Switch to full style
Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.
Tema je zaključana

Što nakon djetetovog 1. rođendana?

02 vel 2007, 23:23

Po Zakonu o rodiljnim i porodiljnim naknadama koji vrijedi od 1.1.2009. http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2008/2727.htm

Dakle, ako vaše dijete ima dijagnozu, te mu je i nakon 1. rođendana potrebna pojačana skrb i njega, zakonodavac vam pruža i tu mogućnost i to u obliku:
- ostanka kod kuće za 65% od proračunkse osnovice= 2150 kn mjesečne naknade
- rad s polovicom radnog vremena za punu plaću i sa svim pravima iz radnog odnosa kao da radite puno radno vrijeme

Uz te financijske mogućnosti, ako dijete dobije čl. 38 imate pravo na invalidninu od 1000 kn. Postoji i uvećani dd koji ne ovisi o prihodima obitelji i iznosi 833 kn.
Postupak je slijedeći:
1. moraš biti zaposlena tj. u radnom odnosu, kao i otac djeteta
2. predaš zahtjev HZZO za rad s polovicom radnog vremena/produljenog porodiljnog i za invalidninom.
3. pozovu te na liječničku komisiju koja odlučuje prema nalazima koje si podnijela o kakvom stupnju oštećenja se radi
4. ako ti dadnu čl. 38 tj da je dijete s teškim oštećenjima i nesposobno za samostalni život (ne može samo jesti niti brinuti se o sebi), dobivaš invalidninu od 1000,00 kn
5. ako dobiješ pravo na pola randog vremena, onda dobivaš punu plaću (jedan dio ti isplaćuje firma, a jedan dio HZZO)
6. imaš pravo na dd od 833 kn
7. ako ti je dijete smješteno u vrtić ili neki drug vid službene skrbi duže od 4 sata, invalidnina ti je 500 kn

Ako se dijete rodilo prije termina koje vam je ginekolog odredio, imate pravo za toliko dana produžiti rodiljni dopust, tj. onih prvih 6 mjeseci, treba za to podnijeti molbu podružnom HZZO-u

Za komisiju je potrebno:
- medicinsku dokumentaciju o primarnoj bolesti
- preporuki u 3 primjerka od strane djetetovog primarnog liječnika (pedijatra ili obiteljskog)
- potvrde od poslodavca da roditeljii nisu nezaposleni
- rodni list djeteta
- kopija kartice žiro računa
Zadnja izmjena: nadicab; 21 vel 2009, 22:57; ukupno mijenjano 4 put/a.

Invalidnina

03 vel 2007, 18:31

Nadice,šta bi mi da te nema.....zanima me ovo za invalidninu od 500 kn,naime moje dijete ide u vrtić,ona se vodi i mi plaćamo punih 8 sati iako ja nju pokupim u 12.E sad kome se obratiti za za tu invalidninu,mi smo na komisiji dobili nalaz dijete s težim oštečenjem zdravlja i ja radim pola radnog vremena.Tx. :bye

02 lis 2007, 16:54

Moj se rodio 24.02 a termin od ginekologa je bio 12.03 znači kad ja predam papire za tih 16 dana sigurno će mi odobriti da toliko još ostajem ili to oni procijene po nekim svojim kriterijima :dunn

DiI :3srca

02 lis 2007, 22:43

zakon je jasan oko tog pitanja - ako se dijete rodi prije očekivanog termina (koji ti piše u trudničkoj knjižici), imaš pravo na produžetak.
Što se tiče invalidnine i vrtića, dobiješ potvrdu od vrtića da je dijete do 4 sata u njemu (nema veze kolko plaćaš) i to je dovoljno za dobivanje pune invalidnine.
I još nešto, ne znam zašto plaćaš punu cijenu, mi smo plaćali samo pola cijene jer smo imalisklopljen ugovor na 4 sata boravka.
A dok je tamo službeno boravio 1h, bili smo oslobođeni plaćanja

Re: Što nakon djetetovog 1. rođendana?

05 kol 2008, 21:03

nadicab je napisao/la:Ako se dijete rodilo prije termina koje vam je ginekolog odredio, iamte pravo za toliko dana produžiti porodiljni, treba za to podnijeti molbu podružnom HZZO-u

Ovo 1. put čujem i bilo bi super da nam upali...Odmah ih sutra zovem (ako još nije kasno).
Hvala za informaciju!

12 ruj 2008, 09:53

imam i ja jedno pitanje?
cula sam da se produzetak moze dobiti i na povezanost djeteta i majke?
naime moje dijete je sa mnom po cijele dane (nemamo ga s kim ostaviti) i vec place kad me nema u blizini i kad me ne vidi (nije li to malo prerano?)
neznam sta cu kad bude trebao krenuti u jaslice?

nikakve dijagnoze nemamo jer nam je na zadnjem pregledu(prije 2 mjeseca) dr rekla da ce nam dati uputnicu na iducem pregledu.... mi sa njim puno vjezbamo, sad krecemo i na plivanje i trudimo se "razbiti te tvrde misice", tako da se iskreno nadam da ce do ovog pregleda biti sve OK i da dijagnozu necemo niti imati....

kakve su mi opcije za ostanak kod kuce i nakon prvog rodendana?

16 ruj 2008, 11:49

pa čim veliš da je dijete hipertono (tvrdi mišići) i da vježbate + tkz emocionalna nedozrelost (stručniji naziv za dijete plače zamnom) imaš velike šanse :up

16 ruj 2008, 11:53

a kome da to kazem?
prije dva dana iskreno i otvoreno pitala pedijatricu sto da radim i kakve su mi opcije, ona mi rekla da moram imati dijagnozu i da za ovu drugu varijantu nikada nije cula?!

a nemogu i ne zelim dati dijete u jaslice taman u vrijeme dezurstava :(

istina o rastanku izmedu nas dvoje ce i bit takva da ce to biti jako tesko jer vec sad je u panici ako me ne vidi 5minuta , naime nije jos nikada ostao s nikim, a neznam ni kada ce ostati niti s kim.... ne mogu frendove zamarati da ga uzimaju i cuvaju samo da bi se on naviknuo na to......
a i tesko je... onima koji imaju djecu, tesko je uzeti bebu na cuvanje, a onima koji nemaju djecu jos teze jer uglavnom neznaju nista oko beba (tipa presvlacenje i slicno),.....

16 ruj 2008, 12:02

trebaš imati papir od fizijatra/neuropedijatra. S time ideš u centar za soc. skrb i tražiš referenticu za djecu s pp, dalje ti je sve već napisano.
Obavezno se najavi u Savjetovalište kod prof Turalije (isto pogledaj brojeve) da ti ona procijeni za tu emocionalnost. Sretno

16 ruj 2008, 12:10

super nadicab hvala ti puno :)
za fizijatra mi treba uputnica od pedijatrice ili ih ima i privatnih (kolike su cifre ako netko slucajno zna?)

krecem u akciju :)

ljuta sam kako je to u nasoj drzavi uopce izregulirano jer bi ja 01.04. trebala dijete dati u jaslice, koje nisam ni trazila ni dobila, jer su upisi bili do 16.05. a meni nije ni palo na pamet da "iz rodilista" moram predavati papire za jaslice.. i onda jos uz to dijete od godinu dana koje mozda nece ni hodati ni pricati ostaviti u jaslicama pred ljeto kad pocinju dezurstva i kad ce svaki tjedan imati novu tetu u novom prostoru?!
a prije toga je bio samo sa roditeljima (naravno uz druzenja sa drugim ljudima ,ali bez baka servisa i slicnih)......
pa dijete je zagarantirano da ima traume!!!!

znam da sam malo otisla off T. ali morala sam se negdje olaksati ;)

17 ruj 2008, 09:11

ovak: Klaićeva: fizijatar je dr Žućko s Goljaka (čeka se); neuropedijatrica ima nekoliko
Goljak: fizijatar gore navedeni (ima ih i više, ali ja ti pišem koji su dobri)
Vinogradska: tu se garnitura promijenila i mislim da se ne čeka puno, ali njihov stil vježbanja ja ne preporučam, naravski da je na tebi što ćeš odlučiti.
Privatno: dr Sabol, neuropedijatar, mislim da je pregled bez UZV glavice (kod vas je to i nemoguće jer se fontanela zatvorila) oko 400-500 kn, ništa ne čekaš.
Savjetovalište: prof Turalija, po novom Joković-Oreb

17 ruj 2008, 09:27

dobra dusa foruma :kiss
hvala ti :)

javim rezultate cim dodemo do prvih :)

22 lis 2008, 20:45

evo mene opet sa pitanjem...

sad sam nasla stari nalaz UZVa kukova koji glasi ovako:
Klinicki kukovi blago ogranicena abdukcija.
UZV kukova 1a obostrano.
Preporuca se vjezbe kukova.

ovo je nalaz kad je imao dva i pol mjeseca.

sto nam znaci ovaj nalaz?

22 lis 2008, 21:24

to znači da su kukovi slabije pokretljivi i da se ne daju skroz raširiti u pozu žabe. Prisutno kod pojačanog tonusa mišića

22 lis 2008, 21:41

znaci na osnovu toga mogu zakljuciti da su moje sumlje bile osnovane kad sam je trazila uputnicu za fizijatra i kad sam imala osjecaj da nesto ne stima?
uz to je bilo vezano i ono izvijanje, sjecate se?

kako da sad prikupim nalaze koje nemam?

22 lis 2008, 22:26

plusić - graf Ia ti je ok dijagnoza kukova, a to da su ograničeni u abdukciji - uglavnom se popravi vježbama kod kuće do djetetovih 6 mjeseci, mislim da s tim ne bi mogla puno napravit.
za ostalo neznam, ali samo kažem ovo što znam sigurno.

22 lis 2008, 22:30

:baba
jojjjjjjjj, to sam i mislila....

ali koliko sam se ja izvjezbala sa njim, mislim da je do sada sve super ( i hvala Bogu da je :3srca )

moram naci neku osnovu za tih 5mjeseci, inace cu 1.1. ja na posao a MM na porodiljni i onda ode k vragu sve :protest

23 lis 2008, 09:46

ti lijepo odi kod djetetovih specijalista i reci što ti treba pa da ti napišu u tom smislu ako ima indicije za to. Znači, trebaš obaviti fizijatra pod obavezno, a ako on napiše da ima osnove za ostat doma, onda još moraš obaviti dodatne preglede (oftalmolog, ortorinac itd)

23 lis 2008, 09:57

nadica hvala ti na pomoci oko svega, danas zovem pedijatricu kod koje sam radila UZV da vidim da li oni imaju fizijatra, ako ne, onda se narucujem kod dr Sabola :)
Frendica mi inace njega pohvalila da je super i da je naucio kako hendlati dijete ispravno, i jos tisucu sitnica :)

25 lis 2008, 20:46

mislim da je do sada sve super ( i hvala Bogu da je

hvala bogu da je :)
a za ostanak kod kuce ces, vjerujem, naci neko drugo rjesenje. sretna si sto imas zdravo i napredno dijete. :proljece

25 lis 2008, 20:49

plusić, oprosti što te direktno pitam, ali ne razumijem da li tvoje dijete stvarno ima nekih problema, tipa hipertonija (vidim pišeš da vježbate, a niste nikada bili kod fizijatra i neuropedijatra) ili hoćeš ostati doma samo zbog izrazite povezanosti i straha od odvajanja?

25 lis 2008, 21:03

ja sam prije bila u strahu da ima problema pa sam vjezbala i svasta radila, ...
ostanak kuci se vezuje i za samo dijete, odn. iskreno receno voljela bi ostati doma do 01.09. da krene u jaslice sa "redovnom" grupom i tetama (cula sam razne ruzne price o ljetnim jaslicama)

sad moram ici predavati zamolbe po jaslicama u nadi da ce nas primiti do 01.04. :)

25 lis 2008, 21:48

aha, znači dijete je potpuno ok, na vašu sreću, osim te emotivne prevezanosti.
sretno s dobivanjem papira i moli boga da si ništa ne zacoprate. možda ima i drugih načina da ostaneš doma ili da radiš od doma nego da ideš na ovu opciju, osim, naravno, ako psiholog ne ustanovi da se radi o emocionalnoj nezrelosti, onda svakako koristi mogućnost ostanka doma na ovaj način.

25 lis 2008, 22:27

naime moje dijete je sa mnom po cijele dane (nemamo ga s kim ostaviti) i vec place kad me nema u blizini i kad me ne vidi (nije li to malo prerano?)
neznam sta cu kad bude trebao krenuti u jaslice?

nikakve dijagnoze nemamo

Budi sretna sto nemas dijagnoze, tesko mi je uopce citat kako se netko na GPu zali jer nema dijagnoze. Dijete ti je vezano za tebe kao svako dijete od 6 mjeseci. I jasne su mi nedoumice i strahovi od jaslica i odvajanja od djeteta, al mislim da je ovakva potraga za dijagnozom (i to na GPu) u najmanju ruku neukusna. A da i ne spominjem "copranje" koje je Alex navela, nikad ne bih manipulirala djetetovim papirima i zicala dijagnozu (osim zbog prave zabrinutosti oko necega).

25 lis 2008, 22:42

ispricavam se svima....
naime na GPu je otvorena tema, pa mi nije bilo smisla otvarati novu....
zanimalo me i citanje nalaza, i puno savjeta koje sam dobila tijekom mjeseci ( i na drugim temama).....

zahvaljujem se svima koji su u tim (za mene teskim ) periodima bili uz mene :mase

odjavljujem se sa ove teme i ostavljam prostor onima koji ga(nazalost) trebaju, a mi krecemo u (birokratsku) borbu za mjesto u jaslicama :bye

29 stu 2008, 21:53

imam jedno pitanjce...imam rjesenje za rad na 4 sata,pocinjem od nove godine,imamo dg dystoni,vjezbaci smo itd...zanima me imam li pravo na ovaj gore spominjani djecji doplatak od 833 kn....koji ne ovisi o prihodima kucanstva???...

29 stu 2008, 22:29

ovisi koju šifru ti dijete ima napisanu u nalazu i mišljenju komisije. ako se radi o težim smetnjama onda ima. nazovi hzzo pročitaj nalaz i mišljenje pa će ti reći ili nazovi svoju socijalnu radnicu, ona mora znati.

29 stu 2008, 22:37

hvala na brzom odgovoru,soc. radnica ne zna nista o tome... :dunno preostaje mi jedino da nazovem hzzo...nemam rijesenje kod sebe,tako da ne znam sifru,kad dobijem raspitati cu se u hzzo.

29 stu 2008, 23:11

socijalnu radnicu naperi zbog toga jer ona to MORA znat i po mogućnosti ti je morala reći da predaš zahtjev za doplatak. odmah se iznerviram :mrgreen:
da nazovi u pon. hzzo, oni ti moraju reći.

26 pro 2008, 22:49

pozdrav!

trebala bih krenuti u proceduru za produljenje porodiljnog poslije blagdana i ne znam ni sama odakle da počnem...
dijagnoza je blaga distonija i valgus stopala (ako sam dobro shvatila ovo za stopala, ulavnom kriva su). kod nas je kašnjenje s motorikom blago, vježbamo i odlično napredujemo, međutim fizijatar je savjetovao da ostanem doma na produženom porodiljnom jer do 12 mjeseci sigurno neće prohodati, a zbog stopala će trebati pojačani nadzor kod prohodavanja.

idemo privatno kod fizijatra (polovina) i oni su već rekli napisat preporuku. dalje, koliko sam shvatila, trebamo kod otorinca i oftalmologa, ali ne znam gdje ni kako (to vjerojatno tražim pedijatricu uputnicu), a još manje znam zašto kad njezina dijagnoza nema veze nit s uhom/grlom/nosom nit očima. obavit ću ak moram, al žao mi ju je navlačit po doktorima zbog birokracije.
čula sam da procedura traje dugo i do 3 mjeseca i zanima me kolika je šansa da mi uopće to riješe u tek nešto više od 2 mjeseca. dijagnozu je dobila tek prije mjesec dana, a ostanak doma mi je sugeriran prije nekoliko dana.

i koja je priča s ovim radom na 4 sata? ja bih se najradije odlučila na tu opciju jer je dora dobila mjesto u jaslicama i mogla bi biti ta 4 sata tamo, a ja bih dobila malo života, a o novcima da ne pričamo.
jel to prvo tražim od svog poslodavca ili CZSS-a? ili poslodavac nema ništa s tim nego mora postupit po riješenju CZSS-a?
i jesam li ja dobro pročitala da dobijem PUNU plaću?!?
kolika je šansa da mi to odobre?
s obzirom da dora ima samo blagi poremećaj meni se čini boljim riješenjem da radim pola radnog vremena, no ak će mi CZSS plaćat do pune plaće onda sam bome puno veći teret državi nego da mi odobre ostanak doma i daju 2000 kuna.

hvala
Tema je zaključana