09 vel 2010, 00:22
Nakon što je majka dječačića s posebnim potrebama novinarima otkrila da već godinu i pol dana čeka da joj sina naruče za popravak zuba, naše Ministarstvo zdravstva joj je ponudilo 'vatrogasno' rješenje – da pregled obavi 'preko reda'.
Naime, Splićanka Andrijana Žderić novinama se požalila zbog činjenice da njen sin, koji ima pervazivni razvojni poremećaj, već godinu i pol dana čeka da mu u Stomatološkoj poliklinici u Splitu poprave zub s kojeg je ispala plomba.
Nakon što je 13. siječnja priča objavljena u Slobodnoj Dalmaciji, iz Ministarstva zdravstva dobila je poziv u kojem joj je ponuđeno da dijete popravak zuba obavi 'preko reda', no majka je to odbila. Kaže, to bi značilo da bi s liste otpao netko tko je kao i ona čekao na pregled, pa je svog sina zapisala za popravak zuba 9. veljače u klinici u Rijeci, rekla je za net.hr.
Za pomoć za dijete gospođa Žderić morat će tako sutra otići sve do Rijeke, a troškovi puta joj neće biti podmireni budući da nije riječ o hitnom slučaju. Očito, da bi se problemi pacijenata s Ministarstvom zdravstva barem privremeno riješili, potrebno je da se oštećene strane već u krajnjem očaju obrate novinarima i dobiju odgovor nadležnih institucija.
Također, kad je gospođa Žderić zaposleniku Ministarstva rekla da dijete vodi u Rijeku, on joj je sugerirao da o tome ne govori drugim roditeljima jer u Ministarstvu ne znaju koliki su kapaciteti riječke klinike.
Na zahtjev gospođe Žderić, i pučki pravobranitelj Jurica Malčić i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slošnjak uputili su 22. siječnja Ministarstvu zahtjev za očitovanjem kako je organizirana stomatološka zaštita djece s teškoćama u razvoju i odraslih osoba koje ne mogu koristiti redovitu stomatološku zaštitu, koji su problemi u organizaciji njihove zaštite te što se planira poduzeti. Ni Ministarstvo ni resorni ministar Darko Milinović nisu se očitovali o upitima gospođe Žderić, osim što su joj ponudili da pregled obavi 'preko reda'.
Inače, po službenim podacima Ministarstva zdravstva, u cijeloj Hrvatskoj postoje tek dva tima stomatologa koja rade s djecom s posebnim potrebama: u Stomatološkoj poliklinici u Splitu i KB-u Dubrava. Iako roditelji djece s posebnim potrebama znaju i za timove u Rijeci, Puli i Dubrovniku, u Ministarstvu o njima prije dva tjedna nisu imali informacije.
"Uputili smo dopis kliničkim bolničkim centrima u Rijeci, Splitu i Osijeku kako bismo dobili na uvid podatke o prostornim kapacitetima i opremi kojima raspolažu, kao i liječnicima specijalistima koji mogu sudjelovati u rješavanju navedene problematike", izjavila je tada glasnogovornica ministarstva Zora Lažeta.
Na upit koji smo poslali Ministarstvu, s pitanjem kakvo je stanje u navedenim kliničkim bolničkim centrima, do objave ovog članka nismo dobili odgovor.
Margarita Perić
08.02.2010.
10 vel 2010, 20:57
11 vel 2010, 01:54
11 vel 2010, 09:41
Helena71 je napisao/la:U Zagrebu djecu s posebnim potrebama prima i ambulanta u Nazorovoj, mislim da je u sklopu djecjeg doma.
Problem je kod pacijenata koji ne suradjuju i koji se lijece pod opcom anestezijom, tad su to uglavnom ekstrakcije a ne lijecenja, jer treba imati anesteziologa i bolnicku opremu, a to je u Zg organizirano u KB Dubrava. Mislim, gotovo sam 100% sigurna, da nema cekanja duljeg od tjedan dana..
11 vel 2010, 12:38
11 vel 2010, 17:05
Helena71 je napisao/la:U Zagrebu djecu s posebnim potrebama prima i ambulanta u Nazorovoj, mislim da je u sklopu djecjeg doma.
Problem je kod pacijenata koji ne suradjuju i koji se lijece pod opcom anestezijom, tad su to uglavnom ekstrakcije a ne lijecenja, jer treba imati anesteziologa i bolnicku opremu, a to je u Zg organizirano u KB Dubrava. Mislim, gotovo sam 100% sigurna, da nema cekanja duljeg od tjedan dana.
Naravno, problem je sto ne zivi cijela Hrvatska u Zagrebu i sto bi zdravstvena skrb svima trebala biti jednako dostupna.
11 vel 2010, 17:22
za ekstrakciju se čeka od 2 tjedna do mjesec dana.
11 vel 2010, 17:32
prethodno su joj već izvadili dvije šestice za koje sam sigurna da isto tako nisu bile za vađenje. al sad samo mogu lupat glavom o zid zbog toga. ništa više.
11 vel 2010, 18:40
alexandra je napisao/la:... mada, nama su u dubravi htjeli izvaditi dvije šestice koje su u puli bez problema popravili.prethodno su joj već izvadili dvije šestice za koje sam sigurna da isto tako nisu bile za vađenje. al sad samo mogu lupat glavom o zid zbog toga. ništa više.
11 vel 2010, 18:50
12 vel 2010, 01:21
popravljaju i u puli, rijeci, splitu, a od prije par dana (nakon medijske halabuke) i u dubrovniku, gdje je opremljena ambulanta zjapila prazna godinu dana.
, provjereno..
12 vel 2010, 09:02
12 vel 2010, 09:10
...bas me zanima clanak, moze info u kojim novinama
12 vel 2010, 14:21
Oralna kirurgija za osobe s posebnim potrebama u bolnici
Livia · 09.02.2010. 11:30 · Pročitano 336 puta · Komentiran 3 puta
Klinika za oralnu kirurgiju namijenjena djeci s poteškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom konačno je počela raditi u sklopu dubrovačke Opće bolnice. Potvrdio je to ravnatelj bolnice Branko Bazdan na jučerašnjem susretu s novinarima ističući kako su u bolnici obavljena već dva zahvata na osjetljivim pacijentima kojima je potrebna anestezija i oporavak od oralnih zahvata .Iako je Klinika za oralnu kirurgiju za osobe s posebnim potrebama još prije godinu dana svečano otvorena u prostorima dubrovačkog Doma zdravlja –nikada nije zaživjela. U uređenje Klinike uloženo je tada 700 tisuća kuna koje su prikupljene donacijama , među kojima su najveći bili Dubrovačko-neretvanska županija, Grad Dubrovnik i Zaklada "Blaga djela".
Damir Čaleta koji je pokrenuo inicijativu za otvaranjem ove Klinike istaknuo je da mu je neizmjerno drago što je Klinika za oralnu Kirurgiju godinu dana od svečanog otvorenja u Domu zdravlja konačno proradila. Dugo smo to čekali, kaže Čaleta, dodajući kako su njegovi razgovori sa županom Nikolom Dobroslavićem i Branko Bazdanom o preseljenju Klinike u prostore bolnice urodili plodom.
Zbog potreba za oralnom kirurgijom dosada se moralo putovati u Split ili Zagreb , što je za roditelje djece s posebnim potrebama bila otegotna okolnost –istaknuo je Čaleta. Prema njegovim riječima idući tjedan susresti će se s ravnateljicom Doma zdravlja Dušicom Šutalo kako bi se aparati i oprema kupljeni za Kliniku iz Doma zdravlja preselili u bolnicu.(L. Pilaš)
12 vel 2010, 14:22
Ambulanta oralne kirurgije seli u bolnicu
Na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Općoj bolnici Dubrovnik, među ostalim bilo je riječi i o ambulante Oralne kirurgije za osobe s posebnim potrebama koja je prije godinu dana otvorena i opremljena najsuvremenijom opremom u Domu Zdravlja Dubrovnik na Okružnom.Problem kako je rekao ravnatelj bolnice Zdravko Bazdan nije u stručnom timu koji radi u navedenoj ambulanti, nego u nedostataka sobe za oporavak, pa se trenutno dio pacijenata koji bi trebali koristi usluge ove ambulante obrađuje upravo u bolnici.
Naime osobe s posebnim potrebama, ovisno o vršti bolesti ili oštećenja koje imanju tijekom stomatoloških zahvata moraju primiti djelomičnu ili potpunu anesteziju. Nakon zahvata, pacijenti bi se trebali ovisno o anesteziji oporavljati od nekoliko sati do cijelog dana pod medicinskom prismotrom, što u Domu zdravlja nije moguće, stoga je Bazdan najavio kako će se oprema iz ambulante Oralne kirurgije najvjerojatnije prebaciti u OB dubrovnik gdje bi bez poteškoća nastavila s radom u primjerenim uvjetima.
Podsjetimo inicijativu za otvaranjem ove ambulante pokrenuo je bivši ravnatelj Osnovne škole Marina Držića, Damir Čaleta, a donacijama Grada, Županije i udruge"Blaga djela" adaptiranje prostor i nabavljena oprema, te je ambulanta svečano otvorena 31. siječnja 2009.
dubrovniknet team
12 vel 2010, 15:04
..
12 vel 2010, 20:15
12 vel 2010, 20:23
12 vel 2010, 21:24
Veliki je nedostatak sto nema strategije preventive kojom bi se ocuvalo oralno zdravlje, jer je puno lakse i bezbolnije za djecu, a jeftinije za drzavu, da se zubi maksimalno sacuvaju i zastite. 13 vel 2010, 01:18
13 vel 2010, 17:50
13 vel 2010, 19:48
Stanje se mora promijeniti!
14 vel 2010, 01:41
14 vel 2010, 12:04
Helena71 je napisao/la:Specijalisti djecje i preventivne stomatologije su educirani za rad s djecom s pp. Al sve to dzabe ako ne postoji bonicka stomatoloska ambulanta, o cemu je ovdje bilo rijeci.
14 vel 2010, 12:38
14 vel 2010, 13:12
14 vel 2010, 21:08
14 vel 2010, 21:41
14 vel 2010, 23:09
dupin je napisao/la:mislila sam da su slucajno jos koje druge novine u pitanju...vidjela sam vec prije clanke na netu..
14 vel 2010, 23:12
alexandra je napisao/la:aha. to si dakle ti.