Sada je: 22 srp 2026, 09:20.

brisanje nosa - kada ocekivati samostalno?

Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!

Moderatori/ce: latica, snowwhite

brisanje nosa - kada ocekivati samostalno?

PostPostao/la Plusic » 28 lis 2010, 21:23

sam naslov sve govori.
kada se ocekuje da nauce sami brisati nos?
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

Re: brisanje nosa - kada ocekivati samostalno?

PostPostao/la mirbi » 28 lis 2010, 21:36

Kad krenu u školu. :mrgreen
'Čovječe, vrati se sebi dok još imaš kome.'
-----------------------------
S 2000 / R 2005
-----------------------------
Moj dućan
mirbi
volim dinarski look s mozgom

PostPostao/la IvaV » 28 lis 2010, 21:41

kad kupis Arianu i njome joj/mu usisavas nosic, pa onda on/ona shvati da mu je bolje da sam puse. sad sinka usisavam, a ona se zadovoljno smjeska dok puse u maramicu :mrgreen
Ljubica-Zubica '07.
Sinko Janko '09.
IvaV
Sveta krava

PostPostao/la rucho » 28 lis 2010, 21:51

Plusic je napisao/la:kada se ocekuje da nauce sami brisati nos?

hmmm...... muski rjetko koji ;) .... a inache kad postanu malo spretniji s rukicama mozes im stvarat naviku al tek kad se odvoje od tebe recimo u vrtic il tako to.... daklem od trece pa nadalje.....
slika
rucho
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Tonka.M » 28 lis 2010, 21:54

T. sam traži maramicu negdje od 2. godine (možda malo prije) al to ne znači da će samostalno obrisati nos. Više razmulja okolo :lol Al ih voli gledat u maramici. I Ariani :loce

a što se tiče ovoga što Iva piše:

IvaV je napisao/la:kad kupis Arianu i njome joj/mu usisavas nosic, pa onda on/ona shvati da mu je bolje da sam puse. sad sinka usisavam, a ona se zadovoljno smjeska dok puse u maramicu :mrgreen

moj sam donosi usisavač i viče "mi-mi" (mišeki - riječ za šmrkljiče :oops: ) :loce
MOŽEŠ TI TO!

* Noa - mali anđeo - 19.10.2011.
Tonka.M
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Mama Mia28 » 28 lis 2010, 21:54

Kad mu kažem "ispuši nos" A uzme maramicu i ispuše nos, onda je baci u smeće. E sad,ako ne velim on se sam neće sjetiti ispuhati nos. to je sam napravio svega par puta (kad su mu maramice bile na vidiku) pa to nekako smatram slučajnošću :dunno
2008.slikaslika
Mama Mia28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Kris2 » 28 lis 2010, 22:47

Kako koji - moji su duplići- curka je par mjeseci puhala, jako brzo je naučilasama obrisati, a on i sad (drugi razred) ima oko toga nauke - do prije godinu dana je puhao dakoda je držao maramicu sas strane pa je letjelo okolo :mrgreen i tak, nije htio puhati nego šarafio ... (mal mu se sve to gadi ne ... :mrgreen )
Kris2
Danadadila

PostPostao/la lilly » 28 lis 2010, 23:50

s rukavom ranije :mrgreen , s maramicom malo kasnije :lol

Moj isto obrise kad mu napomenem, ali kad mu ne kazem on potegne rukom :/
lilly
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Tonka.M » 29 lis 2010, 06:20

lilly je napisao/la:

ali kad mu ne kazem on potegne rukom :/

e da, na ovo sam zaboravila :lol i moj voli rukave. I to često obriše i u moj, da ne zmaže svoj :loce
MOŽEŠ TI TO!

Tonka.M
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Plusic » 29 lis 2010, 08:07

ovo sa rukavima je naucio u vrticu :/
onda su mu redovito rukavi zuti i obrazi "sasuseni" :(

otkad je krenuo u vrtic prvi put se i susreo sa curecim nosom.
Kad krene nos on trci sa maramicom i vice brisi nos.
Sam ne zeli.

Teta u vrticu mi je par puta vec rekla da bi ga trebali uciti da sam brise nos i da bi trebao sam brisati nos, ali on nece i nece, mogu se ja na trepavice postaviti.
Ovdje ne pricam o puhanju vec o samom cinu brisanja.
Ako mu ne obrisemo nos krece cendravost. U stanju je cendrat toliko dugo dok mu ne obrisemo nos. I opet nece sam :/

Arianna je nesto sto nam donosi sa veseljem, tako da to ne pali. Mozda da nije okusio cari olaksanja ariannom, kazem mozda, bi sad vec sam brisao i puhao nos :mrgreen

Inace, nase tete u vrticu su ove godine dobile starije jaslicare (grupa od 2 do 3 godine, najmladji sad ima 2god i 1mj, najstariji 2god i 10mj), prije toga su imale predskolce. Jedna nije nikada u zivotu radila u jaslickoj grupi , a druga je radila u jaslicama samo jednom, prije 9godina.
Tete su uistinu super, jako se trude, moram ih pohvaliti, ali mi je ovo forsiranje da mora brisati nos sam i to svakodnevno napominjanje na vratima da opet nije brisao nos sam malo bezveze, u najmanju ruku.
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la Tonka.M » 29 lis 2010, 08:13

:shock ja znam da je to njima manje posla, al i same trebaju biti svjesne da to ne ide baš tako kak su si one zamislile :dunno

T. je najstariji u grupi i u mnogo je čemu samostalan, al tetama zaista nije problem (uz njih još 20!) dohraniti ga ili bilo što drugo :dunno
MOŽEŠ TI TO!

Tonka.M
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Plusic » 29 lis 2010, 08:17

ja znam da nisam objektivna kao mama :mrgreen , ali stvarno ne ocekujem od njega da si sam brise nos....
mi mu govorimo i pokusavamo ga nagovoriti, pa bilo bi lakse i nama, ali ako nece ne mora..... jedan dan ce mu kliknuti i uzet ce maramicu i obrisati nos :dunno
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la badada » 29 lis 2010, 10:41

teta bi trebala biti zadovoljna da kad mu ona kaže-on sam ode po maramicu i bar malo pobriše nosić
ili bar da njoj donese maramicu da ga ona obriše, a on nek ju sam baci u koš
07.09.2006. veliki zvrk
09.09.2013. mala zvrkica
badada
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Plusic » 29 lis 2010, 10:48

ona je meni rekla da on sam uzme maramicu i da joj da, ali da nece sam brisati. onda mu ona obrise i on je ili spremi u dzep ili baci u kos, kako se dogovore.
i to je to.

hvala vam sto ste me malo umirile da nisam bas skroz poludila :dada
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la † Volvo » 29 lis 2010, 10:57

Samo prijavljujem jednog koji i sa 7 jako nerado briše nos. Paketići u njegovim džepovima služe meni kad ispraznim svoje u taški, a pojedinačne maramice za zabavu Pepeljugi koja ih zaboravi izvaditi prije pranja u mašini :oops: ...Brisanje nosa je negdje iza vezanja žniranaca po težini (dakle, teže ;) ) kod nas. Nakon što to ipak obavi, prizna mi da lakše diše :dada
Dok je bio manji i vrtićki šmrcav često, pomagala sam, tjerala, molila, sve to i raznim redoslijedom.
† Volvo
na solarni pogon

PostPostao/la olja » 29 lis 2010, 11:01

Slazem se s ovim:
badada je napisao/la:teta bi trebala biti zadovoljna da kad mu ona kaže-on sam ode po maramicu i bar malo pobriše nosić
ili bar da njoj donese maramicu da ga ona obriše, a on nek ju sam baci u koš

Moja starija (sada 5,5 god.) odavno nos brise sama i to samo zato sto tvrdi da joj se ne dopada to sto sam gruba prema njenom nosicu :lol
Mladja (4 god.) brise sama unazad nekih godinu dana, ali ne puse, vec samo razmrlja (:bljak) ili u boljem slucaju dotakne nos maramicom nakon cega ju zguzva i baci.
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la snowwhite » 29 lis 2010, 11:45

postoji razlika između brisanja nosa i brisanja nosa. :mrgreen
maks, 2 godine, sam uzme maramicu, i obriše si nos ako mu baš curi iz njega. nekad se sjeti sam nekad ja podsjetim.
ali puhati sam i držati maramicu nema šanse. to mi se čini i previše u dobi do 3 godine.
ja sam prezadovoljna kaj smo uopće naučili puhati nos pa mi uopće nije problem držati maramicu.
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la Plusic » 29 lis 2010, 13:07

imam osjecaj da djeca koja su u jaslicama od godine dana puno brze savladaju tako neke stvari nego oni koji su doma sa mamama.
moj je krenuo u vrtic (jaslice) 01.09. i ovo mu je prvi susret sa curecim nosom.

Hvala vam na komentarima jer sad znam da nisam neodgovorna mama nego jednostavno ima vremena za to ;)
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la jale » 30 lis 2010, 08:20

Zvjerka je brisala nos sa 2 godine. a onda je otkrila cari rukava :lol
sad kad joj curi nos pogleda ima li negdje neki papiric ili maramica da obrise, i ako nema potegne rukavom ili sakom. ludim od toga ali cupam kosu vise na copanje nosa :( to je naucila u obdanistu za cijelih 5 dana koliko je isla (kao i pljuvanje i udaranje nogom :roll )
Neko to od gore vidi sve...
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la zeezee » 02 stu 2010, 00:22

M 'briše' sam ako su mu maramice pod nosom, ako ne, potegne i on rukavom. živcira ga ako mu curi nos, i ne može sačekat da dođe do maramice. u vrtiću me svaki put 'pogodi' kad ih vidim kak hodaju okolo sa šmrkljima do brade, znam im ja reć 'x, daj odi po maramicu, obriši', 'y, opet si šmrkav'...i brišu si sami kad im netko kaže, samo ispuhivanje je problem. M kad ispuhuje, puše i kroz nos i kroz usta, neš ti puhanja. tete ih puštaje takve šmrkave okolo da ih kao prisile da sami traže maramicu i brišu :roll dvije od naše tri tete su jasličke tete već oko 38 godina, pred penzijom su, imaju isto velika očekivanja oko samostalnosti. pretpostavljam da je to na osnovu iskustva, iako mi nekad malo ide na živce. činjenica je da M recimo ide sam na wc, čak se ni ne javi tetama kad ide u 'sanitar', samo se ne briše sam iako je i to pokušavao. nos i guza, to još nismo svladali :D
M 22.04.2008. slika
zeezee
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Jewel » 04 stu 2010, 11:39

Moj si sam briše nos već godinu dana (sad ima 2 i 4mj), ali ga još uvijek ne zna ispuhati :/
on puše ustima, a ne kroz nos :roll :lol

kak da ga naučim da puše na nos tj. da ga ispuhuje :dunno
Jewel
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la tamara1981 » 04 stu 2010, 11:51

Moj D.je danas uzeo moj prst i povukao ga ispod svog nosa.. :lol ..nije bilo maramice u blizini.Uglavnom,kad sam mu dala maramicu obrisao je nos ali ga ne zna ispiriti.Dijelim pitanje sa Jewel da kako ih naučiti puhati nos?
D-2008.
˝Nikad nisi prestar da sebi postaviš jos jedan cilj ili da sanjaš još jedan san˝
International Asherman´s association
tamara1981
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la badada » 04 stu 2010, 11:55

neznam, to mi je u rangu s odvikavanjem od pelena, ne ide dok im samo ne klikne :dunno
07.09.2006. veliki zvrk
09.09.2013. mala zvrkica
badada
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Tonka.M » 04 stu 2010, 11:56

mi smo kroz igru to učili, onako jako afektirano bi mi disali na nos i tako mu objašnjavali.

samo nam je sad koma jer ga za babyhaler moramo učiti da udiše i izdiše na usta :loce

Moj D.je danas uzeo moj prst i povukao ga ispod svog nosa.. :lol .

a ovo i meni moj radi. ili mi obriše baubača o majicu :strah
MOŽEŠ TI TO!

Tonka.M
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MAJKO MILA » 04 stu 2010, 16:13

kako naučiti da se sam puše nos.
moj mali nikako da si sam ispuše, on obriše ali samo šmrkljiće koji su vani.
:/
MAJKO MILA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Mama Mia28 » 04 stu 2010, 21:06

Ja svog učim tako da MM i ja uzmemo maramice i pušemo noseve (svaki svoj :lol ), onda damo jednu maramicu A pa pušemo svi zajedno.
To mu je zabavno pa puše i on ko veliki.

Moj D.je danas uzeo moj prst i povukao ga ispod svog nosa..

hmm... moj hahar je znao isplazit jezik prema nosu i oblizivat šmrklje :roll :ne
2008.slikaslika
Mama Mia28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Plusic » 04 stu 2010, 21:56

znaci ipak svi dvogodisnjaci brisu sami sebi nos ?
(ovdje ne mislim na puhanje vec samo na brisanje)
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la badada » 04 stu 2010, 22:01

možda ovi forumski, u RL i ne baš ;)
07.09.2006. veliki zvrk
09.09.2013. mala zvrkica
badada
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la tamara1981 » 05 stu 2010, 08:23

Moj D.je eto prvi put jučer obrisao(tj.razmrljao) nosić sam,ali mu se to valjda ne sviđa tako da ipak dođe kod mene da ga obrišem. :dunno .Kumine obje klinke(godinu dana i dvije godine)znaju puhati nos a starija si ga i sama briše,tako da mislim da to ovisi od djeteta do djeteta.
D-2008.
˝Nikad nisi prestar da sebi postaviš jos jedan cilj ili da sanjaš još jedan san˝
International Asherman´s association
tamara1981
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Plusic » 05 stu 2010, 09:26

badada je napisao/la:možda ovi forumski, u RL i ne baš ;)

:klanja :1

moj se sad tek prvi put susreo sa curecim nosom, otkad je krenuo u vrtic, tako da do sada i nismo imali priliku uciti brisati nos ;)
u vrticu je , vjerovatno od drugih klinaca, pokupio to brisanje rukavom.
Maramicu, kao sto sam rekla, nosi meni, tetama... ali nece jos sam obrisat nos maramicom.
Znaci moje pitanje se odnosilo bas na brisanje nosa maramicom, samostalno.

Stici ce i on sad, samo nek mu jos malo curi nos da imamo priliku nauciti :mrgreen
Plusic
Sveta krava

Sljedeća

Natrag na Od prvih koraka do prvog razreda

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 32 gostiju.