za dodavanje samoglasnika je i nama rekla, ali to cemo kasnije. Isto kao i ove vjezbe: otovoriti usta kao za izgovor slova A, vrh jezika podici iza gornjih zubica, dodirivati nepce i lupkajuci po njemu izgovarati:
T-T-T
D-D-D
TN-TN-TN
DN-DN-DN
TD-TD-TD
TK-TK-TK
TČ-TČ-TČ
DZ-DZ-DZ
TLŠ-TLŠ-TLŠ
DLŽ-DLŽ-DLŽ
Probajte, uopce nije jednostavno.
Dok mi je objasnjavala kako da radimo vjezbice skuzili smo da nesto od toga niti ja ne mogu i da mi R uopce nije isparavan (iako to laicko uho ne kuzi, a niti janisam znala), i to zbog nepravilnog zagriza :mrgreen:
sandram
pahuljica

PostPostao/la Ina66 » 30 srp 2008, 17:11

Mara je i L i R mijenjala s V, nikad nije ni bilo J u igri (zato sad Ema ima J umjesto R :lol )
na dijagnostičkom pregledu smo bili prošlu jesen, znači, imala je 5 godina i tada smo dobili vježbice za pokretljivost jezika koje je sandra opisala. tako smo vježbali par mjeseci i početkom ove godine smo krenuli na vježbe.
vježbice za slovo L su bile ove što ih je teutonija spomenula - LA-LE-LI-LO-LU i još uz njih učenje pjesmica, riječi i vježbe grafomotorike. već sam napisala na drugom topicu da je L dobila nakon dva odlaska logopedici i sad radimo na R.
vidim da se uglavnom radi na isti način - pjesmice, izgovor glasovnih skupina - npr. TRLA, TRLE, TRLI,...DRLA, DRLE, DRLI,... pa TDA, TDE, TDI... i vježbanje riječi koje počinju skupinom TR-/DR-, ali na način da se R mijenja s D.
kako reče sandra, ni meni nije sve jednostavno izgovoriti :)
a sad imamo još jedan problemčić, ako je to uopće problem - ispale su joj (tj. izvadila ih je sama :3srca ) obje gornje jedinice. kad se vrati doma od bake ćemo vidjeti kako će to sve skupa ići.
inače smo trenutno na pauzi jer nam je logopedica trenutno na godišnjem

e - na trijaži u vrtiću su rekli da uopće nije problem, da se tolerira do škole :dunno
meni to nije leglo pa sam zato tražila uputnicu za logopeda
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Maja D » 30 srp 2008, 19:20

Ena ima problem sa izgovorom slova L, ovako kao sto je Ina opisala. Desi se da nekada pravilno izgovori, ali uglavnom gdje je L ona ubacuje nesto sto zvuci otprilike kao V. Logopedica nam je dala samo preporuku da kroz igru forsiramo rijeci koje sadrze L ... ali mogla bih ja lagano krenuti sa ovim vasim vjezbicama, ne moze joj nastetiti valjda ...
Maja D
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la SanjaMK » 30 srp 2008, 19:54

teo vec godinu dana ide logopedici. Ima(o) problema sa S, Z, DJ, SH, ZH i jos neka slova. Logopedica kaze da su pri kraju. Ali ja suskam, pa sam mu losi model i ne mogu snjime bas raditi. On kada pazi izgovara super, ali jos nije avtomatizovana radnja.
slika
Jana - 29.09.2008
Teo - 20.06.2002
SanjaMK
Sveta krava

PostPostao/la teutonija » 31 srp 2008, 08:35

Klara ide na eng i naša L nije komentirala da je to loše :dunno ,meni se dapače čini da je ok jer sve novo usvojene riječi( za nju su to eng riječi )izgovara pravilno. :dunno Npr blue je oduvijek sa L :dunno
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la sandram » 31 srp 2008, 08:46

Teutonija, mozda je ona to rekla zbog R :dunno
sandram
pahuljica

PostPostao/la teutonija » 31 srp 2008, 08:48

A vjerojatno da. :dunno nama naša nije :dunno
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la Ina66 » 31 srp 2008, 08:49

i Mara je išla na engleski. ni nama logopedica nije ništa spomenula oko izgovora, ali baš ću je pitati
a njen način izgovora R je dobar taman za engleski
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la sandram » 31 srp 2008, 08:51

Kad smo bili na dijagnostici i dok je s Anjom radila s onim slicicama to je usput pitala i tako komentirala, vjerojatno bi zbog tog neusvojenog R teze bilo d ajos ide i na strani jezik koji ima drukciji izgovor istog slova.
Anjus je ustala,odoh sada odmah odradit vjezbice. Super mi dodje ovaj topic kao podsjetnik :mrgreen:
sandram
pahuljica

PostPostao/la teutonija » 31 srp 2008, 09:11

INA-i njen R je ko u Eng ,zato joj je eng izgovor super. :cool

Inače kad smo prvi puta došli "pregledala"je i mene i MM-a dal dobro izgovaramo R i mi smo savršeni modeli pa opet .
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la borninamama2 » 31 srp 2008, 10:52

Ivana da li izgovara s kvačicama kada je duža riječ, kada ima kombinaciju s i š, c i č u riječi? Npr. strašilo, svratište....

Kod nas je bilo tako i to je dijagnosticirano kao dislalija, imaš točno po slovima podtipove toga. To se logopedskim tretmanima sasvim lijepo ispravi.
borninamama2
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la lunahor » 31 srp 2008, 15:03

mi smo isli s obje. z. je svoj problem čžš rijesila u manje od dva mjeseca, vrlo ozbiljno je radila i trudila se dok nije naucila pravilno , zadace nikad nismo imali.
l. je imala problem da govori s jezikom van kroz zube, pa smo imali problem čžš czs, lj , i dok vjezba dok je tamo sve ide i radi super no nikako da pocne primjenjivat u svakodnevnom govoru.
naravno s obje smo isli privatno jerbo nam je socijalni rekoa da problema nema i da je to najbolje kad se krene u skolu rijesavat ... :baba
lunahor
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Berta22 » 31 srp 2008, 21:26

J je krenuo logopedu kad je napunio 5 zbog slova R. Ono bi se navodno do 5-5,5 godina trebalo imati. Vjezbsli smo ovo sto govoris plus neke vjezbice s kuglicom na vrhu stapica sto se, kao lizaljka, stavi u usta i tako tjera jezik dok govoris. I receno nam je da R treba obavezno vjezbati u slogovima, dakle ne samo slovo R nego vra,tra,gra,bra i slicni slogovi
cinilo se da ga nece nikad savladati jedno mjesec dana, a onda se odjednom poceo pojavljivati

nama je samo R bio problem, sva ostala slova su mu bila ok, a logopedica je rekla da je puno teze izvjezbati L, osobito ako se mijenja s J.
L i R se u ustima postizu na istom mjestu samo R uz jacu vibru.

i da, ni moj R nije bas dobar :)
Berta22
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la sandram » 21 kol 2008, 18:54

Danas smo prvi puta culi R i to u rijeci Dobro :band
Malo ga je urolala, ali tu je, dobro se cuo i naravno da je onda sva hepi tu rijec ponovila milijardu puta :trio
sandram
pahuljica

PostPostao/la teutonija » 21 kol 2008, 19:34

Bravo Anja , :bye
I nama je L već skoro u svakoj riječi ,jedino kad zabrza i brzo priča onda se gubi ,a i R sve više tj samo fali puna vibracija,al je tu.
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la sandram » 22 kol 2008, 07:50

Klara :bravo
Anja je sinoc bila jaaaaako uzbudjena. Svako malo je trcala k nama i hvalila se kako zna reci brasno, torba, ljubomorna i tsl. Dok sam se tusirala sva je sretna doletila i pohvalila se kako zna reci riba, a sekund iza toga je rekla :Cuj, znam jeci i stuka :lol
Uglavnom, pojavljivanje tog R joj je dalo nevidjenu motivaciju i cura bi sad non stop vjezbala :mrgreen:
Naravno, u ragovoru taj R itekako fali, lijepo ga izgovori samo kada se skoncentrira, a spontano dodje samo ako je na takvom mjestu da izadje spontano.
E, da, jos nesto me iznenadilo. Njezino oooooogrooooomnooooo veselje. Znaci da je patila i vise nego je pokazivala.
sandram
pahuljica

PostPostao/la Ina66 » 22 kol 2008, 07:56

bravo Anja i bravo Klara :proljece
mi smo krenuli opet ovaj tjedan nakon pauze i ne znam što bih rekla. ona doma neće uopće vježbati (a ja mrzim ići na silu jer mislim da od forsiranja nema ništa) i motivacija joj je nikakva. pa sam to i rekla logopedici i ona kaže da će malo promijeniti pristup - biti stroža prema M. na primjer. na satu ili zijeva ili cupka na sjedalici ili se ljulja... ne znam što joj je i ne mogu dokučiti :dunno
a tako je dobro izgledalo kad je L savladala odmah

sad sa strepnjom slušam Emu koja nema č, ć, š, ž, l i r :/ (znam da je još premala i da ima vremena, ali...)
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la sandram » 22 kol 2008, 08:02

Ni ja nisam za silu. Mislim da onda dolazi do kontraefekta. Ali kod logopedice mozda taj malo strozi pristup upali jer klinci obicno imaju respekta prema drugima. U svakom slucaju drzim fige. Mozda se malo zasitila :dunno
Za Emu jos ne brini, zbilja ima vremena i nema potrebe da vec sada puses na hladno.
sandram
pahuljica

Sljedeća

Natrag na Od prvih koraka do prvog razreda

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 32 gostiju.