Sada je: 06 lip 2026, 00:08.

Noćni strahovi-zar već?????

Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!

Moderatori/ce: latica, snowwhite

Noćni strahovi-zar već?????

PostPostao/la Pink-os » 22 lip 2009, 13:54

ovako! Zri je od prije nekih 2 mjeseca u svojoj sobi,prihvatila je to super,sva hepy što spava u svojoj sobici,unazad par noći,budi se u plaču i histeriji,da ju "grizu komarci" gleda u jastuk i vidno se boji,ja je svaku oć nakon toga nosim kod nas u krevet,a obzirom da nikad nismo tako spavali nemoram reći da se nitko nenaspava,sad mene zanima po vašem iskustvu,ili još bolje kad bi se javio neki stručnjak da mi kaže,da li je to uzrokovano tim što spava sama u sobi,zna i slagati,plače du ju boli maica,boli ju oko i tako svašta nešto,ne znam kako da to riješimo,smješno mi da sad kad ima 2 godine spava sa nama a nikad nije imala problema sa spavanjem,uvjek je spavala u svom krevetu! što da radim,jel to normalno???
Zrinka 13.06.2007.
Klara 10,08.2010

http://public.fotki.com/PinkOS/
Pink-os
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Noćni strahovi-zar već?????

PostPostao/la Ivana Obad » 04 kol 2009, 21:47

Pomooooć.
Imam dijete od sedam godina,kći koja je do 4 godine spavala sa mnom i često tražila maženje od mene ali to je onda i bilo riješenje za spavanje,a sada imam još jednu pišulju od 1,5 godine i totalno smo u badu jer dijete noćima histerizira.Zaspi dobro,u svojoj sobi i nakon dva sata počne histerija kojoj NE pomaže ništa!!!!!!!!Danas je pedijatrica dala uputnicu za EEG i neuropedijatra ali misli da je sve ok,navodno se radi o tzv separatnim strahovima.Tko zna nešto više o tome?
Nadam se da djetetu nije ništa ozbiljno osim tih strahova.
Ivana Obad
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la wendy » 05 ruj 2009, 18:30

Joj i mi smo isto to prolazili i s vremena na vrijeme još prođemo. Moj mali (3 godine star) ima te noćne strahove. Jave se ponekad. Pričala sam s psihologom o tome i on veli da je to normalno za klince te dobi jer im se razvija živčani sustav. To je za nas roditelje grozno jer zaista grozno i izgleda kako po noći šize, bacaju se i uopće se prepoznavaju roditelje jer su u nekom polusnu. Proći će, kažu. Samo treba izdržati.
wendy
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la rusulica » 21 pro 2009, 03:14

Joj da grozno mi je ono kad iz zoveš, treskaš, pališ svjetlo, samo što ne pljusneš da se trgne iz tog bunila al ne ona niti koga čuje niti vidi i samo vrišti. Nekidan se tako probudila i doslovno se stala tresti od straha ko da ima neki napadaj i ja ju budim a ona samo blesi u neku zamišljenu točku u svom krevetiću široko raširenih očiju i trese se i vrišti. Tko zna što je ona vidjela/sanjala. Užas... To se kod nas redovno dešava kad je pun mjesec, zvuči smješno ali i ja tada redovito imam noćne morei ne mogu zaspati do dugo u noć.
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la Trini » 22 pro 2009, 13:17

Moja Nika je cijelo ljeto, a tad je imala 20-21 mjesec, svaku noc plakala i vristala u snu, bila sam vec luda. Meni nije bilo jasno zasto, atmosfera je bila ok, imala je redoviti ritam, malo vise fizickih aktivnosti nego u Zg ali nista dramaticno.

Bila sam luda i neispavana, stalno je trazila da je drzim cijelu noc za ruku (kinderbet joj je bio uz nas krevet pa je izgledalo kao da spava s nama u krevetu, a ipak smo imali svoj komfor).

Cim smo se vratili u Zagreb sve je prestalo kao rukom odneseno i nikad se hvala Bogu nije ponovilo (zasad). :dunno
Trini
sv. Monika

PostPostao/la LiKmama » 22 pro 2009, 13:31

To sto ti opisujes zvuci kao nocne MORE, ne strahovi, cim se ona budi.
Sto se strahova tice, oni pocinju i znatno ranije, s 7, 8 mjeseci.
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la rusulica » 22 pro 2009, 14:33

LiKmama, ne razumijem u čemu je razlika između noćnih mora i noćnih strahova. Moja se isto naizgled probudi (ptvori oči) ali je i dalje kao u polusnu, bunilu tj ne razumije ništa i ne prepoznaje i vrišti dok se ne umori ili dok ne upalim crtani pa nakon 5 min skuži da je to crtić i polako se umiri i zaspe. ne pali uvijek. Jedno vrijeme je palila i kockica čokolade usred plača, to bi ju umirilo i u snu. Više ne pali ni to.
Jednom je ostala u svekrve i imala taj "napad" i kad je valjda skužila da nije moj glas kraj nje iako smo u bake često vrištala je sat vremena dok se nije onesvjestila od plača. Jadna baka.
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la LiKmama » 22 pro 2009, 15:29

To je nocni strah. Uguglaj "night terrors", a pogledaj i ovdje po forumu, dosta smo pisali vec o tome.
Dijete koje ima nocne strahove se ne budi, ono vristi/place/vice... u snu, dijete koje ima nocne more se BUDI u strahu i to je osnovna razlika.
Pronaci ces na forumu, to sam par puta objasnjavala, dijete koje ima nocne strahove je zapelo izmedju plitkog i dubokog sna i njega ne NE SMIJE buditi nego mu samo olaksati prijelaz, sto je najlakse postici tako da mu napravis neku veliku promjenu, bilo polozaja, bilo temperature i sl.
Znaci kad dijete pocne urlati, probaj ga samo podici u okomit polozaj. Ne tresi ga, ne zazivaj, ne budi. Samo ga drzi. Ako i djeluje budno, ne uzrujavaj se ako te ne prepoznaje jer ono nije budno.
Ako to ne pomogne u roku jedne, dvije minute, odnesi dijete na balkon ili barem do otvorenog prozora, razlika u temp. mu mora pomoci.

No velim, potrazi tu po forumu i uguglaj, naci ces hrpu savjeta.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ZacKa » 22 pro 2009, 16:00

Moj je imao ne znam sad jel more ili strahove od negdje 2g. pa jedno 2-3g. urlanje iz čistog mira, bacanje nogu i ruku, sa otvorenim očima, mi mislili da je skroz budan, odbijanje grljenja, nikako ga smiriti, odbijao nas je i urlao i kad sam jednom već luda izašla iz njegove sobe i rekla da odlazim vanka ljutog glasa odmah se strijeznio i kao da se probudio i mirno legnuo zagrlivši me i kao da nije bilo ništa.......... E sad potrajalo je to kroz te 2-3 god., i sad što je to bilo ne znam...........
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la rusulica » 22 pro 2009, 16:03

LiKmama, ma daj? Hoću, hvala. Nisam znala da je to tako često i kod druge djece da bi za to postojao čak i termin i savjeti za što učiniti. Stvarno prvi put čujem za to, ja mislila da moja samo ružno sanja, ja ju još pokušavala i buditi. I inače ju podignem ali to ne pomogne previše.

Zajecka i kod nas to slično izgleda, znači to je standard ha? Ne mogu vjerovati da za to nisam znala a stalno se dešava čak i kod nas doma.
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la ZacKa » 22 pro 2009, 16:25

Rusulica i ja sam svojeg budila, jer nisam nikad čula za to, ali kad sam skužila da buđenjem pogoršavam, jednostavno smo pored njega čekali da prestane....pokušali ga zagrliti ali nije išlo....iako nije nam baš ni bilo svejedno da urla u 2 ujutro a dolje svekrva a pored susjedi........... :dada ali evo prošlo je iako i dan danas u snu kad spava ne smiješ mu niš napraviti popraviti piđamu ili potkošulju jer je odmah ljut i gunđa. A vidiš kao bebi sam mu sterimar štrcala u nos dok je spavao i pumpicom vadila šmrklje......a možda i od toga ima noćne more ha ???
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la rusulica » 22 pro 2009, 17:44

E da i ja sam skužila da buđenjem ne postižem ništa pa ju samo podignem i šetam okolo, valjda su to majčinski instikti (ok više tatini jer ja stalno brbljam :"tu je mama" a tata skužio da ju to još više nervira pa mi reko da šutim :| i bio u pravu.
Ja sam mislila da to samo moja čini, ne mogu se načuditi da to postoji kao termin a ja nikad čula :dunno čovjek uči dok je živ.
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la LiKmama » 22 pro 2009, 18:01

Naucis kad ti treba. Nisam ni ja znala za to dok mi dijete s nekih 7, 8 mjeseci nije pocelo u snu urlati kao da netko kolje. :/
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la rusulica » 22 pro 2009, 18:36

a moja ima preko 2 ipo god i urla odavno :oops: :oops:
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat