Sada je: 06 lip 2026, 00:08.

Izbaciti popodnevno spavanje ili ne?

Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!

Moderatori/ce: latica, snowwhite

Izbaciti popodnevno spavanje ili ne?

PostPostao/la Zwerka » 18 stu 2012, 10:38

Sinko ce iduci mjesec navrsiti 4 god. Jos uvijek spava popodne, al razmisljam da taj spavanac ukinem, al nisam sigurna dal mi je to pametno. Eto zasto.
Njegovo vrijeme za spavanje je uvijek oko 13.30. Zadnja skoro 2 tjedna on nikako ne zaspi prije 14.30 i bas vidim da je taj 1 h proveden u uspavljivanju mucenje. I budim ga vec oko 16 h. On bi spavao onda i duze, al da ga ostavim, ne bi na vecer zaspao prije ponoci.
Vidim zato jer moram lezati s njim dok ne zaspi.
U krevet ide u 21 h s tim da pogleda neki crtic do 21.30 i spavanac.
Zadnje vrijeme to nije 21.30, nego jucer 22.30. Nije umoran, ne spava mu se i onda nam radi probleme.
Lije suze krokodilske da mu se ne spava, da hoce u nas krevet, da je gladan itd..

Ako ga ne stavim na popodnevno spavanje, zaspi vec oko 21 h od umora. Nema suza, zaspi smireno a i ja sam skulirana onda.

Sad spava s nama u krevetu, i jos uvijek spava, a proslo je 9.30.

Naravno da meni puno znaci tih 1.5 h koliko odspava popodne, zato se i dvoumim oko tog spavanja.
Pa onda, da li je bolje da zaspi ranije od umora, ili da se natezemo do neke dobi i svaku vecer legne u suzama?

Nar
Stariji brat - 14.12.2008
Mali covjek - 16.03.2013

...nećete znati sinovi moji koliko vas volim
tako dugo dok i sami ne postanete roditelji...
Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

Re: Izbaciti popodnevno spavanje ili ne?

PostPostao/la doja » 18 stu 2012, 11:14

Stariji je od mojih cura dva mj.kod mene je ista stvar preko tjedna su u vrtiču i tamo spavaju,ali se rano ujutro i bude ,a vikend je prava muka.
Buđenje je kasnije (cirka 8 :lol ) pa popodnevno spavanje pada tek iza 15.30 pa znaju potegnuti i do 18.00 pa uvečer ista stvar natezanje ,crtiči,plač sve do 23.00,stoga sam počela prakticirati da ne ukidam strogo popodnevno spavanje nego pratim kako su raspoložene taj dan (ovisi i ovremenu provedenom vani na zraku prije ručka o da to ih baca u nesvijest)stavim ih u krevet,spustim rolete ako ne upali do 14.00 dižem rolete i nastavljaju sa igrom,zato navečer rani spavanac oko 20.30.
Stoga mislim da možda nebi trebala raditi drastični rez sa spavanjem nego prati kakvog je on raspoloženja,gledam i po sebi ima dana kada bih se digla iz kreveta pa samo se prebacila na trosjed a nekad sam Supermam.
I oni imaju svoje bolje i lošije dane. :kiss
slika svatko vidi kako izgledaš ,ali ih malo zna ono što jesi[color=#FF00FF][/color]
doja
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la erina » 18 stu 2012, 13:24

Meni to nema smisla i mučenje je i njega i vas, meni ta nervoza na večer jer on ne spava i njegovo žaljenje nije vrijedno tih sat i pol mira popodne :dunno . Ja bi radije dala taj crtani koji gleda prije spavanja popodne da odgleda ili neku mirnu aktivnost predložila tipa čitanja slikovnica, crtanje, pa čak i neku igricu da se on zabavi ako je tebi potrebo tih sat za odmor ili u miru rješavati neke obaveze.
Moja starija je s dvije godine prestala spavati po danu, jednostavno dijete legne i muči se, ne žali, ne plače al ne može zaspati a ja iživcirana dugim uspavljivanjem a opet nit ona spava nit sam ja napravila nešto. Rekla sam si nema smisla, samo obje patimo. Legla bi je navečer u krevet ranije i onda se posvetila mužu, sebi, kućnim obavezama i tako. Al to sam ja :dunno
N 02/07

S 04/12
erina
B.Sc. Cicologije

PostPostao/la titirlica » 18 stu 2012, 14:15

Moj petogodišnji sinko kući ne spava sigurno već godinu ako ne i duže , u vrtiću i dalje spava ( nemam pojma kako im to uspije ) ali vikendom ga već dugo ne davim s tim ....neće pa neće :whew Ja i mm svaki vikend odvalimo kojih sat- sat i pol na kauču u boravku , a gospodin za to vrijeme leži u svojoj sobi i gleda neki dugometražni crtani i svi sretni i zadovoljni :kino Navečer ide u 21 u krpe i tu nema pregovora ...osim ako nismo negdje vani svi skupa ;)
titirlica
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la danijela81 » 18 stu 2012, 14:41

kod nas je jedno vrijeme bila ista stvar.
odlučila sam probati bez popodnevnog spavanja, i većinom funkcionira.
ako se ujutro probudi ranije, onda ga nagovorim poslijepodne da legne na kauč u boravku, i najčešće tamo odspava sat, sat i pol.
ako se probudi kasnije, uopće mu više ne nedostaje taj popodnevni spavanac, i navečer ide na vrijeme u krevet. u zadnje vrijeme je znao nakon popodnevnog spavanja navečer divljati do koje doba, i trenirati moje živce. s tim je postalo očito da je vrijeme da polagano izbacujemo popodnevni spavanac.
jedina stvar koja meni ne odgovara je to što nam se poremetila rutina, pa se nekad probudi ranije, nekad kasnije, nekad odspava popodne, nekad ne, nekad navečer ide ranije spavati, nekad kasnije... njemu to ne smeta, ali meni baš fali da si znam isplanirati poslove koje ne mogu odraditi uz njega. al valjda će se i to izregulirat :dunno
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la alexandra » 18 stu 2012, 15:49

[url]Ako ga ne stavim na popodnevno spavanje, zaspi vec oko 21 h od umora. Nema suza, zaspi smireno a i ja sam skulirana onda.[/url]

tu si sama sebi dala odgovor na pitanje. :mrgreen

vrlo brzo neće biti toliko zahtjevan pa će se tih sat i po koji tebi trebaju sam zabaviti.

mi smo izbacili popodnevno s 3 godine i spasili i nju i sebe.
pravilo je bilo da, ako zaspi sama popodne ok, u bilo koje vrijeme (jer će vam se to događati u početku dok se skroz ne odvikne) ali ide buđenje za max pola sata, da ne pokvarimo noć.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la newmom » 18 stu 2012, 15:58

moja je curica prestala spavati popodne negdje s 2,5 god.
jednostavno je prestala, sama od sebe, mi nismo forsirali, navečer bi ranije legla i spavala ok
što ne znači da tu i tamo nije bilo dana kada bi ipak zaspala popodne(najčešće ljeti kad su dani dugi, a plaža iscrpi)
nismo forsirali ni spavanje ni nespavanje, sve je bilo ok
no, a to je već drugi par rukava i OT, u vrtiću su inzistirali da ona spava, što nije išlo nikako,
pa je jednu godinu išla na poludnevni boravak, a iduću smo se dogovorili s tetama da ona za vrijeme spavanja čita itsl.

sad mi sinko ima 2,5 god. i od prošlog tjedna ne želi spavati u vrtiću, a ni doma baš ne zaspi uvijek
opet nećemo forsirati, ako ne spava popodne, navečer ranije ide leći i to je to
a u vrtiću se dok drugi spavaju, on mirno igra
newmom
od Cullenove loze

PostPostao/la lilipop » 19 stu 2012, 15:11

Moja ima 4,5 ,ali jos uvijek spava odprilke od 12.30 do 14.30
Zavisi koliko je umorna
Pokusavam joj odrzati taj ritam.
Ako ne odspava preko dana, predvece je uzasno nervozna
I tesko je uspavam
Kada spava preko dana ,ustane odmorna i
opet je spremna za spavanje oko 21 do 21.30 h.
Desava se tu i tamo da pokusava preko vikenda preskociti spavanje,
ali ja ne popustam.
Odvedem je u spavacu,izljubimo se,pokrijem je i to je to
Iako protestuje, zaspi u roku 10 min (bez pretjerivanja)

Par puta je preskocila dnevno spavanje i imali smo pravu frku da navece zaspi.
Mama, ja ću biti tvoja najbolja drugarica cijeli život.
lilipop
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la lara.b » 19 stu 2012, 16:19

Mogla bih potpisati Aleksandru ;)

U vrtiću spavaju jer se u tjednu i bude ranije, bar moj.
Moram ga u 6.30 budit za vrtić.
U krevetu je u 20.30, 21 najkasnije.
Ok,problema nema, imamo svoj ritam, a i već je veliki da bi gnjavio ili pregovarao oko spavanja (5.g. i 3.mj.)
ali u petak i subotu navečer ga ostavim do 21.30, max. 22h, spava ujutro do 8, pola 9 i onda popodne nema potrebu.
..i to mi je ok.
Ali ja ne bih silila...
Nekad se i mom desi da je od silnog landranja po vani npr. zaspao u 16, 17 h
ali onda ga ostavim samo pola sata, tek toliko da se odmori i budim.
lara.b
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ancica » 22 stu 2012, 18:03

Moji su izbacili popodnevno spavanje baš tada kad je uspavljivanje postalo muka.
u vrtiću spavaju i te preko tjedna ih jedva sprašim u 21h u krevet. Kad su vikendom doma ili kad ne idu u vrtić poslije ručka odgledaju crtić, tek toliko da se smire i navečer zaspu bez problema. Tako da mislim da ti je veći odmor ako D. pogleda crtić popodne i navečer lako zaspre nego da trošiš živce na uspavljivanje popodne.
Gospode, pomozi mi da budem takav čovjek za kakvog me drži moj pas - J. Wisniewski

:lebdi
ancica
Čudo od žene

PostPostao/la Zwerka » 22 stu 2012, 18:36

Eto, jucer je zaspao u autu oko 15.30 i nisam ga mogla probudit. Probudio se kad smo stigli kuci oko 16.30.
Zato je frajer zaspao na vecer u 23 h. :strah
I nece, i nece. Nije umoran, kaze i gotovo.
Popodne kaze da mu se ne spava, u bilo koje god vrijeme da se probudi.
Kad vidim da je malo umoran, polegnem ga na trosjed u dnevni da se odmori ( naravno da ne zaspi ) i idemo dalje.

Hvala na svim vasim savjetima. Odlucila sam da popodnevnog spavanja nema.
Stariji brat - 14.12.2008
Mali covjek - 16.03.2013

...nećete znati sinovi moji koliko vas volim
tako dugo dok i sami ne postanete roditelji...
Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

Natrag na Od prvih koraka do prvog razreda

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.