Sada je: 13 ruj 2026, 08:36.

tko to može platit (ortopedska pomagala)?

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

tko to može platit (ortopedska pomagala)?

PostPostao/la nadicab » 25 vel 2009, 21:41

Bili danas u Otto Bocku, Denis treba novu stolicu jer je staru prerastao. Možemo za 4.500 kn kupiti isti ali veći stolac koji mu je laganini prevelik i u njemu ipak dosta loše sjedi.
Ili uzeti stolac kojemu se sve dimenzije namještavaju, znači on raste s njime i može u njemu fantastično ispravno sjediti slijedećih min 5 godina. Ali ... ta priča košta 22.000 kn :shock:
Autosjedalica za njega - 11.000 kn
botox - 700 €
ortoze - 700 €
terapijski bicikl - puno
stajallica - 10.000 kn

Kako sve to izfinancirati? kako to si drugi mogu priuštiti? Tamo u dućanu sam vidjela elektromotorna kolica za igranje golfa - preko 130 000 kn :shock: (naš berlingo je koštao 122 000 kn)
Ne znam, zbilja ne znam. U dućanu vele - donacije. Pa nemremo stalno povlačiti ljude za rukav i moljakati ih novce
Kako to u drugim zemljama?
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

Re: tko to može platit (ortopedska pomagala)?

PostPostao/la Mammamia » 25 vel 2009, 23:07

Kako sve to izfinancirati? kako to si drugi mogu priuštiti? Tamo u dućanu sam vidjela elektromotorna kolica za igranje golfa - preko 130 000 kn :shock: (naš berlingo je koštao 122 000 kn)
Ne znam, zbilja ne znam. U dućanu vele - donacije. Pa nemremo stalno povlačiti ljude za rukav i moljakati ih novce

To se i ja pitam. Mi trebamo Margariti uzeti isto tu stolicu koja raste s njom. Sa svim dodacima koji njoj trebaju oko 15 00 kuna. Pa onda računalo za komunikaciju očima oko 14 000 eura :shock: :shock: :shock: . Planiramo tražiti donacije, ali dokle to može ići? Soc. radnica mi isto rekla da joj se slobodno obratim za jednokratnu pomoć ako zatreba, ali to je samo 2000 kn. A kako Mardži raste treba sve više stvari. I sve skuplje. :(
Mihaela, Margarita i Antonija
Mammamia
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la faith » 26 vel 2009, 09:52

A kaj da vam velim cure, meni možda ne treba baš sve to duplo ali puno stvari nam treba duplo, ortoze, bicikl, botox, ma ne smijem ni zbrajati. Zadnji put nam je ortoped rekao da je za L. najbolje da odmah nabavimo elektromotorna kolica, cijene su me apsolutno oduševile. Sad prvo moramo skupiti za botox, a onda ćemo razmišljati o kolicima i daljem. Treba nam i stolica, cijena od 20.000 kn je stvarno sitnica za nas :whew . Ne znam kako ljudi vani žive s djecom s posebnim potrebama ali kod nas je to stvarno katastrofa. Na kraju ispada da radimo isključivo za njihova pomagala i da stalno moljakamo okolo jer nam još nešto treba. A fakat nam stalno treba još nešto.
Shine as the light you are (dr. Eric Pearl).

Tražim ljude, što više ljudi, koji imaju neograničenu sposobnost uvjerenja da ne postoji nešto što je nemoguće učiniti (H. Ford).
faith
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 26 vel 2009, 09:54

meni soc. radnica čak ni tih 2000 ne nudi jer veli da ima puno potrebnijih od nas, da drugi ljudi nemaju što jesti niti obući - doslovce sam se :oops: jer sam eto tražila kruha preko pogače.
A ono što naša djeca trebaju nisu nikakvi kerefeci - njima je to itekako potrebno jer sprečava kontrakture, omogućava im komunikaciju ili smanjuje pojavnost bolesti.
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la faith » 26 vel 2009, 10:14

Da, i nas je socijalna otpilila jer pogotovo u Dubravi ima jako puno potrebitih, ma nebi ja ništa rekla da onda barem tim potrebitima daju nešto, jednostavno ne daju nikome i gotovo.

Tražim ljude, što više ljudi, koji imaju neograničenu sposobnost uvjerenja da ne postoji nešto što je nemoguće učiniti (H. Ford).
faith
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Mammamia » 26 vel 2009, 10:19

Ajoj Nadice! :( Ja bar imam sreće sa soc. radnicom. I prvi put je sama ponudila pomoć, još kad sam rekla da smo trenutno nekako skupili pa ćemo tražiti drugi put kad stvarno ne budemo mogli (to je bilo za nadoplatu kolica) ona je rekla da zašto ne bismo uzeli kad nam treba, a imamo pravo na to, jer smo potrošili za potrebe djeteta. :klanja

Faith, kako vi uspijevate??? Mislim da smo mi, roditelji djece s pp pravi financijski čarobnjaci. Skrpamo i kad nema, jer moramo. Ali to je stvarno ponižavajuće kako nas gledaju kao da prosimo kad god nešto tražimo, kao da ćemo to propiti iliprokockat, ne znam, pa znaju da imamo djecu s POSEBNIM potrebama!!!! :baba
Mihaela, Margarita i Antonija
Mammamia
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la faith » 26 vel 2009, 10:51

Zapravo ne znam kako uspjevamo, ima dobrih ljudi kao što je g. Ilija pa nam je poklonio stajalicu koju jednostavno nisam mogla kupiti, nitko nam nije imao za posuditi i tako, čovjek nam poklonio stajalicu i bicikl (on nam je još prevelik tak da još uvijek tražimo neki za sada). A kako ćemo za kolica stvarno ne znam, jednostavno su mi to prevelike količine novaca :dunno .
Mene zapravo fascinira kako država podržava te silne ortopedske kuće koje se stvarno bogate na nama, kad uđem u neku ortopediju i hodam po onom silnom mramoru i sjedim u finim kožnim foteljama, ma osjećam se super :angry .

faith
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la suzaks » 26 vel 2009, 10:57

U Sloveniji su mame pričale da imaju Fond za takve vrste potreba - i čitavo vrijeme su sredstva na raspolaganju prema potrebama ( i valjda prema listama čekanja)...
Ovo s donacijama - čovječe, pa osjećam se ko da sam došla nekaj žicat kad dođem redovno za doznaku za cipele (mislim u smislu toga kaj sve treba od nalaza i pregleda te načina ostvarivanja iste)...

p.s. Mi smo u fazi gradnje kuće s prilagodbama fizičkim - to je nekaj prestrašno...u smislu love...prvo da bi kuću uopće stavio u razinu tla, da sve bude ravno, vrata s niskim pragovima, tuš u razini tla , pa neki pokrivači tla (parketi, pločice) koji mogu izdržati grebanje guralice, kolica, potrebni kvadrati u smislu možda potrebnog kretanja kolica- prvo kaj su ti 'posebni zahtjevi' odvratno 'skup sport', a drugo kaj se nemaš s kime posavjetovati o bilo čemu - jer eto, sve je to specifično, pa se baš ne radi, pa se ne zna...Sad s ovim saznanjima i iskustvima bilo bi nam 'jeftinije' da smo napravili kuću 8x8 m s liftom, nego kaj smo širili donje kvadrate koje su nam takve troškove nabili da ne znam kak se bumo iz toga iskobeljali...Išli smo u cijelu priču ko 'grlom u jagode'...potrošili kredit i sad se bumo gledali 2 godine...
Pa
suzaks
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la suzaks » 26 vel 2009, 11:03

Nadica napisa:
terapijski bicikl - puno

Da, da...
Tu priču sam imala prije nekoliko godina...s Bauerfind-om...
Oni lijepo na crno proguraju bicikle KAO ORTOPED. POMAGALA (što znači bez carine i nameta), a nama se tu u Hrvatskoj prodaje cijena u Sloveniji x 3...Sramotno!
Hoće li Jadrankina borba protiv korupcije zahvatiti i taj dio 'zarade' ili su malo preblizu državnih jasla da bi ih se diralo?
suzaks
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la abegi54@htnet-dsl » 26 vel 2009, 15:03

Mi molim Vas može netko odgovoriti da li ortopetsko pomagala može prepisat privatni ortoped pa onda stim kod moje pedjatrice, pa komisija. Molim Vas da mi netko što prije odgovori jer sutra idem ortopedu privatno.
abegi54@htnet-dsl
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la IRENA » 26 vel 2009, 15:46

abegi54@htnet-dsl je napisao/la:Mi molim Vas može netko odgovoriti da li ortopetsko pomagala može prepisat privatni ortoped pa onda stim kod moje pedjatrice, pa komisija. Molim Vas da mi netko što prije odgovori jer sutra idem ortopedu privatno.

Po PS ne moze ... jerbo HZZO ima svoje ortopede( ugovorne) ..( i do sada je doznaku mogao napisati samo ugovorni specijalist) . a i u sadasnjoj situaciji sa novim Pravilnikom o ortp.pomagalima kad specijalista SAMO daje prijedlog a nadl.lijecnik treba propisati ( i financijski odgovarati) tesko da ce netko tako " zaobilaziti zakon" i riskirati da ga HZZO opali po novcaniku...( ja prva ne bih) ...
Postoji mogucnost da priv. ortoped preporuci... a nadl.lijecnik(pedijatar ili obiteljski) napise LIjecnickom povjerenstvu HZZOa po prigovoru pacijenta ... pa nek ta gospoda tamo odluce...
Bit ce frke i sa bolovanjima po preporuci bolovanja po ginekologu - do sada smo uspjevali progurati i preporuke privatnih ginekologa ... sada cemo morati i na to strogo paziti... ( inace iopet me po djepicu)... veli mi MM da sam ja svojim dosadasnjim nacinom rada ( onako kak sam sada hvatala krivine da olaksam pacijentu) na dobrom putu da do 10. u mjesecu "profuckam" svoju i sestrinu placu :oops:
Jan 1999. i Vito 2003. i Gita 2008.
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la faith » 26 vel 2009, 16:29

Sad je ovo već jako off topic, ali Irena čini mi se da su dobro uvalili liječnike opće prakse i pedijatre, kao da do sada nisu imali dosta zavrzlama, divim ti se na želji da pomogneš svojim pacijentima :) .

faith
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Lidija » 26 vel 2009, 18:36

off topic ali na tragu - danas mi je usmeno odbijen pismeni zahtjev za policom dopunskog na teret drzave za Ivicu - dok ne dobijem rjesenje o oduzimanju poslovne sposobnosti nema police - to sto postupak oduzimanja poslovne sposobnosti traje sad vec sedmi mjesec :dunno

Trazila sam zenu da mi odgovore sluzbenim dopisom, odnosno odbijenicom .....
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Fortuna33 » 26 vel 2009, 19:20

drzava, zdravstveno osiguranje,centri za rehabilitaciju,komuna i fondovi.
moram rec da sta se tice fondova ovde je drugacija kultura nego sto je u hr. evo npr djeda od jednog naseg ucenika je umro i njegova obitelj je umjesto vjenaca pozelila da se da doprinos na jedan racun koji bi se dao nasoj skoli tj centru za autizam. sakupljeno je preko 50 000 kruna i bas nedavno smo raspravljali sta cemo od tih para ( dali odvesti djecu na izllet u susjednu drzavu ili kupiti moderne kompjutere i igre ili u skolskom dvoristu napraviti veliko igraliste sa puno ljuljacki, posebnih bicikli i slicno).

takvih fondova ima jako puno ( i uvik je uslov da se sve pismeno vidi na sta i gdje su pare potrosene).

roditelji djece s posebnim potrebama dobivaju jos jednu platu ( bez obzira dal oboje rade jer se ide logikom da je drzavi jeftinije dati jednu normalnu platu roditeljima nego sto bi drzavu kostalo to isto djete da je smjesteno u nekom domu ili bolnici).
Fortuna33
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Fortuna33 » 26 vel 2009, 19:26

zaboravila sam pitat: dal znate jel hrvatska potpisala fn konvenciju za osobe sa smanjenim mogucnostima?
Fortuna33
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Lidija » 26 vel 2009, 19:32

ako mislis na UN konvenciju - DA, medju prvima .....
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Lidija » 26 vel 2009, 19:35

a sto se tice primjera koji si navela, mi smo kao udruga imali dva takva primjera kad su ljudi nakon smrti clana obitelji uputili priloge nama ... radilo se, naravno o manjim svotama, ali desilo se - i hvala im
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Fortuna33 » 26 vel 2009, 20:02

lidija jesi sigurna da mislimo na istu fn konvenciju? ( pitam jer ova sta je vezana za osobe sa posebnim potrebama sastavljena 13 decembera 2006 a sa potpisima se pocelo 30.marta 2007 i ne radi se o pravima covjeka tj osoba sa posebnim potrebama vec je to nadopuna na ta prava pa se ovo novo radi o micanju prepreka da bi se ta prava mogla ostvariti a medu preprekama je i nemogucnost kupovine ortopedskih pomagala ako drzava i fondovi ne pripomognu )
Fortuna33
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Lidija » 26 vel 2009, 20:20

imas kakav link pa da provjerim ?
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Dobri andjeo » 26 vel 2009, 20:25

to sto postupak oduzimanja poslovne sposobnosti traje sad vec sedmi mjesec
lidija ???? ma kako , zasto , pa to je uzasno lak i jednostavan pro forme maltene postupak :shock: gdje je zapelo , o cemu se radi. javi mi se na pp s detaljima. :roll:
"Ja sam Alfa i Omega,Prvi i Posljednji,Početak i Svršetak!"
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la Fortuna33 » 26 vel 2009, 20:43

Zadnja izmjena: Fortuna33; 26 vel 2009, 20:47; ukupno mijenjano 1 put/a.
Fortuna33
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Lidija » 26 vel 2009, 20:47

Nema posebnih detalja - pokrenuto na CZSS u rujnu, u prosincu prvo rociste, prije N.godine bio vjestak kod nas doma i od tada nista - cekam poziv za rociste na sudu. :dunno

Ali, da se radi i o tri dana, nije u redu ostavljati vakum u pravima iz zdravstvenog osiguranja. A on postoji i to ogroman. Ne samo u dopunskom vec i u obaveznom.
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Lidija » 26 vel 2009, 20:53

CONVENTION ON THE RIGHTS OF PERSONS
WITH DISABILITIES

ako mislis na ovo - da, HR je jedna od prvih koja je ratificirala

03.05.2008.

Stupila je na snagu Konvencija UN o pravima osoba s invaliditetom. Broj osoba kojima ova konvencija jamči prava je oko 650 milijuna, širom svijeta. Konvenciju je prihvatila Skupština UN u prosincu 2006. godine. Prije otprilike mjesec dana UN primile su ratifikaciju 20. države te je Konvencija stupila na snagu. Republika Hrvatska treća u svijetu je ratificirala ovu konvenciju. Do sada su je osim naše zemlje ratificirale: Bangladeš, Kuba, Ekvador, Egipt, El Salvador, Gabon, Gvineja, Honduras, Mađarska, Indija, Jamajka, Jordan, Mali, Meksiko, Namibija, Nikaragva, Panama, Peru, Filipini, San Marino, Slovenija, Južna Afrika, Španjolska, Tunis.

ovo je s puzeve stranice
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Dobri andjeo » 26 vel 2009, 20:56

salji pozurnicu lidija na sud. nije normalno da toliko traje.
"Ja sam Alfa i Omega,Prvi i Posljednji,Početak i Svršetak!"
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la Lidija » 26 vel 2009, 20:58

A valjda je guzva .... :dunno
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Lidija » 26 vel 2009, 21:05

A sto se tice ortopedskih pomagala - uopce nema problema

krenimo od naocala - mozes ih dobiti potpuno besplatno, odnosno na teret fonda - kako izgledaju i koliko su teske - pa tko te to pita
kolica - dobivas kolica, naravno - da li su ona svsishodna i adekvatna - pa tko te pita - imaju kotace i sjedalo
stajalica - hm, hm ... da li je to ortopedsko pomagalo ????!!!??? - mislim da nije
bicikl - ljudi moji kakav bicikl - pa oni koji voze bicikl voze ga - tko je vidio da dijete s teskocama vozi poseban bicikl - jos ce pod autom zavrsiti
stolovi i stolice - pa ne budite smjesni - pa nasi starcu su sve prezivjeli za velikim drvenim stolom ili sjedeci na podu
ima li jos nesto ????
a da, one gluposti od prilagodjenih zlica, vilica, pa onda zamislite laptopa, tipkovnica i miseva - barem djeca ne kvare oci ispred kompjutora pa im ne trebaju ni naocale .....

o gluposti da se kolica odobravaju u dva tri dijela bolje da ne pisem - nesto u stilu odobre ti rukohvate, ali ne i kolica, pa ima neka fora s kotacima ..... i sl.
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la IRENA » 26 vel 2009, 23:15

Oprostite - ja otisla off topic ... no Lidija vraca pricu na pravi dio problema sa Pravilnikom o ort.pomagalima ( ovaj " moj" sa HZZOom je "moj" - i nikom ga ne dam :D )
Pravi problem je kvaliteta onoga sto se kroz pravilnik naposlijetku ( uz silne muke administrativne) dobije ... ( a za mnoga pomagala i kvantiteta - piskis 1x dnevno ??? - ok evo vama 365 katetera za samokateterizaciju ...pa ti drzi mjehur pun cijeli dan...)..
Pravi problem je i cijena koju HZZO placa za svog osiguranika... pa problem ugovora HZZO a sa nabavljacima ( tu necu ni govoriti o proizvodjacima jer se s njima ne pregovara) - samo sa " trgovcima"...kud sve tu lovica curi .. da curi... tece...
Majko mila ... opet ja ode u off topic .. Lidija .. brenzaj... :mrgreen:
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Lidija » 26 vel 2009, 23:23

Ajme, zaboravih na pelene, katetere i slican potrosni materijal - treba kakati, piskiti i sve ostalo prema receptu - nemoj da ti se omakne slucajno. A to sto oko pelena curi - koga briga i tak i tak zavrse u kanti za smece.

Irena jesi vidla moju pricicu o zdravstvenom osiguranju mog punoljetnog djeteta. Obavezno jedva skopala, a dopunsko - ne moze ! Ne na teret drzave. (Sredit ce se to, ali i ovo je tooooo much ...... )
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la IRENA » 26 vel 2009, 23:49

Lidija je napisao/la:Ajme, zaboravih na pelene, katetere i slican potrosni materijal - treba kakati, piskiti i sve ostalo prema receptu - nemoj da ti se omakne slucajno. A to sto oko pelena curi - koga briga i tak i tak zavrse u kanti za smece.

Irena jesi vidla moju pricicu o zdravstvenom osiguranju mog punoljetnog djeteta. Obavezno jedva skopala, a dopunsko - ne moze ! Ne na teret drzave. (Sredit ce se to, ali i ovo je tooooo much ...... )

Do sada brdo muka uopce oko ostvarivanja osnovnog zdravstvenog ( govorim iz pozicije selske doktorice i situacije gdje trebam isposlovat za tamo mog siromaha neukog nekakvo osiguranje - jer ja ga i mogu i pregledam ga besplatno al si on ne moze platiti "crni" Rp za lijek.. pa onda telefonojada od CZSS do HZZO i natrag jedno 5-6 puta...) ..Sa dopunskim vec sada nebrojeni administrativni problemi ... od toga da svaki PU razlicito tumaci naputke Direkcije HZZOa ( ne sto bi bili namjerno zlocesti, vec su i Zakon i naputci zbunjujuci...) do toga da se neke situacije uopce nisu predvidjele ( primjerice sto sa tvojim Ivicom koji ceka rjesenje o ukidanju poslovne sposobnosti...silne mjesece..) do (jos) toga da su nam Zakoni iz razlicitih resora totalno neuskladjeni.... joj... Bitno da je svaki pojedini uskladjen sa EU , a kako se medjusobno "tuku" - ma koga briga...
Kak ti velis ... sredit ce se to ...al sta je prevec je prevec... ( jel ima neki smajlic koji si kosu cupa? )
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Lidija » 27 vel 2009, 00:03

Sve je to Ok kad je u pitanju primarna, makar zasto bi ti morala ili dobrovoljno (citaj besplatno) odradjivala nesto sto bi ti MORALO biti placeno. A kaj ak' mi dijete zavrsi u bolnici. Da ne kazem da ima hrpa ljudi (jer to su vec ljudi) slicnog statusa a koji su cesto hospitalizirani, trebaju hrpu lijekova i nedo Bog ortopedskih pomagala. Sto onda? Zato sam i trazila da mi posalju pismenu odbijenicu pa da s tim idem dalje. Radi mog djeteta, ali i radi svih drugih koji ce doci u tu situaciju. Ne pristajem na to da i jedan dan nasa djeca budu nepokrivena zdravstvenim osiguranjem na teret drzave. To sto cu ja mozda za svog klinca neke stvari obaviti privatno i platiti je drugi par cipela.
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

Sljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.